kurczaka kroimy w dużą kostkę, marynujemy w jogurcie z przyprawą ok. 30 minut. Pieczarki kroimy na połówki. Cebulę w większe piórka, a papryki i cukinię w większą kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Następnie nabijamy wg uznania: pieczarka, cukinia,kurczak, kiełbasa, papryka, cebula, aż do skończenia składników. Całość smarujemy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, papryką
słodki bratekkurzy 5 dag.włoszczyzny 5 dag.marchewki 8 dag.fasoli suchej 1 cebula 3-4 ziemniaki 2 dag.boczku wędzonego sól majeranek pieprz czarny maggi czyli lubczyku świeży w liściu plasterki kiełbasy żywieckiej dla smaku ************************************************ Dzień wcześniej namoczyć fasolę.Włoszczyznę , marchewkę rozdrobnić na tarce o drobnych oczkach i wraz z fasolą włożyć do garnka.Dolać wodę w której moczyła się fasolą(...)boczku.Ziemniaki pokroić w kostkę , dodać wraz z cebulą i przyprawami do wywaru.Gdy ziemniaki zmiękną , zupę jeszcze raz przyprawić.Mięso z kości obrać i dodać do zupy.Mozemy włożyć też plasterki kiełbasy wędzonej dla smaku i gotowe.Smaczmego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiopcjonalnie: 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżka płatków drożdżowych Przygotowanie: Kiełbaski pokrój na grube plastry i podsmaż na oleju w garnku. Następnie pokrój cebule na kawałki, dodaj do kiełbasy, lekko posól i podsmaż na oleju do zarumienienia. Usuń z papryki nasiona i pokrój na kawałki podobnie jak cukinie. Przełóż warzywa do garnka z kiełbasa i cebulą, zalej wodą
wegujemyczynny od rana do godziny 15.00 Owoców i warzyw do wyboru do koloru, bo sezon w pełni. W hali targowej znajdziemy też stoisko z wędlinami. My kupiliśmy kiełbasę z czosnkiem ( ostra ) oraz z papryką. I szczerze już żałujemy, że kupiliśmy tak mało ;) Kupiliśmy też słoninę z papryką ostrą – mhmm .. pyszna :) Oczywiście na tym stoisku kupimy też węgierski
Kuchnia na wzgórzupowstał expresowy kapuśniaczek, ze świeżo kiszonej kapusty i zupa z serii - wszystko do gara lub - wietrzenie lodówki :) Składniki: - 1 kg kiszonej, młodej kapusty ( taka pięciodniowa ) -30 dag kiełbasy wiejskiej -30 dag boczku -jedna cebula Kapustę zalać wodą tak 2 cm powyżej kapusty. Gotować krótko, ponieważ taka kapusta jest mięciutka. Na patelni wysmażyć boczek na chrupko, dodać pokrojoną w kostkę(...)cebule i podsmażyć do zrumienienia. Dodać do gotującej się kapusty wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą wiejską. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :) Składniki: -dwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula -cztery młode ziemniaczki -dwie papryczki chili
Kulinarne przemysleniajego przygotowanie, ja metodą prób i błędów opracowałam swój idealny sposób. Może komuś właśnie się przyda. Składniki: 1 duża cukinia 1 papryka czerwona pół puszki pomidorów bez skóry 200g kiełbasy wędzonej duża cebula mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki keczupu olej sól pieprz papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy, kroimy na pół i wyjmujemy nasienie, resztę cukinii(...)obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Odkładamy do garnka. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne, kroimy paprykę w kostkę i podsmażamy na oleju do miękkości. Odkładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Odkładamy do garnka. Pomidory blenderujemy, natkę pietruszki siekamy i dodajemy do leczo. Wszystko dusimy. Dodajemy keczup, sól, pieprz i paprykę czerwoną w proszku
Cukiernia Pychotkimąki 20 g świeżych drożdży szczypta cukru i soli 150 ml ciepłej wody ajvar ostry Podravka bazylia, oregano, pieprz, papryka słodka kilka plastrów sera żółtego kiełbasa , pomidor, pieczarki Drożdże wymieszać z wodą, cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawić na 5-10 min. Po tym czasie dodać resztę mąki i wyrobić dość miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.W(...)między czasie pokroić i podsmażyć pieczarki i kiełbasę.Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni, piec kilka minut.Przewrócić na drugą stronę, posmarować ajvarem lub koncentratem .Ułożyć dodatki i posypać przyprawami, posypać żółtym serem.Patelnię przykryć pokrywką i piec na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut
Moje domowe kucharzeniehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: ½ opakowania makaronu penne 1 czerwona papryka 2-3 ogórki małosolne 1-2 ogórki konserwowe 1 duża cebula kawałek kiełbasy lub szynki ½ pęczka koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy(...)wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub szynkę oraz cebulkę. Jeszcze ciepłe dodajemy do ostudzonego makaronu. Mieszamy. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz paprykę. Doprawiamy majonezem, śmietaną, musztardą, drobno posiekanym koperek oraz solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki aby sałatka dobrze się schłodziła
Smaki NataliiKoniec z kiełbasą na grillu! Czas najwyższy na urozmaicanie naszych spotkań. Już nie tylko szaszłyki, kiełbasa i karkówka kojarzy nam się grillem. Coraz częściej grillujemy warzywa, sery i wiele innych produktów. Dzisiaj mam dla Ciebie zraziki z kurczaka podawane na serku halloumi, są bardzo proste w przygotowaniu i na pewno zadowolą w smaku nie tylko Ciebie. 4 porcje Składniki
Niezły Młynekwędzili tam całe tony mięsa. No, tony może nie, może trochę przesadziłem, ale nie skłamię jak powiem, że oprócz tych owoców przytargała jeszcze z 10 kg świeżo uwędzonych kiełbas. Wszelakich, różnych. Teraz to już wojna może nas zastać, damy radę. Lodówki pełne przetworów, wszelakich słoików, mięs, kiełbas, szafa trzeszczy w szwach pod naporem nalewek. Tak, mamy co jeść
Marder&Marder Manufacturemojemu zdziwieniu pochłonął również ciecierzycę. Uff, znowu się udało :) Składniki: 2 nieduże cukinie 2 nieduże cebule 3-4 ząbki czosnku odrobina oleju ( u mnie kokosowy rafinowany ) 2 kawałki kiełbasy (u mnie jakaś śląska) 1 szklanka kaszy bulgur pszenny przecier pomidorowy sól pieprz papryka mielona ostra lub łagodna koperek świeży cukier kurkuma liść laurowy ziele angielskie ciecierzyca konserwowana Sposób przygotowania(...)wlałam na dno coś około jednej łyżki oleju i na rozgrzany olej wrzuciłam cebulę i ją zeszkliłam, dość obficie posypałam mielona papryką, możecie posypać łagodną. Potem na to poszła kiełbasa, smażyłam chwilkę, potem czosnek i po chwili cukinia, podlałam odrobiną wody i przykryłam garnek. Dusiłam do momentu, w którym cukinia była lekko miękka, wtedy wlałam przecier pomidorowy, wrzuciłam odcedzoną
Blondynka GotujeKolejne wcielenie schabu z ciekawym wkładem w środku :) Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej, choć szczerze mówiąc przepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć(...)Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Obsmażony schab posypać papryką, kminkiem i pieprzem. Włożyć do worka do pieczenia mięs, wlać 1 szklankę wywaru, założyć klamerkę i piec w temperaturze 180 stopni przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i pokroić na kawałki o grubości
Tradycyjna Kuchniaszybciej, jeśli posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka. SKŁADNIKI 400 g drobnej suchej fasoli 700 g passaty pomidorowej/ polecam CIRIO 200 g suszonej kiełbasy dobrej jakości 100 g boczku parzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY(...)ogień do małego i gotujemy pod przykryciem do miękkosci fasolki, przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, boczek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy boczek i kiełbaskę. Smażymy
cool and mintygalicyjskiej! * SKŁADNIKI dla 4 osób 600 g tuszy dorsza ze skórą 4 duże ziemniaki 500 g młodego bobu 250 g papryczek Padrón (lub innych małych łagodnych papryczek) 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej odmiany sarta ) klarowane masło oliwa z oliwek suszony cząber sól morska, pieprz * PRZYGOTOWANIE Dorsza oczyść, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw(...)czasu, gdy sałatka będzie gotowa. Chorizo pokrój na plasterki i przysmaż na patelni z odrobiną klarowanego masła. Kiełbasę wyjmij, a tłuszcz zostaw. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, wrzuć je na patelnię, posól i smaż przez około 8-10 minut aż staną się miękkie. Przypraw cząbrem i zdejmij je z patelni. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć umyte
Food Squareziemniaki 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 łyżki masła 3-4 łyżki śmietany 18% 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: kiełbasa jajka gotowane na twardo (ilość wg gustu) Do garnka z osoloną wodą wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki, startą (na grubych oczkach) marchew, pietruszkę i selera. Warzywa(...)gotować do miękkości. W międzyczasie zająć się pokrzywą. Należy ją sparzyć, osączyć, a następnie drobno posiekać. Pokrzywę z cebulą poddusić na maśle i przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć i dodać do zupy. Na koniec całość zabielić śmietaną. Podawać z pokrojonymi jajkami
Di gotuje