kiełbasa - 10142 przepisów (strona:359/677)

Jajka zapiekane w kokilkach. 139

kokilki, więc pomyślałam dlaczego nie?? Po co czekać do popołudnia, żeby je wypróbować- zrobię gorące śniadanie! JAJKA ZAPIEKANE W KOKILKACH. SKŁADNIKI: 3 jajka 3 plastry ulubionej szynki 3 plastry kiełbasy kawałek zielonego ogórka mały ogórek konserwowy lub kiszony 1/2 pomidora 3 plastry sera żółtego przyprawy:sól, pieprz, trochę vegety, i przyprawa kamisa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. WYKONANIE: szynkę(...)kiełbasę, ogórki kroimy na cienkie paski, mieszamy, ser żółty i pomidory kroimy w drobną kostkę, jajka roztrzepać, ale nie ubijać, połączyć jajko z "farszem" , ser zostawiamy do posypania, wyparzyć kokilki, posmarować cieniutko oliwą z oliwek, wlać część jajka, pokroić bułę w księżyce, położyć na jajku, zalej wszystko resztą jajka,  posyp serem  do piekarnika

Kuchnia Beaty
Danie jednogarnkowe - leczo 136

podsmażam na małym ogniu, cebulę też smażę. Nie lubię robić tego dania, gdy nie mam czasu, bo wtedy jest nie staranne. Lubię się w nie zaangażować:) Składniki: 30 dag kiełbasy (rodzaj wedle uznania) 30 dag boczku 1 cebula 6 pomidorów (ok. 80 dag) 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 3 listki laurowe sól pieprz słodka mielona papryka(...)góry "kwiaty" wraz z ogonkami. Dzięki temu łatwiej będzie wydrążyć z nich środek. Tak przygotowaną paprykę kroimy najpierw słupki, potem w małą kostkę. Przekładamy do garnka - mieszamy Kiełbasę, jeśli trzeba, obieramy. Kroimy najpierw w paski, potem w kostkę. Siup - do garnka :)  Sprawdzamy, co z naszym boczkiem. Jeśli jest gotowy, to przekładamy do garnka. Pamiętajmy, żeby nie wylewać tłuszczu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Leczo ekologiczne na wywarze drobiowym 139

zrobić samemu, żeby nie używać kupnych. Składniki: 1 cukinia (ok. 300-320 gramów) 1 cebula 5 pomidorów malinowych 1 dymka (cała: cebulka ze szczypiorkiem) 1 czerwona papryka 1 pętko kiełbasy (jaka? wedle uznania, ale z zaufanego źródła, u mnie Sokołów) 4 listki laurowe zioła prowansalskie 1 litr wywaru drobiowego Odmierzamy 1 litr wywaru i przelewamy do sporego garnka Kiełbasę podsmażamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Leczowa wariacja - potrawka z patisona w grahamce 132

patisonem w grahamce  SKŁADNIKI: 2 średnie patisony 1 papryka czerwona 1 papryka zielona bądź żółtka 1 papryczka czerwona pepperoni 2 ogórki konserwowe 1 cebula biała 1 laska kiełbasy wędzonej (około 250 g) 2 łyżeczki koncentratu sól pieprz olej papryka słodka 4 bułki grahamki  PRZYGOTOWANIE: Warzywa myjemy, cebule i patisony obieramy, wszystkie warzywka razem z kiełbasą kroimy w słupki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami 153

świąteczny bigos.  Świąteczny bigos z suszonymi śliwkami  SKŁADNIKI: 2 kg kiszonej kapusty 2 szklanki grzybów suszonych 10 dag śliwek suszonych 1 golonka średnia karczek około 50 dag kiełbasa podwawelska 1 laska 3 łyżeczki koncentratu ziele angielskie liść laurowy vegeta 2 łyżki sól pieprz  PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną przepłukujemy, kroimy dość drobno, wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą(...)czasu. Bigos wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Następnie ponownie podłączamy grzanie i gotujemy przez następną około godzinę, aż mięso będzie się rozpadać. Dodajemy suszone grzyby, śliwki i pokrojoną kiełbasę, dokładnie mieszamy - doprawiamy pieprzem oraz magii i ewentualnie solą.  Gotujemy około godziny i wyłączamy - kiedy bigos ostygnie ponownie podłączamy grzanie i zagotujemy. Na koniec doprawiamy odrobiną przecieru.  Mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przekąski na francuskim cieście 155

francuskim cieście   SKŁADNIKI: ciasto francuskie Kindziuk 50 g czerwona pasta curry zioła prowansalski papryka słodka PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy czerwoną pastą curry, następnie układamy plastry kiełbasy kindziuk.  Ciasto przekrawamy na małe kwadraciki mieszczące plastry kiełbasy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Całość posypujemy papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem 154

mleka  50 ml oleju  sól  2 jajka  1 łyżeczka smalcu lub oliwy  1 czerwona cebula  1 por  2 laski kiełbasy wiejskiej  puszka groszku  puszka fasolki czerwonej  puszka kukurydzy  100 g przecieru pomidorowego  1 łyżka pasty paprykowej  kilka kropli tabasco  pieprz  Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy(...)wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę.  Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leczo z dodatkiem cukinii i ogórków małosolnych 144

warzywna 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,  pieprz papryka słodka wędzona do smaku PRZYGOTOWANIE : Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę razem z kiełbasą.  Ogórki i cukinie myjemy, kroimy w słupki.  Do garnka przekładamy paprykę, podlewamy około 500-700 ml wody,  dodajemy kostkę i zagotowujemy. Dodajemy cukinie i gotujemy 5 minut(...)czasie w rondlu podsmażamy kiełbasę, kiedy jest zarumieniona dodajemy cebulę i całość podsmażamy do zaszklenia cebuli, dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, przesmażamy.  Kiełbaskę dodajemy do lecza i zagotowujemy całość, na koniec dodajemy ogórki, mieszamy, doprawiamy do smaku papryką, pieprzem i solą.  Podajemy na ciepło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chłopska sałatka makaronowa 353

łyżki majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju 1 łyżka oliwy szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolone wodzie z dodatkiem łyżki oliwi al dente, odcedzamy. Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy do zarumienienia na łyżce oleju.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy z lupek i kroimy w kosteczkę wraz z żółtym serem. Puszkę sałatki meksykańskiej odcedzamy(...)zalewy. Do miski przekładamy makaron, dodajemy pokrojony ser żółty, jajka, kiełbasę oraz warzywa z puszki, całość mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.  Sałatkę podajemy dekorując szczypiorkiem.   Słów kilka o samym makaronie.  Makaronu tej firmy nie trzeba raczej reklamować, są one znane i lubiane więc warto po nie sięgać na sklepową półkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa fasolowa 153

aromatyczną zupką ...  Zupa fasolowa SKŁADNIKI: 2 szklanki fasoli jaś 1 marchewka 1/2 pietruszki 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 150 g boczku parzonego  100 g kiełbasy śląskiej olej sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego   PRZYGOTOWANIE: Fasolkę wsypujemy do garnka, płuczemy i zalewamy świeżą wodą (wody powinno(...)około godzinę (powinna być na pół miękka).  Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę, dodajemy do fasoli i gotujemy przez 20 minut.  Boczek kroimy w słupki, kiełbasę w kostkę, zarumieniamy całość na oleju.  Czosnek i cebulę obieramy i siekamy drobniutko, dodajemy do smażonki i całość podsmażamy do zarumieniania.  Smażonkę przekładamy do fasoli, dodajemy majeranek oraz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepis na pyszną cukinię z cebulką i kiełbasą. 132

Przepis na pyszną cukinię z cebulką Składniki : 2  średnie cukinie 1 średnia cebula 15 dkg kiełbasy 2 pomidory 4 łyżki oleju sól,pieprz,majeranek trochę świeżej natki pietruszki   Sposób wykonania : Cukinię oraz cebulkę pokroić w plasterki wyłożyć na patelnię,kiełbasę pokroić w drobną kostkę i wsypać do cukinii i cebulki. Do dać olej,sól pomieszać wszystko razem

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z włoskiej kapusty. 158

Gołąbki z włoskiej kapusty. Składniki : 1 duża włoska kapusta 1 kg ryżu 2,5 l wody 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 kg kiełbasy 1 duża cebula majeranek pieprz czarny (mielony) sól 1/2 szklanki oleju Sposób przygotowania : Kapustę włoską parzymy około 10 minut w gotującej wodzie,najlepiej pojedyńcze liście wtedy szybko nam zmiękną. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy(...)ryż aż będzie miękki. Mięso mielone smażymy na patelni z dodatkiem połowy naszego oleju. Następnie wsypujemy je do ugotowanego wcześniej ryżu. Kiełbasę kroimy na desce w drobną kostkę i smażymy resztą naszego oleju na patelni. Gdy już nam się zarumieni także wsypujemy do ryżu. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor,dodajemy do ryżu,solimy i dodajemy przyprawy

Przepisy i porady kulinarne
Żurek z kiełbasą i gotowanym jajkiem. 99

robert6666 - Fotolia.com Składniki : 0,5 kg kiełbasy 2 małe marchewki 2 małe pietruszki kawałek selera 4-5 grzybów suszonych 1/2 l zakwasu na żurek 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego majeranek suszony pieprz czarny mielony sól 4 jajka 1 i 1/2 l wody zielona natka pietruszki Sposób wykonania : Warzywa obrać, opłukać, włożyć(...)garnka, zalać wodą. Dodać liście laurowe,ziele angielskie,grzyby i pokrojoną w kawałki kiełbasę. Postawić na ogniu, gotować około 30 minut , aż warzywa będą miękkie. Czosnek obrać, drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą , pokroić. Gdy warzywa są miękkie wyjąć z garnka, jedną marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Odlać 1/2 szklanki wywaru, do reszty dodać zakwas, zagotować. Dodać pokrojoną

Przepisy i porady kulinarne
Kiełbaska Kibica 87

Składniki: kiełbasa (wedle gustu, taka która najlepiej nadaje się do zasmażenia. Ja osobiście polecam kiełbasę góralską) puszka/butelka ulubionego piwa olej z pestek winogron/ oliwa z oliwek 1 duża cebula czosnkowa 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 5 kuleczek 4 liście laurowe oliwki mini kolby kukurydzy szparagi liść sałaty chleb Sposób przygotowania: Kiełbaskę nacinamy (paseczki lub kratka). Na rozgrzaną już patelnię

ClauditteMissCooking
Danie wciąż bez nazwy- miałam kaca :) 90

Składniki: mix sałat 1 pomidor 1 cebula czerwona 6 plasterkow takich grubych kiełbasy żywieckiej 6 plasterków bardzo grubych cukinii oliwa z oliwek sól i pieprz 2 duże ząbki czosnku Przygotowanie: Sałatę myjemy i wykładamy na talerz. Na rozgrzaną na patelni oliwę wykładamy cukinię, kiełbaskę i cebulkę. Smażymy do momentu, aż kiełbasa będzie chrupiąca. Pod koniec smażenie dodajemy posiekany czosnek

ClauditteMissCooking