zastępniki mięsa są coraz lepszej jakości i mają coraz lepszy smak. Dlatego staram się apelować do wszystkich mięsożerców, aby przełamali swoje nawyki i próbowali chociaż częściowo zastępować mięsne, niezdrowe kiełbasy i wędliny zdrowszymi odpowiednikami. Mój hot dog to WEGE hot dog, a więc bez dużej ilości warzyw się nie obędzie. A żeby nie było aż tak zdrowo i kolorowo, wyjątkowo(...)zwykłą pszenną bułkę. Byle nie za często, od czasu do czasu każdemu się należy. Składniki: 1 podłużna pszenna (lub jakakolwiek inna) bułka 1 sojowa kiełbaska (u mnie była biała kiełbasa Polsoji) kilka plasterków wędzonego tofu kilka plasterków pieczarek nieaktywne płatki drożdżowe dowolne warzywa: sałata, kiełki, pomidor, ogórek, awokado Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułkę przekrój na połówki, połóż na nich
Roślinna - blog wegańskiNadszedł czas na moją ulubioną zupę, a jest to oczywiście zalewajka! Składniki: - 1/2 laski dobrej kiełbasy - 2l wody - duży ząbek czosnku - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 liście laurowe - barszcz (jeżeli żurek to jeden papierek) - 100g boczek - 1 cebula - 4 ziemniaki - sól, pieprz do smaku - zioła prowansalskie, majeranek według uznania Wykonanie: Gotujemy osoloną wodę dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie(...)według znania trzeba lać i równocześnie mieszać żeby nie był ani za rzadki ani za gęsty. (Ziemniaki muszą być ugotowane, bo w barszczu się nie dogotują). Usmażyć boczek, podsmażyć kiełbasę i pokrojoną cebule. Wrzucamy do zalewajki i gotujemy na koniec dodajemy majeranek i zioła prowansalskie. Najlepiej smakuje jak trochę postoi. Smacznego
Tanio szybko zdrowozrobieniu po raz pierwszy naleśników z kiełbaskowym farszem. Są ciekawą propozycja na ciepłą kolację lub obiad, a farsz można jeść również bez naleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub puszkę pomidorów) 1 łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)kolendry ½ łyżeczki gyrosu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki do zagęszczenia 30g margaryny Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka 2 ¼ szklanki mąki Dodatkowo: Ok. 200gr żółtego sera, może być gouda Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki i podpiekamy na patelni, z dodatkiem margaryny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody lub puszkę pomidorów. Zagotowujemy, po czym dodajemy fasolkę
Smakowy Rajsami zaczynamy to samo gotować. Tak było właśnie ze mną i z grochówką :) Składniki: ½ kg grochu (może być cały lub łuskany. Ten pierwszy podobno zdrowszy :) ok. 3 kawałków kiełbasy śląskiej 1 łyżka soli 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula 1 czubata łyżka mąki 50g margaryny pieprz Groch kilka razy przelewamy wodą, aż będzie czysta. Następnie zalewamy około(...)dzięki czemu zupa szybciej się zagotuje. Dodajemy sól, listki laurowe i ziele angielskie. Po zawrzeniu zupę gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, około 40 minut, co pewien czas mieszając. Kiełbasę kroimy w kosteczki i wrzucamy do zupy, gdy groch jest już prawie gotowy. Na koniec gotowania dodajemy podpieczoną na margarynie cebulkę i robimy zasmażkę. Margarynę rozpuszczamy na patelni
Smakowy Rajdodałam bo smak pomidora był ciągle jakoś mało intensywny i muszę przyznać, że osiągnęłam planowany rezultat :) Składniki: 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 1 cebula ½ kg pomidorów 4 kawałki kiełbasy np. śląskiej 1 mały przecier pomidorowy 30g margaryny lub 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki pieprzu Cayenne* 1 łyżeczka soli Pieprz Pomidory zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 3-5 minut, potem zdzieramy(...)nich skórkę i kroimy. Papryki, kiełbasę, cebulę kroimy. Wszystko wrzucamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, tzn. do czasu aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy przecier, przyprawiamy pieprzem Cayenne, pieprzem i ewentualnie solą. Leczo konsumujemy z chlebkiem lub innym pieczywem, a jeśli ktoś lubi to z makaronem lub ryżem. *Jeśli ktoś lubi leczo
Smakowy Rajcoś zjeść. W lodówce uśmiecha się kiełbaska i pytanie, co tu zrobić żeby zjeść i się najeść? I tak powstały moje kawalerskie świderki :) 200g makaronu świderki Składniki sosu: 2 kiełbasy śląskie (około 300-400g) 1 duża cebula Przecier pomidorowy (80g) 20g margaryny 1 łyżka mąki pszennej ½ szklanki wody Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki
Smakowy Rajprostu nudle :) Czyli szybkie coś z niczego, ale za to dobre :) Bringoli: 2 jajka 1 ½ szklanki mąki (+ ½ szklanki do podsypania) Sól Dodatkowo: 30g margaryny 1 – 2 kawałki kiełbasy np. śląskiej Zioła prowansalskie W mące robimy dołek, wbijamy jajka, solimy, a następnie wyrabiamy ciasto makaronowe. Z początku przy użyciu widelca lub szpatułki, a później ręcznie. Można je również zrobić w malakserze(...)dowolna :) Gdy mamy już wszystkie gotowe, wrzucamy je do wrzątku, wodę lekko solimy (około 1 łyżeczką soli) i gotujemy około 6 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z rozpuszczoną margaryną i dodajemy bringoli. Całość podpiekamy przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Na koniec danie posypujemy ziołami prowansalskimi
Smakowy Rajgrill, dosłownie na 5 minut, by nabrały smaczku :) Szaszłyki zrobione w taki sposób najlepiej podawać same lub z pieczywem. Składniki: Ok. 80 dag filetów z kurczaka Ok. ½ kg kiełbasy np. Śląskiej 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 1 średnia papryka zielona 1 niezbyt gruba cukinia Około ½ kg niedużych pieczarek (jeśli są większe można przekroić na połówki lub ćwiartki(...)przykrywamy i wkładamy do lodówki. Robienie szaszłyków jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej zabrać się za nie, godzinę lub dwie przed grillem, albo i wcześniej. Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników. Kiełbasę kroimy pod skosem w podłużne kopytka (możecie przed krojeniem obrać ją ze skórki). Papryki i cebule kroimy w dość grube podłużne kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki około centymetrowej
Smakowy Rajłyżeczki kminku 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 jagód jałowca 2 liście laurowe 2 golonki gotowane 3 - 4 parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą(...)misy wolnowaru. Kapustę z kminkiem położyć na cebuli. Dodać pieprz, jałowiec, liście laurowe. Można przyprawy zawinąć w gazę, będzie je można łatwiej wyjąć. Na wierzchu ułożyć golonki, kiełbasę. Wlać rosół i wino. Przykryć i gotować na ustawieniu low (80 - 90 st C) około 8 godzin - 10 godzin. Po tym czasie dołożyć
Stare Garynajchętniej w postaci feijoady . Czasu brakowało więc trzeba było przygotować wersję uproszczoną oraz "uboższą", której wersję prezentujemy poniżej. Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej na gulasz 3 laski kiełbasy wawelskiej (całe opakowanie złożone z 4 lasek to waga 390 gram) 0,2 kg boczku wędzonego 0,5 kg fasoli czarnej 1 papryka zielona duża 2 średnie cebule czerwone(...)minut (aż mięso stanie się miękkie). Należy często mieszać aby mięso nie przywarło do garnka i oraz dodać jeśli konieczne gorącej wody. Na końcu dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę oraz fasolę. Gotujemy ok. 40 minut lub dłużej (wszystko zależy od mocy kuchenki). Spożywanie: Feijoadę podajemy samą lub z białym ryżem. Brazylijczyk doda również farinhę (tylko najpier poczeka
Smaki Brazyliijest czas na przepis: LECZO A LA LES MIRABELLES 2 łyżki oliwy 3 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 niewielki kawałek cukinii 1 niewielki patison kiełbasa (u mnie 1 śląska i trzy małe kiełbaski pieprzowe) zioła (u mnie drobno posiekane: cząber, majeranek, bazylia zwykła, czerwona i cytrynowa, oregano i krwiściąg) 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki(...)wrzucamy na gorący tłuszcz. Oczyszczamy z nasion i kroimy papryki w kostkę, kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do garnka. Kroimy cukinię i patisona- dorzucamy. Dolewamy 150 mililitrów wody. Kroimy kiełbasę- i do garnka. Zioła drobno siekamy- do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku
les mirabelleschodzi o trudność w przygotowaniu), ale sprawiło mi frajdę robienie kogucika a również synek był mile zaskoczony "innym" śniadankiem. Składniki: 1 jajko na twardo kawałek kiełbasy (ja miałam żywiecką) cienki plasterek parówki 2 listki sałaty odrobinę keczupu kawałek paluszka solonego Przygotowanie: Jajko lekko wystudzić, obrać i umieścić(...)kieliszku. Z kiełbasy wyciąć pasek i zrobić koronę (grzebyk kogutka). Z plasterka parówki wyciąć mały trójkącik (zjeść ten mały trójkącik) a z reszty parówki powstał dzióbek. Na czubku jajka zrobić kreskę (długość grzebyka) i włożyć tam grzebyk. Tak samo zrobić na przodzie jajka i wcisnąć dzióbek. Z keczupu zrobić np. rumieńce kogucikowi
Amatorka kuchennaciepły wiosenny dzień :) Polecam :) Składniki - 2.50 kg kapusty kiszonej - 1.50 kapusty białej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa(...)duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje w plastry przesmażam na suchej patelni, dodaje do kapusty z mięsem. Mieszam i gotuję. W mniejszym garnuszku moczę suszone grzybki ( wypłukane ). Kiedy się wymoczą kroję je na mniejsze kawałki
Kuchnia z widokiem na ogródprzygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w słoikach. Ja niestety nie zdążyłam jej schować, bo wszystko zostało wyjedzone. 500 fasoli Jaś 400 g surowego boczku 1 duże pętko wędzonej kiełbasy 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki Sól oraz pieprz do smaku(...)smażymy cebulę i boczek. Pod koniec smażenia przeciskamy przez praskę czosnek. Po 15 minutach przekładamy do gotującej się fasoli. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w pół krążki kiełbasę. Również dodajemy do fasoli. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i paprykami. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Z garnka przelewamy 1,5 szklanki
VioletoweKucharzenie