sól, pieprz do smaku Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Grzyby oczyścić, zalać wodą centymetr nad powierzchnię. Gotować ok. 10 minut. Dodać białą surową kiełbasę i czosnek. Parzyć w wywarze z grzybów ok. 20 minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Zalać barszczem ( ok. pół szklanki - jeżeli lubimy kwaśniejszą - więcej). Dosmaczyć solą i pieprzem. Można(...)kostkę tylko nakrawamy i delikatnie przekręcamy nóż. Ziemniak się odłupuje. Jego brzeg jest nierówny - oderwany. Gotując się ulega on rozpadowi samoistnie zagęszczając zupę :) - ok 30 - 40 dag dobrze wędzonej kiełbasy - cebulka - ząbek czosnku - barszcz biały w butelce - śmietana ( 12% lub 18% ) - sól, pieprz do smaku, liść laurowy Kiełbaskę pokroić w półplasterki, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę
kawawszklanceszklanki wody gazowanej 40 g drożdży pół łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania blachy Dodatki: kilka plastrów dobrej szynki 15 dag. kiełbasy żywieckiej 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 20 dag. pieczarek 20 dag sera mozzarella masło klarowane do smażenia pieczarek odrobina oregano Sos na spód pizzy: sos paprykowy-odsyłam do przepisu Pasta paprykowa można(...)blaszkę z piekarnika. Rozciągamy ciasto na boki wylepiamy brzegi blaszki. Spód ciast smarujemy sosem, u mnie ten paprykowy, doskonale się sprawdził. Na jednej części pizzy układamy szynkę, na drugiej kiełbasę żywiecką. Posypujemy oregano i kukurydzą. Na całej pizzy rozkładamy pieczarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wstawiamy pizzę. Pieczemy 15 min. Następnie posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze
W kuchennym oknie Ewypieczenie szaszłyków z warzyw i mieszanych gatunków mięsa. Sprawnie, szybko i pysznie. Mięso wołowe i pierś indyczą kroimy w niezbyt małą, ale równą kostkę. Dwucentymetrowa będzie w sam raz. Kiełbasę i boczek kroimy w grubsze plasterki. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy, kroimy na ćwiartki i ćwiartki rozkładamy na pojedyncze bądź podwójne plastry. Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki, ze skórką, żeby(...)trzeba już niczego więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata, udziec) 400g kiełbasy wędzonej z szynki 250g wędzonego boczku 400g piersi z indyka 1 mała cukinia 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worchestershire 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka
Karo in the Kitcheninaczej niż świeży. Moczymy go całą noc minimum. Zrobimy sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek. Składniki -fave- bób łuskany, suszony -butelka salsy pomidorowej -czosenk -kiełbasa wiejska -czerwona cebula -pieczarki -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -oliwa z oliwek Bób zalać zimną woda i moczyć całą noc. Na drugi dzień,wylać wodę i trzykrotnie wypłukać(...)fave. Wsypać do garnka. Gotować wolno i na małym ogniu, pod przykryciem dotąd, aż zmiękną. Na patelni podsmażyć na oliwie czosnek,cebulę i kiełbasę. Dodać umyte i pokrojone w kawałki pieczarki. Całość poddusić i kiedy bób będzie miękki- dołożyć do całości. Wymieszać, gotować na małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą. Dodać butelkę sosu pomidorowego. Gotować .Wszystko ma sobą przejść
Z Kuchni Do KuchniMaroko nie stosuje nic co pochodzi z wieprzowiny. Ja mogę więc tak zrobiłam bo chodziło mi o smak. Można smalec zastąpić olejem. Dla łamiących całkowicie oryginalne przepisy, proponuję kiełbasę pokrojoną w kostkę lub boczek. Myślę, że hiszpańska paprykowa kiełbasa Chorizo świetnie sprawdziłaby się tutaj. SKŁADNIKI dla 2 osób: 4 jajka (M lub L) 2 cebule 6 pomidorów świeżych
Sztuka gotowania w/g Samirytemat podczas wywiadu dla portalu Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto . Zerknijcie w wolnej chwili :) Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - ja użyłam ok. 30 dkg parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera 1 kg ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka(...)porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę. Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka smalcu
Codzienna kuchnia niecodziennamiłego wieczoru i smacznego. KREMOWA GROCHÓWKA. Składniki na 4 porcje: 400 g grochu 1 marchewka 1/2 małego selera 1 cebula 1 liść laurowy 1 - 2 ząbki czosnku 220 g kiełbasy 2 łyżki suszonego majeranku 1,5 l bulionu sól pieprz czarny papryka ostra Sposób przyrządzania: Groch opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc, po czym odlać(...)warzywa. Gotować, aż groch i warzywa zmiękną. Z zawartości naczynia wyciągnąć liść laurowy. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na małej ilości oleju. Wrzucić do zupy i gotować jeszcze chwilę. Zupa, gdy wystygnie bardzo gęstnieje, można wtedy podgrzać ją na bardzo małym ogniu, albo
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki 300 g wędzonych żeberek 300 g suchego łamanego grochu włoszczyzna 150 g wędzonego surowego boczku 5 ziemniaków sól pieprz ziarnisty i mielony 4 ziarna jałowca pętko dobrej wędzonej kiełbasy 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka domowego smalcu ze skwarkami majeranek Przygotowanie Żeberka, obraną i pokrojoną włoszczyznę zalałem 2 l wody, doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień(...)obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz boczek pokrojony w kostkę, wcześniej przesmażony na patelni na chrupiąco na maśle i oleju oraz łyżkę „swojskiego” smalcu ( ze skraweczkami ). Ponadto wrzuciłem wędzoną kiełbasę pokrojoną w półtalarki i wcześniej ugotowane żeberka. Z ugotowanej włoszczyzny wyjąłem marchewkę, którą pokroiłem w kostkę i dodałem również do zupy. Doprawiłem solą i pieprzem i dużą ilością roztartego
R'n'G Kitchensałatkę pochodzi z bloga Kasi Kulinarne Inspiracje Futki. Sałatka lekka, smaczna i szybka w przygotowaniu. Składniki 100 g makaronu (u nas casarecce) kurkuma 100 g żółtego sera 100 g kiełbasy z piersi kurczaka 150 g kukurydzy konserwowej 1 ogórek szklarniowy Dip: 170 g jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii 2 łyżeczki suszonej bazylii sól(...)czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Makaron przekładamy do miski, dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórek, ser żółty, kiełbasę. Składniki zalewamy dipem i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 20-30 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchengodzinkę postać. Przepis własny: Składniki: 2 kabaczki o łącznej wadze 2,5 - 3 kg (po obraniu i wydrążeniu wyjdzie nam wagowo o połowę mniej) 0,5 kg dobrej kiełbasy w pętkach ( zwyczajnej np. śląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki(...)Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, posiekać w kostkę i dodać do cukinii. Pieczarki pociąć w plastry, cebulkę drobno pokroić - przesmażyć razem na tłuszczu, dodać do garnka. Kiełbasy nie obierać ze skóry, pociąć na plastry, zrumienić na tłuszczu, dołożyć do pozostałych składników. Na końcu dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy, te najlepiej według uznania, każdy ma inne gusta :) Całość
Poezja Smaków - blog kulinarnySalisiccia, surowa, aromatyczna włoska kiełbasa, która u mnie ma wszechstronne zastosowanie. Idealna na sos do makaronu, do mięsnego ragu czy choćby usmażona z cebulką. Nie tak dawno przyrządziłam salsiccia z portabello . Lubię również risotto z salsiccia . Nawet ugotowałam gołąbki z salsiccia ! Klopsiki z salsiccia już kiedyś robiłam, ale do dzisiejszych klopsików użyłam jedynie samej salsiccia i mówię wam wyszły przepyszne(...)uprażonego i zmielonego rzymskiego kminu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżeczka suszonego oregano sól do smaku 2 kulki mozzarella 4 łyżki utartego manchego sera świeże oregano do posypania Surową kiełbasę wyciśnij z flaków do miski. Dodaj resztę składników i wyrób luźny farsz. Jeśli użyjesz bułkę namocz ją w śmietanie. Uformuj 12 klopsików dosyć dużych. Rozgrzej olej i zrumień klopsiki. Przełóż
codojedzeniaJaki jest sekret aromatycznego leczo? To proste: przede wszystkim duża ilość świeżych kolorowych warzyw, starannie pokrojonych w niewielką równą kostkę z dodatkiem dobrej jakości parówek, kiełbasy oraz wędzonego boczku. Takie leczo kusi nas nie tylko swoim aromatem ale cieszy również oczy feerią barw i pieści swoim smakiem podniebienie. Leczo to specjalność kuchni węgierskiej i danie które często serwowane jest(...)duże cebule 4 ząbki czosnku olej do smażenia 6 łyżek śmietany 1 kostka rosołowa sól pieprz chili Wykonanie: Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Boczek, kiełbasę i parówki kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Pozostałe składniki również kroimy starannie w drobną równą kostkę. Następnie wszystkie składniki dodajemy do garnka i od czasu do czasu mieszamy. Gotujemy
Podróż w kulinariarecipe in English Jajecznica z cukinią i kurkami (2 porcje) Składniki: 4 jajka 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki duża garść oczyszczonych kurek, większe przekrojone na połówki 50 g kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki 1 mała cebula, drobno posiekana 50 g startej mozzarelli 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka lub śmietanki pieprz, sól Przygotowanie: W średniej miseczce roztrzep jajka(...)mlekiem lub śmietanką. Na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć kiełbasę, cebulę i podsmaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cukinię wraz z kurkami i smaż aż zmiękną. Zmniejsz ogień do bardzo małego, wlej mieszankę jajeczną, smaż aż się zetną i wmieszaj mozzarellę. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z chrupiącymi tostami. Smacznego! English version Scrambled eggs with
karmelowypieczenia 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy Nadzienie: ok. 250 g czerwonej fasoli - ugotowanej lub z puszki 150 g kiełbasy chorizo - pokrojonej w kostkę 1/2 młodej cukinii - pokrojonej w kostkę razem ze skórą kilka suszonych pomidorów - odsączonych z oliwy i drobno posiekanych 1/2 czerwonej cebuli - obranej i pokrojonej(...)wysokość ok 2-3 cm - formę wysmarowaną tłuszczem. Spód ciasta nakłuć widelcem. Włożyć do lodówki. Przygotować farsz. Twarożek wymieszać ze śmietaną, jajkami i koncentratem pomidorowym, dodać fasolę, cukinię, kiełbasę, cebulę (można ją zeszklić na oleju, ale nie jest to konieczne), pomidory, sól, pieprz, przyprawy, zieleninę oraz zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek. Na spód wyłożyć farsz, a wierzch posypać żółtym
Czerwień i błękitleczo po mojemu! Do zrobienia leczo potrzeba nam: 1 kabaczek 1 cukinia 3-4 pomidory 2 cebule 3 ząbki czosnku 8-10 parówek (moje miały 93% mięsa) 1 kiełbasa wędzona (około 20 dkg) 6-8 pieczarek 2 czerwone papryki sól pieprz słodka i ostra papryka Kiełbasę kroimy w kostkę i wysmażamy na skwarki, na sam koniec dodajemy do niej pokrojone
Kuba Gotuje