kiełbasa - 10142 przepisów (strona:316/677)

Leczo z cukinią i wołowiną 142

taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy. Przepis nie co zmodyfikowałam, ponieważ wolę lżejszą wersję tego dania. Kiełbasę zastąpiłam wołowiną, smalec oliwą. Dodałam cukinię i mój ukochany groszek cukrowy, któremu nie potrafię się oprzeć. Powstało fantastyczne danie

Wędrówki po kuchni
Idealna sałatka na grilla 120

rodacy zaczęli masowo uprawiać sport narodowy, jakim jest grillowanie. W ruch idą rozpałki, trociny, gazety, węgiel i brykiety, a co więksi perwersi używają benzyny. Zaczynają się gorączkowe przygotowania, mięsa, kiełbasy i inne cuda na kiju rodem ze sklepu mięsnego. Czasem ktoś pomyśli o warzywach grillowanych i liczy po cichu, że biesiadnikom grillowana cukinia zębów nie wyrwie i zjedzą trochę mniej(...)Czasem należy zmienić lud barbarzyński w cywilizowany i podać mu coś, co ładnie wygląda. Lud barbarzyński zaciekawiony spróbuje i może uda nam się wyciągnąć z krainy tłustych karkówek i kiełbas chociaż jednego osobnika, który na widok warzyw nie będzie dostawał drgawek. Próbujmy! Idealną sałatką na grilla, a jednocześnie pyszną i pięknie wyglądającą, jest sałatka z botwiny. Bardzo prosta do zrobienia

ladykitchen
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY I PORA 171

przejrzenia moich poprzednich wersji takiego bigosu, bo jest ich już na blogu naprawdę sporo 😉 Składniki: 1 główka młodej kapusty 4 szt. pora (biała część) 2-3 pętka dobrej kiełbasy ok. 300 ml soku pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól ostra i słodka papryka olej zielenina Wykonanie:  Pora kroimy na talarki, smażymy na oleju około 5 minut po czym(...)dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę. Kapustę szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut. Następnie wodę odlewamy, do kapusty wrzucamy zawartość patelni, dodajemy sok pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu dosłownie 10 minut, aby smaki wzajemnie przeszły. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem lub natką

Walijskie Pichcenie
Bigos z młodej kapusty 161

szybko a taki duży gar starcza na obiad na 2 dni. Nie wymaga wiele pracy, smakuje wyśmienicie! Składniki: 2 główki młodej kapusty 70 dag szynki wieprzowej 45 dag kiełbasy cienkiej podwawelskiej 35 dag wędzonego boczku 2 cebula 1 marchewka 2 pęczki świeżego koperku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 4-5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu(...)startą na tarce jarzynowej marchewką,  zalewam wywarem z szynki, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia. Cebulę obieram, kroje w kostkę, tak samo boczek i cienką kiełbasę, wrzucam wszystko na suchą patelnię, stawiam na ogniu pod przykryciem i przesmażam do momentu aż boczek się wytopi a cebulka zeszkli, wtedy wybieram łyżką cedzakową z patelni i dodaję wszystko

Wanilia i Kardamon
Leczo z kiełbasą 139

Składniki 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte cukinia 4 ząbki czosnku 2-3 kawałki kiełbasy myśliwskiej 3 cebule 3-4 pomidory 90 g przecieru pomidorowego puszka pomidorów z puszki sól, pieprz słodka i ostra papryka kilka kropel sosu sojowego Przygotowanie Umyte warzywa pokroić w paski (wcześniej usunąć z papryk i pomidorów pestki). W większym garnku podsmażyć(...)łyżce oleju jedna cebulę dodać pokrojone warzywa i smażyć kilka minut.  Kiełbasę pokroić w talarki i podsmażyć z pozostałymi dwoma cebulami i trzema ząbkami czosnku ( przeciśnięte przez praskę). Dodać do warzyw razem z przecierem i pomidorami z puszki.  Doprawić do smaku, wymieszać i trzymać na ogniu ok 30-40 min. Po zgaszeniu ognia dodać jeszcze jeden ząbek czosnku

Gaździnka warzy
Bigos z młodej kapusty 135

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Możecie zrobić w wersji z kiełbasą lub bez. Ja mam bez, ponieważ użyłam ten bigos do golonki. Kapustę poszatkować drobno. Na patelnię wlać odrobinę oleju i wrzucić pokrojony drobno boczek. Smażyć tak długo aż powstaną prawie chrupiące skwarki. Następnie dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć aż zmięknie. Teraz już czas na grzybki suszone, kapustę(...)majeranek,przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż kapusta zmięknie. Jeśli chcecie dodać kiełbasę to należy ją pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni. Dodać do bigosu i chwilkę jeszcze gotować. Na koniec dodać pokrojony drobno koperek i dokładnie wymieszać. Bigosik pierwsza klasa, polecam

Kuchnia Pokoleń
Wielkanocny żurek na oleju rzepakowym 88

wracam z sentymentem. Składniki pół litra gotowego zakwasu – Przepis na zakwas TU pół włoszczyzny (bez kapusty ) 3 łyżki oleju rzepakowego wędzony boczek – ok 150 gr. dwa pętka kiełbasy 2 ugotowane na twardo jajka. około 1 litra wody sol, pieprz ,majeranek do smaku liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 3 łyżki słodkiej śmietany łyżeczka startego chrzanu(...)patelnię, wrzucamy starte warzywa i podsmażamy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i przesmażone warzywa i gotujemy ok 5 minut. Na patelni stapiamy boczek, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę i chwilkę smażymy. Przekładamy do wywaru z warzyw i gotujemy ok 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas, śmietanę, chrzan, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek . Doprawiamy majerankiem. Pozostałą cześć boczku

Kasia i jej kobiecy świat
Leczo 103

Składniki: 1 cukinia 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 cebula biała 30 dag kiełbasy wiejskiej 2 duże dojrzałe pomidory 10 pieczarek olej pietruszka – natka słodka papryka mielona ostra papryka mielona koncentrat pomidorowy pieprz   Do garnka wlewam olej. Wrzucam cebulkę pokrojoną w lostkę, chwilę duszę mieszając. Wrzucam obrane i pokrojone w plastry pieczarki. Dodaję obraną ze skórki(...)pokrojoną w kostkę kiełbasę. Nadal duszę, mieszając. Cukinię przekrawam na pół, wycinam nasionka. Odkrawam końce. Kroję na plasterki. Wrzucam do garnka. Papryki kroję w kostkę, także umieszczam w garnku. Chwilę wszystko duszę. Zalewam wrzątkiem. Dodaję sól. Pomidory nacinam i sparzam. Obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne. Kroję w kostkę, dodaję do garnka. Chwilę wszystko gotuję. Dodaję około 1/3 łyżeczki papryki

MojaQchnia.pl
Bigosik z młodej kapusty 155

Bigosik to pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Można go podać z młodymi ziemniaczkami lub z pieczywem. 2 małe główki młodej kapusty 1 cebula 2 małe marchewki pętko kiełbasy np. toruńskiej łyżka suszonej włoszczyzny sól świeżo zmielony pieprz 1 l rosołu łyżka oleju 2 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pęczek koperku Kapustę oczyścić(...)wodą). Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę i startą na grubych oczkach marchew. Gotować do miękkości. Na patelni rozgrzać olej z masłem, zeszklić posiekaną cebulę. Dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę przesmażyć na patelni po cebuli, dodać do bigosiku. Doprawić do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek

Smakołyki Asi
Kiełbasa zapiekana w tortilli 182

Składniki: 2 tortille o średnicy 30 cm Fanex 3 białe kiełbasy 2 średnie cebule 10 dkg sera żółtego zioła prowansalskie słodka papryka sos słodkie chili Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka … Czytaj dalej Kiełbasa zapiekana w tortilli

czarrna od kuchni
Chrzanowe paszteciki z białą kiełbasą 174

białego:). Na pewno zaskoczymy gości. Mogą być także przekąską na imprezowym stole. Na pewno dla wielu osób będą nowością i przyjemnym zaskoczeniem:).  1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu  1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy farsz, boki

Szefowa kuchni
Zupa z młodą kapustą i białą kiełbasą 136

Kapuśniaczek z białą kiełbaską..pycha. biała kiełbasa kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz domowa wegeta listek , ziele koperek Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę i marchew.Dodać przyprawy, gotować.W między czasie poszatkować kapustę .Dodać dodać do garnka z ziemniakami i gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Gemelli z salsiccia i parmezanem 166

oleju 1 łyżka oliwy garść świeżej bazylii 2 łyżki świeżego oregano 3 lyżki startego parmezanu Pokrój cebulę, chili i czosnek w kostkę. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją na plasterki. Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż aż się zrumieni. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Pokrój zioła, świeże pomidory w kostkę i dodaj

codojedzenia
Kociołek po serbsku 244

małą , tak żeby było czuć mięso po uduszeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czosnek obieramy i wyciskamy do mięsa , odstawiamy na noc , żeby się przegryzło . Kiełbasę kroimy w krążki niezbyt grube . Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki . Fasolkę odsączamy z zalewy . Cebulę kroimy w piórka . Jak już mamy przygotowane składniki , idziemy do ogrodu i nieźle(...)ogień, wieszamy gar , wkładamy smalec , na rozgrzany wrzucamy cebulkę , kminek , podsmażamy ( trzeba utrzymać mocny ogień , ale się daje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie wkładamy kiełbasę , smażymy , dalej mięso i także smażymy . Jak składniki podstawowe się przyrumienią , dodajemy pastę ajvar ,resztę przyprawy , pomidory z puszki , szklankę wody . Nakrywamy pokrywą i dusimy przez około 60 minut , już

Ogrodnik w podróży
KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU 166

bazie suchej fasoli "Jaś" i dobrze się stało, bo okazało się, że ... na blogu nie mam przepisu na to pyszne, jednogarnkowe danie 😊 Składniki: 400 g fasoli "Jaś" 3 pętka kiełbasy kawałek boczku pomidory z puszki 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego ziele angielskie liść laurowy cząber majeranek sól ostra papryka szczypta cukru Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego(...)świeżą dodać liść laurowy, ziele angielskie, cząber, majeranek i gotować fasolę na małym ogniu do miękkości. Boczek pokroić w kostkę podsmażyć na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć także kiełbasę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek . Następnie przełożyć całą zawartość patelni do ugotowanej fasoli. Dodać pomidory (ja blenduję wcześniej),przecier pomidorowy, sól, przyprawy i gotować całość chwilę, aby smaki

Walijskie Pichcenie