
Oszczędny Żurek, tani, szybki do przygotowania, taki z niewielkiej ilości składników i na ostatnia chwilę. Wystarczy jedna biała kiełbaska, jeśli akurat nie macie, może być wędzona – w wersji po taniości i na okrawkach wędlin pyszny wyjdzie. Zakwas najlepiej nastawić samemu ( tutaj przepis ), jednak jeśli go nie macie i nie zdążycie nastawić (potrzeba choć 5 dni) można ten żurek zabielić mąką żytnia i zakwasić octem jabłkowym. Potrzeba nam koniecznie kilku ziemniaków, garść kaszy, obowiązkowo czosnku i m... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...