kiełbasa - 10142 przepisów (strona:340/677)

Bigos na pierwszy dzień Świąt 171

Pyszny lekko ostry bigos z kiełbaska i grzybami suszonymi, w moim przypadku są to podgrzybki i koźlaki. Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 1 kg  kiełbasy suszone grzyby 2 garście ( koźlaki i podgrzybki miałam) przecier pomidorowy 1 szt   Develey liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt   Przyprawy: sól do smaku pieprz biały ziołowy do smaku papryka czerwona(...)łam 2 szklanki wody i dusiłam koło 2 godzin. Grzyby zalałam wrzątkiem, zostawiłam na 30 minut by rozmiękły i ostygły. Umyłam je, odcedziłam i pokroiłam drobno,dodałam do bigosu. Kiełbasę pokroiłam w kostkę usmażyłam i też dodałam do bigosu. Posoliłam i popieprzyłam do smaku, wsypałam paprykę czerwona słodką. Na końcu dodałam przecier pomidorowy i dalej dusiłam . Bigos gotował się

Różowa kuchnia
Jajecznica 126

Jajecznica  Składniki: - 6 jajek - laska kiełbasy - 1 cebula - masło - sól, pieprz Na śniadanie bardzo dobra i syta portawa. Dzieci ją lubią a i my też chętnie ją jadamy. Zakupy:  Jajka 10 szt. koszt ok. 4,29 zł, laska kiełbasy zależy kto co lubi ale my kupujemy wędzona zazwyczaj koszt ok. 2,50 zł - 3,50 zł, cebula koszt

Tanio smacznie i prosto
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką 131

można podać z ulubionymi sosami i dodatkami o których decydujecie już sami.   Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką SKŁADNIKI : 1 kg schabu bez kości około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu) sól, pieprz i papryka słodka do smaku 6-7 śliwek świeżych olej  PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy, przez całość długość w środku nacinamy długim nożem tworząc dziurę(...)którą wkładamy kiełbasę. Nacieramy schab solą i pieprzem, oprószamy papryką. W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy schab i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Schab przekładamy do naczynia do zapiekania, na wierzchy i z boku układamy śliwki. Naczynie przykrywamy. Pieczemy przez 90 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  Przez ostatnie 20 min dopiekamy schab bez przykrycia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fasolka po bretońsku 117

Danie, które zawiera gotowaną/duszoną fasolę, sos pomidorowy i dodatki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej." (Wikipedia) 500g fasoli "Jaś" (*) 200g wędzonego boczku 250g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra papryka w proszku olej sól, pieprz(...)razy więcej niż fasoli). Po tym czasie wodę zlać i nalać świeżej. Fasolę z listkami laurowymi i zielem angielskim gotować na małym ogniu (do miękkości). Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą dodać do gotującej się fasoli - z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Na końcu fasolkę zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować

Di gotuje
Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym 134

digotuje.blogspot.com   Nie tylko doskonała w okresie świątecznym, ale sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu. Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub puree. 5-6 kawałków białej kiełbasy (u mnie parzona) 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany (użyłam 18%) 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka masło/olej sól, pieprz Kiełbasę ugotować

Di gotuje
Szynkówka podwędzana 215

temperatura nie przekroczyła górnej wartości . Jak ktoś nie dysponuje wędzarnią może ją po prostu parzyć w temp. 60-70 C około 120 minut i też będzie smaczna . Po wędzeniu kiełbasę należy parzyć w temperaturze około 60-70 C do czasu aż w środku temperatura kiełbasy osiągnie 60 C lub na oko jeśli nie mamy termometru około 120 minut . Wyjmujemy

Ogrodnik w podróży
Rozgrzewająca zupa z kapusty 163

smaku i aromatu. Oczywiście wszystko do czasu. Nie będę czarować siekierą, więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu - „wkładka” – kiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony(...)czosnek kroimy w plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, rozprowadzamy

mojewypiekiinietylko
a'la Tortilla z kiełbasą i kurczakiem. 88

Składniki: 1 kiełbasa śląska 1/2 piersi z kurczaka 3 łyżeczki chrzanu 1 papryka czerwona 3 zwykłe naleśniki czosnek granulowany, pieprz Kiełbasę kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i posypujemy pieprzem i solą. Wszystkie składniki podsmażamy na odrobinie oliwy i posypujemy czosnkiem. Na naleśnikach rozsmarowujemy chrzan i wykładamy farsz - zawijamy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Żonaty żurek. 143

Składniki: Ziemniaki (według uznania, zależy ile osób będzie jadło) 1 cebula 2 kiełbasy śląskie 1/2 selera 3 ząbki czosnku 1 pietruszka majeranek, pieprz, sól Żurek (kupiłam w butelce, można dostać w piekarni) 1,5 litra wody 50 g masła/margaryny Kiełbasę kroimy w kostkę, ząbki czosnku drobno siekamy. Pietruszkę i selera obieramy. Wszystko przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy

Moje-pitraszenie
Kolorowa galaretka z szynką z indyka 178

Bardzo często piszę, że coraz mniej jadamy mięsa i wędlin. Czasami jednak przyjdzie taki dzień, że mam ochotę na kawałek kiełbasy czy pieczeń. Staram się wtedy szukać takich wyrobów, które będą jak najlepszej jakości. Czytam etykiety, sprawdzam ile dany produkt zawiera mięsa,a  ile dodatków, zwłaszcza tych, które są zbędne. Nie kupuję szynek, kiełbas, czy innych przetworów, które

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leczo :) 120

Składniki: 1  cukinia 1 cebule 2 czerwone papryki kiełbasa ok 30dkg 1 puszka pomidorów dawtona sól pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 30 ml oleju Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Papryki również pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.  Kiełbasę kroimy i podsmażamy,dodajemy olej i  dodajemy cebulę.   Dodajemy pokrojoną

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Gołąbki 121

główka kapusty , ja miałam młodą- taka pora  3 cebulki  1kg zmielonej łopatki 2 laski kiełbasy 2 worki ryżu długiego 200g 2 worki kaszy jęczmiennej 200g sół, pieprz, przyprawa do mielonego  oliwa  bulion 1l maga  źródło: http://smakslodyczy.blogspot.com/2013/07/goabki-pieczone.html Kapustę sparzyć , ja pojedynczo liście wkładałam, db wcześniej schodziły . Od razu blanszowałam w zimnej wodzie . Ugotować ryż(...)kasze. Przesypać do miski.  Mięso zmielić , podsmażyć cebulę, dodać mięso, doprawić przyprawą  i usmażyć.  Podsmażyć kiełbasę.  To wszytko wrzucać do miski z ryżem i kaszą. Zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Zawijać gołąbki, układać w garnku lub brytfance . Zalać wywarem, magą.  Od zagotowania parzyć do miękkości kapusty około 30minut

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Kurczak po baskijsku 108

Kurczak po baskijsku czyli danie z kuchni hiszpańskiej. To szybka potrawa jednogarnkowa, a zarazem bardzo smaczna.  Mięso można podawać z ugotowanym  ryżem lub pieczywem.  Jeśli lubicie kiełbasę chorizo to możecie dodać pokrojoną w plasterki pod koniec gotowania. Ja podaję Wam wersję bez tej kiełbasy.  Polecam na pyszny obiadek z kurczakiem w roli głównej. Składniki: 8 podudzi

O kuchni z uczuciem
Krem z marchwi z groszkiem z białej kiełbasy 194

wszystko pod ręką, tylko skąd tyle marchewki u nas??? Ale nieważne :D była...i jest zupa ;)   Składniki 1 kg marchewki 1 l bulionu warzywnego 2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka cząbru 1 ząbek czosnku pieprz 1 pęczek szczypiorku     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy w na plasterki, zalewamy bulionem i gotujemy(...)miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wstawiamy ponownie na płomień (mały). Dodajemy cząber (pamiętając o tym by w palcach go rozkruszyć) i świeżo mielony czarny pieprz. Mięso z białej kiełbasy formujemy na małe kulki i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Zapiekanka makaronowa z pomidorami 282

wykorzystać i na obiad powstała zapiekanka makaronowa z pomidorami. Składniki 300 g spaghetti 250 g pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml śmietany (dałam 18%) 300 g kiełbasy 1 pomidor 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki masła klarowanego papryka ostra natka pietruszki sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Masło rozgrzać na patelni(...)pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki., doprawić solą i pieprzem Wszystko razem smażyć do odparowania wody. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, a następnie podsmażone pieczarki. Kiełbasę pokroić w plasterki , pomidora w ćwiartki i ułożyć na zapiekance. Śmietanę wymieszać z pomidorami z puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i wlać do zapiekanki równo wylewając

O kuchni z uczuciem