Botwina to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego. Warzywo to wykorzystywane było już w IV w. p.n.e. i nadal z jego spożywania możemy czerpać spore korzyści. Botwina jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Dostarcza witamin (A, D, C, K oraz z grupy B), a także składników mineralnych, w tym magnez, miedź, wapń czy żelazo. Najpopularniejszą potrawą z botwiny jest oczywiście zupa botwinka, choć od jakiegoś czasu na popularności zyskuje także chłodnik z botwiny. Sezon na botwi... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...