Prosty przepis na sernik na zimno o smaku brzoskwini z marakują. Przygotowany na spodzie herbatnikowym z masą serową z prawdziwego twarogu z dodatkiem pulpy z marakui oraz galaretki brzoskwiniowej i kawałków brzoskwiń. Na wierzchu znajduje się żelka z marakui i galaretki brzoskwiniowej. Sernik wychodzi lekki i piankowy, o konsystencji ptasiego mleczka. W smaku jest orzeźwiający, a słodycz brzoskwini(...)Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Studzimy. Brzoskwinie z puszki dokładnie osuszamy z syropu i kroimy w drobną kostkę (2 połówki brzoskwini odłożyłam do dekoracji wierzchu sernika). Twaróg przenosimy do miski i miksujemy z pulpą z marakui, cukrem pudrem oraz zimną galaretką. Wkładamy do lodówki, by masa zaczęła lekko tężeć. Następnie dodajemy kawałki brzoskwiń i mieszamy wszystko
Kuchnia MagdaLenyProsty przepis na sernik na zimno o smaku brzoskwini z marakują. Przygotowany na spodzie herbatnikowym z masą serową z prawdziwego twarogu z dodatkiem pulpy z marakui oraz galaretki brzoskwiniowej i kawałków brzoskwiń. Na wierzchu znajduje się żelka z marakui i galaretki brzoskwiniowej. Sernik wychodzi lekki i piankowy, o konsystencji ptasiego mleczka. W smaku jest orzeźwiający, a słodycz brzoskwini(...)Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Studzimy. Brzoskwinie z puszki dokładnie osuszamy z syropu i kroimy w drobną kostkę (2 połówki brzoskwini odłożyłam do dekoracji wierzchu sernika). Twaróg przenosimy do miski i miksujemy z pulpą z marakui, cukrem pudrem oraz zimną galaretką. Wkładamy do lodówki, by masa zaczęła lekko tężeć. Następnie dodajemy kawałki brzoskwiń i mieszamy wszystko
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam serniki! Dlatego na pewno zabraknie ich w mojej Książce kucharskiej. Ten jest bardzo prosty – szybki spód z gotowych ciastek owsianych z czekoladą i kropelki czekolady zatopione w serze. Składniki: ? 1 kg mielonego białego sera – używam Piątnicy ? 5 jajek ? 1 budyń waniliowy ? 1 cukier waniliowy ? 1 szklanka cukru ? 200 g drobnych groszków czekoladowych, dostępne jako posypka Spód(...)ustawić blaszkę z wrzącą wodą. ? Piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze przez 90 minut. ? Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i wyjąć sernik po lekkim przestudzeniu. ? Wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Mój sernik wyrósł za mocno i popękał. W szczeliny wlałam rozpuszczoną gorzką czekoladę, co dało
To co kochamdrugi dzień świąt ciekawa jestem, czy już jesteście przejedzeni, czy dopiero dzisiaj nastapi punkt kulminacyjny. Ja delektuję się sernikiem z likierem jajecznym, mało słodkim i prawie dietetycznym, na dodatek bezglutenowym. Dekorację można dostosować do każdej okolicznośći, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie. Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 1 szklanka likieru Adwokat ? 5 jajek ? 3 łyżki mąki(...)wypuszczoną na zewnątrz. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę. ? Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z likierem. ? Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. ? Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć
To co kochamUwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny czyli sernik z czarną porzeczką. Upiekłam małą porcję w małej tortowniczce, bo wiedziałam, że będzie tylko dla mnie z powodu awersji mojej rodziny do czarnej porzeczki. Delektowałam się nim długi czas, a smakuje wybornie(...)Piec w 130 st.C przez 80 minut. ? Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekaniku na 15 minut, nastepnie otworzyć piekarnik i trzymać ciasto jeszcze 15 minut. ? Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. ? Udekorowałam listkami mięty i kwiatkami lawendy
To co kochamJuż chyba pisałam niejednokrotnie, że moja mama jest wyśmienitą kucharką i „piekarką”. I znowu mnie zaskoczyła! Niedawno degustowałam u niej sernik śmietankowy na kakaowym spodzie, a że jestem sernokożercą i jadłam już niejeden, to ten zaskoczył mnie i smakiem, i prostotą. Postanowiłam go sama upiec i oto jest! Spód wilgotny, kakaowy, a ser aksamitny, rozpływający się(...)ustach. Prosty, dostojny i bardzo, bardzo smaczny. Składniki: Spód ? 125 g masła ? 1 łyżka kakao ? 1/3 szklanki cukru ? 2 jajka ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik ? 1 kg sera białego zmielonego ? 1 szklanka cukru ? 1 szklanka śmietany 30% ? 8 jajek ? 100 g masła ? 1 cukier waniliowy ? 1 budyń waniliowy Wykonanie: Spód ? Rozpuścić masło, cukier
To co kochamTakiego sernika jeszcze nie piekłam i nie jadłam. Konsystencja jest aksamitna i jednorodna, a smak wyraźnie chałwowy. Wyjątkowo udany sernik, który bardzo smakował całej rodzinie, bo poprzedni z marcepanem mniej przypadł im do gustu. Do sernika użyłam polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser jak zwykle z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy(...)mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania. Składniki: ? 1 kg białego sera mielonego ? 5 jajek ? 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ? 300 g chałwy waniliowej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ? 1 gorzka czekolada ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? kawałki chałwy do ozdoby Wykonanie: ? Mleko skondensowane zagotować z pokruszoną chałwą. Należy cały czas
To co kochamAksamitny sernik o smaku ptasiego mleczka i wyglądzie pastelowej, pomarańczowo-zielonej zebry. Masa serowa jest naturalnie barwiona szafranem i zieloną japońską herbatą Matcha. Idealny na wiosenny podwieczorek do kawy. Składniki: Ser ? 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica ? 8 jajek ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 250 g masła ? 1 szklanka śmietany 18% – 250 g ? 3 łyżka mąki(...)piec jeszcze 1,5 godziny. ? Studzić najpierw w otwartym piekarniku, potem wyjąć i po ostudzeniu wstawić do lodówki. ? Masę kajmakową podgrzać, wylać na wystudzony sernik. ? Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować wg uznania
To co kochamSernik o smaku lata! Z owocami a’la keks, bez cukru, słodzony tylko białą czekoladą, a więc kwaskowy i orzeźwiający. Idealny na lato do mrożonej kawy. Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 2 białe czekolady ? 5 jajek ? 4 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% ? 1 szklanka pokrojonych moreli ? 1 szklanka borówki amerykańskiej ? 1 szklanka czerwonej porzeczki(...)wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 minut. ? Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut. ? Po wystygnięciu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej
To co kochamsukcesie sernika z malinami postanowiłam maliny zamienić na morele. Wyszedł tak samo pyszny jak pierwowzór, czyli rozpływający się w ustach, mięciutki i bardzo, bardzo delikatny. Składniki: ? 1/2 kg sera białego mielonego ? 1/2 kg sera mascarpone ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 6 jajek ? 4 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus morelowy ? 10 miękkich moreli ? 3 łyżki cukru Wykonanie: Morele(...)moreli wyjąć pestki i zmiksować owoce z cukrem na gładki mus. Sernik ? Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. ? Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. ? Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna. ? Wlać do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. ? Na powierzchnę sera nakładać delikatnie
To co kochampichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę kajmakową, i w 15 minut upiekłam ten sernik. Można go podawać z bitą śmietaną zimową porą, a latem(...)czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. – Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut. – Wyjąć i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin
To co kochamtemu i do tej pory zapomnianej ;). No i to był strzał w dziesiątkę, bo po tłustoczwartkowych, ciężkich choć pysznych, słodkościach, trzeba nam było czegoś lżejszego i orzeźwiającego. I ten sernik taki właśnie jest - lekki, puszysty, nie za słodki. Do masy serowej dodałam część plastrów ananasa zmiksowanych na pulpę, pozostałymi udekorowałam wierzch sernika. Całość wieńczy galaretka cytrynowa, choć bardziej pożądana(...)serową, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Ananasa dobrze osączyć na sitku z syropu. 6 plastrów zmiksować na gładką pulpę, resztę ananasa zachować do wyłożenia na wierzch sernika ( w mojej puszce było dokładnie 10 plastrów ananasa ). Żelatynę zalać wodą lub mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia. W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier puder, pulpę z ananasa, dodać
Opowieści z piekarnikaWyrównujemy powierzchnię i wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze około 70 minut. Gotowy sernik powinien być jasny, płaski, może lekko pęknąć. Po przewidzianym czasie pieczenia dotknijcie środek sernika delikatnie palcem, jeśli jest ścięty - można wyłączyć piekarnik. Jeśli nadal jest lepki, wydłużcie(...)pieczenie o 10 minut. Po wyłączeniu grzania, zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku około 30 minut, po czym otwieramy drzwiczki i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy warstwę ubitej z łyżką cukru pudru śmietanki kremówki 36 %. Powierzchnię ozdobiłam rantem z orzechów włoskich. Masa uzyskuje właściwą, kremową konsystencję oczywiście po nocy spędzonej w chłodzie, dlatego proponuję
Kronika PiekarnikaDzisiaj podam przepis na rewelacyjny sernik tak jak dawniej przygotowywały go nasze mamy i babcie. Jest to sernik ciężki i treściwy ale bardzo, bardzo smaczny. Jest to stary i niezawodny przepis na sernik, polecam go również państwu. CIASTO : 125 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
Kulinarne Fantazje Marioli