sklepach i na bazarach można już kupić młodą, tegoroczną kapustę. Do tej pory pierwszą główkę zużywałam do przygotowania zupy ze słodkiej kapusty z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. W tym roku postanowiłam zrobić tę zupę bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zastanawiałam się nad dodatkiem tofu zamiast kiełbasy, ale ostatecznie wybór padł na pieczarki. Składniki (na 3 porcje): pół główki kapusty łyżeczka kminku wrzątek
Weekendy w domu i ogrodzieZapiekanka makaronowa z serem to pomysł na danie jeśli nie macie zbytnio czasu na gotowanie i jeśli lubicie żółty ser. Tak, tak danie to w żadnym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki czosnku sól pieprz 200 g twarogu sól pieprz tłuszcz do smażenia polewa 150 g śmietany 18 % 1 jajko garść tartego żółtego sera ok 50g dodatkowo 100 g podsuszanej kiełbasy wiejskiej 100 g sera żółtego Opłukane liście buraka siekamy, na patelni rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu, może być olej. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone liście i smażymy(...)rozmiar standard) podpiekamy ok 14 min w temp 180 st. Na podpieczonym spodzie wykładamy zieleniną z twarogiem, polewamy polewą śmietanowo serową. Wierzch posypujemy startym serem i układamy cienkie plasterki kiełbasy. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min w temp
Gotowanie jest łatwesprzedaży. Warto korzystać, bowiem krótko dostępne. Składniki: 1 główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 mała cebula 1 pęczek koperku 250 g surowego wędzonego boczku 150 g wędzonej polskiej kiełbasy 500 ml wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Boczek, po usunięciu(...)boczek, ponieważ na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażyłem pozostałe składniki. Pokrojony w kostkę boczek wrzuciłem do zimnego garnka. Włączyłem średnią moc palnika, smażyłem boczek, aż tłuszcz zaczął się wytapiać. Kiełbasę oraz cebulę pokroiłem w kostkę i dodałem do boczku wraz małym listkiem laurowym. Wszystko zamieszałem i podsmażałem przez pięć minut. W tym czasie obrałem i pokroiłem w pół talarki
R'n'G KitchenSkładniki: kapusta biała 1główka średnia, boczek wędzony 30 dag, kiełbasa toruńska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, papryka słodka 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 1 szklanka Kapustę białą opłukać, pokroić nie za drobno, grube unerwienia odcinać, zalać wrzątkiem w misce i po 10 minutach wodę wylać, kapusta traci gorycz po sparzeniu(...)garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek wędzony, kiełbasę, pod koniec wsypać cebulę, czosnek, paprykę słodką i podsmażyć. Do garnka wsypać sparzoną kapustę i wlać wodę, wymieszać, dusić bez przykrycia z 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec wsypać kucharka, pieprz mielony, podawać z pieczywem - kapusta biała w każdej wersji smakuje nam zawsze wybornie, można też wykorzystać końcówki wędlin,boczku
W Mojej Kuchni Lubięweszły do naszego menu jako pomysł na szybki obiad. Ośmiorniczki parówkowe podaję często w towarzystwie kaszy i warzyw surowych lub gotowanych. PRZEPIS NA OŚMIORNICZKI PARÓWKOWE Składniki na ośmiorniczki parówkowe: kiełbasa parówkowa dobrej jakości olej – opcjonalnie Jak zrobić ośmiorniczki parówkowe: Jeśli mamy dobra patelnię z powłoką nieprzywierającą nie musimy używać tłuszczu. Patelnie rozgrzewamy. Kiełbasę parówkową obieramy ze skórki, kroimy
Dorota Smakujekomponował ze szparagami. Jednak zawsze wykorzystywaliśmy zielone szparagi, tym razem użyjemy białych. Składniki pęczek białych szparagów mała szalotka 1 ząbek czosnku kilka plastrów szynki długo dojrzewającej 50 g kiełbasy chorizo oliwa makaron papardelle serek Camembert Papardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą – przepis Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy(...)gotującej się wody dosłownie na 4 minuty. Odcedzamy. Na patelni na sporej ilości oliwy szklimy cebulę i pokrojony w bardzo cieniutki plasterki czosnek. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i pokrojoną w kostkę szynkę. Smażymy wszystko razem ok. 2 minuty po czym dodajemy szparagi. Smażymy całość ok. 3 minut, aż szparagi nabiorą aromatu i dodajemy na patelnie ugotowany makaron. Makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proste i pożywne śniadanie to dobry początek dnia. Takim daniem na pewno będą Grzanki z serem, kiełbasą i pomidorem, które tak naprawdę przygotowujemy z tego, co znajdziemy w lodówce. Składniki: - kromki chleba pszennego - żółty ser (u mnie Gouda) - kiełbasa krakowska (u mnie Pekpol Krakowska Sucha Kurpiowskie Specjały) - duży pomidor malinowy - zioła prowansalskie - pieprz czarny - sól
Kuchnia co dnianami, sezon grillowy został więc oficjalnie otwarty :) Udało Wam się już coś wrzucić na ruszt? Dziś chciałam zachęcić Was do lekkiego grillowania. Zamiast klasycznej karkówki, kaszanki i kiełbasy, mam dla Was przepisy na pyszny grillowany drób, ryby i warzywa. Dobrze przyrządzone są równie smaczne, a przy tym kolorowe i bardziej fit. Co zrobić, aby dania z grilla były(...)lżejsze? Przede wszystkim zwróćcie uwagę na produkty, które wrzucacie na ruszt. Grillować możemy nie tylko tłuste części wieprzowiny, kiełbasę czy kaszankę. Równie smaczne będzie chudsze mięso, jak kurczak, indyk czy polędwiczki wieprzowe. Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Marynata nie tylko dodaje smaku i soczystości, ale tez chroni przed powstaniem rakotwórczych związków w trakcie grillowania. Ja proponuję Wam pyszną, pikantną
Chilli Czosnek i Oliwakażdym można upolować świeże, sezonowe warzywa). Tak naprawdę wystarczy wszystko wrzucić do gara, ugotować, doprawić i gotowe :) Składniki: * 1 główka świeżej młodej kapusty * pasek żeberek wieprzowych * 200 g kiełbasy typu śląska * 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego * sól, pieprz do smaku * pół łyżeczki przyprawy do bigosu (użyłam Skworcu ) * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam Skworcu ) * 4 liście laurowe (użyłam(...)angielskie, liście laurowe, odrobinę soli i gotować wywar na małym ogniu około 15 minut od momentu zagotowania. W tym czasie drobno poszatkować kapustę. Dodać ją do gotującego się wywaru. Kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Całość gotować tak długo, aż kapusta będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodać przecier pomidorowy, wsypać przyprawę do bigosu, doprawić solą
Zrób to smaczniejako obiad czy też na lunch do pracy. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z POKRZYWĄ Składniki na zapiekankę makaronową z pokrzywą: 200g makaronu – ja użyłam fusilli żytniego 100-200g kiełbasy wędzonej 2 łyżki posiekanych liści pokrzywy400g śmietany 12% 1 ząbek czosnku sól pieprz kilka pomidorków koktajlowych lub 2 większe 1 jajko Jak zrobić zapiekankę makaronową z pokrzywą: Makaron gotujemy(...)dente zgodnie z przepisem z opakowania, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekaną pokrzywę i kiełbasę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Śmietanę mieszamy z czosnkiem i przyprawami, z jajkiem, polewamy wszystko. W zapiekance utykamy pomidorki koktajlowe lub ósemki pomidorów dużych. Pieczemy ok 40 min w 200st. Artykuł Zapiekanka makaronowa z pokrzywą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeblanszuj 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Rozgrzej oliwę. Pokrój pieczarki w plasterki i dymkę w piórka. Usmaż na oliwie na złoty kolor. Wyjmij kiełbasę z flaka i rozdrobnij. Dodaj do grzybów i smaż aż kiełbasa się zrumieni. Dodaj brokuły i pesto, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Makaron ugotuj
codojedzeniaświadomość tego, że domowa nigdy nie będzie smakować tak dobrze jak wojskowa. I tak, niebywale mnie do cieszy. Składniki: 2 l wody 250 g wędzonych żeberek 2 cienkie kiełbasy 250 g grochu łuskanego (ja użyłam żółtych połówek) 1 cebula 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela(...)seler, a także majeranek, gotujemy kolejne 15 minut. Na tym etapie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 10 minut. W międzyczasie obsmażamy na odrobinie oleju pokrojone w plasterki kiełbasy i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Pod koniec żeberka można pokroić w mniejsze kawałki i także wrzucić do zupy
Kardamonovyoczekiwałam. Jeśli macie ochotę na tradycyjną fasolkę po bretońsku szczerze polecam! Składniki na fasolkę po bretońsku (6 porcji): 400 g suchej białej fasoli 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy (podwawelskiej) duża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 2 łyżki majeranku sól pieprz Fasolę zalać zimną wodą 10 centymetrów(...)laurowe. Wsypać łyżeczkę soli i gotować około 1-1.5 godziny. W tym czasie odciąć skórę z boczku i pokroić w mniejszą kosteczkę, a następnie dokładnie wysmażyć. Przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki i później ćwiartki. Podsmażyć do zarumienienia i przełożyć do garnka. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Dodać drobno pokrojony czosnek. Całość przerzucić do garnka. Gotować kilka minut
Karola gotujecodziennie, dlatego takie dania jak łazanki z kapustą kiszoną chyba nigdy mi się nie znudzą ;) Składniki: * 1 paczka makaronu łazanki * 500 g kiszonej kapusty (użyłam Orzech ) * 500 g kiełbasy typu śląska * 100 g wędzonego boczku * 1 cebula * odrobina oleju * sól do smaku * pół łyżeczki ostrej papryki (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu ) * 2 liście(...)laurowe, zalać wodą i gotować wszystko około pół godziny. W między czasie ugotować makaron łazanki w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Na patelni rozgrzać olej, Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i cebulę, wszystko razem podsmażyć. Następnie na patelnię dodać ugotowaną, odcedzoną kapustę kiszoną, wsypać do smaku sól, paprykę i majeranek, wymieszać i całość smażyć na małym ogniu około
Zrób to smacznie