kiełbasa - 10142 przepisów (strona:349/677)

Fasolka po bretońsku 121

Smaczne tradycyjne polskie danie , moja propozycja. Składniki 400 g fasoli jaś 200 g chudego surowego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz ostra papryka Przygotowanie Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem(...)fasoli. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na łyżce smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną w plasterki i dodałem do całości. Po 20 minutach dodałem krojone pomidory ,zagotowałem. Przecier pomidorowy wymieszałem z mąką , dodałem do fasoli , doprawiłem solą ,pieprzem i ostrą papryką ,gotowałem jeszcze

R'n'G Kitchen
Zupa fasolowa z porem i czosnkową kiełbasą 181

fasoli 2 łyżki masła 150 g bekonu 2 ząbki czosnku por (biała część) 2-3 gałązki selera naciowego 2 marchewki 1,5 l bulionu drobiowego liść laurowy 250 g kiełbasy czosnkowej Pistou: pęczek świeżej bazylii ząbek czosnku 3 łyżki startego parmezanu 50-60 ml oliwy z oliwek Przygotowanie Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na noc. Rano(...)cienkie talarki ,seler (cienko pokrojony) oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę. Zalewamy bulionem ,dodajemy listek laurowy i fasolę ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem do miękkości fasoli. Kiełbasę kroimy na grube kawałki i smażymy na patelni. Podajemy ją do rozlanej już w talerze zupy razem z pistou. Pistou: Listki bazylii ,pokrojony czosnek ,parmezan i oliwę miksujemy razem do momentu

R'n'G Kitchen
Zapiekane faszerowane pory 108

Moja propozycja na przekąskę. Składniki 4 grube pory 4 jajka 200 g ulubionej kiełbasy 200 g sera tartego cheddar 2 dymki ze szczypiorkiem 50 g bułki tartej 4 łyżki oleju 4 łyżki kwaśnej śmietany tymianek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie   Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut. Osączyłem, przeciąłem wzdłuż(...)połówki. Dymkę oczyściłem, opłukałem, posiekałem razem ze szczypiorkiem i zeszkliłem na 2 łyżkach oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę kiełbasę i mieszając, smażyłem razem 3 minuty. Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem tymiankiem , solą oraz pieprzem. Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i napełniłem

R'n'G Kitchen
Świderki z sosem pomidorowym i kiełbasą 136

Pyszne i szybkie danie idealnie sprawdzi się w "awaryjnej" sytuacji. Składniki 250 g makaronu świderki 4 pętka kiełbasy śląskiej 200 g boczniaków cebula pęczek natki pietruszki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 płaskie łyżki mąki 600 ml bulionu warzywnego łyżka suszonego oregano cukier do smaku sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy al dente. Osączamy. W garnku rozgrzewamy oliwę ,szklimy posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone w kostkę boczniaki ,kiełbasę i paprykę. Oprószamy mąką ,dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy. Zalewamy bulionem (ciągle mieszając) ,dodajemy oregano. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz cukrem. Do sosu dodajemy makaron ,posiekaną natkę

R'n'G Kitchen
Kapuśniak z wędzonym boczkiem i kiełbasą 160

Kapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku. Składniki 250 g kiszonej kapusty z sokiem kiełbasa czosnkowa 250 g ziemniaków 200 g wędzonego tłustego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 6 suszonych śliwek bez pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej(...)natki pietruszki włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka Przygotowanie Kapustę odcisnąłem, pokroiłem dość drobno. Sok zachowałem. Przełożyłem do garnka, wlałem sok, dodałem obraną i pokrojoną w talarki kiełbasy Dolałem ok. 500 ml wody i doprowadziłem do wrzenia. Zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 20 minut.  Śliwki po umyciu zalałem wodą i odstawiłem na kilka minut, aż zmiękły. Po odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem

R'n'G Kitchen
Zupa katalońska 118

pełna smaku ,pożywna i szybka w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu ,kto lubi zdecydowane smaki. Składniki 500 g polędwicy wieprzowej puszka krojonych pomidorów 500 g ziemniaków 400 g marchewki 150 g kiełbasy czosnkowej 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 liście laurowe natka pietruszki biały pieprz sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false(...)przez praskę czosnek i pomidory wraz z zalewą. Chwilę razem podsmażamy ,zalewamy bulionem ,dodajemy liście laurowe i gotujemy na średnim ogniu 35 min. 10 min przed końcem gotowania dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone mięso. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Gulasz z patelni 142

Tradycyjna potrawa z kuchni niemieckiej. Składniki 500 g kiełbasy pikantnej 8 małych młodych ziemniaków 20 czarnych oliwek 1 ostra papryczka chili 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek czarny pieprz sól groszek cukrowy świeże zioła Przygotowanie Młode ziemniaki umyłem, ugotowałem na półtwardo w mundurkach. Lekko przestudziłem, pokroiłem w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach(...)oliwy, aż nabrał złotego koloru. Następnie dodałem ziemniaki i przyrumieniłem je na średnim ogniu. Kiełbasę (u mnie chorizo ) pokroiłem na grube plasterki i dodałem do ziemniaków. Groszek umyłem, odciąłem końcówki i zdjąłem łykowate nitki. Blanszowałem 3 minuty. Z części strąków, tych bardziej dojrzałych wyłuskałem groszek. Dodałem do ziemniaków wraz z oliwkami i smażyłem jeszcze około 15 minut. Pod koniec smażenia

R'n'G Kitchen
Góralska pizza z oscypkiem i sosem żurawinowo- pomidorowym 128

niewędzony 2 łyżki tartej mozarelli 1 łyżka suszonej żurawiny 1/2 czerwonej cebuli 1-2 gałązki świeżego tymianku (w wersji mięsnej można zrezygnować z suszonej żurawiny i dodać np. podsuszaną kiełbasę lub wędzona szynkę i ogórka kiszonego) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W dużej misce umieszczamy mąkę, drożdże, sól oraz cukier i mieszamy. Dodajemy oliwę oraz mleko i wodę i zagniatamy elastyczne ciasto. Trwa(...)ciasto przybrało kształt koła. Na plackach rozsmarowujemy sos i rozsypujemy mozarellę. Układamy plastry oscypka, żurawinę suszoną oraz piórka czerwonej cebuli, na koniec posypujemy tymiankiem (w wersji z kiełbasą pomijamy suszoną żurawinę, a dajemy plastry szybki lub kiełbaski i ogórka kiszonego). Wkładamy do nagrzanego do 220-250 stopni piekarnika na 10-12 minut. Aż boki się zarumienią i serek przypiecze :) Smacznego

DefinicjaSmaku
Młoda kapusta z koperkiem 180

Kolejna potrawa z wolnowaru... kapusta  marchewka kawałeczek  wędzonego boczku pętko kiełbasy koperek sól, pieprz listek, ziele Kapustę poszatkować , marchewkę pokroić .Kiełbasę i boczek pokroić, można podsmażyć.Wszystko razem wymieszać i przełożyć do misy wolnowaru, wlać wodę,dodać przyprawy.W łączyć wolnowar.Pod koniec gotowania dodać koperek

Moje domowe kucharzenie
Dlaczego mięsa nie lubię... 223

kwas moczowy wędliny, tak bardzo popularne, są naszpikowane chemią, że aż kipi. Zazwyczaj mało jest "mięsa w mięsie" a cała masa różnych dodatków. Nawet dobrej jakości kiełbasy suszone, które nie zawierają konserwantów itp. zawierają solankę czyli mieszaninę azotanów i azotynów (dzięki temu wędlinka jest przyjemnie różowa i jest mniejsza szansa rozwoju bakterii z typu Clostridium). Azotyny uszkadzają hemoglobinę - jedząc(...)organizm tak, bo będzie musiał to naprawić; azotyny po podgrzaniu przekształcają się w nitrozaminy - związki rakotwórcze (i tu się kłania kiełbaska z grilla, zapiekanka z szynką, jajecznica z kiełbasą itp.) Teraz trzeba napisać coś o plusach jedzenia mięsa: kryptoreklama ;) niewątpliwie zawiera ono pełnowartościowe białko, natomiast nie ma większych problemów by zastąpić je białkiem roślinnym, wystarczy dobrze zbilansować jadłospis; białka

pyszne zdrowości
Bigos z młodej kapusty 439

talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice 1 główka młodej kapusty 50 dag wędzonych żeberek lub schabu puszka pomidorów  z czosnkiem ( 400 g) 40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 2-3 listki laurowe parę kulek ziela angielskiego sól wg smaku 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru poszatkowaną kapustę i pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i gotuję.  Dodaję mięso. Pokrojoną w kostkę kiełbasę  przesmażam  na oleju z cebulą.  Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam całość  do smaku i gotuję jeszcze chwilę.  SMACZNEGO!  Zapraszam na burgera z grillowanym indykiem

Takie tam pichcenie
LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY - WARIACJA NR 3 204

blogu także:  bigos z młodej kapusty wariacja nr 1  oraz  bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2 . Składniki: 1 młoda kapusta średniej wielkości 2 laski chudej kiełbasy kilka pieczarek 1 czerwona papryka 2 młode marchewki puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule sól pieprz liść laurowy ziele angielskie olej do podsmażenia kiełbasy koperek łyżka pikantnego ketchupu

Walijskie Pichcenie
Bigos z młodej kapusty, z koperkiem 185

SKŁADNIKI: 2 główki młodej , ale już dość  zbitej kapusty 2 pęczki koperku 2 marchewki 1 pietruszka listek laurowy pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem 4 żeberka 20 dag cienkiej kiełbasy ( u mnie podwawelska) sól, pieprz  przecier pomidorowy 1 łyżka oleju WYKONANIE Żeberka płuczemy wkładamy do garnka  i zalewamy wodą tak, by lekko zakryć. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę(...)listek. Gotujemy na małym ogniu. Kapustę szatkujemy. Połowę koperku również drobno siekamy. Dodajemy do podgotowanych żeberek i warzyw. Nakrywamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając. W tym czasie kiełbasę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i dodajemy do bigosu. Możemy potrawę trochę posolić i dodać pieprz. Gotujemy do miękkości kapusty. Odkrywamy, by wyparowała woda. Wrzucamy pozostałą część pokrojonego koperku

W kuchennym oknie Ewy
Zupa leśniczyny 123

Wymyśliłam dla tej zupy taką nazwę ponieważ zawiera w swym składzie grzyby leśne i kiełbasę myśliwską. Jak leśniczy upoluje dzika na kiełbasę, a żona nazbiera grzybów w lesie będzie mogła mu ją ugotować. Zupa jest dość pikantna z dodatkiem koncentratu pomidorowego i mięsnych pierożków. Ja użyłam świeżych grzybów ale mogą też być mrożone. Pierożki najlepsze będą domowej roboty. Polecam.” Czytaj

Wiem co jem
Fasolka po bretońsku 183

jest zjeść solidny, syty i rozgrzewający posiłek. A co potem? No cóż... coś za coś :D Fasolka po bretońsku Składniki: 40 dag fasoli piękny Jaś karłowy 30 dag cienkiej kiełbasy 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla 10 dag koncentratu pomidorowego 30% liść laurowy 4 ziela angielskie sól pieprz cukier słodka i ostra papryka(...)miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odparowany płyn uzupełniałam sukcesywnie dolewając zimną wodą. Posoliłam dopiero kiedy była miękka, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na rozgrzanym smalcu, dołożyłam posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dołożyłam koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę przesmażyłam i dodałam do gotującej się

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania