Składniki: olej rzepakowy 1/2 szklanki, marchew 3 sztuki średnie, cebula 1 duża,pierś kurczaka podwójna 1 sztuka, kiełbasa podwawelska 1 długa sztuka, koncentrat pomidorowy Pudliszki 4 czubate łyżeczki, cukinia 6 średnie, woda 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, bazylia świeża 4 listki Cukinie umyć, pokroić na małe kawałki(...)pokrojone w talarki marchwie i podsmażać z 5 minut. Następnie wsypać pokrojoną cebulę i mieszając podsmażać z 2 minuty, następnie wsypać pokrojone w kosteczkę piersi i pokrojoną kiełbasę, podsmażać z 3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki i odciśniętą cukinię, wlać wodę i pod przykryciem dusić z 10 minut, zdjąć pokrywkę i doprawić do smaku przyprawami. Dusić mieszając
W Mojej Kuchni Lubięzbyt skomplikowane, więc z łatwością każdy znajdzie coś dla siebie. My zaczęliśmy od przystawek – krewetek z sosie z cukinią i pomidorami suszonym, krewetek w salsie pomidorowej z pikantną kiełbasą oraz koniecznie musiałem spróbować carpaccio wołowego. Wszystkie dania były bardzo dobre, krewetki zrobione w punkt i świetnie komponowały się z sosami. Dla osób lubiących nieco mocniejsze połączenia idealne będą(...)kiełbasą, a jeśli lubicie delikatne, kremowe smaku to wybierzcie te w sosie z cukinią. Carpaccio też było dobre. Choć osobiście muszę przyznać, że było odrobinę za dużo rukoli i zdominowała całą potrawę. Za to pokusiłbym się dać odrobinę więcej parmezanu. Jeśli chodzi o dania główne, to musiałem spróbować pizzy i nie martwcie się, ale pizza ze zdjęcia nie była przypalona
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Błyskawiczny w przygotowaniu makaron z dodatkiem chrupiącego chorizo skradnie serce nawet największego niejadka - polecam gorąco! Makaron z pesto i chorizo: 200-250g pełnoziarnistego makaronu (u mnie penne) 225g kiełbasy chorizo zielone pesto z przepisu poniżej Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Chorizo kroimy w kosteczkę i podsmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni do momentu aż będzie chrupiące(...)Kiełbasę odcedzamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Gdy gotuje się makaron możemy przygotować pesto. Pesto basilico z orzechami ziemnymi: 5-7 łyżek oliwy z oliwek (w zależności od tego jak ma być gęste/rzadkie) 5 pęczków świeżej bazylii ok. 50g niesolonych orzeszków ziemnych ok. 50g startego Parmezanu sól i pieprz do smaku Bazylię myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy
Cooking Monsterpojawić się również: faszerowane jaja – najpopularniejsze są oczywiście jaja w majonezie, ale istnieje wiele wariantów tej potrawy, np. jaja faszerowane tuńczykiem, pieczarkami, awokado, wędlinami (np. tymi ze święconki), biała kiełbasa – warto pamiętać, że powinno się ją sparzyć, a nie gotować (ze względu na delikatność, może popękać), wędliny i pasztety – najlepiej przyrządzić je samodzielnie. Przy wędlinach warto pomyśleć o szynkowarze – rarytas(...)Jakie potrawy jeszcze goszczą na wielkanocnym stole? Bez względu na to, czy gotujemy samodzielnie, czy wybieramy menu z restauracji lub cateringu, nie można zapomnieć o żurku na bazie białej kiełbasy, z dodatkiem jajka , sałatce jarzynowej , pieczeniach (np. wieprzowych czy z królika) oraz przekąskach na zimno – jajkach lub wędlinach w galarecie . Ważnym elementem tradycji są również wielkanocne wypieki. Do najpopularniejszych należą
Kuchcik gotujeśrednie ziemniaki 330 ml śmietanki 30% 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe sól 200 g chudej kiełbasy do podania Sposób przygotowania: Marchew, pietruszki oraz selera obieramy. Wkładamy do garnka razem z cebulą, zalewamy zimną wodą (1 litr) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, pieprz(...)miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Bulion z kalafiorem i porem miksujemy na gładko, dodajemy śmietankę, a następnie zagotowujemy. Do zupy wrzucamy ziemniaki oraz warzywa z patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy zaraz przed podaniem
Qchnia po prostuprzy nim przytrzyma Nawet mój młodszy niejadek ,zjadł z apetytem taki obiadek Składniki : ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mąki woda szczypta soli nadzienie : 0,5 kg pieczarek 3 średnie śląskie kiełbasy 1 duża cebula 1 czerwona papryka spiczasta 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej dodatkowo : 2 jajka 2 szklanki bułki(...)rozrabiamy ciasto jak na naleśniki , tylko sporo rzadsze , oczywiście z mąki , soli i wody , nic więcej Smażymy cieniutkie, naleśnikowe placki , jak najcieńsze się da Odstawiamy do wystygnięcia . Pieczarki , cebulę , kiełbasę siekamy i podsmażamy na złoto razem z wyciśniętym praską czosnkiem , solą do smaku . Po usmażeniu i ostudzeniu , przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o grubych oczkach , dodajemy śmietanę , musztardę i pieprz
Ogrodnik w podróżyMoja ekipa to właściwie sami mięsożercy. Wiedząc o tym, że nawiedzą mnie w sobotę wieczorem, upiekłam dla nich leczo. Powiem tak - upiekłam za mało. Składniki: 750 g ulubionej kiełbasy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szklanki wody 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej chili(...)liście laurowe sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Kiełbasę kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i smażymy bez oleju do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobnione ząbki czosnku, smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy do tego papryki świeże pokrojone w paski, papryki mielone, smażymy kolejne 3 minuty. Dodajemy resztę składników, mieszamy, wrzucamy
Kardamonovyskładniki 1 papryka czerwona oczyszczona i pokrojona w kostkę 1 papryka żółtą tak samo oczyścić i pokroić 1 zielona robimy to samo co z poprzednimi 4 kiełbasy śląskie oczyścić i pokroić w kostkę makaron falbanki ok 30 dag ugotować w osolonej wodzie 30 dek sera żółtego gouda zetrzeć na tarce 2 jajka i 2 małe pojemniki śmietany 12%, jajka roztrzepać(...)dodać śmietanę i przyprawy sól pieprz .Teraz kolejność wykładania na pojemnik . makaron rozłożyć ,a na to troszkę papryki i kiełbasy i znów aż skończą nam się składniki zalewamy zalewą jajek i śmietany ,posypujemy żółtym serem
Moje Wyrobypół. Dolną część posmaruj grubą warstwą kremu i przykryj drugim płatem. Wierzch polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej wymieszaną z olejem. Kiełbasa lub piwo Nigdy się do tego nie przyznawałem, ale nie przepadam za słodyczami. Na deser wybieram zazwyczaj kiełbasę lub piwo Całe szczęście
kuron.com.plChyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przecieru pomidorowego (lepsze tomate frito ) sól pieprz pół łyżeczki wędzonej pikantnej papryki pół łyżeczki kurkumy łyżka posiekanego świeżego lubczyku lub suszonego (ja mam zamrożony) szczypta mielonego kminku pikantna kiełbasa chorizo Warzywa obieramy, kroimy w kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy tomate frito i przyprawy. Jak już warzywa będą miękkie, odstawiamy do ostygnięcia i miksujemy. Podajemy z usmażoną kiełbasą chorizo
Cytryna&Co.piątkowy miły wieczór z przyjaciółmi postanowiłam zrobić coś kilka ciepłych i zimnych dań, ale nie wymagających stania przy garnkach. Stąd pomysł na ekspresową zapiekankę z hiszpańską, miękką kiełbasą - sobrasadą. Składniki: paczka drobnego makaronu (u mnie w kształcie ryżu) cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka łagodnej papryki hiszpańskiej pimienton oliwa z oliwek sos tomate frito - 400g pesto genovese(...)kiełbasa chorizo sobrasada ser owczy do posypania Gotujemy makaron al dente a w czasie kiedy się gotuje robimy sos: kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek, dodajemy przyprawy i smażymy na oliwie, po chwili dodajemy sobrasadę i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy sosem tomate frito, mieszamy z ugotowanym makaronem i przesypujemy do brytfanki. Smarujemy z wierzchu pesto, układamy plasterki chorizo
Cytryna&Co.przepis, sugerując się tym, co radzili mi bardziej doświadczeni koledzy. Wężowi smakowało. Ciekawa jestem Waszej opinii ;) Składniki: kawałek wołowiny kawałek cielęciny kawałek wieprzowiny kawałek wędzonki np. boczku kawałek kiełbasy 3 cebule 5 ząbków czosnku 6 ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku(...)wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy i zostawiłam, żeby się gotowało. Następnie po kolei smażyłam cielęcinę, boczek i kiełbasę na koniec wieprzowinę. Dodałam do garnka, dolałam wody i gotowałam dalej. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przesmażyłam na maśle i dodałam koncentrat pomidorowy. Ostawiłam, na pozostałej części masła przesmażyłam pokrojone
Cytryna&Co.Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!