Pełnoziarnista tarta z botwiną

Pełnoziarnista tarta z botwiną

Pełnoziarnista tarta z botwiną

Botwina to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego. Warzywo to wykorzystywane było już w IV w. p.n.e. i nadal z jego spożywania możemy czerpać spore korzyści. Botwina jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Dostarcza witamin (A, D, C, K oraz z grupy B), a także składników mineralnych, w tym magnez, miedź, wapń czy żelazo. Najpopularniejszą potrawą z botwiny jest oczywiście zupa botwinka, choć od jakiegoś czasu na popularności zyskuje także chłodnik z botwiny. Sezon na botwi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.