kiełbasa - 10142 przepisów (strona:343/677)

Jajecznica na parze - idealne śniadanie z chlebem Chrupiące z Pieca z Lidla + Konkurs 163

konserwantów. W dzisiejszym śniadaniu wykorzystałem właśnie to przepyszne pieczywo żytnie, które sprzedawane jest już przekrojone :)   Składniki :  pieczywo żytnie - chrupiące z pieca Lidla   2 jajka  1 kiełbasa biała surowa  1 cebula dymka  szczypiorek  1 pomidor rzymski  sałata rzymska  1 łyżeczka jogurtu naturalnego  Przyprawy :  pieprz czarny  papryka wędzona(...)Kiełbaskę białą kroimy na kawałki i posypujemy papryką wędzoną. Cebulę dymkę drobno siekamy. Kawałki kiełbasy i dymki przekładamy do okrągłej metalowej obręczy - wykrojnika, który od spodu zabezpieczyłem wcześniej folią do pieczenia i ścisnąłem na ściankach gumkami recepturkami :) Wkładamy obręcz do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy na 15 minut. Jajka rozbijamy na talerzu, przyprawiamy pieprzem i mieszamy widelcem

Parowar Faceta
Jarmark Produktów Regionalnych w Lublinie 129

następnego warto byłoby podzwonić po dotychczasowych wystawcach i dopytać co było dobre w promocji, a co warto byłoby podciągnąć? Mimo wszystko Moja wizyta na tym jarmarku - udana. Zakupiona rewelacyjna kiełbasa (Tradycyjne Wyroby Wędliniarskie Jan Fołta w Markowej k/Łańcuta) i wyśmienity chleb żytni na zakwasie, wino gruzińskie oraz miód pitny z lubelskiego Apisa. Spróbowałem m.in. niezwykłej, wędzonej na zimno polędwicy(...)rynku spotkałem nawet Mikołaja promującego markę Lubelskie. Poniżej krótka fotorelacja: Wędzona na zimno polędwica z suma - rewelacja Kindziuk z Litwy Rewelacyjne wyroby z Markowej koło Łańcuta Wędzenie kiełbasy na rynku - sprytny chłyt matetingowy PS Naprawdę warto ruszyć się i wziąć udział w takich wydarzeniach, podczas których dowiemy się więcej o tym, co tak naprawdę jest dobre, skąd pochodzą sprzedawcy

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 116

węgierskiej ale i z Dalekiego Wschodu - do wyboru do koloru. Jeśli już zdecydujemy się na jakiś smakołyk, zdecydowanie polecam lokalne rzeczy. Przykładowo mega popularne hot-dogi ale zrobione z kiełbasy a nie parówki - duża porcja gwarantowana! Dla większych łasuchów znajdziemy chrupiącą golonkę . Serowych amatorów z pewnością zainteresuje bogaty wybór austriackich serów. Na ulicznych straganach dostaniemy także trochę łakoci, kawę(...)Często podaje się go z rozmaitymi konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu!   Ale ta klimatyczna restauracja to nie tylko desery. Próbowałem gotowanej białej kiełbasy ze słonawym preclem i musztardą miodową. Hmmm, każdy z tych składników można jeść w nieskończoność osobno. Oczywiście wszystko należy popić lokalnym piwem.    Zwölf Apostelkeller (12 Apostołów) - Sonnenfelsgasse

Right Behind The Kitchen
Fasolka po bretońsku 154

bretońsku...już w sumie jest na blogu..ale ta jest ciut inna...skorzystałam z pomysłu Gosi  i dodałam troszkę musztardy..polecam... 30 dkg fasoli  50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  1-2 łyżki musztardy 4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  listek(...)momentu, aż przestanie się pienić.Zamknąć pokrywę szybkowaru i gotować 20 minut od chwili maksymalnego ciśnienia. Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć , dodać obrane i pokrojone marchewki oraz pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać koncentrat pomidorowy , musztardę. Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić. Zagotować. Na tłuszczu podsmażyć mąkę i zaprawić nią fasolkę

Moje domowe kucharzenie
Warzywne ragoût z kiełbasą 112

Pełne warzyw smaczne i pożywne danie z lekko chrupiącymi warzywami i wyrazistą kiełbasą w niezawodnym sosie pomidorowym. Pyszna i jednocześnie pożywna propozycja na obiad czy kolację. Składniki: 3 kiełbasy (około 200-250g) 3 małe kalarepy Średnia cukinia ½ dużego selera Marchew 2 korzenie pietruszki Duża cebula 2 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 200g przecieru

Pyry na Gaz
MAKARON Z CZERWONĄ FASOLĄ I CHORIZO 137

Chorizo   to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Charakteryzuje się mocnym zapachem i pomarańczowo-czerwonym kolorem papryki.                         Plasterki kiełbasy chorizo pokroiłam na małe kawałki  i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam pokrojone pomidory. i na koniec czerwoną fasolę z puszki. Dodałam pokrojoną drobno świeżą ostrą paprykę,starty

potrawyregionalne
DYNIA Z RYŻEM 99

taki  piękny kolor polecam ją jeść jak najczęściej. Dziś proponuję poniższy przepis. Składniki: dynia 1 szt.cebuli puszka pokrojonych pomidorów 2 szt.świeżych pomidorów 1 mała ostra papryczka kiełbasa 4 ząbki czosnku ryż bazylia,sól,pieprz(...)Kawałek dyni obrałam i pokroiłam w kostkę.      Podsmażyłam w garnku pokrojoną w kostkę cebulę,czosnek,      plasterki kiełbasy i jedną ostrą,czerwoną papryczkę

potrawyregionalne
BIGOS NA CZERWONYM WINIE Z GRZYBAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 129

jest podstawą kuchni polskiej. Składniki: 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty garść suszonych grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części. Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele(...)angielskie, liście laurowe i gotowałam. Namoczyłam suszone grzyby. Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek. Dodałam wszystko do kapusty. Wsypałam przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby. Wlałam czerwone wino. Na koniec dodałam koncentrat pomidorowy,dla smaku i koloru.   Gotowałam i mieszałam

potrawyregionalne
kapusta kiszona zasmażana 121

Najlepszy dodatek do wieprzowiny. Taką robiła moja babcia. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa 1 cebula 2 ząbki czosnku ziele angielskie  liście laurowe łyżka smalcu 1 łyżka mąki sól,pieprz Kapustę przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać ziele i liście laurowe gotować kwadrans. Na smalcu podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kawałki i posiekaną cebulę. Przełożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
wiejskie jadło 180

sycącą i rozgrzewająca potrawa to doskonały pomysł na obiad. Wystarczy za dwa dania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. Składniki: 250 g białej fasoli jaś 2 kiełbasy 1/2 cukinii czerwona papryka marchewka cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy  słodka i ostra papryka sól pieprz natka pietruszki Fasolę moczyć w wodzie przez kilka(...)godzin przed gotowaniem. Nastęonie gotować do miękkości, soląc dopiero pod koniec. Cebulę podsmażyć z kiełbasą. Dodać pokrojone warzywa, zalać szklanką wody i dusić. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy warzywa będą miękkie dodać fasolkę razem z wodą, przecier pomidorowy i gotować kilka minut. Doprawić do smaku przyprawami i czosnkiem. Posypać natką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z farszem pieczarkowym 144

mąki 50 g smalcu 50 g cukru 1 mała łyżeczka soli 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody na nadzienie: 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 kiełbasa 150 g boczku wędzonego 1 ząbek czosnku sól pieprz na wierzch: 100 g żółtego sera w kawałku 1 jajko 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku(...)ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w kostki. Wszystkie składniki razem smażyć aż woda z pieczarek się wysmaży, doprawić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części. Każdą rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pikantne francuskie gniazdka z kiełbasą 148

którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka oregano Cebulę posiekać, kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
koperty naleśnikowe a'la pizza 21910

się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację.  Składniki: na ciasto: 3 szklanki mleka 300 g mąki 3 jajka 1/3 łyżeczki soli na nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka tarta 2 jajka mąka olej(...)smażenia Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki kiełbasy, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprawić pieprzem i oregano, smażyć chwilę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki tak, żeby za bardzo się nie spiekły (bo będą się łamać przy składaniu). Na każdy naleśnik kłaść

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"Leczo" z boczniakami 120

taka propozycja na danie przypominające leczo. Składniki 300 g boczniaków 2 średnie cebule 2 średnie marchewki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 średnie pomidory sól pieprz 300 g dobrej podwędzanej kiełbasy 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Przygotowałem składniki :cebulę i kiełbasę pokroiłem w plasterki. Czerwoną paprykę po umyciu i usunięciu gniazd nasiennych pokroiłem w paski. Boczniaki opłukałem i pociąłem w dość grube

R'n'G Kitchen
Tokaj, Węgry czyli szlak winny i nie tylko 16-18.10.2015 r 148

dzikie i piękne, ubarwione o tej porze kolorami jesieni, obfitość grzybów w lasach wzbudza mój nie ukrywany zachwyt. Ciekawostki kulinarne to z pewnością pikantna papryka wypełniona kiszoną kapustą, wspaniała kiełbasa z dodatkiem papryki "ala" chorizo oraz słonina grubości 8-10 cm. Kulinarnie czyli tarnina z której powstaje nalewka... Pigwa... Gruba wędzona słonina... Aromatyczna kiełbasa z papryką... Tokaj..... Sarospatak... Koszyce

Apetyczna babeczka