mąki pszennej – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżeczka soli – 120 g żółtego tartego sera (zetrzeć na grubych oczkach) – 180 g szynki (lub kiełbasy) – 2 średnie cebule – 120 g masła – 2 jajka – 250 ml mleka – garść posiekanego szczypiorku Przygotowanie Cebulę posiekaj w drobną kostkę, podsmaż i ostudź. Masło roztop(...)odstaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na tarce, szynkę (lub kiełbasę) pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj starty ser, szynkę, szalotki (lub cebule) i posiekany szczypiorek. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z jajkami i dodaj do miski z pozostałymi składnikami razem z rozpuszczonym masłem. Wszystko zmieszaj. Nakładaj do wysmarowanych masłem
Kocham Czekoladęmozzarellą w brokułowym pesto Mizeria Ogórki małosolne w plasterkach Ogórkowa na skrzydełkach z dymką Oliwki marynowane w oregano i majeranku Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem, rukolą(...)rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką
Moja smaczna kuchniawszystkim w sałatkach różnego typu. Ale tym razem pokaże Wam jak zrobić je tak, aby smakowały jak...szpinak. Popularną potrawą na Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj. Postanowiłam użyć liści rzodkiewki. IDENTICO! Składniki liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania grillówki(...)czosnku Proeco. Następnie wlejcie pomidory. Dosmaczcie solą i pieprzem, oliwą Olitalia z czosnkiem. Zamknijcie pokrywką i niech się dusi. Po chwili włóżcie grillówki białe. Niech sos przejdzie białą kiełbasa i jej aromatem. Po jakiejś pół godzinie wyciągnijcie kiełbaski , włóżcie całe liście rzodkiewki i duście w sosie pod przykryciem. Kiedy liście prawię znikną, dodajcie cukinię pokrojona w kostkę. Uduście
Z Kuchni Do Kuchnirównież. Na moim blogu znajdziecie wiele pomysłów na zapiekanki. Makaronowe, ryżowe, ziemniaczane, a nawet takie z kaszą. Wszystko znajdziecie tutaj Składniki 300 g makaronu kokardki 1 mały brokuł 4 kiełbasy śląskie 1 cukinia 200 ml śmietany 18% 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 2 łyżeczki czubate curry sól Makaron ugotować i odcedzić na sicie. Kiełbasę pokroić w kostkę. Brokuła podzielić
O kuchni z uczuciemMniam...pyszny bigosik z młodej kapustki.. 1 główka kapusty młodej 1-2 marchewki 1 jabłko 50 dkg kiełbasy bulion sól, pieprz listek laurowy, ziele angielskie 2 łyżki koncentratu pomidorowego koperek Kapustę i marchewkę pokroić , wrzucić do gorącego bulionu . Na patelni podsmażyć pokrojoną kiełbasę, jabłko .Dodać do bigosu,dodać przyprawy.Gotować , aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać koncentrat
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 4 małe cukinie 5 kawałków kiełbasy 1 pomidor mały koncentrat 200 g pieczarek 2 łyżki oleju przyprawy sól pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Pokrój pieczarki, dodaj do cebuli całość samaż około(...)nasiennych i pokrój w paski. Cukinie pokrój w półksiężyce wraz ze skórką. Wrzuć całość do garnka o grubym dnie, dolej trochę wody i duś. Pokrój drobno kiełbasę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do warzyw. Dodaj pomidora bez skórki oraz koncentrat pomidorowy. Całość duś do moment aż warzywa zmiękną Dopraw czosnkiem, papryką solą
Kukuleczkitego chrzan własnych wyrobów. Zapraszam po przepis Składniki: 500 ml zakwasu na żurek- przepis na domowy zakwas znajdziesz TUTAJ 1,5 l bulionu warzywnego 500 g kiełbasy 300 g wędzonego boczku 2 łyżeczki startego chrzanu- przepis na domowy chrzan znajdziesz TUTAJ 3 łyżki śmietany 30 % 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka majeranku(...)pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, kiedy zacznie się wytapiać tłuszcz dodaj posiekaną w kostkę cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodaj do bulionu kiełbasę oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. Wlej stopniowo do zupy zakwas, sprawdź, czy nie jest zbyt kwaśny. Następnie dodaj rozgnieciony czosnek, majeranek, dwie
Kukuleczkiwszystkich ważnych uroczystościach. Cały sekret jej smaku opiera się na świeżych liściach kapusty galicyjskiej, couve galega lub jarmużu. Dodatkowo jednym z głównych składników jest tradycyjna, lekko pikantna, portugalska kiełbasa chorizo. Na portugalskich stronach próbowałam odszukać kanoniczną wersję tej zupy, jednak taka nie istnieje. Dominują dwie podstawowe wersje: z czosnkiem, ziemniakami i oliwą dodaną pod koniec bądź też z czosnkiem, cebulą(...)Dodatkowo oliwa z oliwek 1/2 pęczka koperku Instrukcje Chorizo kroimy w półplasterki. Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy chorizo i smażymy do momentu, aż kiełbasa się wysmaży. Pod koniec smażenia dodajemy cebule, czosnek i drobno pokrojonego pora. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Całość zalewamy bulionem i gotujemy
Wędrówki po kuchnismarujemy 1 łyżką oliwy, miskę przykrywamy ściereczkę i pozostawiamy na około 60 minut, żeby wyrosło. NADZIENIE: 1 duża cebula 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 cienkie kiełbasy 2-3 łyżki oleju kilka garści tartego, żółtego sera Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojony seler, paprykę oraz kiełbasę i chwilę podsmażamy, następnie przykrywamy
Rozpustne gotowaniemąki bezglutenowej 220 ciepłej wody 7 g suchych drożdży 3/4 łyżeczki cukru sól 3/4 szklanki passaty łyżka chrzanu łyżka żurawiny sól, pieprz, 1 cebula pokrojona w piórka kilka plastrów kiełbasy żywieckiej cienko pokrojonej 4 plastry mozzarelli pół garści żółtego sera drobno startego rukola do posypania Wykonanie: Ciasto: Mąkę mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy drożdże, sól i cukier, zagniatamy elastyczne(...)dodaj odrobinę soli i pieprzu. Każdy plaster mozzarelli pokrójcie wzdłuż na 3 kawałki. Cebulkę pokrójcie w piórka. Na rozwałkowane 2 kawałki ciasta ułóżcie, żółty ser, cebulę, kawałki kiełbasy i mozzarellę . Pieczcie około 15 minut w 200C. Posypcie rukolą - smacznego
Zasmakuj KuchniSkładniki kiełbasa zwyczajna 1 laska jajka 3 szt śmietana 12% 2-3 łyżki pomidor 1 szt cebula 1 szt pieczarki 6 szt ser żółty 5 dkg sól i pieprz papryka słodka … Czytaj dalej Kiełbasa zapiekana w omlecie
czarrna od kuchnijuż dorwiemy skrawek błękitnego nieba a nasz małżonek/konkubent/kohabitant/narzeczony (niepotrzebne skreślić), za pomocą 30 litrów benzyny i zadymienia połowy wsi rozpali grilla, to zaczyna się monotonny festiwal karkówek i kiełbas śląskich. W formie sałatki występuje ogórek kiszony bądź pomidor z cebulką, co bardziej tradycyjni spożycie warzyw na grillu ograniczają do ketchupu i musztardy oraz szyszek chmielowych. Jednak czasami dostajemy zaproszenie(...)przyjęcie w ogrodzie, bo ktoś się naczytał ekskluzywnych gazetek dla szlacheckiej klasy średniej w Anglii. Czasem na samą myśl o śląskiej kiełbasie z ketchupem dostajemy drgawek albo najzwyczajniej w świecie chcemy inaczej. Co wtedy? Możemy objawić się na grillu z sałatką. Inną niż wszystkie. Sałatką z pieczonych szparagów i ziemniaków. Na sałatkę z pieczonych szparagów i ziemniaków potrzebujemy: pęczek zielonych
ladykitchenwspólne gotowanie. Składniki: 500 gram łuskanego grochu 1 ćwiartka z kurczaka 200 gram boczku wędzonego 2-3 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 4 ziemniaki 2 mniejsze cebule Kiełbasa ( cienka, typowa na ognisko ) Sól Pieprz Majeranek Woda Wykonanie: Groch przepłukujemy wodą ( w przypadku grochu łuskanego nie ma konieczności wcześniejszego jego moczenia ). Warzywa obieramy i kroimy (bez cebuli). Warto jeszcze(...)pamiętajmy aby w czasie uzupełniać wodę, bo stosunkowo szybko ubywa i aby od czasu do czasu mieszać ). Kurczaka wyjmujemy, pozostawiamy do przestygnięcia. Do kociołka dodajemy pokrojone warzywa. Cebulę i kiełbasę podpiekamy w ogniu ogniska. A następnie dodajemy do zupy. Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Całość chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie
Smaki Ewywarzyw. Kolorowa i zdrowa- wiejska ;) Składniki: ciasto: 3,5 szkl mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 kostki drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju dodatki: pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 żółta papryka 2 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 40 dag żółtego sera 10 dag tartej mozzarelli 3 łyżki sosu do pizzy - może być(...)prostokątne kawałki. Na boku pizzy układamy kawałki sera, zawijamy brzegi, tak żeby ser był w środku. Na ciasto następnie wysypujemy potarkowany ser żółty oraz mozzarellę. Na wierzch układamy plastry kiełbasy, pomidora, cebuli oraz paski papryki. Pieczemy ok 12 minut w 160 st. Przeróżne drewniane akcesoria do kuchni ( i nie tylko) znajdziecie w PRACOWNIA GRATY I SZPEJE . Każdy na pewno znajdzie
Z Majeczką w kuchnikaszankę z grilla lub podsmażaną z cebulą. Pewnego dnia dowiedziałam się z czego jest robiona i nigdy więcej jej nie tknęłam. Na szczęście z pomocą przychodzi wegańska wersja tej kiełbasy. Pomysł na ten przepis powstał podczas przygotowywania pasztetu pieczarkowego z kaszą gryczaną. Niezmiksowana masa w smaku bardzo przypominała mi beztłuszczową kaszankę. Postanowiłam ja upiec i spróbować podsmażyć(...)pieczarkowo-gryczanej i podsmażyć. Dodać sos sojowy i pieprz do smaku. Masę można przełożyć do osłonek lub folii, aby nadać kształt kiełbasy. Smacznego
wegujemy