pizza wyszła bardzo smaczna, nie powinnam więc się czepiać, jednak przywykłam do swojskiego i trudno jest je zastąpić... Składniki gotowe ciasto na pizzę 0,5 słoiczka koncentratu 3 kawałki kiełbasy pieczarki (w moim przypadku woreczek mrożonych) 4 cebule 15 dag żółtego sera kulka mozzarelli zioła prowansalskie świeża bazylia Sposób Gotowe ciasto rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarujemy koncentratem zmieszanym(...)ziołami prowansalskimi. Układamy kolejno cebulę podsmażoną na oleju, kiełbasę pokrojoną w plasterki, pieczarki, posypujemy przyprawami i startym żółtym serem. Na koniec układamy kawałki mozarelli. Całość pieczemy 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy polaną ketchupem i ozdobioną listkami świeżej bazylii. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Kuchenne aromatyznikł również kabaczek... jeden z pięciu zaginął w leczo. Składniki 3 średniej wielkości cebule 2 duże marchewki 5 papryk 6 pomidorów obranych ze skóry 40 dag pieczarek 6 kawałków kiełbasy 1 średniej wielkości kabaczek 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek bulion z 2 kostek rosołowych słodka papryka pieprz Sposób Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku(...)niewielkiej ilości oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dodajemy pokrojone warzywa: paprykę, obranego ze skórki, wypestkowanego i pokrojonego w kostkę kabaczka, pokrojoną w kostkę marchewkę, rozciśnięte rękoma pomidory pozbawione uprzednio skórki, posiekane na plasterki pieczarki. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 500 ml wody, wlewamy do garnka z leczem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko przyprawiamy, dusimy na niewielkim ogniu
Kuchenne aromatyzawsze kaszy luźnej, można również posłużyć się kaszą w woreczkach. Składniki 1,5 szklanki prażonej kaszy gryczanej 2 kostki rosołowe 30 dag świeżych pieczarek bądź woreczek mrożonych 4 kawałki kiełbasy zwyczajnej 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko 2 łyżki śmietanki 20 dag żółtego sera sól pieprz Sposób Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem(...)ugotowaniu jeszcze ciepłą wsypać do miski. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe dodajemy do miski z kaszą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami zapiekanki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy do niego zawartość miski. Całość polewamy jajkiem rozrobionym ze śmietaną
Kuchenne aromatyjego smak całkowicie przypominają mi moje ulubione szaszłyki. Leczo zapewne sprawdzi się najlepiej zimą kiedy to papryka jest dużo, dużo droższa niż teraz. Składniki 1 kg ulubionej kiełbasy 1 kg cebuli 1 kg pieczarek 1 kg ogórków kiszonych (najlepiej swoich domowych) pieprz koncentrat pomidorowy wedle uznania tłuszcz do smażenia Sposób Cebulę kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy, dodajemy do niej(...)pokrojone w plasterki pieczarki chwilę razem dusimy, dokładamy pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę oraz ogórki kiszone. Jeśli ogórki których używamy są dość twarde, to kroimy je nieco drobniej. Całość przyprawiamy pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy, dusimy pod przykryciem
Kuchenne aromatybretońsku. Jak typowy facet zasnął po jedzeniu- czyli nareszcie się nasycił. Składniki na 4 porcje: 400 g suchej fasoli (moczyć przez 24 h po czym ugotować) 4 białe kiełbasy wegańskie cebula koncentrat pomidorowy 500 g przecieru pomidorowego (z kartonika lub puszki) przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, kminek, liście laurowe, sos sojowy Przygotowanie: Cebulę pokroić(...)się zeszkli i lekko przyrumieni, dodać przyprawy, przecier pomidorowy i koncentrat, smażyć około 5 minut. Dodać fasolę i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę i dodać do już gotowej fasoli. Smacznego
greenscarfMożna użyć świeżą, młodą, białą kapustę, ale ta stara w główce też będzie dobra. Składniki : główka kapusty suszone warzywa 2 cebula ewentualnie kiełbasa tłuszcz do smażenia sól, majeranek, koperek, bazylia, ząbek czosnku pomidory lub koncentrat pomidorowy, ja użyłam pomidory krojone Przygotowanie : Umytą, poszatkowaną kapustę wsypałam do garnka, zalałam około 2 szklankami wody, posoliłam, dodałam liść laurowy, kilka ziaren pieprzu(...)przetrzeć przez sitko i przełożyć do kapusty.Te wyłożone bezpośrednio na kapustę pogotowałam kilka minut i również wyjęłam je na sitko i przetarłam do kapusty Pokrojoną cebulę oraz kilka plastrów kiełbasy przesmażyłam na maśle klarowanym, dodałam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, majerankiem, łyżeczką cukru. Pogotowałam jeszcze razem około 10 min. Gdybym miała pod ręką świeży koperek nie żałowałabym dodać
Proste Potrawykąski, usmażone na chrupiaco, z pysznym dressingiem i ogórasem, u nas korniszonem. Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek rozmarynu i tymianku sól, pieprz(...)szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony na małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami i ziołami. Często mieszając smażymy całość ok 20 minut tak by marchewki
Dzieje kuchennej Wiewiórysezonie grillowym oczywiście nie może zabraknąć kiełbaski. Połączona z cukiniowymi wstążkami i warzywną salsą smakuje wyśmienicie! 1 kg kiełbasy śląskiej Przyprawa do wieprzowiny 1 młoda cukinia Sól morska z młynka Pieprz ziarnisty z młynka 1 ząbek czosnku Salsa: 2 pomidory 1 ogórek 2 czerwone cebule Oliwa z oliwek Kiełbasę nacinamy w prążki, przyprawiamy przyprawa do wieprzowiny. Grillujemy na bardzo rozgrzanym
VioletoweKucharzeniesię całkowicie od tego, czego nauczyła nas mama. Zapraszam na moją najnowsza tartę. Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 2 białe kiełbasy 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko 300 ml śmietany majeranek szczypta soli świeżo mielony pieprz kiełki/ rzeżucha (opcjonalnie) tarty chrzan (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej(...)surowym jajem i przyprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli lubimy ostrzejsze dania w tej chwili możemy dodać starty chrzan. Ugotowane jajka pokroić w równe plasterki a kiełbasę piec w temperaturze 180 stopni aż będzie miała delikatnie złoty kolor. Pokrojone w plastry jajka i kiełbaskę poukładać na podpieczonym spodzie i zalać tartę masą jajeczno- śmietanową. Całość zapiekać
Wielki apetytDowodem na to jest sposób podania białej, grillowanej kiełbaski. Składniki: cienkie białe kiełbaski (surowe lub parzone) papryka suszona śliwka Sposób przygotowania: Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie. Następnie pokrój kiełbasę na dość spore kawałki. Paprykę natomiast umyj, osusz i pokrój w kostkę. Nakłuj na patyczki kiełbasę na zmianę ze śliwką lub z papryką. Grilluj na złoty kolor ze wszystkich stron
Wielki apetytsuszonego oregano sól wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i delikatnie podsmażamy. składniki na wierzch: 10 kulek mini mozzarelli 10 oliwek pokrojonych 4 pieczarki pokrojone w plasterki 10 plasterków kiełbasy 1/4 papryki (pokrojonej w paseczki) świeże listki bazylii wykonanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy cienkie placuszki na których rozsmarowuje sos i układamy po jednej rozdrobnionej kuleczce sera(...)kiełbasę, pieczarki, paprykę oraz oliwki. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podajemy ze świeżymi listkami bazyli
Domowy Smak Jedzeniarzeczywistości i pracy, a przy okazji trzeba nadrobić publikację przepisów w ten czas zrobionych. Zaczynamy od czegoś, co robiłem w ubiegły piątek. Obiad w 20 minut. Czego nam potrzeba? -kiełbasa; u mnie cielęce kiełbaski -biała fasolka w puszce w pomidorach -cukinia w kostkę pokrojona ze skórą -por cześć biała -pieczarki w plasterki posiekane -papryka czerwona obrana i posiekana w plasterki(...)sojowy Na rozgrzanym maśle szklimy posiekanego pora, dorzucamy pieczarki i przesmażamy. Dodajemy łyżeczkę sosu sojowego. Dorzucamy paprykę i cukinie. Przesmażamy chwilkę i zalewamy fasolką z sosem pomidorowym, wrzucamy kiełbasę i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut do zgęstnienia sosu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczywo podgrzewamy w opiekaczu i nacieramy obranym ząbkiem czosnku
BaRepasPlacuszki wymyśliłam na szybko, ponieważ okazało się, że ziemniaki które mam są już stare i niezbyt smaczne po ugotowaniu/upieczeniu... SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków kawałek kiełbasy 1 średnia cebula 2-3 jajka sól, pieprz WYKONANIE: Ziemniaki starłam na grubej tarce jarzynowej, podobnie cebulę, dodałam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, jajka (przy mieszaniu ciasta trzeba dodać najpierw
Tradycyjna kuchnia inaczejSkładniki: 2 małe główki młodej kapusty 4 młode marchewki 3 kiełbasy śląskie 2 łyżki masła 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, pokrojoną w plasterki marchewkę,cukier, sól, pieprz i dusić. Dolać 1/2 szklanki wody, pokrojoną w kostkę kiełbasę, posiekany szczypiorek i koperek. Dusić
O kuchni z uczuciemGołąbki dla zapracowanych :) Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy
Maminek kulinarny