kiełbasa - 10142 przepisów (strona:303/677)

GRILLOWANE CHLEBKI CHACZAPURI Z KIEŁBASĄ 126

grillowane chaczapuri. CHLEBKI 500 g mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 ml mleka 100 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ulubionych ziół 2 kiełbasy FARSZ 250 g sera capri 1 kulki mozarella lub kawałek sera feta (wg uznania) świeża bazylia DEKORACJA dip czosnkowy pomidorki Mąkę mieszamy z drożdżami i serem. Do mąki dolewamy letnie mleko(...)oliwę i wodę.  Dodajemy ulubione zioła. Wyrabiamy chwilę.  Dodajemy pokrojoną kiełbasę i ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Capri mieszamy z mozarella lub fetą oraz posiekaną bazylią. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dzielimy na 7 części i formujemy kule. Wyrośnięte ciasto dzielimy

Kuchnia w oparach
Jajecznica z pieczarkami, wędliną i pomidorem 95

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); - 3 duże pieczarki - 100 g kiełbasy krakowskiej suchej - garść drobno pokrojonego szczypiorku - garść posiekanej natki pietruszki - jeden pomidor - dwa jajka - olej - sól - pieprz Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki. Kiedy już odparuje z nich woda dodajemy(...)również drobno pokrojoną kiełbasę. Chwile razem jeszcze podsmażamy często mieszając.  Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek i  wędliny. Wsypujemy szczypiorek i pietruszkę. Dusimy wszystko razem jeszcze chwilę i wbijamy na koniec jajka. Energicznie mieszamy aż do ścięcia się jajek i uzyskana odpowiedniej konsystencji. Ja lubię takie lekko płynne. Na koniec solimy

Kulinarne przemyslenia
Szaszłyki z marynowanej polędwicy wieprzowej z dodatkiem świeżego ogórka, pieczarek, papryki i cebuli 88

smażyć, poza tym marynowana znacznie szybciej staje się miękka i krucha. Podawać z opieczonymi plackami tortilli i dowolnymi sałatkami. Jeśli lubicie szaszłyki, to spróbujcie także takich najprostszych, z dodatkiem kiełbasy 😊 Do dań mięsnych i kiełbas z grilla polecam szybką sałatkę ziemniaczaną z porem i lekko musztardowym sosem

Codzienna kuchnia niecodzienna
NACHOSY Z CHILI CON CARNE I SOSEM SEROWYM – idealna przekąska na mecz! 170

każdy będzie zachwycony! Polecam! SKŁADNIKI: * ser Szwajcar Serenada 200 g * ser Bursztyn Skarby Serowara – 200 g * mielone mięso wieprzowe – 500 g * śmietana 30% – 130 ml * kiełbasa chorizo – 200 g * czosnek – 4 ząbki * czarne oliwki – 1 duża garść * nachosy ( najlepiej domowe, ale mogą być również kupne ) * kmin rzymski, chili, sól, pieprz * świeża chili * masło klarowane(...)220C. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, przesmażamy zmielone mięso ( aż straci różowy kolor ). Doprawiamy do smaku kminem, solą oraz chili, mieszamy, Dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo. Smażymy ok. 3-4 minuty. Formę do zapiekania lekko natłuszczamy, układamy warstwę nachos, przykrywamy połową mięsa i połową startego sera (wymieszanego wcześniej ze śmietaną, doprawionego delikatnie świeżo mielonym pieprzem ). Dorzucamy

Ostra na Słodko
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach 104

świeżej fasoli 500 g wędzonych żeberek 1 pęczek "badyli" (z natki pietruszki, koperku, liście selera korzeniowego) 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 2-3 ząbki czosnku 2 pętka kiełbasy śląskiej 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka masła 1 pełna łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Fasolę, związane(...)nożem ząbki czosnku. Zagotowujemy i odstawiamy na 2 godziny, by fasolka lekko doszła. „badyle”, liście i żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości, ponownie dodajemy do zupy, razem z pokrojoną kiełbasą. Po dwóch godzinach ponownie gotujemy (uzupełniamy płyn do poziomu 1,5 litra), zmniejszamy lekko płomień od momentu wrzenia i gotujemy do momentu, kiedy fasolka będzie prawie miękka. Jarzyny ścieramy

R'n'G Kitchen
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 115

każdy kucharz zaczyna na zmywaku Mimo, iż w grze nie pojawia się wzmianka o konkretnym daniu, to w menu Paszczy przeważa mięso, a Six ma nawet okazję stworzyć kilka kiełbas Kilka kiełbas na drogę zawsze się przyda My postanowiliśmy, że godną potrawą reprezentującą menu wielbiących mięsne klimaty kucharzy-bliźniaków będzie porządny stek z dużą ilością pieprzu oraz lekko dekadenckie, karmelizowane

Nerds Kitchen
Maminkowe jajka z majonezem 784

Nasza propozycja na jajka z majonezem.     Składniki: -ugotowane jajka (ilość, w zależności od potrzeb) -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -kawałek suchej kiełbasy -majonez -szczypiorek -pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Odsączamy na ręczniku papierowym. Kiełbasę kroimy w drobniutką kosteczkę. Na drobno kroimy szczypior. Na dno naczynia układamy ogórki i paprykę. Nanosimy niewielką

Maminek kulinarny
Bigos z kapusty pekińskiej 172

pekińskiej Pyszny bigosik z kapusty pekińskiej smakuje jak z młodej kapusty. Łatwy i szybki w przygotowaniu, z dużą ilością warzyw. Składniki: 1 - główka kapusty pekińskiej 1,5 - laski cienkiej kiełbasy 1- cebula 1 - pęczek szczypiorku 1 - marchewka 0,5 pęczka pietruszki 1/2 - pęczka koperku sól pieprz wegeta tłuszcz do smażenia 1 szkl wody Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić z kiełbasą

Kuchnia Danusi
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kiełbasy 107

muszą zmięknąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony naciąć na krzyż na głębokość 2 cm. Rozłożyć kiełbaski na górze zapiekanki. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec 30 minut. Wyjąć

Kuchnia Pokoleń
Młoda kapusta po chłopsku – czyli wiosenny jednogar w 30 minut ;) 224

czyli wiosenny jednogar w 30 minut Szybki, niedrogi i przepyszny wiosenny obiad jednogarnkowy na bazie młodej kapusty, ziemniaków i kiełbaski.     Składniki: 10 dkg boczku wędzonego 1 kiełbasa 1 cebula 3-4 ziemniaki 1 marchew 1 główka młodej kapusty 1/2 pęczka koperku 3/4 szklanki bulionu lub wody sól i pieprz   *** Kiełbasę kroimy w krążki, boczek w kostkę

Blog z Apetytem
Omlet z lebiodą 93

jajka 50 g kiełbasy duża garść lebiody ewentualnie szpinaku świeżego. 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli tłuszcz do smażenia sól pieprz Lebiodę płuczemy i osuszamy w suszarce do warzyw. Na patelnie rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek i kiełbasę, po chwili dodajemy lekko posiekaną lebiodę i krótko podsmażamy mieszając. Rozprowadzamy wszystko równomiernie na patelni i wlewamy rozmącone jajka, zmniejszamy

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z kiełbaską 149

sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem kiełbaski jałowcowej  od Duda  oraz majonezem. Taka sałatka to świetna propozycja na kolację. Polecam Składniki: 1 mała kapusta pekińska 75 g kiełbasy jałowcowej Duda 10 pomidorków koktajlowych 1/3 zielonego średniego ogórka 4 rzodkiewki 2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy. Kapustę kroimy drobno i przekładamy do miski. Pomidorki kroimy(...)połówki i dodajemy do kapusty. Ogórka, rzodkiewki oraz kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy oraz dodajemy majonez i przyprawy do smaku. Mieszamy i podajemy. Smacznego Przepis na 2 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kapuśniak z żółtą soczewicą 104

smaku. Postanowiliśmy trochę odświeżyć nasz kochany kapuśniak, dodając do niego rewelacyjną, żółtą soczewicę. Co wyszło? Spróbujcie sami ;) Składniki 300 g surowego boczku 3 ząbki czosnku 4 ziemniaki 1 pętko kiełbasy rzeszowskiej 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1,7 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 100 g soczewicy żółtej sól, pieprz Przygotowanie(...)kostkę. Podsmażamy na patelni, wytapiamy tłuszcz, dodajemy rozgniecione i obrane ząbki czosnku, ziemniaki pokrojone w kostkę, wtedy aromaty przejdą. Chwilę smażymy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym, dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kwadrans. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy

R'n'G Kitchen
Ulubione dania z grilla 114

talerzyki i sztućce, zimne mięsa, drobne wypieki, lekkie przekąski, owoce. Podczas takich spotkań pieczono dziczyznę i popijano wino lub soki. W latach powojennych organizowano przede wszystkim wieczorne ogniska z kiełbasą zwyczajną, musztardą, i wódką. Grille, jakie znamy obecnie, są wynalazkiem stosunkowo nowym. W latach 60. XX wieku Amerykanin, George Stephen wynalazł grill z okrągłym rusztem a moda na barbecue przywędrowała(...)fali przemian systemowych na przełomie lat 80-tych i 90-tych. Z czasem grillowe menu stało się bardzo bogate. Kiełbasy i kaszanki już się nam ,,objadły” a na ruszt trafiają różne rodzaje mięs, owoce morza, pieczywo, warzywa i owoce egzotyczne. Grillowanie to obecnie prawdziwe święto smakoszy. Na naszym grillu najczęściej gości karkówka, warzywa i hamburgery. Te ostatnie robią furorę

Kasia i jej kobiecy świat
młoda kapusta z kiełbasą 159

samo... Ta kapusta ma do siebie bałagan chyba .... Poruszając się w temacie młodych warzyw, napiszę co popełniłam w domu. Tak dla odmiany kapustę... Składniki: * 2 młode kapusty * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej * 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego * 3 łyżki smalcu, bądź stopiona słoninka * koncentrat pomidorowy * cebula * garść kopru * sól, pieprz * 1-2 łyżki mąki Kapustę obrałam(...)grubszych wierzchnich liści. Posiekałam drobno i sparzyłam. Wrzuciłam na wrzątek, przemieszałam chwilkę i za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnęłam z garnka. Pokroiłam kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Podsmażyłam na patelni z odrobiną smalcu. Dodałam do wcześniej sparzonej kapusty. Podlałam szklanką wody, dorzuciłam ziele i listek, posypałam odrobiną soli. Po chwili gotowania dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko dość szybko

Pieprzyć z Fantazją