kiełbasa - 10142 przepisów (strona:332/677)

Prażonki, pieczonki w warunkach domowych 147

ziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę pęczek koperku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie(...)Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Na wierzch kładziemy pęczek koperku i natki pietruszki, całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Kładziemy pokrywkę

My Culinary Art
Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy 128

przystało na zupę z warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól i pieprz młotkowany do smaku Przygotowanie: Ciecierzycę i soczewicę płuczemy(...)też dodajemy do garnka, gotujemy aż zmiękną. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, dodajemy do gotującej się ciecierzycy z warzywami, tłuszcz zostawiamy na patelni. Kiełbasę kroimy w grube plasterki i obsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu, całość przekładamy do garnka, wraz z ugotowanym mięsem z żeberek. Na koniec zupę doprawiamy majerankiem, oraz solą i pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłopski garnek 78

szybko..a teraz akurat są już młode warzywka-ziemniaki, kapusta, marchewka...więc szybko się gotuje ..praktycznie w pół godziny mamy obiadek gotowy..ilość składników wedle apetytu .. młoda kapusta  kiełbasa ziemniaki  marchewka  cebula bulion sól, pieprz listek, ziele Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę razem podsmażyć. Dodać: kapustę dość grubo poszatkowaną, ziemniaki pokrojone

Moje domowe kucharzenie
Zdrowe leczo 180

bardzo szybkim w przygotowaniu. Chyba najwięcej czasu zajmuje pokrojenie wszystkich warzyw. Zdrowe leczo - przepis: Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli macie duże pieczarki, to pokrójcie je w ósemki. Szalotki kroimy w plasterki. W garnku na odrobinie oleju podsmażamy kiełbasę, jak już

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Muffinki do piwa z szynką, cebulką i serem 136

mąki pszennej – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka soli – 120 g żółtego tartego sera (zetrzeć na grubych oczkach) – 180 g szynki (lub kiełbasy) – 2 średnie cebule – 120 g masła – 2 jajka – 250 ml mleka – garść posiekanego szczypiorku Przygotowanie Cebulę posiekaj w drobną kostkę, podsmaż i ostudź. Masło roztop(...)odstaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na tarce, szynkę (lub kiełbasę) pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj starty ser, szynkę, szalotki (lub cebule) i posiekany szczypiorek. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z jajkami i dodaj do miski z pozostałymi składnikami razem z rozpuszczonym masłem. Wszystko zmieszaj. Nakładaj do wysmarowanych masłem

Kocham Czekoladę
50 przepisów z zielonymi warzywami 148

mozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą(...)rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką

Moja smaczna kuchnia
Liście rzodkiewki duszone w sosie pomidorowym, z białą kiełbasą i jajem 120

wszystkim w sałatkach różnego typu. Ale tym razem pokaże Wam jak zrobić je tak, aby smakowały jak...szpinak. Popularną potrawą na Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj. Postanowiłam użyć liści rzodkiewki. IDENTICO! Składniki liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania grillówki(...)czosnku Proeco. Następnie wlejcie pomidory. Dosmaczcie solą i pieprzem, oliwą Olitalia z czosnkiem. Zamknijcie pokrywką i niech się dusi. Po chwili włóżcie grillówki białe.  Niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem. Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem. Kiedy liście prawię znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę. Uduście

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z sosem curry 166

również. Na moim blogu znajdziecie wiele pomysłów na zapiekanki. Makaronowe, ryżowe, ziemniaczane, a nawet takie z kaszą. Wszystko znajdziecie tutaj Składniki 300 g makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 kiełbasy śląskie 1 cukinia 200 ml śmietany 18% 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki czubate curry sól Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Kiełbasę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić

O kuchni z uczuciem
Bigosik z młodej kapusty 134

Mniam...pyszny bigosik z młodej kapustki.. 1 główka kapusty młodej 1-2 marchewki 1 jabłko 50 dkg kiełbasy bulion sól,  pieprz listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego koperek Kapustę i marchewkę pokroić , wrzucić do gorącego bulionu . Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę, jabłko .Dodać do bigosu,dodać przyprawy.Gotować , aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat

Moje domowe kucharzenie
LECZO Z PIECZARKAMI 112

Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 4 małe cukinie  5 kawałków kiełbasy 1 pomidor  mały koncentrat  200 g pieczarek  2 łyżki oleju  przyprawy sól pieprz, słodka papryka  Przygotowanie:  Cebulę pokrój w piórka i podsmaż  na oleju.  Pokrój pieczarki, dodaj do cebuli całość samaż około(...)nasiennych i pokrój w paski.  Cukinie pokrój w półksiężyce wraz ze skórką.  Wrzuć całość do garnka o grubym dnie, dolej trochę wody i duś.  Pokrój drobno kiełbasę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do warzyw.  Dodaj pomidora bez skórki oraz koncentrat pomidorowy.  Całość duś do moment aż warzywa zmiękną  Dopraw czosnkiem, papryką solą

Kukuleczki
ŻUREK 82

tego chrzan własnych wyrobów. Zapraszam po przepis  Składniki: 500 ml zakwasu na żurek- przepis na domowy zakwas znajdziesz  TUTAJ 1,5 l bulionu warzywnego  500 g kiełbasy  300 g wędzonego boczku  2 łyżeczki startego chrzanu- przepis na domowy chrzan znajdziesz   TUTAJ 3 łyżki śmietany 30 % 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka majeranku(...)pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli.  Dodaj do bulionu kiełbasę oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut.  Wlej stopniowo do zupy zakwas, sprawdź, czy nie jest zbyt kwaśny. Następnie dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek, dwie

Kukuleczki
Caldo Verde 123

wszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich stronach próbowałam odszukać kanoniczną wersję tej zupy, jednak taka nie istnieje. Dominują dwie podstawowe wersje: z czosnkiem, ziemniakami i oliwą dodaną pod koniec bądź też z czosnkiem, cebulą(...)Dodatkowo oliwa z oliwek 1/2 pęczka koperku Instrukcje Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy

Wędrówki po kuchni
Pieczone panzerotti. 309

smarujemy 1 łyżką oliwy, miskę przykrywamy ściereczkę i pozostawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło. NADZIENIE: 1 duża cebula 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 cienkie kiełbasy 2-3 łyżki oleju kilka garści tartego, żółtego sera      Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony seler, paprykę oraz kiełbasę i chwilę podsmażamy, następnie przykrywamy

Rozpustne gotowanie
Pizza bezglutenowa z mozzarellą i rukolą w sosie pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym 147

mąki bezglutenowej 220 ciepłej wody 7 g suchych drożdży 3/4 łyżeczki cukru sól 3/4 szklanki passaty łyżka chrzanu łyżka żurawiny sól, pieprz, 1 cebula pokrojona w piórka kilka plastrów kiełbasy żywieckiej cienko pokrojonej 4 plastry mozzarelli pół garści żółtego sera drobno startego rukola do posypania Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy drożdże, sól i cukier, zagniatamy elastyczne(...)dodaj odrobinę soli i pieprzu. Każdy plaster mozzarelli pokrójcie wzdłuż na 3 kawałki. Cebulkę pokrójcie w piórka. Na rozwałkowane 2 kawałki ciasta ułóżcie, żółty ser, cebulę, kawałki kiełbasy i mozzarellę . Pieczcie około 15 minut w 200C. Posypcie rukolą - smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kiełbasa zapiekana w omlecie 147

Składniki kiełbasa zwyczajna 1 laska jajka 3 szt śmietana 12% 2-3 łyżki pomidor 1 szt cebula 1 szt pieczarki 6 szt ser żółty 5 dkg sól i pieprz papryka słodka … Czytaj dalej Kiełbasa zapiekana w omlecie

czarrna od kuchni