kiełbasa - 10142 przepisów (strona:317/677)

Jajko sadzone inaczej 164

Mamy poniedziałek 😊 Otwieram rano lodówkę i patrzę co też zostało w niej po weekendzie? Jest laska kiełbasy i jajko 😃 No więc kroję kiełbasę w kostkę, wrzucam na patelnię, podsmażam pomalutku, żeby wytopił się tłuszcz, aby sama kiełbaska była rumiana i chrupiąca. Wybijam na nią jajko. Ale może jeszcze coś bym do tego dodała? Tak, jest szczypiorek i reszta czystego żurku

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka z patelni 754

stół. Składniki: 15 niedużych, ugotowanych ziemniaków 5 średnich pieczarek 1 por (biała część) kilka plasterków wędliny (u mnie to krakowska, ale nada się każda inna czy po prostu kiełbasa) 150 g tartego sera mozarella kilka plastrów żółtego sera (miałam 10) 300 g passaty pomidorowej/sosu pomidorowego 1 pęczek natki pietruszki sól ziołowa pieprz bazylia przyprawa do ziemniaków Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy(...)musiałam ją sprawdzić w różnych warunkach i na różnych potrawach. I tak doskonale sprawdziła się do dania z powyższego przepisu, ale i do placuszków, naleśników, jajecznicy, omletu, makaronu z kiełbasą i pieczarkami, ziemniaczanych talarków i tradycyjnych kotletów. Po każdym użyciu mycie trwało tylko chwilę, a patelnia nie posiada śladów użytkowania. Tu wrócę jeszcze do tematu smażenia niskotłuszczowego - za to polubiłam

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" 172

drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać przecier i dorzucić pokrojonego w średnią kostkę pomidora. Dodać kiełbasę i pulpeciki. Wlać 100 ml wina

Karola gotuje
FASOLKA PO BRETOŃSKU 140

obiad :). SKŁADNIKI 500 g fasoli (najlepiej Jaś) ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 4 łyżki koncentratu pomidorowego 250-300 g kiełbasy 1 kopiasta łyżka mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki masła szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie) WYKONANIE Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc. Następnie odlewamy wodę, a fasolę przekładamy(...)garnka,wlewamy wodę,dodajemy listki laurowe,majeranek  i gotujemy.Kiedy woda się zgotuje dodajemy koncentrat i dalej gotujemy aż fasolka będzie miękka.Następnie na patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulką smażymy ok.3 min.i dodajemy do fasolki.Później topimy na patelni masło i dodajemy mąkę.Smażymy przez ok.minutę.Na koniec zasmażkę dodajemy do fasolki.Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut

Mała w garnku miesza
Tureckie pide ze szparagami 140

drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g szparagów zielonych 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz czerwona papryka słodka 100 g kiełbasy wiejskiej żółty ser Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto(...)maśle przysmażamy cebulę i wkładamy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem ok 15 min, na koniec odparowujemy nadmiar płynu i przyprawiamy do smaku. Na placki wykładamy podduszone szparagi, układamy plasterki kiełbasy i surowe wierzchołku szparagów, następnie posypujemy żółtym serem i odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia, Piekarnik nagrzewamy do 180 st i zapiekamy placki przez ok 25-30 min. Podajemy

Gotowanie jest łatwe
ROLADA A'LA PIZZA 121

drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier(...)objętość. Farsz: Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami. Smażymy kolejne 3-4 min. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki

Kuchnia MagdaLeny
Młoda kapusta z pomidorami 93

młoda kapustę zbliża się , warto ją przygotować z różnymi dodatkami. Sama w sobie jest pyszna. Czekamy na nią zawsze niecierpliwie. Dzisiaj proponujemy z dodatkiem pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik. Składniki 1 młoda kapusta ( 800 g ) 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 malinowe pomidory 1 liść laurowy 2 ziarna(...)garnka z kapustą, wymieszałem, podgrzałem, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodałem pokrojony koperek. Chwilę poddusiłem. Na tym etapie kończąc otrzymamy danie jak w tytule. Ja dodając pokrojoną w plasterki kiełbasę „dobrą” ( swojską, dość chudą ) uzyskałem danie a`la bigos

R'n'G Kitchen
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 101

przepyszne! Mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku 1 mała cukinia ok.3 ząbków czosnku sól do smaku, u mnie różowa himalajska świeża bazylia tarty parmezan opcjonalnie szynka krojona Serrano lub kiełbasa Chorizo Na dużej patelni rozgrzej chlust oliwy z oliwek, wrzuć na gorący olej czosnek pokrojony w plasterki i szynkę Serrano lub kiełbasę Chorizo pokrojoną w kostkę. Smaż przez chwilę. Dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 467

mączyste ziemniaki, takie jak denary albo lordy. Jakie kombinacje smakowe można stworzyć na ich bazie? Sprawdź kilka inspiracji na pyszne połączenia! Zapiekanka ziemniaczana z wędliną Plasterki ziemniaków z kawałkami kiełbasy, szynki albo boczku to bardzo popularne i proste składniki, z których przygotujesz pyszny obiad. Jednak dzięki doborowi odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy(...)zwykłą szynkę zamienisz na długodojrzewającą, np. parmeńską albo szwarcwaldzką. Będą do niej pasować zielone warzywa, takie jak szparagi albo brokuły. Kiełbasę w ciekawy i prosty sposób urozmaicisz oscypkiem, który stanowi w tego typu daniach doskonałą alternatywę dla serów żółtych. Pomysły na zapiekanki ziemniaczane z wędliną znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zapiekanki/zapiekanka-z-ziemniakow Zapiekanka ziemniaczana z mięsem W chłodne dni, zwłaszcza jesienne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łazanki z makaronem szpecle 133

Pyszne nieco inne łazanki.  Kuchnia Bawarska w moim wydaniu Składniki • 1 kg kiszonej kapusty( mam kapustę z marchewką  i cebulką przepis w mojej kolekcji ) • 300 g kiełbasy  • 100 g surowego boczku wędzonego • 1 cebula  • ząbek czosnku  • 1 opakowanie szpecli (kluski lane gotowane) • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej  • pęczek ziół lubczyk ,pietruszka może być z zamrażarki(...)wrzątku wrzucić szpecle gotować aż wypłyną  odcedzić dodać do kapusty nie gotować już 3.  Na patelni podsmażyć pokrojony boczek dodać cebulę, przeciśnięty czosnek ,pokrojoną kiełbasę .  Wszystko razem usmażyć dodać do kapusty dodać  posiekane zioła i przyprawy wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Schab pieczony po sztygarsku 254

Schab po sztygarsku czyli schab pieczony nadziewany kiełbasą albo kabanosami to danie kuchni śląskiej. Wędzona wkładka dodaje mu dymnego posmaku, a odpowiednio dobrane przyprawy niezwykłego aromatu. Tak upieczony schab jest mięciutki i soczysty. Moi panowie go uwielbiają. Na Śląsku to danie podaje się od dawna, przeważnie na uroczystościach rodzinnych lub świątecznych obiadach. Doskonale pasują do niego kluski śląskie , ale równie(...)ziemniakami czy kasza. Obok śląskich rolad schab sztygarski jest jedną z bardziej znanych potraw regionu. Mocny aromat czosnku i kminku nadaje mu cudownego charakteru, a po przekrojeniu oczko kiełbasy mruga zachęcając do jedzenia. Nie trzeba być Ślązakiem żeby spróbować tego dania i pokochać je tak jak my. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kiełbasa z pieczarkami i chili (do kopytek, klusek śląskich, kasz i makaronów) 140

woli. W każdej wersji smakuje pysznie, aczkolwiek uwielbiam ten smak z produktami z ziemniaków. Do tego majeranek, chili i słodka papryka świetnie podkreślą smak dania. Składniki: 190 g kiełbasy 1 duża cebula 4 duże pieczarki połowa papryczki chili pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia Dodatkowo: 500 g kopytek, klusek śląskich. Ryż, kasza lub makaron. Przygotowanie: Kiełbasę, obraną cebulę pieczarki

Zasmakuj Kuchni
Barszcz wielkanocny 143

słoiczka. Jak dla mnie innych potraw na Wielkanoc może nie być, ale barszcz obowiązkowo! szynka wędzona/kości wędzone (do przygotowania wywaru) 0,5 litra zakwasu żytniego kawałek kiełbasy (np. podlaska) kawałek pieczonego mięsa kawałek ugotowanego schabu ugotowane jajka (jedno na talerz) kawałek twarogu chrzan sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z wędzonego mięsa bądź kości ugotować wywar. Do wywaru wlać(...)zakwas, wlewać go powoli sprawdzając czy barszcz jest wystarczająco kwaśny. Całość zagotować. Pieczone i gotowane mięso oraz kiełbasę pokroić w małe kawałki i włożyć do głębokiego talerza lub miseczki. Dodać pokruszony twaróg i jajko pokrojone w półplasterki. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Wszystko zalać gorącym barszczem. Na koniec dodać chrzan. Najlepszy to chrzan w korzeniu, wcześniej wymyty i oczyszczony, skrobany

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bigos z kapusty pekińskiej 165

Bigos z kapusty pekińskiej Składniki :   kapusta pekińska - 1 szt duża  czosnek - 1 ząbek  kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki - 0,5 kg papryka - 3 szt cebula - 5 szt ogórki kiszone - 5 szt keczup pikantny 280 g Kuleczki : mięso mielone - 600 g jajko - 1 szt bułka tarta - 2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kapustę pekińską(...)pokroić, przełożyć do garnka, podlać małą ilością wody, posolić, dusić na wolnym ogniu. Ogórki kiszone i kiełbasę pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pieczarki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wszystkie składniki przesmażyć oddzielnie na tłuszczu, dodać do kapusty, razem z czosnkiem, poddusić. Z mielonego mięsa, formować małe kulki, obtaczać w tartej bułce

Kuchnia Danusi
Żurek 144

kuchenny i świąteczny kurz opada, a wszyscy wracają do codzienności ktoś w domu gotuje aromatyczny żurek...Można? Czemu nie - można. Żurek podaję z rzeżuchą, jajkiem i klopsikami z białej kiełbasy. Dla chcących zawsze czeka w pobliżu chrzan. Gdyby na świątecznym stole żurek miałby być głównym daniem to podałabym go na puree ziemniaczanym lub odsmażonymi na złoto ziemniakami(...)oleju boczek i drobno posiekaną cebulę. Dodaję do bulionu, mieszam, chwilę jeszcze podgotowuję. Na koniec do garnka wlewam żurek, doprawiam do smaku. Podaję z ćwiartkami jajek i białą kiełbasą. Opcjonalnie doprawiam chrzanem na talerzu i dodaję puree ziemniaczane. Jest wtedy bardzo syto! Smacznego

Zasmakuj Kuchni