kiełbasa - 10142 przepisów (strona:325/677)

Fusilli ze szpinakiem i białą kiełbasą oraz Pecorino Romano DOP 113

niezwykle prosty w przygotowaniu, to poniosło mnie i jest przepis, warto się nim podzielić. Składniki fusilli/świderki u mnie - Malma czerwona cebula puszka krojonych pomidorów bez skórki biała kiełbasa (opcjonalnie) szpinak sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy do smażenia Pecorino Romano DOP świeża bazylia Nastaw wodę, posól i międzyczasie podsmaż na dużej patelni, na oleju kokosowym(...)cebulę pokrojoną w pióra oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Kiedy kuchnia napełni się smakowitym zapachem, dołóż pomidory z puszki..a po chwili dołóż szpinak i zamknij pokrywkę. Kiedy szpinak opadnie i zwiędnie przemieszaj go i wsyp makaron na szpinak. Zamieszaj. Podawaj z tartym serem Pecorino lub Parmezanem, bazylią. Pysznie

Z Kuchni Do Kuchni
Eleganckie przekąski 96

błyskawicznie! Efekt jest doskonały, a dobra zabawa gwarantowana! Składniki: • 1 bakłażan 1. • 8 pomidorków koktajlowych • 1 ser pleśniowy typu Camembert okrągły • 8 ziaren zielonego pieprzu 2. • 10 plasterków kiełbasy krakowskiej • 10 oliwek nadziewanych migdałami 3. • 8 paluchów ptysiowych lub innych • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Wykonanie: • Pomidorki koktajlowe rozciąć nie do końca przy szypułce. • Ser pokroić na osiem(...)części. • Wkładać trójkąciki sera w rozcięte pomidorki jak na zdjęciu. • Spiąć całość wykałaczką nabitą na zielony pieprz. • Z kiełbasy krakowskiej zwinąć stożek, do środka dać oliwkę i przebić wykałaczką. • Plaster szynki szwarcwaldzkiej owinąć wokół palucha. • Stożki z oliwką ponabijać na bakłażana

To co kocham
Czysty biały barszcz 88

zmierzyć. Wyszedł bardzo dobry, ale i tak lepiej mi smakuje u mamy. Składniki na 6 porcji: • 2 litry wody • 6 kawałków wiejskiej kiełbasy • 1 cebula • 1 pęczek koperku • 1 płaska łyżka soli, pieprz • 1/2 butelki zakwasu do barszczu • 6 jajek • 6 łyżeczek chrzanu Wykonanie: • Zagotować wodę z obraną i przekrojoną cebulą, związanym nitką(...)minut. • W tym czasie ugotować jajka na twardo. • Do barszczu dodać zakwas, przyprawić do smaku. • Wyjąć koperek i cebulę. • Podawać z kawałkiem kiełbasy, jajkiem i chrzanem

To co kocham
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 110

przegryzły się. Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie zdecydowany przebój na zimowe wieczory. Składniki: • 1 szklanka grochu suszonego łupanego • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek • 3 łyżki(...)grubej tarce marchewkę, pietruszkę i seler, chwilę poddusić i przełożyć do gotującego się grochu. • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut. • Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu

To co kocham
Kapuśniak na żeberkach 110

smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: • 500 g kapusty kiszonej • 500 g żeberek • 200g kiełbasy wędzonej • 1 cebula • kawałek pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 8 sztuk ziela angielskiego • 4 łyżki oleju • 8 ziemniaków Wykonanie: • Cebulę pokroić(...)gotować 20 minut. • Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę. • Ziemniaki ugotować w mundurkach. • Podawać kapuśniak z kawałkami żeberek i obranymi ziemniakami

To co kocham
Zimowa zupa Parzybroda 107

wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: • 1/2 średniej kapusty • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 4 ziemniaki • 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy • sól, pieprz • 3  liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. • Dodać obrane i pokrojone(...)kostkę w kostkę i dorzucić do warzyw. Gotować ok. 30 minut • Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną kiełbasę. • Gotować jeszcze ok. 20 minut

To co kocham
Dyniowe leczo 108

Dalsza część dyniowych przysmaków na blogu. Było klasyczne leczo z cukini, tera pora na leczo dyniowe. Właściwie to trochę taki gęsty bigosik z kiełbasą, bardzo smaczny i pożywny. Składniki: • 1 kg dyni • 2 cebule • puszka kukurydzy • 1 pęto kiełbsy cienkiej, u mnie toruńska • sól, pieprz, papryka słodka i ostra • 3 liście laurowe(...)kostkę, przyprawy i zioła. • Dusić, aż ziemniaki zagęszczą gulasz, dlatego należy je pokroić jak najdrobniej. • Dodać dynię pokrojoną w grubszą kostkę, poddusić razem 10 minut. • Kiełbasę pokroić i wymieszać z gulaszem. Dusić do momentu, gdy dynia nie będzie już twarda. • Doprawić koncentratem, posypać natką pietruszki

To co kocham
Ryż po hiszpańsku z chorizo 179

Kolejne danie z chorizo, czyli tradycyjną hiszpańską kiełbasą, dostępną bardzo często w dwóch popularnych dyskontach. Jest zupełnie inna niż zwykła kiełbasa. Danie jest b ardzo wyraziste w smaku, bo przechodzi mocnym i charakterystycznym aromatem chorizo:). Jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe, świetne na leniwy obiad.  150g chorizo 200g suchego ryżu 1 papryka czerwona 10-15 oliwek zielonych 200ml przecieru

Szefowa kuchni
Ekspresowa fasolka po bretońsku (fasola z puszki) 132

potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu! Polecam!   2 puszki fasolki 100g wędzonego boczku 100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej)   1 cebula (duża) 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku(...)mnie nitki chilli - Ale Raj ) olej sól , pieprz Opcjonalnie: cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki  Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką

Di gotuje
Bigos 175

kapusty kiszonej 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej 2 duże cebule 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy(...)garnka wlewamy ok 1 litra wody (ja wlałam 700 ml wody  + 200 ml rosołu + 100 ml wywaru z warzyw) - zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podwawelską i chorizo oraz odcedzone i posiekane grzyby. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę (co jakiś czas mieszamy). Rada: Bigos dobrze jest

peggiwkuchni
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 141

prawdziwą śląską ucztę w nowoczesnym wydaniu. Na początek uwiódł nas krupniokiem (rodzaj śląskiej kaszanki) z miodem z pobliskiego Wołczyna. Następnie zdobył nasze serca fenomenalnym żurem grzybowym z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej, nadającą mu łagodności. Na danie główne podano nam kaczkę   sous-vide   z modrą kapustą karmelizowaną z lokalnym miodem,   pureé   z marchwi(...)Wnętrze Restauracji Pasja w Hotelu Spałka w Kluczborku. Szef kuchni Restauracji Pasja  —  Kamil Klekowski. Przystawka: krupniok z miodem z  Wołczyna. Żurek grzybowy z domową białą kiełbasą i pianką z maślanki Oleskiej. Danie główne: pierś kacza sous-vide z modrą kapustą karmelizowaną z miodem z Wołczyna, sos demi-glace z pastą truflową, purée z marchwi. Sernik na miodowym

Food Square
ziemniaczany gulasz z curry 118

wędzonego boczku 2-3 kiełbaski myśliwskie 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 500 ml bulionu ząbek czosnku łyżka mąki pszennej sól, pieprz curry w proszku Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w plasterki, cebulę w piórka, obrane ziemniaki w grubą kostkę. Rozgrzać głęboką patelnię (lub rondel), wrzucić boczek, smażyć mieszając aż tłuszcz się wytopi, w razie potrzeby dolać oliwę. Do boczku(...)dodać cebulę, posypać lekko curry, gdy cebula się zeszkli dosypać kiełbasę i ziemniaki, wymieszać, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, dolać bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 15 minut (do chwili aż ziemniaki zmiękną). Mąkę rozrobić w ok 1/3 szkl wody, wlać do gulaszu. Doprawić do smaku. Podawać gorące

6niebo
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 180

mięso nie może być za chude 1 duża lub 2 małe cebule smalec do podsmażenia mięsa 1 marchew 1 pietruszka 100 g śliwek suszonych 2 średniej wielkości słodkie jabłka kiełbasa - ilość według upodobania, można wtedy dać nieco mniej mięsa ( opcjonalnie) 1/2 kostki masła (opcjonalnie) 2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie) PRZYPRAWY: 1/2 łyżeczki kminku 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki oregano(...)patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso, aż zamkną się pory. Część powstałego płynu przelewamy do garnka, resztę zostawiamy na patelni, dorzucamy pokrojoną drobno cebulkę i ewentualnie pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy cebula się zeszkli, przelewamy całą zawartość do garnka. Pamiętajmy, by nie dopuścić do zbrązowienia cebuli, wtedy całość stanie się gorzkie. Do garnka dolewamy wody lub bulionu, tak aby mięso

Kuchnia od dwojga
CHRZANOWY ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ 128

gotujemy jeszcze przez 15 min. Przyprawiamy pieprzem i solą. Jajka gotujemy na twardo w osobnym garnku. Na talerz wykładamy obrane ze skorupki i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, obraną kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki i zalewamy gorącym żurkiem

Kuchnia MagdaLeny
Szlakiem WGL II 108

atrakcje i takie zapewniają. Można obcować ze zwierzętami, przejść kurs rozpoznawania i wykorzystywania roślin dziko rosnących, jeździć konno lub bryczką, nauczyć się robienia wycinanek z opłatków, robić i wędzić kiełbasy, albo tylko wyjadać ze spiżarni słodkości, zagryzać wyjętymi dopiero co z wędzarni ciepłymi kiełbasami i popijać nalewki w kilkudziesięciu smakach. Na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie i dobrze

królestwo garów