sera żółtego sól, pieprz, czosnek suszony, przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki kroimy w niezbyt drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka, boczek i kiełbasę w drobną kotkę, oliwki w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw cebulę. Po 2-3 minutach dodajemy boczek, następnie kiełbasę. Na koniec
e-PrzepisyKulinarneprzypadku przypraw. Dodaj to co lubisz i co ci w duszy gra. My wsypaliśmy tymianek, rozmaryn, oregano i paprykę dla koloru. I wreszcie kiełbaski. Zamiast frankfurterek może być zwykła kiełbasa, kiełbasa biała, albo chorizo. Jednego tylko będziemy bronić: sosu. Składa się z dwóch rodzajów musztardy, jogurtu i czosnku. Warto trzymać się przepisu i dodać musztardę francuską, bo ziarenka gorczycy świetnie
Niedzielny kucharzMaseczka z drożdży na trądzik. Najskuteczniejszy domowy preparat! przez Paulina 2021-01-25 Sałatka ziemniaczana Sałatka ziemniaczana z ogórkami to typowo niemieckie danie, które Niemcy jadają jako dodatek do kiełbasy i piwa, jest to kartoffelsalat. Sałatkę taką często przygotowuje się jako dodatek do grilla bądź ogniska. Smak pieczonej kiełbasy z dodatkiem sałatki ziemniaczanej z boczkiem jest wyśmienity! Sałatka ziemniaczana
To Musisz Wiedziećwarzywa. Mnie zawsze kojarzyła się w czyszczeniem lodówki, ot, taka zupa w duchu zerowaste;) Do garnka wrzucano minimum cztery rodzaje mięs oraz wędliny albo ryby - smażone, gotowane, wędzone, parówki, kiełbasę, dlatego często taką zupę nazywano сборная солянка, czyli dosłownie 'solanka zbiorowa'. Niektórzy do solanki dodają kapustę, inni kaszę, a jeszcze inni solanką nazywają coś w rodzaju bigosu ze świeżej kapusty(...)ziela angielskiego 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4-5 kiszonych ogórków (ok 300g) ok 100g marynowanych grzybów (np. borowiki, kurki, pieczarki) 250g wędlin (szynka, kiełbasa, salami) 2 parówki 2 ziemniaki 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml wody z kiszonych ogórków sól pieprz czarny świeżo mielony do podania: oliwki, cytryna
Obiad gotowypolecam Ci ten przepis na rozgrzewającą zupę na przeziębienie . ZIMOWA ZUPA Z JARMUŻEM Składniki: 200 g białej fasoli (suchej) 30 g liści jarmużu 500 g ziemniaków 300 g białej kiełbasy (3 szt) 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą (tak, aby woda przykrywała fasolę ze sporą nadwyżką(...)odlewamy wodę, fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka. Wlewamy 3 litry wody i gotujemy przez pół godziny w osolonej wodzie. Po tym czasie dorzucamy do fasoli pokrojoną w plastry kiełbasę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i majeranek. Gotujemy dalej. 15 minut później dorzucamy posiekany drobno jarmuż. Gotujemy jeszcze kwadrans. Na końcu dodajemy
Wiszniówkaprzy ognisku to może przy kominku. Warto spróbować i się zrelaksować. Składniki: 3 łyżki oleju rzepakowego cebula 3 ząbki czosnku 250 gram brązowych pieczarek fasola np.z puszki( wegenie), kiełbasa (mięsożercy) 1/2 dyni czerwona papryka cukinia puszka pomidorów 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1-2-3/4 szklanki białego wytrawnego wina przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego(...)Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno. Rozgrzewamy olej i szklimy na średnim ogniu. Dodajemy ziele, liście laurowe oraz przecięte na ćwiartki pieczarki ( na tym etapie można dodać pociętą kiełbasę). Następnie dodajemy pociętą w kostkę paprykę i dynię. Solimy. Wlewamy wino i odpompowujemy. Dodajemy pomidory, resztę przypraw mieszamy i przykrywamy pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę białą
AZgotuj!MAKARON Z CHORISO I KURCZAKIEM Przygotowanie : 20 minut Porcje : 2 porcje Składniki: – 250 g makaronu penne lub innego – 2 szalotki lub 1 mała cebula – 100 g pikantnej kiełbasy choriso – 80 g sera gorgonzola – 3-4 ząbki czosnku – 700 ml warzywnego bulionu (możesz użyć też bulionu z kurczaka) – 2 łyżki oliwy z oliwek – 2 garści świeżych liści szpinaku(...)pomidorków koktajlowych – sól i pieprz – świeżo starty parmezan lub grana padano do podania PRZYGOTOWANIE: Obierz ząbki czosnku i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Kiełbasę choriso pokrój na plasterki. Na patelni podgrzej oliwę i krótko przesmaż czosnek z cebulą, wystarczy aby się zeszkliły i nieco zmiękły. Dodaj do nich pokrojone choriso i krótko przesmaż. Bulion podgrzej, powinien być gorący
nietylkopasta.plprzygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 2000g Wieprzowina łopatka- 1000g Kiełbasa- 400g Boczek- 300g Kapusta biała- 300g Pieczarki- 250g Szynka- 200g Cebula- 180g Śliwka suszona- 80g Koncentrat- 70g Smalec- 100g Masło- 100g Grzyby suszone- 40g Ziele angielskie- 3 ziarna Liść laurowy- 3 sztuki Sól, pieprz, papryka ostra Śliwki przekrawamy na pół i razem z grzybami zalewami gorącą wodą na całą noc. Kapustę(...)dodać grzyby i śliwki razem z wodą, zalać wodą aby przykryć kapustę. Dodać ziele i liście laurowe i masło (50g). Dusić na małym ogniu. Wędliny pokroić- szynka w paski, kiełbasa, boczek w kostkę. Łopatkę w kostkę 1×1 cm- przyprawić. Podsmażyć łopatkę na smalcu (50g) do zrumienienie, odłożyć i smażyć wędliny oraz cebulę i pieczarki. Całość przełożyć do kapusty
serzmiesemmasz w domu. Wystarczy, że pokroisz pieczywo na niewielkie kawałki, ułożysz na nim pionowo składniki i zepniesz całość wykałaczką lub ozdobną szpadką. Przykładowe połączenia Koreczki w stylu hiszpańskim : bagietka, kiełbasa chorizo, hiszpański żółty ser, czarne lub zielone oliwki, Koreczki w stylu włoskim : bagietka, salami, ser mozzarella lub dobry żółty ser, pomidorki koktajlowe Koreczki owocowe : plasterek banana, plasterek kiwi(...)najbardziej lubianych i popularnych sałatek na wszystkich imprezach, kolorowa, bardzo smaczna i efektowna sałata rzymska z boczkiem i chorizo - wykwintna sałatka z grillowaną sałatą rzymską i hiszpańską kiełbasą chorizo sałatka izraelska - pyszna warzywna sałatka warstwowa Od lewej: sałatka izraelska, imprezowa sałatka z ananasem, sałatka z grillowaną sałatą, boczkiem i chorizo. Szybkie przekąski i przystawki na imprezę
Cztery Fajeryzamrożeniu i rozmrożeniu po dłuższym czasie. Najlepsza na jesienne i zimowe popracowe posiłki. Może ktoś się jednak skusi teraz? Składniki: 500 g suchej fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku pół słoiczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 duże liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego(...)dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, ok 1,5 h – do miękkości. W razie potrzeby, można dolać wody. Sukcesywnie usuwamy szumowiny z powierzchni. Podsmażone na patelni plasterki kiełbasy, podsmażoną pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, wrzucamy do garnka z fasolką. Dodajemy resztę przypraw i koncentrat. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolejną godzinę. Jeżeli sosu będzie za mało
KardamonovyNajpierw był pomysł na długo pieczoną wołowinę, ale w międzyczasie napatoczył się konkurs. Jak się bawić, to się bawić. Skończyło się na grillu. Przepis na tego typu marynatę do kiełbas, chodził mi już dawno po głowie. Była okazja, więc ją wykorzystałam. Zastanawiam się, czy zmieniłabym coś w doborze składników. Myślę, że przepis jest jednak kompletny. Jak macie jakieś uwagi, walcie(...)śmiało, chętnie się czegoś douczę. Składniki: 10 cienkich białych kiełbas (lub innych ulubionych) 2 ząbki czosnku 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki wody 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 0,5-1 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka oleju rzepakowego Rozdrobniony czosnek mieszamy z resztą składników (poza kiełbaskami). Jeżeli marynata jest za gęsta, możecie dolać więcej wody
Kardamonovysamego leczo, wyszło super. Z czterech osób, tylko jedna poszła wytrzeć nos po jedzeniu, pochrząkując przy tym radośnie. Było ostre, ale bez przesady. Składniki: 500 g ulubionej kiełbasy 2 czerwone papryki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku pół papryczki habanero 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki wody liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru(...)drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy minutę. Dodajemy do nich pokrojoną w cienkie paski paprykę, smażymy znowu chwilę. Wszystko wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni smażymy plasterki kiełbasy do zrumienienia, które też lądują w garnku. Wlewamy do tego passatę, wodę, dorzucamy pokrojoną drobno habanero, liść laurowy, przyprawy, sól, cukier i świeżo zmielony pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu około
KardamonovyMoja ekipa to właściwie sami mięsożercy. Wiedząc o tym, że nawiedzą mnie w sobotę wieczorem, upiekłam dla nich leczo. Powiem tak – upiekłam za mało. Składniki: 750 g ulubionej kiełbasy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej(...)chili 2 liście laurowe sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy bez oleju do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy do tego papryki świeże pokrojone w paski, papryki mielone, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy resztę składników, mieszamy
Kardamonovyświadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie do cieszy. Składniki: 2 l wody 250 g wędzonych żeberek 2 cienkie kiełbasy 250 g grochu łuskanego (ja użyłam żółtych połówek) 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)seler, a także majeranek, gotujemy kolejne 15 minut. Na tym etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut. W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Pod koniec żeberka można pokroić w mniejsze kawałki i także wrzucić do zupy. Artykuł Grochówka pochodzi
Kardamonovygulaszy i innych forszmaków pasuje ogórek kiszony, to czemu miałby nie pasować do fasolki po bretońsku? Moi drodzy, informuję – pasuje. Składniki: 500 g fasoli Jaś 2 długie ulubione kiełbasy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 250 ml passaty pomidorowej 2-3 ogórki kiszone 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 duże liście laurowe 3 ziela angielskie pieprz(...)miękkości pod przykryciem (w wodzie, w której się moczyła) razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Jeżeli wody jest za mało, spokojnie można dolać jej więcej. W międzyczasie kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę, jedno i drugie obsmażamy na patelni do zrumienienia, pod koniec dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku. Zawartość patelni przekładamy do ugotowanej fasoli. Do całości dodajemy passatę, majeranek
Kardamonovy