kiełbasa - 10142 przepisów (strona:316/677)

Kiełbasa zapiekana w tortilli 199

Składniki: 2 tortille o średnicy 30 cm Fanex 3 białe kiełbasy 2 średnie cebule 10 dkg sera żółtego zioła prowansalskie słodka papryka sos słodkie chili Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka … Czytaj dalej Kiełbasa zapiekana w tortilli

czarrna od kuchni
Chrzanowe paszteciki z białą kiełbasą 175

białego:). Na pewno zaskoczymy gości. Mogą być także przekąską na imprezowym stole. Na pewno dla wielu osób będą nowością i przyjemnym zaskoczeniem:).  1 arkusz ciasta francuskiego 3 białe kiełbasy surowe 3 łyżki chrzanu  1 jajko majeranek 1. Kiełbasę wyciągamy z flaka. Zagniatamy z chrzanem. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy farsz, boki

Szefowa kuchni
Zupa z młodą kapustą i białą kiełbasą 139

Kapuśniaczek z białą kiełbaską..pycha. biała kiełbasa kawałek młodej kapusty  marchewka  ziemniaki sól,pieprz domowa wegeta listek , ziele koperek Do garnka wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę i marchew.Dodać przyprawy, gotować.W między czasie poszatkować kapustę .Dodać dodać do garnka z ziemniakami i gotować do miękkości.Dodać koperek, w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Gemelli z salsiccia i parmezanem 172

oleju 1 łyżka oliwy garść świeżej bazylii 2 łyżki świeżego oregano 3 lyżki startego parmezanu Pokrój cebulę, chili i czosnek w kostkę. Zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją na plasterki. Dodaj kiełbasę do warzyw i smaż aż się zrumieni. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje. Pokrój zioła, świeże pomidory w kostkę i dodaj

codojedzenia
Kociołek po serbsku 247

małą , tak żeby było czuć mięso po uduszeniu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Czosnek obieramy i wyciskamy do mięsa , odstawiamy na noc , żeby się przegryzło . Kiełbasę kroimy w krążki niezbyt grube . Ziemniaki obieramy i kroimy w duże kawałki . Fasolkę odsączamy z zalewy . Cebulę kroimy w piórka . Jak już mamy przygotowane składniki , idziemy do ogrodu i nieźle(...)ogień, wieszamy gar , wkładamy smalec , na rozgrzany wrzucamy cebulkę , kminek , podsmażamy ( trzeba utrzymać mocny ogień , ale się daje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie wkładamy kiełbasę , smażymy , dalej mięso i także smażymy . Jak składniki podstawowe się przyrumienią , dodajemy pastę ajvar ,resztę przyprawy , pomidory z puszki , szklankę wody . Nakrywamy pokrywą i dusimy przez około 60 minut , już

Ogrodnik w podróży
KLASYCZNA FASOLKA PO BRETOŃSKU 170

bazie suchej fasoli "Jaś" i dobrze się stało, bo okazało się, że ... na blogu nie mam przepisu na to pyszne, jednogarnkowe danie 😊 Składniki: 400 g fasoli "Jaś" 3 pętka kiełbasy kawałek boczku pomidory z puszki 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego ziele angielskie liść laurowy cząber majeranek sól ostra papryka szczypta cukru Wykonanie: Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Następnego(...)świeżą dodać liść laurowy, ziele angielskie, cząber, majeranek i gotować fasolę na małym ogniu do miękkości. Boczek pokroić w kostkę podsmażyć na suchej patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć także kiełbasę, pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek . Następnie przełożyć całą zawartość patelni do ugotowanej fasoli. Dodać pomidory (ja blenduję wcześniej),przecier pomidorowy, sól, przyprawy i gotować całość chwilę, aby smaki

Walijskie Pichcenie
Jajko sadzone inaczej 167

Mamy poniedziałek 😊 Otwieram rano lodówkę i patrzę co też zostało w niej po weekendzie? Jest laska kiełbasy i jajko 😃 No więc kroję kiełbasę w kostkę, wrzucam na patelnię, podsmażam pomalutku, żeby wytopił się tłuszcz, aby sama kiełbaska była rumiana i chrupiąca. Wybijam na nią jajko. Ale może jeszcze coś bym do tego dodała? Tak, jest szczypiorek i reszta czystego żurku

Kulinarne przemyslenia
Zapiekanka z patelni 759

stół. Składniki: 15 niedużych, ugotowanych ziemniaków 5 średnich pieczarek 1 por (biała część) kilka plasterków wędliny (u mnie to krakowska, ale nada się każda inna czy po prostu kiełbasa) 150 g tartego sera mozarella kilka plastrów żółtego sera (miałam 10) 300 g passaty pomidorowej/sosu pomidorowego 1 pęczek natki pietruszki sól ziołowa pieprz bazylia przyprawa do ziemniaków Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy(...)musiałam ją sprawdzić w różnych warunkach i na różnych potrawach. I tak doskonale sprawdziła się do dania z powyższego przepisu, ale i do placuszków, naleśników, jajecznicy, omletu, makaronu z kiełbasą i pieczarkami, ziemniaczanych talarków i tradycyjnych kotletów. Po każdym użyciu mycie trwało tylko chwilę, a patelnia nie posiada śladów użytkowania. Tu wrócę jeszcze do tematu smażenia niskotłuszczowego - za to polubiłam

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" 176

drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać przecier i dorzucić pokrojonego w średnią kostkę pomidora. Dodać kiełbasę i pulpeciki. Wlać 100 ml wina

Karola gotuje
FASOLKA PO BRETOŃSKU 142

obiad :). SKŁADNIKI 500 g fasoli (najlepiej Jaś) ok 3,5 l wody 1 duża cebula 3 łyżki majeranku 3 listki laurowe sól 4 łyżki koncentratu pomidorowego 250-300 g kiełbasy 1 kopiasta łyżka mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki masła szczypta papryki wędzonej (opcjonalnie) WYKONANIE Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc. Następnie odlewamy wodę, a fasolę przekładamy(...)garnka,wlewamy wodę,dodajemy listki laurowe,majeranek  i gotujemy.Kiedy woda się zgotuje dodajemy koncentrat i dalej gotujemy aż fasolka będzie miękka.Następnie na patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulką smażymy ok.3 min.i dodajemy do fasolki.Później topimy na patelni masło i dodajemy mąkę.Smażymy przez ok.minutę.Na koniec zasmażkę dodajemy do fasolki.Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut

Mała w garnku miesza
Tureckie pide ze szparagami 144

drożdży 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju nadzienie 500 g szparagów zielonych 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz czerwona papryka słodka 100 g kiełbasy wiejskiej żółty ser Do miski wsypujęmy mąkę, w wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto(...)maśle przysmażamy cebulę i wkładamy pokrojone szparagi, dusimy pod przykryciem ok 15 min, na koniec odparowujemy nadmiar płynu i przyprawiamy do smaku. Na placki wykładamy podduszone szparagi, układamy plasterki kiełbasy i surowe wierzchołku szparagów, następnie posypujemy żółtym serem i odstawiamy na ok 15 min do wyrośnięcia, Piekarnik nagrzewamy do 180 st i zapiekamy placki przez ok 25-30 min. Podajemy

Gotowanie jest łatwe
ROLADA A'LA PIZZA 125

drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy Evita 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżek oliwy z oliwek Farsz: 1 cebula 1 papryka ok. 200 g kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier(...)objętość. Farsz: Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami. Smażymy kolejne 3-4 min. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki

Kuchnia MagdaLeny
Młoda kapusta z pomidorami 94

młoda kapustę zbliża się , warto ją przygotować z różnymi dodatkami. Sama w sobie jest pyszna. Czekamy na nią zawsze niecierpliwie. Dzisiaj proponujemy z dodatkiem pomidorów. Jak dodaliśmy do części kiełbasę, to powstał prawie bigosik. Składniki 1 młoda kapusta ( 800 g ) 2 małe marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 malinowe pomidory 1 liść laurowy 2 ziarna(...)garnka z kapustą, wymieszałem, podgrzałem, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodałem pokrojony koperek. Chwilę poddusiłem. Na tym etapie kończąc otrzymamy danie jak w tytule. Ja dodając pokrojoną w plasterki kiełbasę „dobrą” ( swojską, dość chudą ) uzyskałem danie a`la bigos

R'n'G Kitchen
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 106

przepyszne! Mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku 1 mała cukinia ok.3 ząbków czosnku sól do smaku, u mnie różowa himalajska świeża bazylia tarty parmezan opcjonalnie szynka krojona Serrano lub kiełbasa Chorizo Na dużej patelni rozgrzej chlust oliwy z oliwek, wrzuć na gorący olej czosnek pokrojony w plasterki i szynkę Serrano lub kiełbasę Chorizo pokrojoną w kostkę. Smaż przez chwilę. Dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 474

mączyste ziemniaki, takie jak denary albo lordy. Jakie kombinacje smakowe można stworzyć na ich bazie? Sprawdź kilka inspiracji na pyszne połączenia! Zapiekanka ziemniaczana z wędliną Plasterki ziemniaków z kawałkami kiełbasy, szynki albo boczku to bardzo popularne i proste składniki, z których przygotujesz pyszny obiad. Jednak dzięki doborowi odpowiednich dodatków sprawisz, że zapiekanka ziemniaczana stanie się jednocześnie daniem bardzo efektownym. Wystarczy(...)zwykłą szynkę zamienisz na długodojrzewającą, np. parmeńską albo szwarcwaldzką. Będą do niej pasować zielone warzywa, takie jak szparagi albo brokuły. Kiełbasę w ciekawy i prosty sposób urozmaicisz oscypkiem, który stanowi w tego typu daniach doskonałą alternatywę dla serów żółtych. Pomysły na zapiekanki ziemniaczane z wędliną znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/zapiekanki/zapiekanka-z-ziemniakow Zapiekanka ziemniaczana z mięsem W chłodne dni, zwłaszcza jesienne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!