digotuje.blogspot.com U mnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili(...)wywaru. Doprawić majerankiem oraz pieprzem. Gotować jeszcze z 10 minut, a następnie zdjąć z gazu i zaprawić śmietaną z chrzanem. Kiełbaski pokroić w grube plastry. Barszcz podawać z kiełbasą i ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Można zamiast torebki barszczu postarać się zrobić samemu zakwas, jednakże będzie to trwało trochę dłużej. (*) "Zupy gotowane na zakwasach mącznych - to żury i żurki
Di gotujebigosik. Nie za ciężki, z dużą ilością przypraw, idealny z chrupiącym świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Składniki: 1 kapusta biała 2 łyżki smalcu cebula 0,5 kg mięsa mielonego trochę kiełbasy wędzonej trochę mięsa z zupy 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę smalcu, podsmażyć cebulę, mięso i kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę
Cukiernia Pychotkiobieram młodych ziemniaków. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.Odcedź i wymieszaj z pesto. Fasolkę zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej i masło. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój salsiccia na plasterki. Zrumień kiełbasę, po czym dodaj cebulkę pokrojoną w piórka. Na koniec dodaj ziemniaki, fasolkę i wszystko wymieszaj. Podaj danie na ciepło z pomidorami i resztą
codojedzeniawyglądem do degustacji... Składniki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki 40 dag mięsa mielonego z kurczaka 2 jajka 2 bułki 3 łyżki szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 kiełbas a toruńsk a 1 łyżka oleju sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Bułki moczymy w letniej wodzie. Cebulę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Czosnek przeciskamy przez(...)mięsa mielonego z kurczaka dodajemy pozostałą bułkę, cebulę jajko oraz szpinak. Mieszamy przyprawiamy do smaku. Mięso mielone rozkładamy w kształcie prostokąta grubości 1 cm, przykrywamy mięsem z kurczaka, Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kładziemy na brzegu rolady. Całość delikatnie zwijamy w rulon i polewamy oliwą. Zawijamy roladę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 1 godz
kgwjanczewoSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska 4 jajka M 2 średnie pomidory 4 łyżki sosu czosnkowego (jak zrobić sos czosnkowy znajdziecie tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/05/Dip-czosnkowy.html pół pętka kiełbasy, np. gospodarza sól, pieprz wedle uznania łyżka miodu Wykonanie: Jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, pokrój w cienkie plasterki. Kiełbasę pokrój w plasterki, podsmaż na patelni bez tłuszczu, dodaj łyżkę miodu, chwilę
Zasmakuj Kuchnizrobimy do tego kopytka, będziemy mieć pyszne danie obiadowe. I to jest moja propozycja na jutro:) Składniki : główka białej, młodej kapusty 1-2 cebule masło klarowane koper kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego mąka, cukier marchew i pietruszka ( można użyć garść suszonych) Przygotowanie : Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem(...)dolewamy około 2 łyżek octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego, albo dodać więcej zamiast octu) doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem Przesmażamy na maśle pokrojoną kiełbasę lub boczek, można dodać jeszcze jedną cebulę -smażymy wszystko razem chwilę, a potem dokładamy do kapusty i mieszamy dokładnie Na patelnię dajemy kopiastą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści wsypujemy
Proste Potrawywłasnie w takiej wersji. Niestety jest to danie dość kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Składniki: 1,5-2 szklanki fasoli Jaś 200g kiełbasy 100g boczku wędzonego 1-2 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1-2 łyżki mąki liść laurowy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub 1/2 ostrej 1 kostka rosołowa(...)ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać liść laurowy. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Boczek pokroić w niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki, lekko podsmażyć i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Dodać mąkę i przygotować białą zasmażkę. Dodać paprykę i koncentrat pomidorowy. Całość
kuchnia doskimąki orkiszowej razowej 1,5 szklanki letniej wody 50 gram świeżych drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 4 łyżki oleju Farsz: 1 duży oscypek 350 gram mocno uwędzonej kiełbasy 1 cebula czerwona 100 gram suszonej żurawiny ketchup łagodny WOM Parczew 1 jajko Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz olej, drożdże rozrabiamy w letniej wodzie, wlewamy(...)maki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość. Oscypka kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach, kiełbasę kroimy w pół plastry, obraną cebulę kropimy w pióra, dodajemy suszoną żurawinę, wszystko razem mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na osiem części, każdą część wałkujemy na koło, środek smarujemy ketchupem. Układamy porcję
Bajeczna KuchniaMnie w ręce wpadły pierożki tortellini z bazylią i pesto. Kupiłam je w celu zrobienia zapiekanki, miało być solo tylko z warzywami, ale moi panowie zażyczyli sobie z białą kiełbasą, którą to przytargał mój mąż. Więc zapiekanka była dodatkowo z nią, do tego cukinia, marchewka, troszkę kukurydzy i sos pomidorowy. Wyszła bardzo smaczna :)) Miłego dnia :)) Składniki: tortellini (u mnie(...)zeszkli, dodaję czosnek i przetarte przez sitko obrane ze skórki pomidory. Całość dusze jakieś 10 minut, dodaje pokrojoną świeżą bazylię, doprawiam solą i odstawiam na chwilę. Cukinię, marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. Wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję kukurydzę, sos pomidorowy i mieszam drewnianą łyżką. Na wierzch wrzucam tortellini i całość posypuję startą mozzarellą. Zapiekankę piekę w 180 stopniach około
kruche babeczkipewno kolorowo Składniki: duża garść rukoli duża garść roszponki opakowanie sera feta 1/2 bakłażana 1/2 owocu granatu czarny sezam kilka łyżek oleju dobrej jakości opcjonalnie kilka plastrów kiełbasy salami z orzechami (w promo była, a kanapek nie jadam, więc dodałam ) odrobina pieprzu ziołowego Wykonanie: Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć w misie bądź na półmisku (w zależności w czym(...)pieprzu ziołowego i dokładnie wymieszać. Bakłażany ułożyć na patelni grillowej i przypiec z obu stron. Ostudzone dodać do sałatki. Z połowy granatu wybrać pestki, posypać nimi sałatkę. Opcjonalnie kiełbasę salami zwinąć w rulon i ułożyć na sałatce. Trochę ona zbędne, szczerze mówiąc, ale na zdjęciach jest, więc w składnikach dodałam. Nakładać na talerz i polewać sosem. Składniki
gutfutdodatkami, czy połączeniami zapraszam do gotowania:) Składniki: niecałe 2 szklanki makaronu 2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki fety 1 łyżka startego drobno parmezanu 1 cebula połowa pętka dobrej jakościowo kiełbasy pół szklanki zielonej mrożonej długiej fasoli szparagowej 1 suszony pomidor masło klarowane 2 marynowane papryki 250 g kurek listki bazylii do smacznej dekoracji przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka ostra(...)rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojonego w kostkę suszonego pomidora, fasolkę, pokrojoną w cienkie paski paprykę marynowaną, cebulkę w piórka i kurki przekrojone na pół. Duście kilka minut do połączenia składników. Kiełbasę pokrójcie w talarki, przesmażcie na maśle, doprawcie: Do patelni z mięsem dodajcie warzywa i passatę wymieszaną z fetą i parmezanem. Duście do połączenia składników, przyprawcie w razie czego jeszcze
Zasmakuj Kuchniziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki 1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki 1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę pęczek koperku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie(...)Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Na wierzch kładziemy pęczek koperku i natki pietruszki, całość szczelnie przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Kładziemy pokrywkę
My Culinary Artprzystało na zupę z warzyw strączkowych. Ciecierzówka. Zupa z ciecierzycy Składniki: 250g suchych ziaren ciecierzycy 2 łyżki ziaren soczewicy 250 g żeberek wieprzowych 250 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy wędzone 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera 3 ziemniaki 1 łyżka otartego suszonego majeranku 2 listki laurowe 1 cebula sól i pieprz młotkowany do smaku Przygotowanie: Ciecierzycę i soczewicę płuczemy(...)też dodajemy do garnka, gotujemy aż zmiękną. Boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, dodajemy do gotującej się ciecierzycy z warzywami, tłuszcz zostawiamy na patelni. Kiełbasę kroimy w grube plasterki i obsmażamy na wytopionym z boczku tłuszczu, całość przekładamy do garnka, wraz z ugotowanym mięsem z żeberek. Na koniec zupę doprawiamy majerankiem, oraz solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybko..a teraz akurat są już młode warzywka-ziemniaki, kapusta, marchewka...więc szybko się gotuje ..praktycznie w pół godziny mamy obiadek gotowy..ilość składników wedle apetytu .. młoda kapusta kiełbasa ziemniaki marchewka cebula bulion sól, pieprz listek, ziele Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę razem podsmażyć. Dodać: kapustę dość grubo poszatkowaną, ziemniaki pokrojone
Moje domowe kucharzeniebardzo szybkim w przygotowaniu. Chyba najwięcej czasu zajmuje pokrojenie wszystkich warzyw. Zdrowe leczo - przepis: Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli macie duże pieczarki, to pokrójcie je w ósemki. Szalotki kroimy w plasterki. W garnku na odrobinie oleju podsmażamy kiełbasę, jak już
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!