kiełbasa - 10142 przepisów (strona:326/677)

Drożdżowe mini pizze 637

łyżką, następnie zagnieść gładkie ciasto, które będzie odchodzić od ręki. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny. Farsz:   laska kiełbasy,  puszka krojonych pomidorów,  1/2 czerwonej papryki,  2 łyżki posiekanego szczypiorku,  100g żółtego sera,  bazylia,  oregano,  ostra papryka,  sól. Kiełbasę pokroić w kostkę

Z miłości do słodkości
Gulasz warzywny z ciecierzycą 155

mamy kolejny pomysł na szybki "śmietnikowy" obiad, wyjmujemy wszystko co mamy w lodówce, kroimy, gotujemy, mieszamy i najlepsze... ZAJADAMY!!! Składniki: 250-300 g kiełbasy np. podwawelskiej 1 łyżka smalcu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 kolorowe papryki 2 marchewki 1 mała cukinia 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400-500 ml przecieru pomidorowego sól pieprz chili (świeża/w płatkach/w proszku(...)Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, gdy się zarumieni dodać białą cebulę pokrojoną w kostkę i czerwoną pokrojoną w półplastry. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze około 3 minut. Do garnka wlać wody, tak by przykrywała dno i włożyć pokrojoną w kostkę cukinie, a także marchew (pokrojoną w plasterki. Następnie

Malinowo w kuchni
Pizza wiejska z jajkiem i kiełbasą 150

szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  Dodatki: 150g mozzarelli 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 mała kiełbasa 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypiorek do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką(...)olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 2. Placek smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami. Układamy kolejno: starty ser mozzarella, pokrojone w plastry jajka i kiełbasę, kukurydzę.  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, aż brzegi się zarumienią. 4. Przed podaniem posypujemy pizzę posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Lekka zupka 147

średnia kapusta biała   1 cebulka   1 ząbek czosnku   1 łyżeczka pieprzu ziołowego   2 łyżki pasty pomidorowej  2 laski białej kiełbasy  1 kostka rosołowa   sól   pieprz czarny  Wykonanie  Kapustę szatkuję , następnie do rozgrzanego garnka wkładam poszatkowaną kapustę i przesmażam około 10 minut , często mieszając(...)między czasie obieram cebulę , czosnek i siekam na drobno  oraz kroję kiełbasę w plastry i dodaję do naszej kapusty , wszystko podsmażam razem z 1 minutkę , i zalewamy wodą aż zakryje całą kapustkę , dodaję kostkę rosołową , pastę pomidorowa, całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta będzie miękka .  Jak nasza kapusta zmięknie , doprawiam solą , pieprzem , i gotowe

Mój Smak
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 178

kończy się termin ważności, a wiemy, że nie zdążymy zjeść ich w tej postaci (np. chleb, bułki), czy resztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka do chleba 148

Wytrawna, prosta sałatka idealnie sprawdzająca się jako dodatek na chlebie :) Składniki: 15 dag kiszonych ogórków, 4 jajka, 10 dag kiełbasy jałowcowej, sól do smaku, pieprz do smaku, majonez. Wykonanie: Ogórki pokroić w drobną kostkę, jajka ugotować i razem z kiełbasą również pokroić w kostkę. Połączyć składniki, przyprawić do smaku, dodać majonez według uznania i nakładać na posmarowany masłem chleb

Tradycyjna Kuchnia
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 153

osoby trzy składniki z lodówki: por, pieczarki, plaster pieczonego schabu dodatkowo: 4 jaja 3 plastry pomidora olej rzepakowy sól i pieprz do smaku ulubione zioła 2 plasterków kiełbasy łyżka śmietany Pora (biała część) siekamy w plasterki. Rozgrzewamy olej i dusimy pora wraz z pociętym w paseczki schabem, pieczarkami i kiełbasą. Składniki odsmażamy razem. Zdejmujemy całość do miski

AZgotuj!
Leczo warzywne z kiełbasą 140

Talerz tak rozgrzewającego dania jest na wagę złota , zapraszam serdecznie do wypróbowania tego rozgrzewającego przepisu . 1 średnia cukinia  4 ziemniaki średnie  3 papryki czerwone  3 laski kiełbasy zwyczajnej  5 łyżek ketchupu  sól  pieprz czarny  10 sztuk pieczarek  1 łyżeczka masła  1 kostka rosołowa   Wykonanie  Wszystkie nasze warzywa przygotowuję(...)garnka z odrobiną masełka i podsmażamy około 5 minut , następnie po 5 minutach , zalewam wszystko wodą tak a by zakryło mi wszystkie warzywa . Kiedy nasze warzywa się gotują , kroimy kiełbasę w kostkę i przesmażamy na patelni na rumiano , i dodajemy do naszych warzyw ,następnie dodajemy ketchup , kostkę rosołową i  wszystko gotujemy na małym ogniu około 45 minut . Po upływie

Mój Smak
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 173

sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała kiełbasa pieczona w cydrze Leczo z kiełbasą chorizo Rybka lubi pływać Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z czosnkiem Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie marynowane w oleju lnianym

Codziennik Kuchenny
Fasolka po Bretońsku. 195

coś nowego ,co urozmaici nasze danie.Ja proponuję suszone pomidory ,które bardzo podkreślają aromat i smak tego dania.   Składniki : 500 g świeżej fasoli ,typu Jaś 300 g dobrej ,chudej kiełbasy 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g suszonych pomidorów mała cukinia mała papryka czerwona ulubione przyprawy -majeranek ,sól ,pieprz , ziele angielskie 2 kulki i jedno listko laurowe . Fasole zalewamy(...)połowie gotowania dodajemy do niej liść laurowy i ziele angielskie . Cebulkę kroimy na drobno i przesmażamy na złoty kolor. Odkładamy ,umażoną na talerz.Na tej samej patelni smażymy pokrojoną kiełbasę ,następnie dodajemy paprykę pokrojoną na kawałki i cukinię.Kiedy papryka i cukinia lekko zmiękną dodajemy ugotowaną fasolkę ,odłożoną cebulkę, przecier pomidorowy i pokrojone na drobno suszone pomidory .Doprawiamy solą i pieprzem

Ladylaura.
Dyniowa tarta 145

Dziś, z jej białej odmiany – tartę. Stanowczo nie wegetariańską, ale pyszną wyśmienicie. ok. 500 g dyni startej na tarce o małych oczkach ok. 200-300 g suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu ok. 100-150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1 jajko 3 łyżki mąki z ciecierzycy Wszystkie składniki(...)dokładnie ze sobą mieszamy. Na początek dynię z jajkiem, potem dodajemy ser, kiełbasę, a na końcu mąkę. Dodajemy tyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój

Kucharzyca
Bigos ze słodkich jabłek i kiełbasy 129

albo nie lubisz jej. Propozycja moja zatem taka.  Składniki 2 kg jabłek ligol 4 cebule sok z jednej cytryny 6 łyżek oliwy 4 łyżki pasty pomidorowej 750 g kiełbasy podwawelskiej 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe suszony tymianek suszony majeranek suszona bazylia sproszkowane chili sól pieprz     Przygotowanie   Jabłka obrałem, oczyściłem z gniazd nasiennych, starłem(...)tarce do jarzyn o dużych oczkach, skropiłem sokiem z cytryny. Cebule obrałem, drobno posiekałem, zeszkliłem na oliwie. Dodałem pastę pomidorową, podsmażyłem. Z kiełbasy usunąłem osłonki, pokroiłem w cienkie paski, dodałem do cebuli. Wrzuciłem lekko rozgniecione ziele angielskie, liście laurowe, suszony tymianek, bazylię, majeranek i chili. Doprawiłem solą i świeżo mielonym pieprzem. Dusiłem ok. 12 minut. Dodałem następnie starte jabłka, dusiłem

R'n'G Kitchen
Babka ziemniaczana 155

dobra, że już dwukrotnie pojawiła się na naszym obiadowym stole i coś czuję, że teraz o niej nie zapomnimy :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " Niecodziennik Pary ") 400 g kiełbasy 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżeczka suszonego majeranku 0,5 łyżeczki kminku sól, pieprz   Boczek(...)kiełbasę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć na patelni, aż się zarumieni. Dodać jedną cebulę pokrojoną w kostkę oraz jeden ząbek czosnku obrany i przeciśnięty przez praskę. Smażyć aż cebula się zeszkli, następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.   Ziemniaki, drugą cebulę oraz drugi ząbek czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodać

Simply Food
Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 133

trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny obiad. Zachęcam do wypróbowania, bo zupa jest naprawdę smaczna. Przepis znalazłam  tutaj . Składniki: 200g kiełbasy chorizo puszka ciecierzycy (400g) 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 4-5 ziemniaków 3/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki 2-3 gałązki(...)tymianku sól pieprz Wolnowar rozgrzać według instrukcji. Czosnek drobno posiekać, a cebulę i kiełbasę chorizo pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwe i smażyć cebule do zrumienienia. Dodać czosnek i chorizo i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać paprykę, tymianek, przecier pomidorowy i bulion. Dobrze  wymieszać i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Do misy wolnowaru włożyć odsączoną ciecierzycę

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania