Osobiście uwielbiam fasolkę po bretońsku. Dzisiejszy przepis w wersji obiadowej na bogato, bo z mięsem, boczkiem i kiełbasą. Przepis autorstwa mojej mamy :-) Przepis na dużą porcję dla 8 osób. SKŁADNIKI 1 paczka białej fasoli "jaś" (500 g) 500 g wędzonego boczku 500 g karczku wieprzowego 2 duże kiełbasy 1 średni koncentrat pomidorowy (190 g) 2-3 liście laurowe 4 kulki
Passions hobbies lifesycąca, często przyrządzam ją zimową porą. Jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Składniki: 0,5 kilograma fasoli Jaś 250 gram wędzonych żeberek 250 gram wędzonego boczku 250 gram kiełbasy podwawelskiej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól, pieprz cukier Majeranek Ostra i słodka papryka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia 1 łyżka śmietany 18% Olej(...)przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, zalewamy wodą aby przykryła fasolę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości mięsa i fasoli. Ugotowane mięso wyjmujemy.Czosnek drobno siekamy,cebulę,ostudzone żeberka,boczek wędzony i kiełbasę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy razem z koncentratem pomidorowym do fasoli, gotujemy przez 15-20 minut. Zagęszczamy mąką wymieszana z wodą. Doprawiamy
Bajeczna Kuchniaogórka ani papryki.... 500 g mąki pszennej 1 szkl. letniego mleka 1/3 szkl. ciepłego oleju 1 jajko 4 dkg drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli kiełbasa ser żółty papryka i ogórki konserwowe sos curry Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać(...)resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na omączonej stolnicy na cienki placek. Posmarować sosem, ułożyć plasterki kiełbasy, pokrojone ogórki i paprykę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę
Moje domowe kucharzenienapracować, dlatego pizza na cieście francuskim jest idealna, łatwa, wręcz banalna. Wystarczy kilka smacznych składników na cieście poukładać, upiec i już można się nią zajadać. Składniki: 100 g kiełbasy krakowskiej Nove - produkt wsparła Natura, 250 g gotowego ciasta francuskiego,, 120 g sera camembert, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka kapary, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe suszone w zalewie(...)suszone oregano, suszona papryka chili świeżo mielona, zielona pietruszka. Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch nakładamy, kiełbasę pokrojoną w paseczki, camembert w mniejszych kawałkach, oliwki, kapary i pomidorki koktajlowe (zamiast suszonych można użyć świeżych). Całość doprawiamy pieprzem, oregano i chili. Pizzę pieczemy w 200 °C przez 10 min, następnie skręcamy temp
Moniki Smakołykimamy pomysłu jak ja wykorzystać - możemy ugotować własnie fasolkę po bretońsku. Jest to bardzo smaczne i sytne danie i myślę, ze wielu osobom przypadnie do gustu Składniki: fasola kiełbasa, boczek, wędlina wędzona cebula sol pieprz koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie majeranek Sposób przygotowania: 1. Fasole zalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy. 2. Kiełbasę
Kulinarnie z Polką na Kresachstwierdził, że gdyby był podawany w restauracji trzeba by było za niego sporo zapłacić ;) Polecam! 1 kg kiszonej kapusty bez konserwantów duża cebula czosnkowa łyżka masła 150 g wędzolnej kiełbasy myśliwskiej 12 sztuk suszonych śliwek (użyłam śliwek suska sechlońska; obłędny zapach, polecam!) poł butelki dobrego czerwonego wytrawnego wina 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżka musztardy dijon 4 liście laurowe 3 ziarenka(...)dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej!) i zalewamy wodą. Na małym ogniu gotujemy godzinę często mieszając. Następnie dodajemy posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy kolejną godzinę w razie potrzeby podlewając wodą. Dodajemy przecier, musztardę i wszystkie przyprawy i gotujemy jeszcze 2 godziny aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie. Cały czas pamiętamy
Mienta blogcebuli. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół. Większe siekamy w plasterki. Grzyby przesmażamy aż lekko się zarumienia i stracą większą cześć wody. Cukinię kroimy razem ze skórką w kostkę, Kiełbasę w plasterki. Cukinię i kiełbasę dodajemy na patelnię i przesmażamy chwile razem. Pomidory nacinamy w X i przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy skórkę i siekamy w kostkę. Dodajemy na patelnię, posypujemy oregano
Pyry na Gazkolejny postaram się przygotować już wg własnego "widzimisie". Pomysł już jest :) Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smarowanko-z-jablkiem-4 Składniki: 350g wędzonego boczku (taki nie za chudy, nie za tłusty;) ) 300g dobrej kiełbasy (u mnie wiejska) 120g smalcu 2 duże cebule 5 małych ząbków czosnku 2 duże kwaśne jabłka 2 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Kiełbasę oraz boczek przepuścić przez
Kuchnia w czekoladzieSzybka aromatyczna przystawka na ciepło w sam raz na okres karnawału - podgrzane w piekarniku włoskie pieczywo z hiszpańską kiełbasą chorizo wraz z mozarellą i bazyliowym pesto tworzy doskonałą i jakże prostą do przygotowania kompozycję. Składniki : 2 ciabatty kilka cienkich plastrów kiełbasy chorizo 1 pomidor 1 ząbek czosnku 2 garści liści świeżej bazylii oliwa z oliwek 1 łyżka soku
zobacz ich smaknadaje się do zabrania nawet do pracy, wystarczy tylko odgrzać i danie gotowe. Żurek składa się z wywaru na wędzonce 40 %, zakwasu żytniego 15 %, wody, ziół i przypraw, kiełbasy białej, boczku,mięsa wieprzowego, podgrzybków suszonych. Jeśli jesteście zainteresowani produktami tej firmy to zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupkę podałam na porcelanie Bogucice . Zapraszam :) Składniki: 290 g Żurku na kiełbasie
Sama słodycz i szczypta chilizapiekanki ziemniaczane jest pewnie trylion przepisów i każdy jest inny :) Dzisiaj przedstawiam mój ulubiony! Składniki na 4 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków (lub 5 dużych) 100 g kiełbasy chorizo 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 8 łyżek sosu pomidorowego lub ketchupu 100 g sera mozzarella Kilka plastrów salami - opcjonalnie Oregano, bazylia, sól morska i pieprz(...)przestygnięcia. Następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy w grube plastry. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy sos pomidorowy i przykrywamy pozostałymi plastrami ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i dekorujemy plastrami salami. Całość pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15-20 minut
Emcia PichciPyszny bigos nie tylko w święta Składniki • 2 kg kapusty kiszonej • 80 dag mięsa z karczku • 50 dag dobrej kiełbasy • 2 cebule • 2 marchewki • 1/3 szklanki suszonych grzybów • 1/2 szkl żurawiny suszonej • 2 duże ząbki czosnku • 2 łyżki miodu płynnego • 2 marchewki • 3 łyżki smalcu • 1 słoik przecieru pomidorowego mały • garść suszonych pomidorów • przyprawy • majeranek • swoją przyprawa uniwersalna przepis(...)marchewkę zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby 3. • Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę .Posypać górę bigosu łyżką mąki i wszystko wymieszać
W królestwie smaków Beatywarzywny na maślance Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami(...)rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniaszybka przekąska nie tylko na imprezę karnawałową. Świetnie sprawdzi się również na kolację lub podwieczorek. 2 placki tortilli 1 twarożek kanapkowy z ziołami 4 liście sałaty 12 plastrów grubej kiełbasy podsuszanej lub szynki kawałek czerwonej papryki ew. sól i pieprz do smaku Tortille posmarować grubo twarożkiem. Ułożyć plastry kiełbasy i sałatę oraz pokrojoną w słupki paprykę. Zwinąć w rulon
Smakołyki Asiłyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz: 1 op mrożonego szpinaku (450g), 6 łyżek kukurydzy 4 ząbki czosnku, 2 cebule 60 dkg sera mozarella 1 laska kiełbasy sól, pieprz, 1 jajko, garść słonecznika łuskanego, 1 łyżka oleju. Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania, słonecznik do posypania Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się(...)Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie kiełbasę oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy szpinak i dusimy pod przykryciem ok 10 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kukurydzę, słonecznik oraz starty
Podróż w kulinaria