kiełbasa - 10142 przepisów (strona:298/677)

Pizza z brokułami i jajkiem na twardo 121

polecam spróbować takiego zestawienia składników. Przepis na ciasto znajdziecie w poprzednim wpisie – ciasto na włoską pizzę . Życzę smacznego. Składniki Śmietana 18% (200 g) 3 jajka 1 brokuł 1 kiełbasa suszona 2 plastry szynki drobiowej wędzonej Ser żółty Przygotowanie Przepis na ciasto: ciasto na włoską pizzę . Jajka gotujemy na twardo (od momentu zagotowania 8 minut), po wystudzeniu obieramy i kroimy(...)plastry. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej i lekko pocukrowanej wodzie aż będzie miękki. Pamiętajcie, aby go nie rozgotować. Kiełbasę i szynkę kroimy w kosteczkę. Ser żółty trzemy na tarce, na grubych oczkach. Ciasto na pizze smarujemy śmietaną, która posłuży za sos. Następnie układamy równomiernie wszystkie składniki, które na koniec posypujemy startym, żółtym serem. Pizzę wkładamy do piekarnika

Programista w kuchni
Zupa cebulowa w pomidorach 651

Przed świętami czyszczenie lodówki. Wyszło pysznie <3 Składniki 500 g cebuli 4 ząbki czosnku 2 marchewki 4 ziemniaki średniej wielkości 2 pętka kiełbasy ze świniobicia 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki pasty rosołowej 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią sól, pieprz Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w piórka. Czosnek obieramy, rozgniatamy. Marchew obieramy, kroimy(...)talarki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki. Wszystko wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i dusimy od przykryciem przez kwadrans. Dodajemy 2 łyżki pasty rosołowej (patrz kostka rosołowa), zalewamy 1,5 l wrzątku, gotujemy kolejny kwadrans, bez przykrycia. Następnie dodajemy passatę, suszone pomidory, zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem 167

Zaskakuje prostotą i niewielką ilością składników. Caldo verde to bardzo ekonomiczny posiłek ze sporą porcją warzyw. Zupa jest pyszna w dwóch wersjach i w wersji wege i z dodatkiem kiełbasy chorizo ( u mnie surowa polska). Polecam! Składniki: 500 g ziemniaków około 200 g jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu 1-2 łyżki oliwy/masła ghee papryka wędzona(...)wyłowić z zupy część ziemniakjów, resztę zmiksować na krem. Dołożyć niezmiksowane ziemniaki oraz przygotowany jarmuż, następnie zagotować. Gotować jeszcze kilka minut. W wersji na bogato dodać pokrojoną w kawałki kiełbasę. Doprawić pieprzem i solą podawać z wędzoną papryką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki z karkówki i białej kiełbasy 119

Składniki 4 plastry karkówki wieprzowej 4 pętka białej kiełbasy 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżki smalcu 1 litr bulionu wołowego 4 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Mięso rozbijamy, z jednej strony oprószamy solą i pieprzem. Jedną stronę smarujemy musztardą. Z kiełbas usuwamy osłonki. Każdą zawijamy w mięso, obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Roladki przekładamy

R'n'G Kitchen
Zupa z ciecierzycy i soczewicy z wolnowaru 115

świetnie się " przegryzły".  Bardzo polecam! składniki 2 łyżki oliwy 1 mała cukinia ze skórką, pokrojona w kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 10 plasterków kiełbasy pokrojonych w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 400 g puszka ciecierzycy w zalewie 390 g puszka soczewicy w zalewie 2 szklanki wywaru drobiowego 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli(...)baby przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek i kiełbasę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać  pomidory, ciecierzycę, soczewicę, razem z zalewami,  zagotować. Doprawić solą,  pieprzem i kminem. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, dodać cukinię, gorący

Stare Gary
Sałatka bawarska 475

szkl. pokrojone w krótkie paseczki ogórki korniszony , 1 1/2 szkl. pokrojony w krótkie paseczki , ser żółty - wyrazisty w smaku   1 1/2 szkl. pokrojona w równe paseczki kiełbasa żywiecka, 1 łyżka musztardy- bawarskiej,miodowej lub dijon ,  1 łyżka dobrego majonezu ,  1/4 malutkiej,chili papryczki do smaku - posiekana ,  sól , pieprz , pieprz czerwony ,  1 czubata łyżka  natki(...)pietruszki- posiekana ...  Przygotowanie: Ser , kiełbasa i korniszon muszą być pokrojone w drobne i krótkie paseczki .. Wrzucamy je do miski i zalewamy wodą z ogórków kiszonych .. Zostawiamy na godzinkę , co jakiś czas mieszając .. Po tym czasie odcedzamy na sitku pozbawiając nasze składniki kwasu ogórkowego .. Wszystko mieszamy w misce , dodajemy chili , natkę pietruszki-mieszamy .. Na koniec dodajemy musztardę i majonez

Swojskie jedzonko
Kociołek z kapustą i mięsem 169

grzybami, inaczej Bigos (wersja po mojemu, taką jaką uwielbia rodzinka)!    KOCIOŁEK Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 75 dag mięsa wieprzowego (np. łopatka) 75 dag boczku 75 dag kiełbasy (np. zwyczajna) 1 l kapusty kiszonej w woreczku 1 główka kapusty  1 słoik (ok. 200g) koncentratu pomidorowego masło do smażenia pieczarek 30 dag pieczarek liść laurowy, ziele angielskie, sól(...)pokroić i wrzucić do garnka. Główkę kapusty poszatkować i dodać do kapusty z woreczka. Całość zalać wodą, żeby przykryć kapustę. Mięso wieprzowe pokroić na kawałki i dodać do kapusty. Kiełbasę i boczek także kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Tak gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Międzyczasie pokroić na mniejsze kawałki pieczarki i podsmażyć na maśle na patelni

Gotuję Testuję
KAPUŚNIAK 153

marchwi - ok.800g bulionu (u mnie jarzynowy) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu - sól do smaku - 150g ziemniaków (obranych) - 150g kiełbasy pokrojonej w plastry (dobra śląska, frankfurterki, itp) - 1-2 łyżeczki dobrego majeranku - 1-2 szczypty kminku - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego (bezzapachowego) lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli Cebulę drobno posiekać(...)drobno pokrojoną marchew, koncentrat pomidorowy, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotować ok. 10 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy podsmażoną, pokrojoną w półplasterki kiełbasę, dorzucamy pokrojoną drobno kapustę kiszoną, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz 1-2 szczyptami kminku. Uzupełniamy gorącą wodą do ok. 2 litrów. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Po ugotowaniu ewentualnie doprawiamy

Smaczne Zdrowe
Pizza familijna – pizza na dużą blachę 148

słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 8 g suchych drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Dodatki: pół papryki kilka plasterków kiełbasy żywieckiej Henryk Kania mozzarella wiórki (około 250-300 g) lub inny starty żółty ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety jej nie miałam) 6 większych pieczarek 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego(...)całość doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Na nasz pomidorowy sos sypiemy mozzarelle lub inny starty żółty ser, następnie nakładamy półplasterki pieczarek, pokrojoną w paseczki lub drobniej czerwoną paprykę i plasterki kiełbasy. Całość znów obsypujemy serem. A na koniec całą pizze obsypujemy delikatnie suszoną bazylią. Pizze wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na środkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około

Słodkie okruszki
Szakszuka z chorizo i awokado 179

puszki 100g chorizo puszka pomidorów (400g) ząbek czosnku sól pieprz oliwa 1/2 papryczki chilli awokado Szakszuka z chorizo i awokado – przepis Na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy razem dosłownie przez chwilę, tak aby oliwa i kiełbasa nabrała aromatu czosnku. Dodajemy pomidory razem z zalewą, odsączoną z zalewy kukurydzę, fasolę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka po bretońsku na szybko 178

żadnych konserwantów i ulepszaczy. Składniki: 1 puszka fasola jaś bio 1 łyżeczka suszonych pomidorów mielonych ok 250 ml bulionu  1-2 łyżki przecieru pomidorowego ok 300 g kiełbasy (śląska, podwawelska) sól, pieprz, mąka pszenna do zagęszczenia Przygotowanie: Zawartość puszki czyli fasolę razem z wodą wlać do garnka. Dodać suszone pomidory, przecier pomidorowy, bulion i zagotować. W między czasie pokroić(...)kiełbasę i podsmażyć na patelni. Razem z tłuszczem przełożyć do garnka z fasolą całość gotować około 5-10 minut. Zagęścić według uznania mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawić do smaku. Podajemy z pieczywem

Ala piecze i gotuje
Żurek śląski 195

Składniki: 0,5 l zakwasu żytniego 2 marchewki 2 pietruszki 3-4 ząbki czosnku ćwiartka selera cebula wędzone żeberko 2 kiełbasy chłopskie 2 łyżeczki chrzanu tartego majeranek, sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 3-4 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Umyte i obrane warzywa (cebulę opalić na gazie) włożyć do garnka i zalać ok 2 l wody(...)gorącego i odcedzonego wywaru wlać zakwaś (stopniowo, żeby nie był za kwaśny), dodać chrzan. Mieszając zostawić na ogniu jeszcze ok 5 min, a na koniec wlać zahartowaną śmietanę - zagotować. Kiełbasę podsmażyć na łyżce oleju. Dodać ją do żurku (już na talerzu) z pokrojoną w plasterki marchewką, żeberkiem i jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki

Gaździnka warzy
Rösti z serem halloumi i chorizo 139

formie dużego placka. Tradycyjne rösti z Bern są przyprawione tylko pieprzem oraz solą i podawane bez dodatków, chociaż w wersje na bogato z serem, boczkiem, sadzonym jajkiem czy kiełbasą są również bardzo popularne. U Donny Hay znalazłem jednak niecodzienną wersję na ziemniaczane placki z cypryjskim serem halloumi i hiszpańskim chorizo. Takie kulinarne mariaże lubię najbardziej! Rösti z tymi dodatkami oraz(...)musicie ich spróbować. * SKŁADNIKI na 2 porcje  rösti 500 g mączystych ziemniaków 200 g sera halloumi (opcjonalnie można użyć gołki lub oscypka) 200 g chorizo (lub innej suchej kiełbasy) 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% garść świeżej kolendry garść kiełków, np. groszku 2-3 łyżki masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka soli * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obierz i przepłucz. Jeśli

Food Square
Spaghetti po azjatycku 178

Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PRZEKĄSKI IMPREZOWE NA ZIMNO + FILMIK 222

kostkę sól, pieprz do smaku odrobina majonezu  parmezan, lub ser tarty do obtoczenia           zawijasy z szynki ; 100 g plastrów kiełbasy krakowskiej lub żywieckiej po garści oliwek i pomidorków koktajlowych           koreczki śledziowe ; 1 zielony, długi ogórek 200 g śledzi marynowanych w oleju(...)masę. Na ręku formujemy kulki, w środek wkładamy po kostce szynki i obtaczamy w parmezanie lub tartym serze. Wbijamy w nie wykałaczki i układamy na paterze.  Zawijasy- plastry kiełbasy składamy tak jak na filmiku, w środek wkładamy pomidorka lub oliwkę, nabijamy wykałaczkę i układamy na paterze. Koreczki śledziowe - śledzie dobrze odcedzamy, kroimy na małe kawałki.  Ogórka myjemy, tniemy

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania