Kurczak po baskijsku czyli danie z kuchni hiszpańskiej. To szybka potrawa jednogarnkowa, a zarazem bardzo smaczna. Mięso można podawać z ugotowanym ryżem lub pieczywem. Jeśli lubicie kiełbasę chorizo to możecie dodać pokrojoną w plasterki pod koniec gotowania. Ja podaję Wam wersję bez tej kiełbasy. Polecam na pyszny obiadek z kurczakiem w roli głównej. Składniki: 8 podudzi
O kuchni z uczuciemwszystko pod ręką, tylko skąd tyle marchewki u nas??? Ale nieważne :D była...i jest zupa ;) Składniki 1 kg marchewki 1 l bulionu warzywnego 2 pętka białej kiełbasy 1 łyżeczka cząbru 1 ząbek czosnku pieprz 1 pęczek szczypiorku Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy w na plasterki, zalewamy bulionem i gotujemy(...)miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wstawiamy ponownie na płomień (mały). Dodajemy cząber (pamiętając o tym by w palcach go rozkruszyć) i świeżo mielony czarny pieprz. Mięso z białej kiełbasy formujemy na małe kulki i podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenwykorzystać i na obiad powstała zapiekanka makaronowa z pomidorami. Składniki 300 g spaghetti 250 g pieczarek 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml śmietany (dałam 18%) 300 g kiełbasy 1 pomidor 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki masła klarowanego papryka ostra natka pietruszki sól pieprz Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sicie. Masło rozgrzać na patelni(...)pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki., doprawić solą i pieprzem Wszystko razem smażyć do odparowania wody. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, a następnie podsmażone pieczarki. Kiełbasę pokroić w plasterki , pomidora w ćwiartki i ułożyć na zapiekance. Śmietanę wymieszać z pomidorami z puszki, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i wlać do zapiekanki równo wylewając
O kuchni z uczuciemPorcelana Bogucice "Antonio" , barszczyk w kubku "Filona" . Ciasto: 1 kg mąki 2 łyżki oleju jajko szczypta soli ok 1 szkl gorącej wody Farsz: 1 główka młodej kapusty 20 dag kiełbasy wiejskiej 3 łyżki oleju cebulka + szczypior sól, pieprz Farsz: najlepiej przygotować go dzień wcześniej. W dużym garnku ugotować drobno poszatkowaną kapustę do miękkości, odcedzić. Na oliwie przesmażyć pokrojoną w małą(...)kostkę kiełbasę i cebulkę. Na koniec dodać pokrojony szczypior i całość połączyć z kapustą. Farsz przyprawić i smażyć jeszcze ok 20 minut. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto: Z podanych składników wyrobić elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty lub wyciąć szklanką kółka. Nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minut w dużej ilości lekko osolonej wody. Podawać polane
Smakołyki Asipodałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice" Ciasto: 3 szkl mąki op. suchych drożdży jajko płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli łyżka oliwy szkl mleka Dodatki: kawałek kabanosa kawałek kiełbasy wiejskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 pieczarki 1 cebulka 15-20 dag sera żółtego oregano/przyprawa do pizzy Ciasto: W większej misce wymieszać suche składniki. Dodać jajko, oliwę(...)mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Kabanosa i kiełbasę pokroić w plasterki. Paprykę w kostkę. Cebulkę i pieczarki pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy. Część sera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. resztę pokroić w długie i grube paski. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozciągnąć na kształt dużego koła. Przy
Smakołyki Asinajbardziej smakuje ze świeżą bułeczką. Danie podałam w miseczce "Malta" od Porcelany Bogucice. 2 żółte papryki 2 czerwone papryki 2 cebule 1 cukinia puszka pomidorów bez skórki 2 laski kiełbasy 2 ząbki czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do leczo ostra papryka w proszku sól pieprz wg uznania 4 łyżki oleju Na oleju zeszklić cebulkę pokrojoną(...)piórka, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Podsmażyć. Następnie wrzucić paprykę i cukinię pokrojone w kostkę, drobno posiekany czosnek, pomidory i koncentrat. Przyprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości
Smakołyki Asicoś na szybko i syto. Pyszna zapiekanka z wędzonym boczkiem, kiełbaską i ziemniakami wjechała dzisiaj na mój stół. Składniki: 1,5 kg ziemniaków 40 dag wędzonego boczku pętko kiełbasy podwawelskiej 30 dag żółtego sera duży kubek śmietany 18% sól,pieprz zioła prowansalskie ok. łyżeczki słodka papryka- 1 łyżeczka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry obgotowujemy 5 minut w osolonej(...)wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z cebulę, wszystko razem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy, wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem
Z Majeczką w kuchniplacki tortilli kiełbasa chorizo ser żółty lub mozarella Placek składamy na pół. Odwijamy, na jedną część kładziemy ser i kiełbasę. Przykrywamy pozostałą częścią placka i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnie. Smażymy bez użycia tłuszczu z każdej strony po kilkanaście sekund- do roztopienia się sera. Jako farszu możesz użyć ulubionych składników takich jak papryka, pieczarki, szynka czy salami ale zawsze musi
KuchcikoweLovesię budzisz z bólem głowy i marzysz o czymś kwaśnym. Ta zupa taka jest i na dodatek prawie robi się sama. Kapuśniak 1 kg kiszonej kapusty kawałek kiełbasy prawdziwej wędzonej 20 dkg szynki wędzonej w kawałku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie pieprz do smaku woda ok. 1,5 l. 10 szt ziemniaków(...)odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam liście laurowe, ziele angielskie dolałam wodę. Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki
Kuchnia na wzgórzuświęta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy kiszonej kapusty 0,5 kilograma białej kapusty 0,5 litra wywaru mięsnego 0,5 kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść suszonych grzybów 3 listki(...)Kapustę białą drobno szatkujemy, kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do dużego garnka.Mięso wołowe kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju,przekładamy do kapusty.Dodajemy namoczone grzyby,śliwki,obrane i pokrojone na cząstki jabłko,miód,musztardę,liście laurowe,ziarna ziela,pieprzu
Bajeczna Kuchniasuszonej kiełbasy (chorizo, palcówka) 3 jajka na twardo pół główki sałaty pół cebuli natka pietruszki koperek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy sól pieprz Sałatę umyć i poszarpać do salaterki, cebulę pokroić w piórko, jajko na ćwiartki, a kiełbasę z bardzo cieniutkie plasterki. Musztardę wymieszać z octem i oliwą, dodać sos do sałatki, doprawić solą
Gotowanie jest łatwepokroić w kostkę, przyprawić i gotować do miękkości. Gotowe warzywa przelać do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 30 minut. Przed wcześniejszym podaniem zawartość słoika przelać do garnka, pokroić kiełbasę w kostkę która należy dodać do lecza podgrzewać do czasu gdy kiełbasa będzie ugotowana
PychotkaaaSkładniki: 2 kg mielonej słoniny 0,5 kg kiełbasy 2 cebule 5 ząbków czosnku Wykonanie: Słoninę wytopić na walnym ogniu. Na końcu wytapiania dodać cebulkę pokrojoną w drobną kostkę oraz kiełbasę pokrojoną również w kostkę. Ostudzony ale jeszcze płynny tłuszcz przelać do słoików lub innych naczyń
PychotkaaaSkładniki: papryka pokrojona w paski lub kostkę łyżka przecieru pomidorowego cebula pokrojona w kostkę niewielka ilość tłuszczu do smażenia kiełbasa pokrojona w kostkę sól pieprz papryka w proszku czosnek Wykonanie: Paprykę podsmażyć z cebulą, następnie doprawić przyprawami, przykryć pokrywką i dusić aż papryka zmięknie. Do całości dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, czosnek oraz przecier pomidorowy. Do całości dolać trochę wody
PychotkaaaSkładniki: litr wody kostka rosołowa (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki sól pieprz pół laski dobrej jakościowo kiełbasy (jak najbardziej zbliżonej do domowej) pół butelki żuru pół śmietany 30% Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać wodą z dodatkiem kostki rosołowej. Gotować do miękkości. Gdy ziemniaki będą dochodzić, dodać pokrojoną kiełbasę najlepiej w plasterki, i dalej chwilkę pogotować. Na końcu
Pychotkaaa