kiełbasa - 10142 przepisów (strona:319/677)

Zupa chrzanowa 115

robiłam jakiś czas temu [ oj zapas przepisów na zupki powiększył się i to bardzo ]..a ja znów mam smaka na zupkę chrzanową,ale pokombinuję i znów zrobię inną. biała kiełbasa kilka suszonych grzybków [ciut wcześniej namoczonych] susz warzywny cebula listek, ziele domowa vegeta musztarda sok z cytryny chrzan ze słoiczka śmietana jajka majeranek, koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą(...)kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę , grzybki i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę, sok z cytryny,doprawić.Gotować jeszcze chwilkę,dodać pokrojoną kiełbaskę.Na końcu dodać śmietanę.Podawać z ugotowanym jajkiem

Moje domowe kucharzenie
Bigos 195

Zawieruszony przepis na bigosik z grzybkami suszonymi.. 1 kg kapusty kiszonej kawałek kapusty świeżej około 1 kg kiełbasy 1-2 marchewki 60 g suszonych grzybów sól,pieprz listek, ziele Grzyby dzień wcześniej zalać ciepłą, przegotowaną wodą.Następnie grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić, ale wodę zostawić.Grzyby pokroić. Kapustę kiszoną opłukać lekko(...)zalać wywarem z grzybów i gotować aż będzie miękka.Świeżą kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać marchewkę ,przyprawy i gotować do miękkości w drugim garnku, pod koniec dodać kiełbasę. Gdy kapusty będą miękkie, przełożyć do jednego garnka, dodać ugotowane wcześniej grzyby.Wszystko ze sobą wymieszać, chwilę jeszcze podgotować,doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Niedrogi bigos 184

angielskiego i liścia laurowego. Po ok. 10-15 minutach gotowania-dodajemy drobno pokrojone grzyby.Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju, na którym przesmażamy drobno pokrojona cebulę, następnie dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę zwyczajną i jałowcową. Do przesmażonej kiełbasy dodajemy koncentrat, chwilkę smażymy. Całość dodajemy odcedzonej kapusty. Doprawiamy powidłami, ew. solą i pieprzem

Kopystką po garach
Fasolka po bretońsku 170

wieczory-rozgrzewający i sycący-choć, zabijcie mnie, nie mam pojęcia skąd wzięła się nazwa :) SKŁADNIKI: 0,5 kg fasoli Piękny Jaś 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 kiełbasy (u mnie zwyczajna z majerankiem) 200 g. chudego boczku 1 puszka pomidorów lub passata ( u mnie przecier własnej produkcji) Listka laurowe Kilka kulek ziela angielskiego Sól Pieprz Słodka Papryka Ostra(...)świeżą,dodajemy sól, liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy fasole do miękkości.Fasolę odcedzamy-pozostawiając 1/2 szklanki wody. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę. Kiedy boczek zacznie się wytapiać, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek.Następnie dodajemy pomidory, przesmażamy. Kiedy sos się zagęści (można odrobinę rozrzedzić wodą z gotowania fasoli) ,wsypujemy fasolę. Całość doprawiamy

Kopystką po garach
Danie makaronowe z cukinią i chorizo 178

papryki opłukaj zimną wodą, bierz ze skórkę i oczyść z gniazdek. Pokrój w grubą kostkę. Pokrój drobno cebulę i czosnek. Chorizo pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej olej i usmaż kiełbasę. Dodaj cebulę, czosnek i rozgniecione w moździerzu chipotle. Smaż, a w międzyczasie pokrój cukinię i ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Dodaj cukinię do kiełbasy i smaż przez 10 minut

codojedzenia
MAKARON SMAŻONY Z KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI 689

jest właśnie w tym przypadku. Awaryjny przepis z którego korzystam, gdy sytuacja jest podbramkowa.  SKŁADNIKI / 2 porcje 150 g makaronu świderki 1 łyżka oliwy 100 g kiełbasy dobrej jakości / np. lisieckiej, wiejskiej 1 mała cebula 100 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 100 g kukurydzy / mrożonej lub z puszki(odsączonej) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 pomidory 2 duże ząbki czosnku(...)chili 1 łyżka posiekanej natki pietruszki / tylko listki WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy, wykładamy na duży talerz.  Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Pomidory nacinamy na krzyż ( tylko skórkę), wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy

cool and minty
Zupa grochowa z makaronem i wędliną 145

grochową z makaronem i wędliną. Zupa jest bardzo syta i pożywna. Doskonała na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 300g grochu łuskanego, 400g żeberek, 100g makaronu małe kokardki, 150g cienkiej kiełbasy, 150 g wędzonki lub baleronu, 1 marchewka, ½ pietruszki, 1 cebula, 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, szczypta majeranku, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, olej, sól(...)garnka. Zalewam 2 litrami wody. Dodaję kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję 30 minut. Do wywaru dodaję groch oraz marchewkę, pietruszkę i cebulę. Gotuję około 40 minut. 2. Kiełbasę i wędzonkę (baleron) kroję w kostkę i podsmażam na rumiano na oleju. Wędliny dodaję do zupy. Do wywaru wrzucam makaron. Gotuję 5 minut. 3. Z mąki i masła przygotowuję zasmażkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bezglutenowa kuchnia 126

zastąpienie produktów, czyli wymienienie w szafkach mąk, makaronów i innych rzeczy do spożycia to łatwizna, dodatkowo wystarczy kupować bezglutenowy chleb i poszukać rzeźnika, który nie dodaje glutenu do kiełbas. W tym miejscu jednak chcemy zauważyć, że nie jest to takie proste. Dieta bezglutenowa jest specyficzna i nie polega tylko na wykluczeniu z menu szkodliwych produktów, ale również ma za zadanie(...)czas pieczenia, to przyjmuje się, że na 1 kg mięsa trzeba liczyć 50 minut. Żurek mała włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół pora, pół selera) cebula łyżka oleju kiełbasa lub wędzonka (5-10 dag lub według uznania) 5 ziemniaków 2 łyżki mąki sojowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki czubate mleka w proszku przyprawy: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, sól

Kuchcik gotuje
CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU 179

powodzeniem zamknąć w słoiki :) Składniki: * około 700 g pieczarek * 1 większa cebula * papryka czerwona * papryka zielona * papryka żółta * 3 większe marchewki * około 1 kg ziemniaków * 4 śląskie kiełbasy * majeranek tarty * sól, pieprz * kilka kulek ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * 2 łyżki przecieru pomidorowego *  przyprawa do ziemniaków Skworcu *  przyprawa do gulaszu Skworcu *  chili mielone Skworcu Wykonanie(...)małą kostkę ziemniaki, wsypać majeranek (u mnie było go około 1 łyżeczki) i nadal gotować na małym ogniu do momentu aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić i gotowe :) Jeszcze ciepłe można przełożyć w słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu

Zrób to smacznie
Zupa krem ziemniaczany z majerankiem i tymiankiem 153

sycąca. składniki: 900 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 1,5 l bulionu cienka kiełbasa i/lub wędzony boczek natka pietruszki Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. Rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone ziemniaki(...)bulionu. Doprawić do smaku solą jeśli potrzeba. Kiełbaskę lub boczek pokroić w cienkie plasterki i zrumienić na patelni. Gotową zupkę nałożyć na talerze, udekorować  natka oraz zrumienionymi plasterkami kiełbasy lub boczku i można podawać

Monia miesza i gotuje
tortille z fasolą jasiek... 135

Składniki: tortilla 1 opakowanie, fasola Jaś 25 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą(...)przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze 35 minut pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić do wystudzenia na placki tortilli nakładać gęstą fasolę i zwijać w rulony, można podgrzać w kuchni mikrofalowej

W Mojej Kuchni Lubię
Krupnik na wędzonce. 167

kaszą jęczmienna Mazurską MŁYNÓW STOISŁAW . Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów, polecam i zapraszam do sklepu on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/kasza-jeczmienna-mazurska-ekstra-400-torebki-p-3687 . Składniki : 1 pętko dobrej podsuszanej kiełbasy kawałek wędzonego boczku  4/5 ziemniaków 2 marchewki 1 woreczek  kaszy jęczmiennej Mazurskiej Młynów Stoisław   kawałek selera i pora natak pietruszki sól, pieprz do smaku kilka ziarenek ziela(...)angielskiego i pieprzu 100 ml śmietanki 12 % 2,5 l wody lub troszkę więcej Wykonanie : Kiełbasę i boczek kroimy w grubą kostkę, warzywa obieramy, marchewkę kroimy w plasterki a seler wkładamy w kawałku.Por i natkę związujemy i również wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko połowa wody, gdy woda się zagotuje dodajemy łyżkę soli, ziarenka ziela i pieprzu, gotujemy około

Sama słodycz i szczypta chili
Domowa pizza – najlepsza pizza 240

oliwek 3/4 łyżki przyprawy do pizzy Skworcu większa szczypta pieprzu ziołowego Skworcu Farsz: 12 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki czerwonej cebuli Stovit (nadała wspaniałego smaku) kilka półplasterków kiełbasy krakowskiej 2 szczypty soli czosnkowej Skworcu Dodatkowo: dobrej jakości żółty ser Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Do miski(...)nagrzanego piekarnika (środkowy poziom 200 stopni). W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki (bez ogonków), doprawione solą czosnkową. Osobno podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i pokrojoną w kostkę paprykę, pod koniec dodając na patelnię 3 łyżki czerwonej cebuli ze słoiczka. Dosłownie chwilę podsmażamy mieszając składniki. Na podpieczone ciasto wykładamy pieczarki, a następnie resztę składników

Słodkie okruszki
FASOLOWA Z RESTAURACJI " POD KIELICHEM" 157

Bardzo aromatyczna zupa fasolowa ,pełna smaku dobrej kiełbasy i wędzonego boczku. 20 dag.suszonej fasoli białej 1 kość od szynki 1 pęczek włoszczyzny 100 g.wędzonego boczku 100 g.kielbasy( ja dałam jałowcową) 2 cebule 1 łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego Sól(...)drobno posiekaną cebulę.Gdy cebula się zezłoci wsypać mąkę i po chwili wlać filiżankę zimnej wody.Gotować gęstą zasmażkę i dodać do zupy razem z pokrojoną w plasterki kiełbasą.Wsypać jeszcze: ugotowane w bulionie i pokrojone warzywa, mieloną paprykę majeranek, świeżo zmielony pieprz i posiekany czosnek.Gotujemy przez 5 minut i podawać tę solidną pachnącą wędzonką zupę z kromką świeżego chleba

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 134

garnka ;-) Składniki (6 porcji): 500 g karkówki bez kości 2,5 l wody włoszczyzna: korzeń pietruszki, mały seler, zielona część pora, 1 duża marchew pomidory w puszce 400 g kiełbasa owędzana - 150 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego  100 ml mleka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, kilka kulek ziela angielskiego, liść laurowy(...)seler, pietruszkę, czosnek oraz zieloną część pora. Pomidory zblendować na gładką konsystencję, dołożyć do garnka razem z koncentratem. Gotować 30 minut. Uzupełnić w razie konieczności przyprawy. W tym czasie kiełbasę, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu przez 10 minut, dołożyć starte na drobnych oczkach ogórki i jeszcze przez 10 minut smażyć. Dołożyć do zupy i gotować 10 minut

Poezja Smaków - blog kulinarny