Składniki: 0,5 kg łopatki 1 żebro wędzone 200 gram boczku wędzonego 1 kiełbasa swojska 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 por 2 pietruszki 1 śerdni seler listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżkę chrzanu 1 łyżkę majeranku pół łyżeczki tymianku sól, Świeżo zmielony pieprz 1 litr zakwasu 2 jajka 3 kromki chleba na grzanki Wykonanie: Mięso(...)myjemy następnie kroimy w kostkę wrzucamy do wywaru, dodajemy obraną cebulę. Po zagotowani zmniejszamy ogień gotujemy około 40 minut, gdy mięso będzie miękkawe wyjmujemy do miski by lekko przestygło. Kiełbasę i mięso kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy do wywaru wlewamy zakwas energicznie mieszamy gotujemy około 10 minut, dodajemy wszystkie przyprawy, odstawiamy na parę minut aby żur nabrał smaku podajemy
kgwjanczewoSkładniki: 1 kg ziemniaków 4 średnie kiełbaski (dałam kiełbasę śląską) 1 duży por 1 czerwona papryka 200 g startego sera gouda 400 ml gęstej śmietany (dałam 18%) 1 żółtko sól, pieprz 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Wykonanie Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie tak, aby nie były rozgotowane, lecz lekko twarde. Kroimy je w grubsze plastry i układamy połowę(...)ziemniaków na dnie naczynia do zapiekania. Na ziemniaki rozkładamy por posiekany w półplasterki. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na porze. Z papryki oczyszczamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i rozkładamy na kiełbasce. Przykrywamy drugą porcją ziemniaków. Posypujemy solą i pieprzem i gałką muszkatołową. W kubeczku mieszamy śmietanę z żółtkiem, odrobiną soli do smaku i pieprzem. Zalewamy naszą zapiekankę
O kuchni z uczuciembardzo pyszna i pożywna zupka. składniki: 1 szklanka grochu łuskanego 1/2 szklanki cieciorki Piątnica 1/2 szklanki zielonej soczewicy ok 2 l wody 500 g wędzonych kości 200 g cienkiej kiełbasy 3 cebule 3 duże ziemniaki 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liście selera i pora) 3 łyżki majeranku garść posiekanej natki pietruszki sól do smaku Groch, cieciorkę i soczewicę namoczyć(...)pokroić w półplastry. Gdy ziarna będą już prawie miękkie wyłowić kości z wywaru i odstawić do wystudzenia. Do wywaru dodać przygotowane ziemniaki i cebulę. Kości obrać z mięska, kiełbasę pokroić w drobną kostkę i razem z posiekaną natką dodać do zupy. Wszystko jeszcze gotować aż ziemniaki będą miękkie. Do smaku doprawić jeszcze solą. Jeśli zupa byłaby za gęsta dolać jeszcze
Monia miesza i gotujeosób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam(...)kostkę i obsmażyłam na patelni (począwszy od boczku- wytopiony z niego tłuszcz służył do obsmażania innych rodzajów mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina
Zapiski Młodej Żonyręką.Chyba nigdy nie jadłam dwóch takich samych, ale ta była naprawdę bardzo smaczna. Pizza wiejska 1/2 czerwonej papryki 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy kiełbasa wieprzowa ser żółty sól, pieprz, bazylia Kiełbasę pokroiłam cienkie plasterki i zrumieniłam na suchej patelni. Ser starłam na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroiłam w piórka, paprykę w kostkę, a pomidora
Zapiski Młodej ŻonySkładniki: groch 25 dag, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 8 sztuk, kiełbasa wiejska 2 pęta, boczek wędzony 20 dag, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać łuskany groch, przyprawy, kiełbasę wiejską podzieloną na kawałki
W Mojej Kuchni Lubiękapusty kiszonej (inaczej kwaszonej) 1 kg pokrojonej kapusty białej suszone grzyby (ja dodałam ok. 4 garści) ok. 1 kg wieprzowiny (łopatka, szynka itp.) 2 wędzone nogi z kurczaka kiełbasa (wedle uznania) 1 duża cebula 4-5 liści laurowych 4-5 sztuk ziela angielskiego ziarna pieprzu czarnego sól, pieprz, papryka, zioła Kapustę kwaszoną kroimy. Jeśli jest za kwaśna można(...)godzinie białą kapustę dodajemy do kwaszonej. Cebulę kroimy w kostkę, można podsmażyć. Mięso wieprzowe również kroimy w kostkę i podsmażamy. Do kapusty dodajemy gotową cebulkę, mięso, pokrojoną w plastry kiełbasę oraz wędzone nogi z kurczaka. Grzybki kroimy na ok. 1.5 cm kawałki i dodajemy do kapusty. Wodę, w której moczyły się grzybki również wlewamy do garnka z kapustą. Jak ktoś
tojestpyszne.blogspot.comsuszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti 2 suszone papryczki chili średnia cukinia 3 duże cebule oliwa do smażenia 6 kiełbas śląskich warzywko pół pęczka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Kalarepę pokroić w dużą kostkę, zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodać pomidory, koncentrat(...)dużą kostkę. Dodać do kalarepy i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. W tym samym czasie na oddzielnych patelniach zeszklić cebule na oliwie oraz podsmażyć pokrojone w kostkę kiełbasy. Wszystko wymieszać razem, doprawiając warzywkiem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Pyry na Gazmiejsce. Ilość wody oraz soli dodajemy według kalkulatora http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Mięso 12 godzin przed wędzeniem wyjmujemy z zalewy, osuszamy i zakładamy siatki. Postępujemy podobnie jak przy wędzeniu kiełbasy , tylko po obeschnięciu mięsa zwiększamy na chwilę temperaturę tak około 15 minut, natomiast później już wędzimy normalnie jak kiełbasę około 3 godzin, na drugi dzień powtórnie rozpalamy wędzarni, i wędzimy
kgwjanczewoDzisiaj mój mąż miał ochotę na makaron. Zrobiłam więc swoją niezawodną zapiekankę makaronową. Miałam okazję do wykorzystania resztek wędlin. Składniki: 1 opakowanie makaronu 20 dag kiełbasy lub wędlin 20 dag sera żółtego Słoiczek sosu bolońskiego Puszka czerwonej fasoli Sól Ketchup. Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż do chwili gdy będzie średnio miękki. W tym czasie(...)żółty trzemy na tarce, a pokrojoną kiełbasę i wędliny zasmażamy na patelni. Gdy makaron się ugotuje, odsączamy go z wody i dodajemy wszystkie składniki dokładnie mieszając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni . Smacznego
Na słodko lub wytrawniepołączyć ze sobą i szybko wyrobić. Gotowym ciastem wyłożyć blachę( u mnie to bardziej wyglądało jak oblepianie) Składniki na farsz serowy: 40 dag sera 4 ziemniaki 2 cebule Kawałek kiełbasy lub skrawki wędlin 200 g jogurtu naturalnego 1 op sosu sałatkowego w proszku Sól , pieprz do smaku Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować a następnie zmielić razem z serem. Cebule zeszklić(...)patelni pod koniec dodać pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę lub wędlinę. Następnie całość wrzucamy do masy serowo ziemniaczanej i mieszamy . Dodajemy sól, pieprz do smaku. W oddzielnym naczyniu mieszamy jogurt z sosem sałatkowym. Do nagrzanego piekarnika wkładamy na 10 minut samo ciasto i pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy ciasto masę serową
Na słodko lub wytrawnierodziców, trochę odleżały swoje i wczoraj ochoczo zabrałam się za leczo. Składniki: 3 kabaczki średniej wielkości 3 papryki 3 cebule 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 30 dag kiełbasy cienkiej ( może być więcej) przyprawy: majeranek, pieprz, sól, papryka ostra olej. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Gdy się cebula zeszkli dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i wszystko
Na słodko lub wytrawniezdecydowanie byłaby to fasolka po bretońsku. :) Zawsze mam zapas w zamrażalniku na wypadek gdyby mnie naszła ochota… Składniki: ½ kg średniej fasoli Jaś 1 duży koncentrat pomidorowy 30 dag kiełbasy cienkiej 1 cebula 2 liście laurowe, łyżeczka majeranku 2 kostki rosołowe, sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku 3 łyżki mąki 1 łyżka śmietany Sposób wykonania: Fasolę namoczyć(...)zimnej wodzie. Po tym czasie wodę wylać i zalać fasolę ponownie. Dodać przyprawy i kostkę rosołową, gotować pod przykryciem ok. 1 godziny. W czasie gdy fasola będzie się gotowała kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Całość dodać do gotującej się fasoli. Fasolę gotować jeszcze 1 – 2 godziny ( nie podaję dokładnie czasu gdyż fasola ma różny stopień
Na słodko lub wytrawniemiesiąc, półtora wcześniej i zamrażam. Składniki: 1 duża główka kapusty 1 kg kapusty kiszonej 10 suszonych śliwek 20 dag suszonych grzybów porcja rosołowa ( kawałek mięsa drobiowego ) 30 dag cienkiej kiełbasy 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku, oraz inne przyprawy wedle uznania. Sposób wykonania: Kapustę pokroić na drobno w paski, dodać(...)niej kiszoną kapustę, wszystko zalać wodą i dodać przyprawy, kostki rosołowe, mięso, suszone grzyby. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i wszystko podsmażyć. Dodać do gotującej się kapusty. Gotować wszystko ok. 3 godzin. Pod koniec gotowania dodać pomidory i pogotować wszystko ok. 5 minut. Mięso można wyjąć i pokroić na drobniejsze kawałki
Na słodko lub wytrawniedalej ;-) Składniki: 2 długie ogórki 3 cebule 4 pomidory 3 zmiażdżone ząbki czosnku 3 papryki różnokolorowe, po jednej z każdego koloru, czyli czerwona, żółta i zielona 30 dag pokrojonej kiełbasy 1 kostka rosołowa Sos sojowy Sól Odrobinę papryki w proszku ½ łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego Olej. Sposób wykonania: W garnku dusimy pokrojoną cebulę na oleju(...)rosołową, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól i sos sojowy. Wszystko dusimy do momentu aż warzywa będą w miarę miękkie. Gdy warzywa będą się podduszały, na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem a następnie wrzucić do gorących warzyw i wszystko jeszcze chwilę poddusić. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie