przepyszne! Mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku 1 mała cukinia ok.3 ząbków czosnku sól do smaku, u mnie różowa himalajska świeża bazylia tarty parmezan opcjonalnie szynka krojona Serrano lub kiełbasa Chorizo Na dużej patelni rozgrzej chlust oliwy z oliwek, wrzuć na gorący olej czosnek pokrojony w plasterki i szynkę Serrano lub kiełbasę Chorizo pokrojoną w kostkę. Smaż przez chwilę. Dodaj
Z Kuchni Do Kuchnimączyste ziemniaki, takie jak denary albo lordy. Jakie kombinacje smakowe można stworzyć na ich bazie? Sprawdź kilka inspiracji na pyszne połączenia! Zapiekanka ziemniaczana z wędliną Plasterki ziemniaków z kawałkami kiełbasy, szynki albo boczku to bardzo popularne i proste składniki, z których przygotujesz pyszny obiad. Jednak dzięki doborowi odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy(...)zwykłą szynkę zamienisz na długodojrzewającą, np. parmeńską albo szwarcwaldzką. Będą do niej pasować zielone warzywa, takie jak szparagi albo brokuły. Kiełbasę w ciekawy i prosty sposób urozmaicisz oscypkiem, który stanowi w tego typu daniach doskonałą alternatywę dla serów żółtych. Pomysły na zapiekanki ziemniaczane z wędliną znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zapiekanki/zapiekanka-z-ziemniakow Zapiekanka ziemniaczana z mięsem W chłodne dni, zwłaszcza jesienne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne nieco inne łazanki. Kuchnia Bawarska w moim wydaniu Składniki • 1 kg kiszonej kapusty( mam kapustę z marchewką i cebulką przepis w mojej kolekcji ) • 300 g kiełbasy • 100 g surowego boczku wędzonego • 1 cebula • ząbek czosnku • 1 opakowanie szpecli (kluski lane gotowane) • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej • pęczek ziół lubczyk ,pietruszka może być z zamrażarki(...)wrzątku wrzucić szpecle gotować aż wypłyną odcedzić dodać do kapusty nie gotować już 3. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek dodać cebulę, przeciśnięty czosnek ,pokrojoną kiełbasę . Wszystko razem usmażyć dodać do kapusty dodać posiekane zioła i przyprawy wymieszać
W królestwie smaków BeatySchab po sztygarsku czyli schab pieczony nadziewany kiełbasą albo kabanosami to danie kuchni śląskiej. Wędzona wkładka dodaje mu dymnego posmaku, a odpowiednio dobrane przyprawy niezwykłego aromatu. Tak upieczony schab jest mięciutki i soczysty. Moi panowie go uwielbiają. Na Śląsku to danie podaje się od dawna, przeważnie na uroczystościach rodzinnych lub świątecznych obiadach. Doskonale pasują do niego kluski śląskie , ale równie(...)ziemniakami czy kasza. Obok śląskich rolad schab sztygarski jest jedną z bardziej znanych potraw regionu. Mocny aromat czosnku i kminku nadaje mu cudownego charakteru, a po przekrojeniu oczko kiełbasy mruga zachęcając do jedzenia. Nie trzeba być Ślązakiem żeby spróbować tego dania i pokochać je tak jak my. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawoli. W każdej wersji smakuje pysznie, aczkolwiek uwielbiam ten smak z produktami z ziemniaków. Do tego majeranek, chili i słodka papryka świetnie podkreślą smak dania. Składniki: 190 g kiełbasy 1 duża cebula 4 duże pieczarki połowa papryczki chili pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia Dodatkowo: 500 g kopytek, klusek śląskich. Ryż, kasza lub makaron. Przygotowanie: Kiełbasę, obraną cebulę pieczarki
Zasmakuj Kuchnisłoiczka. Jak dla mnie innych potraw na Wielkanoc może nie być, ale barszcz obowiązkowo! szynka wędzona/kości wędzone (do przygotowania wywaru) 0,5 litra zakwasu żytniego kawałek kiełbasy (np. podlaska) kawałek pieczonego mięsa kawałek ugotowanego schabu ugotowane jajka (jedno na talerz) kawałek twarogu chrzan sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z wędzonego mięsa bądź kości ugotować wywar. Do wywaru wlać(...)zakwas, wlewać go powoli sprawdzając czy barszcz jest wystarczająco kwaśny. Całość zagotować. Pieczone i gotowane mięso oraz kiełbasę pokroić w małe kawałki i włożyć do głębokiego talerza lub miseczki. Dodać pokruszony twaróg i jajko pokrojone w półplasterki. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Wszystko zalać gorącym barszczem. Na koniec dodać chrzan. Najlepszy to chrzan w korzeniu, wcześniej wymyty i oczyszczony, skrobany
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBigos z kapusty pekińskiej Składniki : kapusta pekińska - 1 szt duża czosnek - 1 ząbek kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki - 0,5 kg papryka - 3 szt cebula - 5 szt ogórki kiszone - 5 szt keczup pikantny 280 g Kuleczki : mięso mielone - 600 g jajko - 1 szt bułka tarta - 2 łyżki sól i pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Kapustę pekińską(...)pokroić, przełożyć do garnka, podlać małą ilością wody, posolić, dusić na wolnym ogniu. Ogórki kiszone i kiełbasę pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pieczarki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wszystkie składniki przesmażyć oddzielnie na tłuszczu, dodać do kapusty, razem z czosnkiem, poddusić. Z mielonego mięsa, formować małe kulki, obtaczać w tartej bułce
Kuchnia Danusikuchenny i świąteczny kurz opada, a wszyscy wracają do codzienności ktoś w domu gotuje aromatyczny żurek...Można? Czemu nie - można. Żurek podaję z rzeżuchą, jajkiem i klopsikami z białej kiełbasy. Dla chcących zawsze czeka w pobliżu chrzan. Gdyby na świątecznym stole żurek miałby być głównym daniem to podałabym go na puree ziemniaczanym lub odsmażonymi na złoto ziemniakami(...)oleju boczek i drobno posiekaną cebulę. Dodaję do bulionu, mieszam, chwilę jeszcze podgotowuję. Na koniec do garnka wlewam żurek, doprawiam do smaku. Podaję z ćwiartkami jajek i białą kiełbasą. Opcjonalnie doprawiam chrzanem na talerzu i dodaję puree ziemniaczane. Jest wtedy bardzo syto! Smacznego
Zasmakuj KuchniSkładniki: 1 bagietka 1 opakowanie serka kanapkowego, u mnie czosnkowy 2 ogórki marynowane 1 laska dobrej kiełbasy garść oliwek Przygotowanie: Bagietkę pokroić na kromeczki, ogórka i kiełbasę pokroić w plasterki, … Czytaj dalej Kanapeczki z bagietki
czarrna od kuchniSałatka wymyślona na poczekaniu z resztek z obiadu .Polecam jeśli Wam zostanie biała kiełbasa na drugi dzień i wczorajsze np.ugotowane ziemniaki ,wystarczy troszkę fantazji i gotowe.Smacznego!. Biała kiełbaska Sałata Pomidory cherry Kukurydza Ugotowane ziemniaki plasterki Natka pietruszki Sos beszamel ************************** Sałatę opłukać i osuszyć.Kiełbasę pokroić w plasterki.Kukurudzę odcedzić.Pomidory pokroić na pół.Natkę posiekać.Wszystkie składniki ze sobą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś przepis na zupę fasolową, pachnąca wędzonką i majerankiem. Do tego zupa jest sycącą, rozgrzewająca i bardzo pyszna. Składniki: 300 g drobnej fasoli 300 g kiełbasy 250 g boczku 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Fasolę(...)minut, aż fasola będzie prawie miękka. W tym czasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać do fasoli i gotować do miękkości warzyw. Na patelni na odrobinie oleju podsmażyć kiełbasę z cebulą, na koniec dodać czosnek, chwilę razem podsmażyć, przełożyć do garnka, dodać również pokrojony w kostkę boczek i majeranek. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku
magiczna kuchnia Kasipowstała naprawdę przepyszna sałatka z ziemniakami. Sałatka ziemniaczana z majonezem / 1 porcja Składniki: 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 ugotowana marchewka 1 ugotowana pietruszka 50 g kiełbasy toruńskiej 3 łyżki konserwowego groszku 2 łyżki konserwowej kukurydzy 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski przekładamy groszek i kukurydzę(...)puszki. Wszystkie warzywa obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do kukurydzy z groszkiem. Kiełbasę obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z majonezem. Odstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się
Moja smaczna kuchniaświątecznych otrzymuje kawałek jajka, kiełbaski i chlebka to proponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek kiszony, papryka, ... żurek Zasada 1 - Zero pieczywa Proponuje zrezygnować z pieczywa. Ja tak robię(...)oleju z cebulką i rodzynkami - dziś znowu jest bez rodzynek, jak wersja pierwotna, którą pamiętam ze stołu mojej babci. Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą kiełbasą były dodatki warzywne - tu też patrzymy co dodajemy, by czasem nie wylądowało coś węglowodanowego jak ziemniaki. Oczywiście żurek jemy bez chleba. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim więc jest odrobinę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewoda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe 700 g mięsa wieprzowego (np. mięso od szynki, łopatka, karczek) 0,5 kg kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy(...)Następnie na rozgrzanym smalcu, po kolei, podsmażamy mięsa zanim trafią do gotującej się kapusty. Na pierwszy ogień idą kości i żeberka. Następnie wołowina. Boczek surowy. Mięso wieprzowe. Boczek wędzony. Kiełbasa. Wszystko odbywa się na tej samej patelni. Oczywiście nakładając następny gatunek mięsa do podsmażenia dokładamy i rozgrzewamy także następną partię smalcu. Wołowinę, wieprzowinę oraz żeberka lekko solimy i pieprzymy
Pichceniomaniajakimkolwiek innym wywarze. Składniki: 1 litr zakwasu bezglutenowego na mące z quinoy i mące gryczanej (przepis tu ) 700 ml rosołu z kaczki 200 g wędzonego boczku 2 białe kiełbasy z dzika (mogą być zwykłe) 1 cebula 1 łyżka smalcu 3 ząbki czosnku majeranek starty chrzan pieprz sól jajka na twardo plasterki ugotowanej marchewki szczypiorek Wykonanie: Cebulę kroimy(...)kosteczkę i podsmażamy na smalcu. Boczek i kiełbasę kroimy w plasterki i razem z cebulką wrzucamy do rosołu i zagotowujemy go, gotujemy około 5 minut. Wlewamy rozmieszany zakwas, mieszamy, aż do momentu ponownego zagotowania. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dużą ilością majeranku, chrzanem (według uznania, ja lubię sporo, ale tak żeby nie zdominował smaku żurku), świeżo zmielonym
Quinoa Raz!