kiełbasa - 10142 przepisów (strona:349/677)

Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 117

zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej śmietany Wykonanie: Fasolę namaczamy(...)bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek oraz obrane ugotowane mięso. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Tuż przed podaniem wlewamy śmietanę, mieszamy. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Bigos z wolnowaru 149

Bigosik z wolnowaru...robiony jakiś czas temu w wolnowarze..Muszę teraz jeszcze wypróbować w multicookerze.. mała główka kapusty 20-30 dkg kiełbasy  30 dkg boczku wędzonego 1-2 marchewki 2-3 pomidory  kilka suszonych pomidorów sól, pieprz listek, ziele koperek Kapustę poszatkować,kiełbasę i boczek , pomidory pokroić.Dodać przyprawy , wymieszać i  przełożyć do wolnowaru, wlać trochę

Moje domowe kucharzenie
Leczo z fasolką szparagową 175

które zrobiłam o 6 rano aby zdążyć przed upałem :-)  Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 biała cebula 2 sparzone i obrane ze skórki pomidory  ok.30 dag kiełbasy z piersi kurcząt  garść ugotowanej białej fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy  Sposób przyrządzenia:   Cebulę obrać, pokroić w talarki zeszklić na oliwie. Dodać umytą i pokrojoną(...)kostkę cukinię i paprykę. Marchewkę pokroić w krążki i ugotować na parze al'dente. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla a na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Następnie wszystko razem wymieszać wraz z marchewką, dodać pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Tuż przed podaniem dodać fasolkę. Doprawić pieprzem i solą. Podawać z pieczywem lub kaszą jaglaną

pieprzny smaczek
Żurek Griźliński 112

wywar mięsny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · kiełbasa zwyczajna 20 dag · cebula 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · żur kiszony z żytniej mąki · sól · pieprz · czosnek · majeranek  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana "Retro" 113

wywar mięsno-warzywny 1,5 L · ziemniaki 6-7 szt · ogórki konserwowe 3 szt · papryka konserwowa 2 strąki · kiełbasa czosnkowa 20 dag · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórki, paprykę i kiełbasę pokrajać

Camilla w kuchni
Zupa z brukselki "Ratyński" 111

wywar mięsny 1,5 L · brukselka 50 dag · papryka 1 strąk · tłuszcz · kiełbasa 20 dag · fasola konserwowa 4 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · musztarda 1 lyżka · sól · czarny pieprz mielony · cukier · majeranek · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie · sok z cytryny Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, ugotować(...)Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, połączyć z brukselką, fasolką i śmietaną połączoną z mąką i musztardą, chwilę pogotować i doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Makaron z cukinią w sosie pietruszkowym 154

gałązek pietruszki naciowej 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz ziołowy olej parmezan Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po wstawieniu wody na makaron pokroić cukinię na półtalarki, kiełbasę w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozdrobnić pietruszkę. Zerwać listki z majeranku. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Obsmażyć z obu stron. Dorzucić cebulę, czosnek i kiełbasę

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczki z boczkiem na grilla – przepis 169

szkodzi, bo smakują wówczas podobnie do ziemniaków z ogniska. Poczęstowali nas nimi nasi znajomi podczas jednej z letnich imprez grillowych i od tamtej pory ziemniaki są jak kiełbasa stałym elementem każdego grilla. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest proste i tanie. A jeżeli akurat nie macie w lodówce boczku można go zastąpić, np. szynką lub plasterkiem kiełbasy. Ziemniaczki

Pyza i Surówka
Jajka w sosie tatarskim 150

zawsze szybko znika. Uwielbiamy takie jajka :) w miarę szybko się robi i bardzo szybko znikają :D Co jest potrzebne do ich zrobienia: 8-10 jajek Sos 2-3 kiełbasy śląskie (bądź tego typu) 1 cebula 3-4 ogórki z octu majonez pieprz i sól Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ugotowane ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Sos: Kiełbasę

Motylkowa Kuchnia
Fasolka szaparagowa w sosie pomidorowym 114

Jeżeli nie jecie mięsa, można je pominąć.      Składniki: 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 kg pomidorów 1 większa cebula 15 dag wędzonego boczku 15 dag kiełbasy sól, pieprz gałązka tymianku liść laurowy, ziele angielskie olej   Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można tego nie robić, ale polecam).  Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić(...)pół.  Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.  Przełożyć do garnka.  Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (tej po cebuli).  Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli.  Dodać fasolkę, liść, ziele i tymianek i dusić na niewielkim ogniu.  Początkowo dość często mieszając, dopóki pomidory nie puszczą wody.  Dodać

Sto kolorów kuchni
Lekki bigos z cukinii 220

cebule 5 ząbków czosnku papryka zielona i czerwona mały por 2 pomidory łyżeczka słodkiej papryki 3 średniej wielkości marchewki natka pietruszki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 30 dag wiejskiej kiełbasy sól, pieprz, łyżeczka vegety Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm.  W garnku gotujemy szklankę wody wymieszaną z vegetą(...)Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy z cukinią i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.  Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. Na patelni podsmażamy obraną ze skóry kiełbasę, dodajemy do warzyw i mieszamy.  Dajemy przecier pomidorowy (może być własnej roboty) i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki.  Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Mini rogaliki wytrawne 129

żeby zrobić takie małe rogaliki..super pomysł .. 3 szkl. mąki 5 dkg drożdży  2-3 łyżki oleju 1 szkl. wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru kiełbasa ser żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto(...)jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć plasterek kiełbasy i starty ser żółty. Zwijać rogaliki i układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste

Moje domowe kucharzenie
Hiszpańska tortilla 138

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - 200 g ziemniaków - 1 papryka - 1 cebula - 4 jajka - oliwki - ½ szklanki kukurydzy - 2 łyżki startego twardego sera - kilka plasterków suchej kiełbasy (opcjonalnie) - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, przyprawy np. bazylia, papryka słodka, czosnek granulowany, papryka ostra Obrane ziemniaki pokrój w cienkie półplasterki i podsmażaj na oleju ok. 10 minut. Przełóż(...)miski. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i ewentualnie kiełbasę. Dodaj do ziemniaków razem z oliwkami, kukurydzą, serem. Przypraw powstałą masę. W osobnej misce rozbełtaj jajka i dodaj do reszty. Smaż na małej patelni na rozgrzanym oleju po ok. 8 minut z każdej strony*.  *Jak przełożyć tortillę? Na patelni połóż większy talerz,obróć patelnię trzymając patelnię i talerz. Zsuń

Corner With Recipes
Pieczona ciecierzyca z pomidorowym sosem i jajkiem, czyli zestaw śniadaniowy 142

poranki. U mnie całość jest mocno podpieczona, bo nie jestem fanką jajek na miękko ;). Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy/z puszki - 1 łyżeczka zielonego pesto - 2 plastry np. kiełbasy suchej beskidzkiej - 2 łyżki koncentratu wymieszanego z kilkoma łyżkami przegotowanej wody/ 10 łyżek przecieru - garść oliwek - 2 małe jajka - sól, pieprz do smaku, bazylia suszona, papryka słodka Ciecierzycę wymieszaj(...)pesto, pokrojoną kiełbasą, oliwkami. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do kokilek i polej sosem pomidorowym. Rozbij po jajku do każdej kokilki. Piecz 15-20 w 180 stopniach, w zależności od tego jakie jajka lubicie

Corner With Recipes