kiełbasa - 10142 przepisów (strona:351/677)

Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą 153

Kapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku. Składniki 250 g kiszonej kapusty z sokiem kiełbasa czosnkowa 250 g ziemniaków 200 g wędzonego tłustego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 6 suszonych śliwek bez pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej(...)natki pietruszki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka Przygotowanie Kapustę odcisnąłem, pokroiłem dość drobno. Sok zachowałem. Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia. Zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 20 minut.  Śliwki po umyciu zalałem wodą i odstawiłem na kilka minut, aż zmiękły. Po odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem

R'n'G Kitchen
Zupa katalońska 108

pełna smaku ,pożywna i szybka w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu ,kto lubi zdecydowane smaki. Składniki 500 g polędwicy wieprzowej puszka krojonych pomidorów 500 g ziemniaków 400 g marchewki 150 g kiełbasy czosnkowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe natka pietruszki biały pieprz sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)przez praskę czosnek i pomidory wraz z zalewą. Chwilę razem podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu 35 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone mięso. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Gulasz z patelni 136

Tradycyjna potrawa z kuchni niemieckiej. Składniki 500 g kiełbasy pikantnej 8 małych młodych ziemniaków 20 czarnych oliwek 1 ostra papryczka chili 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek czarny pieprz sól groszek cukrowy świeże zioła Przygotowanie Młode ziemniaki umyłem, ugotowałem na półtwardo w mundurkach. Lekko przestudziłem, pokroiłem w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach(...)oliwy, aż nabrał złotego koloru. Następnie dodałem ziemniaki i przyrumieniłem je na średnim ogniu. Kiełbasę (u mnie chorizo ) pokroiłem na grube plasterki i dodałem do ziemniaków. Groszek umyłem, odciąłem końcówki i zdjąłem łykowate nitki. Blanszowałem 3 minuty. Z części strąków, tych bardziej dojrzałych wyłuskałem groszek. Dodałem do ziemniaków wraz z oliwkami i smażyłem jeszcze około 15 minut. Pod koniec smażenia

R'n'G Kitchen
Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym 117

niewędzony 2 łyżki tartej mozarelli 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 czerwonej cebuli 1-2 gałązki świeżego tymianku (w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę i ogórka kiszonego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa(...)ciasto przybrało kształt koła. Na plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego). Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika na 10-12 minut. Aż boki się zarumienią i serek przypiecze :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Młoda kapusta z koperkiem 171

Kolejna potrawa z wolnowaru... kapusta  marchewka kawałeczek  wędzonego boczku pętko kiełbasy koperek sól, pieprz listek, ziele Kapustę poszatkować , marchewkę pokroić .Kiełbasę i boczek pokroić, można podsmażyć.Wszystko razem wymieszać i przełożyć do misy wolnowaru, wlać wodę,dodać przyprawy.W łączyć wolnowar.Pod koniec gotowania dodać koperek

Moje domowe kucharzenie
Dlaczego mięsa nie lubię... 196

kwas moczowy wędliny, tak bardzo popularne, są naszpikowane chemią, że aż kipi. Zazwyczaj mało jest "mięsa w mięsie" a cała masa różnych dodatków. Nawet dobrej jakości kiełbasy suszone, które nie zawierają konserwantów itp. zawierają solankę czyli mieszaninę azotanów i azotynów (dzięki temu wędlinka jest przyjemnie różowa i jest mniejsza szansa rozwoju bakterii z typu Clostridium). Azotyny uszkadzają hemoglobinę - jedząc(...)organizm tak, bo będzie musiał to naprawić; azotyny po podgrzaniu przekształcają się w nitrozaminy - związki rakotwórcze (i tu się kłania kiełbaska z grilla, zapiekanka z szynką, jajecznica z kiełbasą itp.) Teraz trzeba napisać coś o plusach jedzenia mięsa: kryptoreklama ;) niewątpliwie zawiera ono pełnowartościowe białko, natomiast nie ma większych problemów by zastąpić je białkiem roślinnym, wystarczy dobrze zbilansować jadłospis; białka

pyszne zdrowości
Bigos z młodej kapusty 433

talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice 1 główka młodej kapusty 50 dag wędzonych żeberek lub schabu puszka pomidorów  z czosnkiem ( 400 g) 40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 2-3 listki laurowe parę kulek ziela angielskiego sól wg smaku 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru poszatkowaną kapustę i pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i gotuję.  Dodaję mięso. Pokrojoną w kostkę kiełbasę  przesmażam  na oleju z cebulą.  Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam całość  do smaku i gotuję jeszcze chwilę.  SMACZNEGO!  Zapraszam na burgera z grillowanym indykiem

Takie tam pichcenie
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 192

blogu także:  bigos z młodej kapusty wariacja nr 1  oraz  bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu

Walijskie Pichcenie
Bigos z młodej kapusty, z koperkiem 173

SKŁADNIKI: 2 główki młodej , ale już dość  zbitej kapusty 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 pietruszka listek laurowy pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem 4 żeberka 20 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie podwawelska) sól, pieprz  przecier pomidorowy 1 łyżka oleju WYKONANIE Żeberka płuczemy wkładamy do garnka  i zalewamy wodą tak, by lekko zakryć. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)listek. Gotujemy na małym ogniu. Kapustę szatkujemy. Połowę koperku również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych żeberek i warzyw. Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty. Odkrywamy, by wyparowała woda. Wrzucamy pozostałą część pokrojonego koperku

W kuchennym oknie Ewy
Zupa leśniczyny 113

Wymyśliłam dla tej zupy taką nazwę ponieważ zawiera w swym składzie grzyby leśne i kiełbasę myśliwską. Jak leśniczy upoluje dzika na kiełbasę, a żona nazbiera grzybów w lesie będzie mogła mu ją ugotować. Zupa jest dość pikantna z dodatkiem koncentratu pomidorowego i mięsnych pierożków. Ja użyłam świeżych grzybów ale mogą też być mrożone. Pierożki najlepsze będą domowej roboty. Polecam.” Czytaj

Wiem co jem
Fasolka po bretońsku 178

jest zjeść solidny, syty i rozgrzewający posiłek. A co potem? No cóż... coś za coś :D Fasolka po bretońsku Składniki: 40 dag fasoli piękny Jaś karłowy 30 dag cienkiej kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego 30% liść laurowy 4 ziela angielskie sól pieprz cukier słodka i ostra papryka(...)miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odparowany płyn uzupełniałam sukcesywnie dolewając zimną wodą. Posoliłam dopiero kiedy była miękka, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na rozgrzanym smalcu, dołożyłam posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dołożyłam koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę przesmażyłam i dodałam do gotującej się

Kuchenne zapiski Edyty
Błyskawiczny chłodnik na kefirze 169

czym zjeść młode ziemniaczki? Oczywiście z błyskawicznym chłodnikiem i smażoną kiełbasą :) Błyskawiczny chłodnik na kefirze Składniki: 400 g kefiru (2% tłuszczu) 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki koncentratu buraczanego (u mnie Pińczów) 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz sok z cytryny do posypania posiekany cienki szczypior Wykonanie: Kefir, śmietanę i koncentrat buraczany dokładnie wymieszałam(...)Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlałam do dwóch miseczek, posypałam posiekanym szczypiorkiem. Podałam chłodnik  z ugotowanymi młodymi ziemniakami wielkości orzeszka i usmażoną na patelni kiełbasą śląską

Kuchenne zapiski Edyty
Młoda kapusta z kiełbasą i pomidorami 158

główka młodej kapusty – niecałe 90 dag sól 2 szklanki wody + do przepłukania patelni 3 kuleczki ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 pomidory – około 30 dag łyżka oleju 25 dag kiełbasy śląskiej 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 kopiaste łyżki posiekanego koperku cukier pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kapustę opłukałam, dość grubo posiekałam, lekko posoliłam i przegniotłam ręką. Zalałam dwoma(...)szklankami wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy i gotowałam na małym ogniu. Cebulę obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Kiełbasę obrałam ze skórki (nie jest to konieczne) i pokroiłam w kostkę, razem z cebulą wrzuciłam na rozgrzany na patelni olej i smażyłam do zeszklenia cebuli. Posypałam łyżką mąki i jeszcze chwilkę razem smażyłam. Zawartość patelni przełożyłam do pół miękkiej

Kuchenne zapiski Edyty
Domowa wędlina 141

jestem drugi raz dumny z siebie. Zrobiłem prawdziwą domową wędlinę! Pierwszy raz. W sumie skomplikowane to nie było, ale skoro już pierwsze koty za płoty to może za jakieś kiełbasy się wezmę? Hmm, poczytam o tym, zobaczymy... A wrócę jeszcze do bułek-supełków. Bo pisałem tam, że Marta przyjeżdża, i że czasu w ogóle nie mam i pewnie będę musiał(...)wyłączonego gorącego piekarnika wkładamy wędlinę. Niech tam leży póki piekarnik nie ostygnie. Trochę się nam wędlina tam osuszy. No i właściwie to tyle, gotowe :) Muszę naprawdę nad jakimiś kiełbasami pomyśleć. Byłoby naprawdę nieźle! :) A razem z tą wędliną zrobiłem też okrągłe bułki śniadaniowe. W końcu z czymś trzeba wędlinę jeść :) Przepis w następnym poście. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Szynka po staropolsku 124

związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy 1 godzina.  Smacznego! Madzia My użyliśmy sznurka dostępnego w sklepie Dobrej Kiełbasy, z którą od jakiegoś czasu współpracujemy: KLIK A przy okazji zapraszamy również na Facebookowy fanpage Dobrej Kiełbasy: KLIK --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres

Marder&Marder Manufacture