można przygotować z podwójnej porcji i obiad na dwa dni gotowy :) 2 małe cukinie 1 czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku 2 woreczki kaszy bulgur brązowy Cenos pętko dowolnej kiełbasy 4 pomidory/ ewentualnie puszka krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka przyprawy pomidory z bazylią 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka koperku W dużym garnku o grubym dnie przesmażyć posiekaną(...)cebulę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Dodać obraną i pokrojoną cukinię, pomidory i paprykę. Leczo doprawić do smaku i dusić do miękkości warzyw. W osobnym garnku ugotować 2 woreczki kaszy. Ugotowane leczo połączyć z kaszą. Danie przed podaniem posypać świeżym koperkiem
Smakołyki Asisłoika, kładziemy pokrywką do spodu i jak wystygnie, to do lodówki. Składniki 1 mały kalafior 1 zielona papryka 1 żółta papryka 250 g pieczarek 500 g cukinii 2 pętka kiełbasy śląskiej 500 g pomidorów malinowych 300 g mrożonego groszku 500 g kopytek 350 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki. Z papryk usuwamy(...)gniazda nasienne, kroimy w paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cukinie kroimy na plasterki, lub dużą kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki. Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy groszek, kopytka, passatę i bulion. Całość zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C . Co jakiś czas mieszamy. Na koniec do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenrobienie zdjęć i blogowanie. Dlatego obiad dziś dość skromny u nas – sałatka ziemniaczana z rzodkiewką otulona mieszanką jogurtu greckiego, niewielkiej ilości majonezu oraz musztardy francuskiej, a do tego kiełbasa. I tyle. Na 2-3 porcje: 6-8 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 mały pęczek rzodkiewek kilka gałązek koperku 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy(...)oraz musztardą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy posiekany drobno koperek. Składniki sałatki mieszamy razem. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia. Podajemy jako samodzielne danie lub w towarzystwie np pieczonej kiełbasy
Smaki Na TalerzuProste, przepyszne, szybkie a jednocześnie bardzo wykwintne danie! Surf & turf z hiszpańskim sznytem – polędwice z dorsza na mocno czerwonym, aromatycznym bulionie z pikantną kiełbasą chorizo, sycącą ciecierzycą i czerwoną papryką. Ani to zupa rybna, ani gulasz ale to połączenie smaków jest naprawdę pierwszorzędne. Nie dajcie się namawiać – przygotowanie takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice(...)się idealnie rozdzielać na pojedyncze płatki. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 2 polędwice z dorsza o wadze 150-180g każda 400ml rosołu wołowego (lepiej!) lub drobiowego 100g pikantnej kiełbasy chorizo 1 puszka ciecierzycy (400g) 1 średnia cebula, czerwona lub biała 1 czerwona papryka, średnia 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna (z czubem) łyżeczka słodkiej
Karo in the KitchenSzybki bigos z młodej kapusty z dodatkiem wiejskiej kiełbasy i moich ulubionych ziół prowansalskich. Bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Składniki: 2 średnie główki młodej kapusty50 dag kiełbasy wiejskiej50 dag pieczarek30 dag cebuli250 g przecieru pomidorowego JAMAR*przyprawa prowansalskasólpieprz Przygotowanie: Kapustę myjemy, szatkujemy i solimy. Przekładamy do garnka
Krokusowy Domgotowe pomidory w puszce- wyszło pysznie! Składniki: 1 łyżka oleju 1 cebula 10 pieczarek 1 średnia cukinia Garść fasolki szparagowej 1 papryka czerwona 1 marchewka 3 ziemniaki 1 laska kiełbasy 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Szczypta bazylii Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Po chwili dodać pokrojoną(...)kiełbasę i smażyć 2-3 minutki. Dodać pozostałe warzywa, pokrojone wg uznania. Całość zalać pomidorami z puszki, doprawić i dusić pod przykryciem około 30-40 minut
Tradycyjna Kuchniawywar z kości ok 1,5 l 3-4 ziemniaki marchewka pietruszka cebula kilka suszonych grzybków sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego listek laurowy ząbek czosnku 100 g kiełbasy (swojskiej) 3/4 szkl zakwasu do żurku z mąki żytniej 3/4 szkl śmietany majeranek natka pietruszki koperek Rosół lub wywar wlewamy do garnka, wkładamy obrane ziemniaki, marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę(...)majeranek, ziele i listek laurowy, gotujemy zwyczajną kartoflankę. Grzybki wcześniej namoczone gotujemy i przepłukujemy zimną wodą na sicie, dodajemy do zupy. Kiedy już warzywa będą miękkie, dodajemy żurek i kiełbasę drobno pokrojoną. Na koniec podprawiamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki i koperkiem
Gotowanie jest łatweLeczo, smaczne danie. średnia cukinia 1 duża cebula 30 dkg kiełbasy 2 papryki [ czerwona i zielona] 200 g pieczarek 1 pomidor słoiczek koncentratu pomidorowego około 1 szkl.wody smalec sól, pieprz, papryka ostra, majeranek Warzywa umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać cebulę,kiełbasę a następnie pieczarki. Całość podsmażać około 5 minut. Następnie dodać paprykę
Moje domowe kucharzeniegrillowane chaczapuri. CHLEBKI 500 g mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół 2 kiełbasy FARSZ 250 g sera capri 1 kulki mozarella lub kawałek sera feta (wg uznania) świeża bazylia DEKORACJA dip czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko(...)oliwę i wodę. Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z mozarella lub fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dzielimy na 7 części i formujemy kule. Wyrośnięte ciasto dzielimy
Kuchnia w oparacha.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 3 duże pieczarki - 100 g kiełbasy krakowskiej suchej - garść drobno pokrojonego szczypiorku - garść posiekanej natki pietruszki - jeden pomidor - dwa jajka - olej - sól - pieprz Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki. Kiedy już odparuje z nich woda dodajemy(...)również drobno pokrojoną kiełbasę. Chwile razem jeszcze podsmażamy często mieszając. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek i wędliny. Wsypujemy szczypiorek i pietruszkę. Dusimy wszystko razem jeszcze chwilę i wbijamy na koniec jajka. Energicznie mieszamy aż do ścięcia się jajek i uzyskana odpowiedniej konsystencji. Ja lubię takie lekko płynne. Na koniec solimy
Kulinarne przemysleniasmażyć, poza tym marynowana znacznie szybciej staje się miękka i krucha. Podawać z opieczonymi plackami tortilli i dowolnymi sałatkami. Jeśli lubicie szaszłyki, to spróbujcie także takich najprostszych, z dodatkiem kiełbasy 😊 Do dań mięsnych i kiełbas z grilla polecam szybką sałatkę ziemniaczaną z porem i lekko musztardowym sosem
Codzienna kuchnia niecodziennakażdy będzie zachwycony! Polecam! SKŁADNIKI: * ser Szwajcar Serenada 200 g * ser Bursztyn Skarby Serowara – 200 g * mielone mięso wieprzowe – 500 g * śmietana 30% – 130 ml * kiełbasa chorizo – 200 g * czosnek – 4 ząbki * czarne oliwki – 1 duża garść * nachosy ( najlepiej domowe, ale mogą być również kupne ) * kmin rzymski, chili, sól, pieprz * świeża chili * masło klarowane(...)220C. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso ( aż straci różowy kolor ). Doprawiamy do smaku kminem, solą oraz chili, mieszamy, Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Smażymy ok. 3-4 minuty. Formę do zapiekania lekko natłuszczamy, układamy warstwę nachos, przykrywamy połową mięsa i połową startego sera (wymieszanego wcześniej ze śmietaną, doprawionego delikatnie świeżo mielonym pieprzem ). Dorzucamy
Ostra na Słodkoświeżej fasoli 500 g wędzonych żeberek 1 pęczek "badyli" (z natki pietruszki, koperku, liście selera korzeniowego) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2-3 ząbki czosnku 2 pętka kiełbasy śląskiej 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane(...)nożem ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, by fasolka lekko doszła. „badyle”, liście i żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości, ponownie dodajemy do zupy, razem z pokrojoną kiełbasą. Po dwóch godzinach ponownie gotujemy (uzupełniamy płyn do poziomu 1,5 litra), zmniejszamy lekko płomień od momentu wrzenia i gotujemy do momentu, kiedy fasolka będzie prawie miękka. Jarzyny ścieramy
R'n'G Kitchenkażdy kucharz zaczyna na zmywaku Mimo, iż w grze nie pojawia się wzmianka o konkretnym daniu, to w menu Paszczy przeważa mięso, a Six ma nawet okazję stworzyć kilka kiełbas Kilka kiełbas na drogę zawsze się przyda My postanowiliśmy, że godną potrawą reprezentującą menu wielbiących mięsne klimaty kucharzy-bliźniaków będzie porządny stek z dużą ilością pieprzu oraz lekko dekadenckie, karmelizowane
Nerds KitchenNasza propozycja na jajka z majonezem. Składniki: -ugotowane jajka (ilość, w zależności od potrzeb) -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -kawałek suchej kiełbasy -majonez -szczypiorek -pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Odsączamy na ręczniku papierowym. Kiełbasę kroimy w drobniutką kosteczkę. Na drobno kroimy szczypior. Na dno naczynia układamy ogórki i paprykę. Nanosimy niewielką
Maminek kulinarny