kiełbasa - 10142 przepisów (strona:347/677)

Mini zapiekanki z chleba 140

warto wykorzystać do zrobienia zapiekanek i nic się nie zmarnuje. Dzisiaj zapiekanki z chleba z wędliną, cebulką i oczywiście serem. Propozycja na odmienione śniadanie. Składniki: Dowolna ilość chleba masło Kiełbasa Ogórek kiszony Pomidor Cebula Ser typu gouda Ketchup Wykonanie: Pokrojony chleb smarujemy lekko masłem. Kładziemy po kolei pokrojono drobno kiełbasę, cebulę w talarki ( rozdrobnione ) pomidory i ogórki w plasterki. Całość

Smaki Ewy
Bigos – czyli porządki po świętach 174

wtedy jest najlepszy moment aby zrobić bigos. Więc do dzieła, robimy przegląd lodówki. Składniki: Kapusta świeża – 1 średnia główka Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek(...)Vegeta Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu

Smaki Ewy
Pizza omletowa z fasolą gotowaną na parze bonduelle 152

sycąca śniadaniowa odmiana. Składniki: 6 jajek 50 ml mleka Sól Pieprz Mała puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze bonduelle Mała puszka białej fasoli gotowanej na parze bonduelle Kilka plasterków kiełbasy krakowskiej Kilka plasterków młodej cukinii 1 mały pomidor Ser tarty typu gouda Szczypiorek Łyżka masła klarowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej(...)masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na omlecie układamy fasolę gotowaną parze , pokrojoną w słupki kiełbasę, cukinię i pomidora w plasterkach. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w temperaturze ok. 180 o C przez chwilę aż ser się rozpuści. Dekorujemy szczypiorkiem i fasolkami

Smaki Ewy
Makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą – na smaczny szybki obiad 214

wczasowym po raz pierwszy spotkałam się z tym daniem. Bardzo mi zasmakowało więc przeniosłam je do własnego domu. Danie uległo małym modyfikacjom, ale zaręczam jest pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy typu śląska 1 cebula 5 pieczarek Koncentrat pomidorowy ( mały słoik ) Ok 100 śmietany słodkiej 2 łyżeczki mąki Sól Pieprz Olej Woda ok 1 ½ l starty ser makaron  Wykonanie: Kiełbasę

Smaki Ewy
Zupa ułańska – rodem z Mazowsza 124

zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy,  ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej myśliwskiej, ja takiej nie miałam ) 100 gram chudego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej śmietany Wykonanie: Fasolę namaczamy(...)bulionu. Łączymy z fasolą i wywarem w którym gotował się boczek. Miksujemy na jednolitą masę. W pozostałym bulionie gotujemy makaron. Fasolowy krem łączymy z bulionem i makaronem. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i boczek oraz obrane ugotowane mięso. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, papryką, czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Tuż przed podaniem wlewamy śmietanę, mieszamy. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Bigos z wolnowaru 155

Bigosik z wolnowaru...robiony jakiś czas temu w wolnowarze..Muszę teraz jeszcze wypróbować w multicookerze.. mała główka kapusty 20-30 dkg kiełbasy  30 dkg boczku wędzonego 1-2 marchewki 2-3 pomidory  kilka suszonych pomidorów sól, pieprz listek, ziele koperek Kapustę poszatkować,kiełbasę i boczek , pomidory pokroić.Dodać przyprawy , wymieszać i  przełożyć do wolnowaru, wlać trochę

Moje domowe kucharzenie
Leczo z fasolką szparagową 183

które zrobiłam o 6 rano aby zdążyć przed upałem :-)  Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 biała cebula 2 sparzone i obrane ze skórki pomidory  ok.30 dag kiełbasy z piersi kurcząt  garść ugotowanej białej fasolki szparagowej  2 łyżki oliwy  Sposób przyrządzenia:   Cebulę obrać, pokroić w talarki zeszklić na oliwie. Dodać umytą i pokrojoną(...)kostkę cukinię i paprykę. Marchewkę pokroić w krążki i ugotować na parze al'dente. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla a na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę. Następnie wszystko razem wymieszać wraz z marchewką, dodać pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Tuż przed podaniem dodać fasolkę. Doprawić pieprzem i solą. Podawać z pieczywem lub kaszą jaglaną

pieprzny smaczek
Żurek Griźliński 121

wywar mięsny 1,5 L · ziemniaki 4-5 szt · kiełbasa zwyczajna 20 dag · cebula 2 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · żur kiszony z żytniej mąki · sól · pieprz · czosnek · majeranek  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana "Retro" 119

wywar mięsno-warzywny 1,5 L · ziemniaki 6-7 szt · ogórki konserwowe 3 szt · papryka konserwowa 2 strąki · kiełbasa czosnkowa 20 dag · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórki, paprykę i kiełbasę pokrajać

Camilla w kuchni
Zupa z brukselki "Ratyński" 120

wywar mięsny 1,5 L · brukselka 50 dag · papryka 1 strąk · tłuszcz · kiełbasa 20 dag · fasola konserwowa 4 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · musztarda 1 lyżka · sól · czarny pieprz mielony · cukier · majeranek · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie · sok z cytryny Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, ugotować(...)Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, połączyć z brukselką, fasolką i śmietaną połączoną z mąką i musztardą, chwilę pogotować i doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Makaron z cukinią w sosie pietruszkowym 164

gałązek pietruszki naciowej 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz ziołowy olej parmezan Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po wstawieniu wody na makaron pokroić cukinię na półtalarki, kiełbasę w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozdrobnić pietruszkę. Zerwać listki z majeranku. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Obsmażyć z obu stron. Dorzucić cebulę, czosnek i kiełbasę

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczki z boczkiem na grilla – przepis 176

szkodzi, bo smakują wówczas podobnie do ziemniaków z ogniska. Poczęstowali nas nimi nasi znajomi podczas jednej z letnich imprez grillowych i od tamtej pory ziemniaki są jak kiełbasa stałym elementem każdego grilla. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest proste i tanie. A jeżeli akurat nie macie w lodówce boczku można go zastąpić, np. szynką lub plasterkiem kiełbasy. Ziemniaczki

Pyza i Surówka
Jajka w sosie tatarskim 158

zawsze szybko znika. Uwielbiamy takie jajka :) w miarę szybko się robi i bardzo szybko znikają :D Co jest potrzebne do ich zrobienia: 8-10 jajek Sos 2-3 kiełbasy śląskie (bądź tego typu) 1 cebula 3-4 ogórki z octu majonez pieprz i sól Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, ugotowane ostudzić, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Sos: Kiełbasę

Motylkowa Kuchnia
Fasolka szaparagowa w sosie pomidorowym 127

Jeżeli nie jecie mięsa, można je pominąć.      Składniki: 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 kg pomidorów 1 większa cebula 15 dag wędzonego boczku 15 dag kiełbasy sól, pieprz gałązka tymianku liść laurowy, ziele angielskie olej   Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skórki (można tego nie robić, ale polecam).  Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić(...)pół.  Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.  Przełożyć do garnka.  Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni (tej po cebuli).  Sparzone pomidory pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli.  Dodać fasolkę, liść, ziele i tymianek i dusić na niewielkim ogniu.  Początkowo dość często mieszając, dopóki pomidory nie puszczą wody.  Dodać

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania