sernik - 18691 przepisów (strona:333/1247)

Sernik na zimno brzoskwinia z marakują 54

Prosty przepis na sernik na zimno o smaku brzoskwini z marakują. Przygotowany na spodzie herbatnikowym z masą serową z prawdziwego twarogu z dodatkiem pulpy z marakui oraz galaretki brzoskwiniowej i kawałków brzoskwiń. Na wierzchu znajduje się żelka z marakui i galaretki brzoskwiniowej. Sernik wychodzi lekki i piankowy, o konsystencji ptasiego mleczka. W smaku jest orzeźwiający, a słodycz brzoskwini(...)Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Studzimy. Brzoskwinie z puszki dokładnie osuszamy z syropu i kroimy w drobną kostkę (2 połówki brzoskwini odłożyłam do dekoracji wierzchu sernika). Twaróg przenosimy do miski i miksujemy z pulpą z marakui, cukrem pudrem oraz zimną galaretką. Wkładamy do lodówki, by masa zaczęła lekko tężeć. Następnie dodajemy kawałki brzoskwiń i mieszamy wszystko

Kuchnia MagdaLeny
Sernik na zimno brzoskwinia z marakują 54

Prosty przepis na sernik na zimno o smaku brzoskwini z marakują. Przygotowany na spodzie herbatnikowym z masą serową z prawdziwego twarogu z dodatkiem pulpy z marakui oraz galaretki brzoskwiniowej i kawałków brzoskwiń. Na wierzchu znajduje się żelka z marakui i galaretki brzoskwiniowej. Sernik wychodzi lekki i piankowy, o konsystencji ptasiego mleczka. W smaku jest orzeźwiający, a słodycz brzoskwini(...)Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Studzimy. Brzoskwinie z puszki dokładnie osuszamy z syropu i kroimy w drobną kostkę (2 połówki brzoskwini odłożyłam do dekoracji wierzchu sernika). Twaróg przenosimy do miski i miksujemy z pulpą z marakui, cukrem pudrem oraz zimną galaretką. Wkładamy do lodówki, by masa zaczęła lekko tężeć. Następnie dodajemy kawałki brzoskwiń i mieszamy wszystko

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z czekoladą Piegusek 41

Uwielbiam serniki! Dlatego na pewno zabraknie ich w mojej Książce kucharskiej. Ten jest bardzo prosty – szybki spód z gotowych ciastek owsianych z czekoladą i kropelki czekolady zatopione w serze. Składniki: ? 1 kg mielonego białego sera – używam Piątnicy ? 5 jajek ? 1 budyń waniliowy ? 1 cukier waniliowy ? 1 szklanka cukru ? 200 g drobnych groszków czekoladowych, dostępne jako posypka Spód(...)ustawić blaszkę z wrzącą wodą. ? Piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze przez 90 minut. ? Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i wyjąć sernik po lekkim przestudzeniu. ? Wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Mój sernik wyrósł za mocno i popękał. W szczeliny wlałam rozpuszczoną gorzką czekoladę, co dało

To co kocham
Sernik adwokacki 48

drugi dzień świąt ciekawa jestem, czy już jesteście przejedzeni, czy dopiero dzisiaj nastapi punkt kulminacyjny. Ja delektuję się sernikiem z likierem jajecznym, mało słodkim i prawie dietetycznym, na dodatek bezglutenowym. Dekorację można dostosować do każdej okolicznośći, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie. Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 1 szklanka likieru Adwokat ? 5 jajek ? 3 łyżki mąki(...)wypuszczoną na zewnątrz. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę. ? Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z likierem. ? Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. ? Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć

To co kocham
Sernik z czarną porzeczką 37

Uwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny czyli sernik z czarną porzeczką. Upiekłam małą porcję w małej tortowniczce, bo wiedziałam, że będzie tylko dla mnie z powodu awersji mojej rodziny do czarnej porzeczki. Delektowałam się nim długi czas, a smakuje wybornie(...)Piec w 130 st.C przez 80 minut. ? Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekaniku na 15 minut, nastepnie otworzyć piekarnik i trzymać ciasto jeszcze 15 minut. ? Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. ? Udekorowałam listkami mięty i kwiatkami lawendy

To co kocham
Sernik śmietankowy 39

Już chyba pisałam niejednokrotnie, że moja mama jest wyśmienitą kucharką i „piekarką”. I znowu mnie zaskoczyła! Niedawno degustowałam u niej  sernik śmietankowy na kakaowym spodzie, a że jestem sernokożercą i jadłam już niejeden, to ten zaskoczył mnie i smakiem, i prostotą. Postanowiłam go sama upiec i oto jest! Spód wilgotny, kakaowy, a ser aksamitny, rozpływający się(...)ustach. Prosty, dostojny i bardzo, bardzo smaczny. Składniki: Spód ? 125 g masła ? 1 łyżka kakao ? 1/3 szklanki cukru ? 2 jajka ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik ? 1 kg sera białego zmielonego ? 1 szklanka cukru ? 1 szklanka śmietany 30% ? 8 jajek ? 100 g masła ? 1 cukier waniliowy ? 1 budyń waniliowy Wykonanie: Spód ? Rozpuścić masło, cukier

To co kocham
Sernik chałwowy 42

Takiego sernika jeszcze nie piekłam i nie jadłam. Konsystencja jest aksamitna i jednorodna, a smak wyraźnie chałwowy. Wyjątkowo udany sernik, który bardzo smakował całej rodzinie, bo poprzedni z marcepanem mniej przypadł im do gustu. Do sernika użyłam polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser jak zwykle z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy(...)mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania. Składniki: ? 1 kg białego sera mielonego ? 5 jajek ? 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ? 300 g chałwy waniliowej ? 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa ? 1 gorzka czekolada ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? kawałki chałwy do ozdoby Wykonanie: ? Mleko skondensowane zagotować z pokruszoną chałwą. Należy cały czas

To co kocham
Sernik pastelowa zebra 46

Aksamitny sernik o smaku ptasiego mleczka i wyglądzie pastelowej, pomarańczowo-zielonej zebry. Masa serowa jest naturalnie barwiona szafranem i zieloną japońską herbatą Matcha. Idealny na wiosenny podwieczorek do kawy. Składniki: Ser ? 1 kg sera zmielonego na sernik, najlepiej Piątnica ? 8 jajek ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 250 g masła ? 1 szklanka śmietany 18% – 250 g ? 3 łyżka mąki(...)piec jeszcze 1,5 godziny. ? Studzić najpierw w otwartym piekarniku, potem wyjąć i po ostudzeniu wstawić do lodówki. ? Masę kajmakową podgrzać, wylać na wystudzony sernik. ? Śmietanę ubić z cukrem pudrem i udekorować wg uznania

To co kocham
Sernik o smaku lata 39

Sernik o smaku lata! Z owocami a’la keks, bez cukru, słodzony tylko białą czekoladą, a więc kwaskowy i orzeźwiający. Idealny na lato do mrożonej kawy. Składniki: ? 1 kg sera białego mielonego ? 2 białe czekolady ? 5 jajek ? 4 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% ? 1 szklanka pokrojonych moreli ? 1 szklanka borówki amerykańskiej ? 1 szklanka czerwonej porzeczki(...)wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 minut. ? Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut. ? Po wystygnięciu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej

To co kocham
Sernik z morelami 43

sukcesie sernika z malinami postanowiłam maliny zamienić na morele. Wyszedł tak samo pyszny jak pierwowzór, czyli rozpływający się w ustach, mięciutki i bardzo, bardzo delikatny. Składniki: ? 1/2 kg sera białego mielonego ? 1/2 kg sera mascarpone ? 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 6 jajek ? 4 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus morelowy ? 10 miękkich moreli ? 3 łyżki cukru Wykonanie: Morele(...)moreli wyjąć pestki i zmiksować owoce z cukrem na gładki mus. Sernik ? Sery delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. ? Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, cały czas miksując na wolnych obrotach. ? Na koniec dodać śmietanę. Masa serowa będzie dość płynna. ? Wlać do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. ? Na powierzchnę sera nakładać delikatnie

To co kocham
Szybki sernik kajmakowy 48

pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę kajmakową, i w 15 minut upiekłam ten sernik. Można go podawać z bitą śmietaną zimową porą, a latem(...)czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. – Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut. – Wyjąć i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin

To co kocham
Sernik na zimno z ananasem 64

temu i do tej pory zapomnianej ;). No i to był strzał w dziesiątkę, bo po tłustoczwartkowych, ciężkich choć pysznych, słodkościach, trzeba nam było czegoś lżejszego i orzeźwiającego. I ten sernik taki właśnie jest - lekki, puszysty, nie za słodki. Do masy serowej dodałam część plastrów ananasa zmiksowanych na pulpę, pozostałymi udekorowałam wierzch sernika. Całość wieńczy galaretka cytrynowa, choć bardziej pożądana(...)serową, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej. Ananasa dobrze osączyć na sitku z syropu. 6 plastrów zmiksować na gładką pulpę, resztę ananasa zachować do wyłożenia na wierzch sernika ( w mojej puszce było dokładnie 10 plastrów ananasa ). Żelatynę zalać wodą lub mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia. W naczyniu umieścić twaróg, serek mascarpone, cukier puder, pulpę z ananasa, dodać

Opowieści z piekarnika
Śmietankowy sernik Bożenki 51

Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy ciasto do piekarnika  rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy  temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze około 70 minut. Gotowy sernik powinien być jasny, płaski, może lekko pęknąć.  Po przewidzianym czasie pieczenia dotknijcie środek sernika  delikatnie palcem, jeśli jest ścięty - można wyłączyć piekarnik.  Jeśli nadal jest lepki, wydłużcie(...)pieczenie o 10 minut. Po wyłączeniu grzania, zostawiamy ciasto w zamkniętym piekarniku  około 30 minut, po czym otwieramy drzwiczki i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy warstwę  ubitej z łyżką cukru pudru śmietanki kremówki 36 %.   Powierzchnię ozdobiłam rantem z orzechów włoskich.  Masa uzyskuje właściwą, kremową konsystencję oczywiście po nocy spędzonej w chłodzie,  dlatego proponuję

Kronika Piekarnika
CUDOWNY SERNIK MOJEJ MAMY, BABCI I PRABABCI + FILMIK 55

Dzisiaj podam przepis na rewelacyjny sernik tak jak dawniej przygotowywały go nasze mamy i babcie. Jest to sernik ciężki i treściwy ale bardzo, bardzo smaczny. Jest to stary i niezawodny przepis na sernik, polecam go również państwu.  CIASTO :  125 g masła 2 żółtka  4 łyżki cukru pudru  1 i 1/2 szklanka mąki pszennej

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania