Pierogi robię dość często i często robię różne farsze. Dziś pierwszy raz zrobiłam z soczewicą, ale dodałam kiełbasę i cebulkę. Co prawda soczewica zastępuje mięso ale moi faceci to mięsożercy i to dosłownie. Dodałam więc trochę kiełbasy. Jak wiadomo domowe pierogi zawsze są najlepsze nie to co ze sklepu. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniporanek, jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz zwykła jajecznica to za mało. Składniki: jaja kurze 5 sztuk kiełbasa ok. 40g mleko ryżowe 50g mąka gryczana 5g cebula 1 duża sztuka pieczarki ok 120g pomidor 200g czosnek 1-2 ząbki rukola pełna garść ok 50g przyprawy:" pieprz świeżo mielony(...)200st.C) piekarnika na ok 15 minut. Obserwujemy aż wierzch się zetnie i ładnie przyrumieni. I nawet nie staram się nikogo przekonywać, że jajecznica smażona na odrobinie kiełbasy jest dietetyczna. Ale taka ilość na dwie osoby jest do przyjęcia. Można również smażyć bez tłuszczu lub na oleju. Taka porcja wystarcza dla dwóch osób, w tym jednej bardzo głodnej
IzaGotujezdecydowanie wygrywa z Hiszpanią Biedronki. Oprócz win w trakcie tygodnia hiszpańskiego i portugalskiego, Lidl proponuje wiele artykułów spożywczych. Spory wybór chorizo - to surowa, suszona 4-5 miesięcy pikantna kiełbasa wieprzowa z dodatkiem przypraw, w szczególności ostrej papryki. Suszona przez okres 4 – 5 miesięcy. Salchichon- to również suszona na surowo kiełbasa wieprzowa ale bez dodatku papryki. Zamiast niej pieprz, gałka
królestwo garówliście produktów chronionych. Jednym z punktów programu była kolacja, do przygotowania której użyte zostały produkty ze znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia. Oprócz „wyjazdowych” produktów ( wiśni nadwiślanka, fasola wrzawska ) została użyta kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki , suska sechlońska. Kolację przygotowywali dla nas, w kolejności serwowanych dań: Tomasz Hartman ( Szajnochy 11 Wrocław ),Grzegorz Łapanowski, Łukasz Toczek ( Metamorfoza Gdańsk ), Tomasz Trąbski ( Concordia Poznań ), Tomek Woźniak(...)wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem rydzowym. Mięso tak jak powinno - różowe w środku, do niego kurki, podprażone na oleju rydzowym pestki słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną w konfiturze z wiśni nadwiślańskiej i kurkami. Nigdy nie jadłam gołębia, a dużo dobrego
królestwo garówmetodami. Grzegorz wraz ze swoją ekipą przygotował dla licznie zgromadzonej publiczności: - kaszankę z konfiturą z suski sechlońskiej ChOG i czerwonej cebuli na puree z selera, - pstrąga z kiełbasą lisiecką ChOG, grillowaną sałata rzymską i kurkami na puree z kalafiora, - antrykot z polskiej wołowiny z redykołką ChNP i borowikami, - jabłko łąckie ChOG duszone w miodzie drahimskim ChOG z ekspresową(...)stoiskach spotkać można było ich producentów, kontynuować rozmowy dopytywać o szczegóły i smakować, smakować. W jednym z namiotów mieliśmy okazję obserwować przygotowanie gulaszu z fasoli wrzawskiej ChNP z kiełbasą Lisiecką ChOG. Wyzwaniem było użycie fasoli obranej ze skórki (postępujemy tak samo jak z obieraniem migdałów – sparzamy i obieramy fasolka po fasolce). Efekt bardzo ciekawy i wart poświęconego czasu
królestwo garówcebula 1/2 małej papryki żółtej 1/2 małej papryki czerwonej mięso mielone smażone w przyprawie tureckiej (smak gyros) kilka plasterków chudej szynki/polędwicy 2 niewielkie ogórki kiszone kawałek chudej, cienkiej kiełbasy (u nas jałowcowa) 2-3 plastry ananasa z zalewy zioła prowansalskie bazylia chili mielone Jako, że nie pierwszy raz opisuję pizzowe ucztowanie nie chcę się powtarzać i zaśmiecać cyber(...)wykałaczką. Dodatki szykujemy wedle własnych preferencji. My trzemy i siekamy wszystko w kostkę bądź plasterki. Robimy też własny sos czosnkowy Konfiguracja dodatków: nasza tradycyjna pizza wiejska - ogórek kiszony, cebula, kiełbasa, odrobina chili mielonego, zioła prowansalskie pizza Gyros - mięso mielone, papryka żółta, papryka czerwona, cebula, chili pizza hawajska - posiekana polędwica, kawałki ananasa z syropu (nie zakupiliśmy świeżego niestety), bazylia, zioła prowansalskie
Kuchnia po mojemukońcu dotarliśmy do domu godzina była mega późna. Zjeść jednak coś trzeba. Oto kompozycja jaka powstała w kilkanaście minut. Składniki: 2-3 jajka 1-2 kawałki chudej kiełbasy kilka małych, młodych ziemniaczków ulubiony chłodnik Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy na "prawie miękkie", następnie kroimy na grube plastry. Kiełbasę nacinamy i podsmażamy na dosłownie odrobinie tłuszczu. Pokrojone ziemniaki podsmażamy na rumiano
Kuchnia po mojemubanalnych składników. Dobrze smakuje jako dodatek do pieczywa. Nie podaję dokładnych ilości składników. Wszystko zależy od tego, ile sałatki chcemy zrobić. Potrzebujemy: Optycznie, mniej więcej taką samą ilość dobrej kiełbasy (np. wiejskiej, weselnej, głogowskiej, żywieckiej lub innej, którą lubimy) i ogórków kiszonych kilka łyżek majonezu dekoracyjnego Kiełbasę i ogórki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem. Gotowe
Praktyczna plmamy smakuje lepiej. W końcu nie ma jak u mamy :) Wiejska tarta Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 2 ugotowane ziemniaki, laska kiełbasy podwawelskiej, cebula, starty ser mozzarella. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ugotowane, ostudzone i pokrojone(...)plastry ziemniaki układamy na tarcie. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy na cebuli. Całość posypujemy delikatnie startym serem mozzarella. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Smacznego
paapilotkaawykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu. Proponuję bardzo smaczne kotlety ziemniaczane panierowane w płatkach kukurydzianych. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki 2 kiełbasy śląskie sól pieprz płatki kukurydziane do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki skręcić przez maszynkę lub zblendować. Wbić jajko, dodać mąkę i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Doprawić solą
O kuchni z uczuciemrozpoczęcie pięknej złotej polskiej jesieni Kapuśniak SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 średnie kiełbasy 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz Pokroić żeberka na paski. Następnie wrzucić je do garnka i zalać(...)oraz ziarna pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucić posiekane warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotować około 10 minut. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie złocista dorzucić kiełbasę i boczek pokrojoną w kostkę. Podsmażyć kilka minut i dodać do wywaru. W międzyczasie przez około pół godziny gotować posiekaną kiszoną kapustę wraz z kilkoma ziarnami kminku(jeśli kapusta była
MarciochaKucharzySycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso(...)poddusić przez ok 20 minut wraz z papryczką chili. Następnie dodać kiełbasę i pokrojone papryki, doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać
MarciochaKucharzyPiękne żółciutkie kabaczki wpadły mi do koszyka:) Leczo z patisona SKŁADNIKI: 2 patisony papryka biała papryka czerwona 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy 2 łyżki oleju sól, pieprz, oregano, lubczyk, bazylia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty paprykowej W rondlu z grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę,podsmażamy
MarciochaKucharzyfasoli suchej 2-3 ząbki czosnku kilka pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka ogóreczków chili 1-2 cebule 1 łyżka masła 2 kiełbasy myśliwskie 300g boczku wędzonego sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano,kminek, dużo majeranku, papryczka chili Fasolkę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą. Następnie odstawić na kilka godzin(...)fasolka ma być miękka. Na dużej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodać rozgnieciony czosnek, 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie, Dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i boczek, smażyć przez chwilę aż mięsko lekko się zrumieni.dodać pokrojone ogórki. Pod koniec doprawić suszonym oregano i chili. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki. Miąższ pokroić
MarciochaKucharzyKiełbasę chorizo przywieźliśmy z Teneryfy. I właśnie dziś na śniadanko ją zjedliśmy :P SKŁADNIKI: 1 kiełbasa chorizo 4 jajka zielony groszek 1 ząbek czosnku szczypiorek sól, pieprz, papryka słodka Chorizo pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, podsmażyć chorizo, dodać pokrojoną szczypiorek i czosnek a następnie dorzucić groszek. Całość podsmażyć jeszcze przez chwile. Wbić jajka, posypać przyprawami. Przykryć i smażyć tak długo
MarciochaKucharzy