już dorwiemy skrawek błękitnego nieba a nasz małżonek/konkubent/kohabitant/narzeczony (niepotrzebne skreślić), za pomocą 30 litrów benzyny i zadymienia połowy wsi rozpali grilla, to zaczyna się monotonny festiwal karkówek i kiełbas śląskich. W formie sałatki występuje ogórek kiszony bądź pomidor z cebulką, co bardziej tradycyjni spożycie warzyw na grillu ograniczają do ketchupu i musztardy oraz szyszek chmielowych. Jednak czasami dostajemy zaproszenie(...)przyjęcie w ogrodzie, bo ktoś się naczytał ekskluzywnych gazetek dla szlacheckiej klasy średniej w Anglii. Czasem na samą myśl o śląskiej kiełbasie z ketchupem dostajemy drgawek albo najzwyczajniej w świecie chcemy inaczej. Co wtedy? Możemy objawić się na grillu z sałatką. Inną niż wszystkie. Sałatką z pieczonych szparagów i ziemniaków. Na sałatkę z pieczonych szparagów i ziemniaków potrzebujemy: pęczek zielonych
ladykitchenwspólne gotowanie. Składniki: 500 gram łuskanego grochu 1 ćwiartka z kurczaka 200 gram boczku wędzonego 2-3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 4 ziemniaki 2 mniejsze cebule Kiełbasa ( cienka, typowa na ognisko ) Sól Pieprz Majeranek Woda Wykonanie: Groch przepłukujemy wodą ( w przypadku grochu łuskanego nie ma konieczności wcześniejszego jego moczenia ). Warzywa obieramy i kroimy (bez cebuli). Warto jeszcze(...)pamiętajmy aby w czasie uzupełniać wodę, bo stosunkowo szybko ubywa i aby od czasu do czasu mieszać ). Kurczaka wyjmujemy, pozostawiamy do przestygnięcia. Do kociołka dodajemy pokrojone warzywa. Cebulę i kiełbasę podpiekamy w ogniu ogniska. A następnie dodajemy do zupy. Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Całość chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie
Smaki Ewywarzyw. Kolorowa i zdrowa- wiejska ;) Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju dodatki: pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 żółta papryka 2 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 10 dag tartej mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być(...)prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wysypujemy potarkowany ser żółty oraz mozzarellę. Na wierzch układamy plastry kiełbasy, pomidora, cebuli oraz paski papryki. Pieczemy ok 12 minut w 160 st. Przeróżne drewniane akcesoria do kuchni ( i nie tylko) znajdziecie w PRACOWNIA GRATY I SZPEJE . Każdy na pewno znajdzie
Z Majeczką w kuchnikaszankę z grilla lub podsmażaną z cebulą. Pewnego dnia dowiedziałam się z czego jest robiona i nigdy więcej jej nie tknęłam. Na szczęście z pomocą przychodzi wegańska wersja tej kiełbasy. Pomysł na ten przepis powstał podczas przygotowywania pasztetu pieczarkowego z kaszą gryczaną. Niezmiksowana masa w smaku bardzo przypominała mi beztłuszczową kaszankę. Postanowiłam ja upiec i spróbować podsmażyć(...)pieczarkowo-gryczanej i podsmażyć. Dodać sos sojowy i pieprz do smaku. Masę można przełożyć do osłonek lub folii, aby nadać kształt kiełbasy. Smacznego
wegujemywiosennych warzyw, jajek i kuskus. SKŁADNIKI: 1 szkl. kuskus rosół lub bulion 3 ogórki małosolne 1 średni ogórek zielony(gruntowy) 6 rzodkiewek, dodatkowo 3 do dekoracji 3 jajka kawałek kiełbasy wędzonej kawałek mięsa gotowanego z drobiu 3 marchewki z rosołu kilka pomidorków koktajlowych pęczek szczypiorku pęczek pietruszki 1 łyżka majonezu, 2 łyżki greckiego jogurtu przyprawą włoska, grubo zmielony pieprz WYKONANIE(...)kuskus zalać rosołem 1cm. powyżej, przykryć, odstawić na 1/2 godz.wymieszać, ogórki, kiełbasę, mięso, marchewkę kroimy w drobną kostkę, rzodkiewkę kroimy w plasterki, pietruszkę drobno siekamy, majonez łączymy z jogurtem, wszystkie produkty mieszamy, sałatkę wykładamy na półmisek, dekorujemy pomidorkami, szczypiorkiem i rzodkiewką
Kuchnia Beatysumie to i ja mogę powiedzieć, że zrobiłam je pierwszy i raczej ostatni raz...ale wiadomo ..o gustach i smakach się nie dyskutuje.. chleb tostowy ser żółty kiełbasa jajka bułka tarta Z chleba tostowego odciąć skórki, rozwałkować , aby chlebek był cieńszy.Na chlebku ułożyć kiełbasę, ser żółty i zwinąć roladki [ można spiąć wykałaczką].Zanurzyć w roztrzepanym jajku
Moje domowe kucharzenieczęściej używa się kolorowego pieprzu (który nadaje koloru przyprawom). Rzadko używa się białego pieprzu (zazwyczaj w potrawach o jasnych barwach, w których chcemy ukryć jego obecność, np. w białej kiełbasie). Sól – w naszym kraju używamy najczęściej naszej rodzimej soli kamiennej (np. z Wieliczki), ale dostępne są na rynku coraz częściej stosowane sól morka i sól himalajska. Solą gruboziarnista najczęściej(...)Majeranek – suszone i rozdrobnione liście majeranku stosuje się głównie do potraw ciężkostrawnych, dodaje się go do zupy fasolowej, pomidorowej, żurku, fasolki po bretońsku, pasztetu, bigosu, pizzy oraz do domowych kiełbas (stąd potoczna nazwa „kiełbasianego zioła”). Szałwia – coraz bardziej doceniana, rosnąca w Polsce roślina, której liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane
WojnaNaSmaki.plkurczaka (bez kości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami - ziemniakami, cukinią, papryką, czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak kurczaka i kiełbaski genialnie się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :) Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały(...)kości (około 11-12 szt.) 5- 6 średnich ziemniaków 2 czerwone cebule 0,5 niewielkiej cukinii 4-5 ząbków czosnku w łupinkach 250 g pomidorków koktajlowych 1 cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i świeżo
Słodko-Słony Świat Ilonyroku postawiłam na przepisy niewymagające długiego czasu przygotowywania, raczej wersje ekspresowe ;-) a bigos zostawiam tacie... zrobi najlepszy... ;-) SKŁADNIKI 4 - 5 białych kiełbasek ok. 0,5 kg kiełbasy swojskiej 200 - 300 g wędzonego boczku 3 - 4 suszone grzyby 1 duża marchewka 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula (dla odmiany nieduża ;-) ) 0,5 l zakwasu na żurek 3 ząbki(...)łyżki gęstej śmietany 18 % 1,5 - 2 l wody dodatkowo: jajka ugotowane na twardo Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy i wkładamy do garnka. Boczek kroimy kostkę, kiełbasę swojską w plasterki, białe kiełbaski zostawiamy w całości - wszystko to dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy czosnek, przepłukane grzyby, ziele, liście i całość zalewamy wodą. Gotujemy na średnim palniku ok. godziny - część
Czary - gary w kuchnilubi ;) Składniki: 2 bagietki (użyłam gotowe bagietki do zapiekania w piekarniku), 4 jajka, starty na tarce o dużych oczkach ser, 1 łyżka majonezu, pokrojona w drobną kostkę kiełbasa zwyczajna, sól. Wykonanie: Z bułek wyciąć środki. Rozbite jajka wymieszać z serem, majonezem, solą i kiełbasą, nadziać farszem bułki. Bułki układamy na blaszce i zapiekamy w nagrzanym do 180'C piekarniku około
Zrób to smaczniefasola z puszki wiejska kiełbaska olej kokosowy nierafinowany SKWORCU cebula sól i pieprz do smaku Na patelni zeszklij cebulkę pokrojona w piórka , na oleju kokosowym. Pokrój w kostkę kiełbasę i dodaj do cebuli, podsmaż. Odstaw. Ugotuj zupę z ciecierzycy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodaj fasoli z puszki. Wymieszaj. Jeśli chcesz ,możesz całość wzmocnić sosem pomidorowym . Pod koniec gotowania(...)dodaj kiełbasę z cebulką, zameszaj , dosmacz solą i pieprzem. Danie gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniosoby 3 pętka białej kiełbasy 1 duża cebula 1 jabłko sól pieprz majeranek pure 500 g ziemniaków 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 2 łyżki lekkiego serka kanapkowego Cebulę i jabłka kroimy w plasterki, Na patelni podsmażamy aż jabłka puszczą sok, wkładamy kiełbasę i przyprawy do smaku. Dusimy aż nadmiar płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy
Gotowanie jest łatweżeberka wędzone ok 400 g łopatka ok 400 g biała kiełbasa 600 g szynka i inne wędliny marchewka cebula zakwas domowy żytni 400 ml śmietany 22% jajka ser biały (twaróg) chrzan majeranek natka pietruszki Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę. Wszystkie
Gotowanie jest łatweDanie ma 374 kcal. 1 średniej wielkości kromka pełnoziarnistego chleba 30 g. 1 średniej wielkości kromka pszennego chleba 30 g. masło 5 g. 2 plasterki kiełbasy szynkowej z indyka 20 g. jajo ugotowane na twardo 50 g 1 łyżka posiekanego szczypiorku 3 g. 0.5 op.kiełków 25 g. 6 szt.rzodkiewek 60g. 1 szkl. niesłodzonego kakao ( 1 łyżeczka kakao(...)mleko 0.5%-200 ml.) ******************************************************************************* Kanapki posmarować masłem ,obłożyć plasterkami kiełbasy ,jajkiem plasterkami i posypać szczypiorkiem oraz kiełkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDanie ma 135 kcal. 1 mała bułka grachamka 50 g. 5 g.miękkiej margaryny 4 plasterki cienkiej drobiowej kiełbasy 20 g. 2 liście sałaty 10 g. woda mineralna bez ograniczeń **************************************************** Bułkę posmarować margaryną ,ułożyć sałatę a na niej plasterki kiełbasy .Podawać z wodą mineralną.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki