Pesto pietruszkowo-bazyliowe

Pesto pietruszkowo-bazyliowe

Pesto pietruszkowo-bazyliowe

Pesto to tradycyjny włoski sos pochodzący z Genui, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu (lub innego drobno startego twardego sera), orzeszków piniowych, czosnku i soli. Samo słowo pesto pochodzi od włoskiego pestare , co oznacza "miażdżyć" lub "ucierać". Oprócz tego, uznawanego za najbardziej tradycyjne, istnieją też inne znane i popularne odmiany pesto, np. siciliano (zawiera dodatkowo suszone pomidory i migdały) czy d... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Z notatnika dietetyka

Warto przeczytać

Dieta Pegan - na czym polega?

Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?

Czytaj dalej...

Dieta na pamięć i koncentrację

Problemy z pamięcią i koncentracją mogą wynikać w szczególności z tego co spożywamy. Podczas wzmożonego wysiłku naszego mózgu, potrzebuje on dużej ilości glukozy, gdyż podczas nauki pracuje on na podwyższonych obrotach.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Które orzechy są najzdrowsze?

Małe zestawienie orzechów.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.