sycąca śniadaniowa odmiana. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka Sól Pieprz Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej Kilka plasterków młodej cukinii 1 mały pomidor Ser tarty typu gouda Szczypiorek Łyżka masła klarowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej(...)masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na omlecie układamy fasolę gotowaną parze , pokrojoną w słupki kiełbasę, cukinię i pomidora w plasterkach. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 o C przez chwilę aż ser się rozpuści. Dekorujemy szczypiorkiem i fasolkami
Smaki Ewywczasowym po raz pierwszy spotkałam się z tym daniem. Bardzo mi zasmakowało więc przeniosłam je do własnego domu. Danie uległo małym modyfikacjom, ale zaręczam jest pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy typu śląska 1 cebula 5 pieczarek Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) Ok 100 śmietany słodkiej 2 łyżeczki mąki Sól Pieprz Olej Woda ok 1 ½ l starty ser makaron Wykonanie: Kiełbasę
Smaki Ewyzupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy, ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej śmietany Wykonanie: Fasolę namaczamy(...)bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek oraz obrane ugotowane mięso. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Tuż przed podaniem wlewamy śmietanę, mieszamy. SMACZNEGO. (function
Smaki EwyBigosik z wolnowaru...robiony jakiś czas temu w wolnowarze..Muszę teraz jeszcze wypróbować w multicookerze.. mała główka kapusty 20-30 dkg kiełbasy 30 dkg boczku wędzonego 1-2 marchewki 2-3 pomidory kilka suszonych pomidorów sól, pieprz listek, ziele koperek Kapustę poszatkować,kiełbasę i boczek , pomidory pokroić.Dodać przyprawy , wymieszać i przełożyć do wolnowaru, wlać trochę
Moje domowe kucharzeniektóre zrobiłam o 6 rano aby zdążyć przed upałem :-) Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 biała cebula 2 sparzone i obrane ze skórki pomidory ok.30 dag kiełbasy z piersi kurcząt garść ugotowanej białej fasolki szparagowej 2 łyżki oliwy Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w talarki zeszklić na oliwie. Dodać umytą i pokrojoną(...)kostkę cukinię i paprykę. Marchewkę pokroić w krążki i ugotować na parze al'dente. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla a na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Następnie wszystko razem wymieszać wraz z marchewką, dodać pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Tuż przed podaniem dodać fasolkę. Doprawić pieprzem i solą. Podawać z pieczywem lub kaszą jaglaną
pieprzny smaczekwywar mięsny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · kiełbasa zwyczajna 20 dag · cebula 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · żur kiszony z żytniej mąki · sól · pieprz · czosnek · majeranek Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać
Camilla w kuchniwywar mięsno-warzywny 1,5 L · ziemniaki 6-7 szt · ogórki konserwowe 3 szt · papryka konserwowa 2 strąki · kiełbasa czosnkowa 20 dag · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórki, paprykę i kiełbasę pokrajać
Camilla w kuchniwywar mięsny 1,5 L · brukselka 50 dag · papryka 1 strąk · tłuszcz · kiełbasa 20 dag · fasola konserwowa 4 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · musztarda 1 lyżka · sól · czarny pieprz mielony · cukier · majeranek · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie · sok z cytryny Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, ugotować(...)Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, połączyć z brukselką, fasolką i śmietaną połączoną z mąką i musztardą, chwilę pogotować i doprawić do smaku
Camilla w kuchnigałązek pietruszki naciowej 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz ziołowy olej parmezan Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po wstawieniu wody na makaron pokroić cukinię na półtalarki, kiełbasę w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozdrobnić pietruszkę. Zerwać listki z majeranku. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Obsmażyć z obu stron. Dorzucić cebulę, czosnek i kiełbasę
Weekendy w domu i ogrodzieszkodzi, bo smakują wówczas podobnie do ziemniaków z ogniska. Poczęstowali nas nimi nasi znajomi podczas jednej z letnich imprez grillowych i od tamtej pory ziemniaki są jak kiełbasa stałym elementem każdego grilla. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest proste i tanie. A jeżeli akurat nie macie w lodówce boczku można go zastąpić, np. szynką lub plasterkiem kiełbasy. Ziemniaczki
Pyza i Surówkazawsze szybko znika. Uwielbiamy takie jajka :) w miarę szybko się robi i bardzo szybko znikają :D Co jest potrzebne do ich zrobienia: 8-10 jajek Sos 2-3 kiełbasy śląskie (bądź tego typu) 1 cebula 3-4 ogórki z octu majonez pieprz i sól Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ugotowane ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Sos: Kiełbasę
Motylkowa KuchniaJeżeli nie jecie mięsa, można je pominąć. Składniki: 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 kg pomidorów 1 większa cebula 15 dag wędzonego boczku 15 dag kiełbasy sól, pieprz gałązka tymianku liść laurowy, ziele angielskie olej Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można tego nie robić, ale polecam). Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić(...)pół. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (tej po cebuli). Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli. Dodać fasolkę, liść, ziele i tymianek i dusić na niewielkim ogniu. Początkowo dość często mieszając, dopóki pomidory nie puszczą wody. Dodać
Sto kolorów kuchnicebule 5 ząbków czosnku papryka zielona i czerwona mały por 2 pomidory łyżeczka słodkiej papryki 3 średniej wielkości marchewki natka pietruszki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 dag wiejskiej kiełbasy sól, pieprz, łyżeczka vegety Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm. W garnku gotujemy szklankę wody wymieszaną z vegetą(...)Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy z cukinią i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. Na patelni podsmażamy obraną ze skóry kiełbasę, dodajemy do warzyw i mieszamy. Dajemy przecier pomidorowy (może być własnej roboty) i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiżeby zrobić takie małe rogaliki..super pomysł .. 3 szkl. mąki 5 dkg drożdży 2-3 łyżki oleju 1 szkl. wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru kiełbasa ser żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto(...)jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć plasterek kiełbasy i starty ser żółty. Zwijać rogaliki i układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste
Moje domowe kucharzenie