dużego kalafiora (albo 1 mały) 20 dkg makaronu [ u mnie makaron ze szpinakiem] 1 szkl.mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kawałek kiełbasy 50 -70 g drobno startego sera żółtego, mozzarelli 1 łyżka serka topionego 50 ml śmietany do sosów (najlepiej 30%, żeby się nie zwarzyła) koperek sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa ½ łyżeczki cukru(...)chili, ziołami i dosłownie odrobiną gałki muszkatołowej. Dobrze wymieszać i spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić – smak powinien być wyrazisty. W żaroodpornym naczyniu rozłożyć kalafior wymieszany z ugotowanym i odcedzonym makaronem, kiełbasą. Zalać wszystko sosem, posypać koperkiem a następnie resztą startego sera i ziołami. Wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia w 180 stopniach około 20 -25 minut (aż ser się ładnie
Moje domowe kucharzenieGrill - kiełbaska. Co zrobić aby nudną grillowaną kiełbaskę zamienić w coś ciekawszego, w coś co na pewno zainteresuje dzieci. Zakręcone kiełbaski to niebanalny pomysł na banalną kiełbaskę. Składniki : Kiełbasa - ilość wedle uznania, typ grillowy Przygotowanie : Kiełbasę - w moim przypadku Podwawelską z Biedronki ( lubię ją ma mało tłuszczy i się tak nie spieka) kroję w ok 10 cm kawałki
Mechanik grillujeŚniadanie wielkanocne to w wielu domach oprócz jajek także podanie białej kiełbasy. My najbardziej lubimy cienkie, białe kiełbaski, które proponuje tym razem usmażyć, a następnie udusić w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Może zainspiruje was do podania w tym roku kiełbasy inaczej niż dotychczas. Smacznego. Dodam ze przepis i wykonanie jest męża. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkie domowe zapiekanki z dużą ilością składników, sera i sosami. Składniki 1 duuuża bagietka lub 2 mniejsze 2 pętka kiełbasy 1 duża cebula 500 g pieczarek pół czerwonej papryki ser żółty tarty ilość wg uznania pomidor duży 2-3 ogórki korniszony szczypior majonez ketchup Przygotowanie Na oleju podsmażany pokrojoną w kostkę kiełbasę, następnie dodajemy cebulę również pokrojoną w kostkę
Wasze PrzepisySkładniki na bigos z młodej kapusty: 1000 g poszatkowanej młodej kapusty 1 cebula 300 g kiełbasy 20 g mąki pszennej 15 g oleju 150 g sosu pomidorowego (dałam domowy) 1 listek laurowy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki kminku mielonego szczypta kurkumy koperek Wykonanie: Do naczynia Thermomix daję cebule pokrojoną na 4 części. Rozdrabniam czas 15s/obr.4 . Dodaję olej(...)pokrojoną kiełbasę. Dusimy czas 10 min/120 stopni/obroty wsteczne SOFT Dodajemy mąkę i mieszamy czas 20 s/obroty wsteczne 1. W tym czasie kapustę kroimy na paski. Wkładamy kapustę do naczynia Thermomix . Dodajemy przyprawy, sos pomidorowy i gotujemy czas 30 min/100 stopni/obroty wsteczne SOFT . W trakcie gotowania mieszamy bigos kopystką. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy koperek. Bigos podajemy z gotowanymi
Themo przepisyPokażę Wam przepis na pyszne danie, jakim jest szakszuka z kiełbasą. Kuchnia to nie tylko sztuka, ale także historia i kultura. Wszystkie te elementy łączą się w potrawach, które od lat zachwycają podniebienia i ożywiają zmysły. Jednym z takich niezwykłych dań jest szakszuka z kiełbaską. To połączenie smaków, które wzbudza zainteresowanie zarówno miłośników kuchni świata
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dobrze docisnij brzegi. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z sosem śmietanowym lub cebulowym. Bigos Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 300g kiełbasy (najlepiej surowej) 200g mięsa wieprzowego 1 cebula 2-3 suszone grzyby Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz Sposób przygotowania: Odcisnij kapustę kiszoną i pokrój ją w drobne paski. W garnku(...)podsmaż cebulę, dodaj mięso i kiełbasę pokrojoną w plastry. Wrzuć kapustę i dusz przez kilka godzin na małym ogniu, dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Dodaj suszone grzyby i przyprawy, gotuj jeszcze przez godzinę. Bigos smakuje najlepiej podgrzewany kilka razy. Dania kuchni polskiej Dania kuchni polskiej to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ich smak, aromat i tradycja sprawiają, że są niezastąpione
Ania i Marcin gotująprzepis jest prosty i sprawdzony, ale można go modyfikować według własnego gustu i upodobań. Można np. dodać do masy startą marchewkę, cukinię, jabłko, ser żółty lub biały, mięso mielone, kiełbasę lub boczek. Można też zmienić rodzaj mąki na gryczaną, kukurydzianą lub bezglutenową. Można też piec placki w piekarniku, zamiast smażyć na patelni, co jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Różne sposoby(...)startym serem żółtym lub białym, np. bryndzą, oscypkiem czy fetą. Do tego pasują zioła, np. koper, szczypiorek czy pietruszka. Można też podać je z wędlinami, np. szynką, boczkiem czy kiełbasą. Jak widać, placki ziemniaczane są bardzo wszechstronne i można je dopasować do każdego smaku i okazji. Są idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Są też świetnym pomysłem na imprezę
Ugotowane pozamiatanecukinii to pyszny sos warzywny na zimę do słoików, który ma wiele zastosowań, nie tylko do frytek czy parówek. Owszem, świetnie sprawdzi się jak zwykły ketchup, do kanapek czy kiełbasy na gorąco, ale równie dobrze można go wykorzystać na ciepło jako sos do makaronu albo ryżu. Taki warzywny ketchup jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od takiego kupionego w sklepie(...)kupisz tego ze sklepu Do czego wykorzystać ketchup z dyni i cukinii? Kurczak zapiekany w ketchupie – szybki i prosty przepis na obiad Zapiekanki gyros – przepis na odlotową przekąskę Kiełbasa po cygańsku – proste i smaczne danie na ciepło Kanapki na ciepło – gorące tosty z piekarnika Frytki belgijskie z piekarnika Artykuł Ketchup z dyni i cukinii. Już więcej nie kupisz tego
e-PrzepisyKulinarnepierogowe; 500 g mąki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 350 ml wrzątku nadzienie; 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g boczku wędzonego 100 g kiełbasy sól pieprz zioła do smaku mleko do podlewania ok 1 szkl Ciasto zagniatamy tradycyjnie; Do mąki dadajemy olej i sól, zalewamy wrzątkiem i mieszamy przy pomocy łyżki, kiedy przestygnie(...)tarce lub przy pomocy robota jak na placki ziemniaczane, przekładamy do gęstego sita do osączenia. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i boczek, smażymy kilka minut i dodajemy osączone ziemniaki, masa będzie coraz bardziej kleista więc podlewamy po odrobinie mleka tak by nie przywierała do patelni, mieszamy często i kiedy znów przywiera
Gotowanie jest łatweteż ja na to nie wpadłam. Chili con carne z chorizo. Wymyślam jakieś dziwne wersje tej potrawy, a nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby dodać do niej hiszpańskie kiełbasy. Dodałam. Finalnie smak potrawy różnił się dość znacząco od podstawowej wersji. To było bardzo ciekawe doznanie kulinarne. Zdecydowanie było czuć w niej ten charakterystyczny smak chorizo. To było naprawdę pyszne(...)carne jest najsmaczniejsze na drugi dzień. Ja postanowiłam część zawekować, to też dobrze robi tego typu potrawom. To chyba póki co jeden z ostatnich przepisów na potrawę z hiszpańską kiełbasą, nadwyżki lodówkowe zostały wyzerowane. Chociaż kto tam wie z czym znowu przyjedzie do nas, mój prywatny dostawca hiszpańskich specjałów. Oliwy i tak nic nie przebije. Już chyba nic nigdy
KardamonovyEspañola Hiszpański makaron z chorizo pomidorami i serem manchego jest charakterystycznym daniem kuchni regionu La Rioja w północnej Hiszpanii. Ta okolica słynie z wyjątkowej jakości swojego chorizo — tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy wykonanej z wyselekcjonowanej wieprzowiny i delikatnie przyprawionej różnymi przyprawami takimi jak papryka i czosnek. Pomidory, które są nieodłącznym składnikiem tego dania są również ważnym elementem kuchni hiszpańskiej — najczęściej używane(...)dente, a następnie wlewany do sosu z duszonego chorizo i pomidorów. Ten sposób przygotowania zapewnia maksymalne wchłonięcie smaku przez makaron i daje aromatyczny efekt. – Drugi sposób to smażenie kiełbasy chorizo z pokrojonymi pomidorami, a następnie podawanie ich z ugotowanym makaronem. Ten sposób daje bardziej intensywny smak chorizo i dodaje charakterystycznego aromatu dania. Nie można jednak zapomnieć o serze manchego
RafalCookwody sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS: Mięso kroimy w kostkę o boku około 2 cm. Doprawiamy majerankiem, tymiankiem, papryką słodką, solą i mielonym czarnym pieprzem. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czisnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy. Marchewkę również kroimy w półplasterki lub kostkę. W papryce usuwamy gniazda i kroimy w kostkę. Cukinię(...)gotujemy ją około 7 minut . ( uważać, aby jej nie rozgotować). Po ugotowaniu odcedzić. Na dużej patelni podsmażamy kawałki mięsa. Podsmażone przekładamy do garnka, Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę i tez przekładamy do garnka. Następnie podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Mozna wlac trochę oleju. Dodajemy na patelnię czosnek, cukinię, marchewkę i pokrojoną paprykę. Smażymy kilka minut. Nastepnie podsmażone warzywa dokładamy
Olcia gotuje!tajny, że już nawet nie pamiętam skąd go mam Zupa prosta i bardzo smaczna. Każdy grzybiarz zakocha się w niej od pierwszej łyżki składniki: 1 mocno wędzona, długa kiełbasa, najlepiej wiejska ( około 300g ) kawałek mocno wędzonego boczku ( 2-3 plastry) 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku około 10 sztuk świeżych podgrzybków, takich średniej(...)smażenia grzybów, ja w tym przepisie użyłam smalcu wieprzowego sól, pieprz do smaku Boczek pokrój w kostkę, wytop na patelni aż się zrumieni. Dorzuć posiekaną drobno cebulę i kiełbasę pokrojoną w kawałki, takie, jakie lubisz Smaż, aż się wszystko zrumieni . Przełóż do garnka. Grzyby oczyść, pokrój, podsmaż na smalcu na złocisty kolor i także przełóż do garnka. Marchew, selera, pietruszkę
Ogrodnik w podróżypolską paprykę. Leczo wyszło kolorowe, do jego przygotowania użyłam papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Dodałam też cukinię oraz pomidory malinowe, dzięki którym leczo jest jeszcze smaczniejsze. Zamiast tradycyjnej kiełbasy czy boczku, użyłam parówek z szynki. Warzywne leczo z parówkami wychodzi lżejsze i delikatniejsze, nie jest tak tłuste jak leczo przygotowane z boczkiem i kiełbasą. Leczo najlepiej smakuje ze świeżą bułką
ProstePesto.pl