panierka nabierze złotego koloru). Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kozia broda – młoda kapusta smażona w panierce Zobacz inne pomysły na młodą kapustę: Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą Młoda kapusta po chłopsku – przepis na obiad Garnek chłopski z młodą kapustą (274 kcal) Młoda kapusta ze śmietaną
e-PrzepisyKulinarnejedyny sposób na zadanie mu szyku. Jeśli szukasz bardziej wyszukanej wersji tego prostego dania, wypróbuj faszerowane ziemniaki z grilla w folii. Składniki: 8 dużych ziemniaków 8 plastrów kiełbasy salami 8 plastrów żółtego sera 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki masła ½ czerwonej papryki 1 łyżka ulubionej przyprawy do grilla folia aluminiowa Przygotowanie: Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Gdy warzywa(...)przykryj drugą połówką ziemniaka, zawiń w folię aluminiową i ponownie umieść na grillu. Podpiekaj z każdej strony po około 5-7 minut. Tak przygotowane ziemniaki z grilla faszerowane serem, kiełbasą salami i papryką prezentują się niezwykle ciekawie i są bardzo apetyczne. Zapach tego dania zdecydowanie zachęca do spróbowania nawet największych miłośników grillowania w tradycyjnym wydaniu. Przekonaj się, że tak przygotowane
Rozdomowionainne przepisy na domowe wędliny: Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cie na mój profil na Instagramie, bądź ze mną na bieżąco
Kulinarne przygody Gatityprzez około 5 minut z każdej strony na dość dużym ogniu. Karkówka z grilla w marynacie musztardowej – mięciutka i soczysta Zobacz inne przepisy na dania z grilla: Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego Grillowane tosty z jajkiem na twardo Szaszłyki z karkówką i warzywami Artykuł Karkówka
e-PrzepisyKulinarneSZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 450-500 g gnocchi – możesz użyć gotowych kupionych w sklepie lub zrobić je z tego przepisu na gnocchi – 100-150 g kiełbasy chorizo – 4-6 ząbków czosnku – 200 g śmietany 18% – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 garści świeżych listków szpinaku – 10 sztuk suszonych pomidorów – sól i pieprz(...)podania PRZYGOTOWANIE: Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na domowe gnocchi lub z instrukcją na opakowaniu gotowego produktu. Pod koniec gotowania odlej pół szklanki wody z garnka i zachowaj. Kiełbasę chorizo pokrój w plasterki lub półplasterki i podsmażaj na patelni na łyżce oliwy, aż nabierze chrupkości i puści nieco tłuszczu. Czosnek drobno posiekaj, a pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki
nietylkopasta.plwędzonych kościach, albo na porcji rosołowej z dodatkiem kilku skrzydełek (które jako miłośniczka mięsa z kością, po ogotowaniu, namiętnie obgryzam 😂). Możemy uświetnić ją przesmażonym boczkiem, albo dobrą wiejską kiełbasą, albo pominąć mięsną wkładkę i ugotować wersję typowo warzywną. Nie dajmy nigdy sobie wmówić, że ... ta zupa musi być gotowana na drobiu, a ta ... na żeberkach, a jeszcze inna(...)część 1 pora 3 ziemniaki ziele angielskie liść laurowy sól pieprz szczypta ostrej papryki ewentualnie kminek (ja pomijam) posiekany koperek opcjonalnie: 400g pomidorów w sosie własnym, zblendowanych opcjonalnie: wiejska kiełbasa Wykonanie: Z porcji rosołowych, udek, skrzydełek i kości schabowej gotujemy wywar. Dodajemy do niego ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli oraz pokrojone w kostkę lub starte na oczkach warzywa: marchewke
Walijskie PichcenieMakaronowa sałatka z kiełbasą, serem i szparagami Za oknem wiosna, więc i na naszych talerzach też musi już być wiosennie. Bardzo lubię ten czas, kiedy nasze dania nabierają kolorów i wzbogacają się o świeże warzywa. A skoro w sklepach zaczynają się pojawiać szparagi, to również jest doskonały moment na to, żeby włączyć je do naszego menu. Będą idealnie pasowały(...)sałatki makaronowej. Makaronowa sałatka z kiełbasą, serem i szparagami to pomysł na lunch, lekki obiad czy też kolację. Można ją też dodać do naszego świątecznego wielkanocnego menu. Przygotujesz ją bardzo szybko, możesz też wykorzystać do niej wcześniej ugotowany makaron, który np. został z obiadu. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatitywędlinę: Szynka wieprzowa z szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami Pieczona biodrówka na kanapki Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG , kliknij
Kulinarne przygody Gatitypopularniejszych restauracji na ulicy Piotrkowskiej, a jej specjalnością są tatary, m.in. klasyczny i orientalny. W ich gronie wyróżnia się tatar łódzki z babą ziemniaczaną i skwarkami z wiejskiej kiełbasy. Lokal ten docenią również miłośnicy pizzy – szczególnie tej z dość nietypowymi składnikami. Czeka tu zatem klasyczna Margarita, kusi też Kapriczjoza z mozzarellą, pieczarkami i oliwkami. Specjalnością lokalu jest pizza Zalewajka(...)której obok białej kiełbasy i marynowanej cebuli pojawia się krem z zalewajki. 4. Len i Bawełna Na terenie słynnego kompleksu OFF Piotrkowska, w industrialnej przestrzeni, na miłośników dobrego jedzenia czeka restauracja Len i Bawełna. W nowoczesnym wnętrzu, w którym połączono styl industrialny i skandynawski, można zobaczyć zdjęcia wykonane przez Arkadiusza Branickiego, odpocząć przy lampce wina lub aromatycznej kawie
Via Gustołyżki chrzanu sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 125 ml śmietanki 30 % 500 ml bulionu drobiowego 1 cebula 4 jajka olej rzepakowy natka pietruszki 500 g kiełbasy wiejskiej Krem chrzanowy: Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki obieram i kroje w kostkę. W garnku rozgrzewam olej i przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję ziemniaki, seler, por pokrojoną w krążki i dalej chwilę przesmażam(...)jajka na twardo. Z zupy wyjmuje ziele i liść laurowy, marchewkę. Dodaję chrzan, sól, pieprz i śmietanę. Zupę miksuje blenderem.Kiełbasę gotuję w osobnym garnku. Zupę podaje z kiełbasą, jajkiem, marchewką, natką pietruszki
wesoła kuchniabłyskawicznie! Efekt jest doskonały, a dobra zabawa gwarantowana! Składniki: ? 1 bakłażan 1. ? 8 pomidorków koktajlowych ? 1 ser pleśniowy typu Camembert okrągły ? 8 ziaren zielonego pieprzu 2. ? 10 plasterków kiełbasy krakowskiej ? 10 oliwek nadziewanych migdałami 3. ? 8 paluchów ptysiowych lub innych ? 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Wykonanie: ? Pomidorki koktajlowe rozciąć nie do końca przy szypułce. ? Ser pokroić na osiem części. ? Wkładać(...)trójkąciki sera w rozcięte pomidorki jak na zdjęciu. ? Spiąć całość wykałaczką nabitą na zielony pieprz. ? Z kiełbasy krakowskiej zwinąć stożek, do środka dać oliwkę i przebić wykałaczką. ? Plaster szynki szwarcwaldzkiej owinąć wokół palucha. ? Stożki z oliwką ponabijać na bakłażana
To co kochaminnego jak również się z nim zmierzyć. Wyszedł bardzo dobry, ale i tak lepiej mi smakuje u mamy. Składniki na 6 porcji: ? 2 litry wody ? 6 kawałków wiejskiej kiełbasy ? 1 cebula ? 1 pęczek koperku ? 1 płaska łyżka soli, pieprz ? 1/2 butelki zakwasu do barszczu ? 6 jajek ? 6 łyżeczek chrzanu Wykonanie: ? Zagotować wodę z obraną i przekrojoną cebulą, związanym nitką pęczkiem(...)kopru i kiełbasąm, i gotować ok. 10 minut. ? W tym czasie ugotować jajka na twardo. ? Do barszczu dodać zakwas, przyprawić do smaku. ? Wyjąć koperek i cebulę. ? Podawać z kawałkiem kiełbasy, jajkiem i chrzanem
To co kochamzdecydowanie lepsza, gdy smaki przegryzły się. Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie zdecydowany przebój na zimowe wieczory. Składniki: ? 1 szklanka grochu suszonego łupanego ? po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej ? 1 cebula ? 2 marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek selera – 1/4 całości ? 1/2 pora ? 4 ziemniaki ? 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego ? sól, pieprz, papryka ostra, majeranek ? 3 łyżki(...)podsmażyć na oleju. ? Dodać startą na grubej tarce marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę poddusić i przełożyć do gotującego się grochu. ? Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut. ? Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. ? Zupę przyprawić pieprzem, papryką
To co kochamdrodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: ? 500 g kapusty kiszonej ? 500 g żeberek ? 200g kiełbasy wędzonej ? 1 cebula ? kawałek pora ? 1 marchewka ? 1 pietruszka ? sól, pieprz do smaku ? 4 liście laurowe ? 8 sztuk ziela angielskiego ? 4 łyżki oleju ? 8 ziemniaków Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę, pora(...)kawałki z jedną kością, gotować 20 minut. ? Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. ? Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę. ? Ziemniaki ugotować w mundurkach. ? Podawać kapuśniak z kawałkami żeberek i obranymi ziemniakami
To co kochamsposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: ? 1/2 średniej kapusty ? 1 cebula ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? kawałek selera ? 4 ziemniaki ? 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy ? sól, pieprz ? 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego ? 4 łyżki oleju Wykonanie: ? Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. ? Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę(...)łyżkę soli. ? Kapustę pokroić w kostkę w kostkę i dorzucić do warzyw. Gotować ok. 30 minut ? Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną kiełbasę. ? Gotować jeszcze ok. 20 minut
To co kocham