kiełbasa - 10142 przepisów (strona:363/677)

Faszerowany kurczak pieczony w szampanie 141

smaczne w szczególności farsz, a kurczak rozpływa się w ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's ultimate cookery course". Przepis nieco zmodyfikowałam. Składniki: kurczak (w całości) Nadzienie: kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub kabanosy 1 puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 3/4 słoika suszonych pomidorów 1/2 cytryny szampan 4 ząbki czosnku papryka wędzona(...)ktoś nie ma może być zwykła sproszkowane chili (według uznania) sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka Na patelni podsmażyć kiełbasę, cebulę i suszone pomidory. Dodać fasolę, pokrojone ząbki czosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka

IMPRESJA SMAKU
Makaronowa zapiekanka 267

postanowiłam ją przygotować. Zapiekanka jest bardzo smaczna, z tego przepisu wyszły 2 naczynia żaroodporne średniej wielkości. Makaronowa zapiekanka   SKŁADNIKI: makaron rurki -500 g olej -3 łyżki kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki -1/2 kg cebula -3 szt ser żółty -100 g jajka szt 4 oregano -1 łyżka tłuszcz sól i pieprz SOS POMIDOROWY koncentrat pomidorowy- 1,5 słoiczka(...)żółty starty- 100 g oregano -1 łyżka woda gotowana -1,5 szkl ser do posypania 100 g PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać pokroić w plastry.  Pieczarki umyć, osączyć, posiekać.  Kiełbasę pokroić w cienką kostkę.  Wszystko oddzielnie podsmażyć na oleju, oprószając solą i pieprzem.  Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzić.  Jajka ugotować

Kuchnia Danusi
Tradycyjny żurek z jajkiem 173

mój debiut, jeśli chodzi o żurek, jednakże jest to debiut całkiem smaczny:) Składniki: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 por, kawałek selera, 3-4 ząbki czosnku, 6 ziemniaków, 1/2kg białej kiełbasy, ok. 100g wędzonego boczku, 1/2 l zakwasu na żurek, 1 łyżka stołowa chrzanu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz, 1/2 dużej śmietany, 2-3 łyżeczki majeranku(...)garnka. Dodajemy marchew, pietruszkę selera i pora. 3. Kiedy wywar warzywny będzie gotowy wyjmujemy włoszczyznę, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, boczek pokrojony w paski chwilę gotujemy. 4. Białą kiełbasę kroimy w krążki. Dodajemy do zupy. 5. Umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do zupy. 6. Wlewamy zakwas na żurek, wyciskamy czosnek, dodajemy łyżkę chrzanu oraz śmietanę. 7. Doprawiamy

Kuchnia Pełna Pasji
Żurek domowy z borowikami i jajkiem na wywarze z szynki wędzonej. 171

postanowiłem, że wykorzystam ten esencjonalny wywar do przygotowania żurku na zrobionym wcześniej zakwasie. Czego potrzebujemy? -0,5 l zakwasu na mące z otrębami -pieczarki -suszone borowiki, namoczone przez noc -kiełbasa; użyłem pęta podwawelskiej -4 jajka -majeranek -wywar z szynki wędzonej Wywar doprowadzamy do wrzenia, dodajemy podsmażoną, pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażone na małej ilości masła, delikatnie posolone pieczarki

BaRepas
Moja wersja: Fasolka po bretońsku z garam masala 205

masali do fasolki po bretońsku daje niesamowity smak! SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 1 puszka puszka kukurydzy 1 laska kiełbasy kilka łyżeczek garam masala pieprz oregano odrobina mleka (opcjonalnie) WYKONANIE Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy zawartość puszek i dusimy doprawiając pieprzem, oregano i garam masalą. Dusimy chwilę

Zofiana
Marchewkowy zawrót głowy 1260

szybki obiad. Marchewkowe placuszki  (porcja dla 2 osób) jedna duża marchewka,  połowa papryki, połowa cebuli, 2 jajka 3 łyżki mąki odrobina natki pietruszki (można dodać szynkę lub kiełbasę) pieprz, sól olej do smażenia Zaczynamy!  Ścieramy marchewkę na grubych oczkach, kroimy bardzo drobno paprykę i cebulę.  Dodajemy jajka, mąkę, natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Dla osób, które(...)wybrały opcję z szynką (kiełbasą), proponuję drobno pokroić. Doprawiamy pieprzem, solą do smaku! Mieszamy. Na rozgrzany na patelni olej kładziemy placuszki, formujemy je jak placki ziemniaczane. Smażymy. Smacznego! Ann. PS jako dzieciak jadłam je oczywiście z ketchupem

Kuchnia moimi oczami
Włoska kapusta i bigosik 135

składniki * 1 kapusta włoska (ok.2 kg) * 40 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka) * 1 duża marchewka * 1 cebula * 10 dag pieczarek * przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany) * koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić(...)wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i dusić pod przykryciem. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć, następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu

Mix smaku
Super prosta pizza na miękkim spodzie...uzależniająca! 125

ciasta połowę utartego sera, wymieszaj i wlej do formy. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, nie wyłączając piekarnika, posyp je resztą sera i ułóż na nim kiełbasę. Wstaw do piekarnika jeszcze na ok.2-3 minuty , najlepiej do górnej jego części. Kiedy ser się roztopi i nabierze ładnej, złotobrązowej barwy, wyjmij pizzę i posyp ulubionymi dodatkami.  Jeśli będziesz(...)zaglądać w międzyczasie do piekarnika, nie przejmuj się, jeśli na cieście będą rosnąć "bąble" i na koniec będzie wyglądać jak miniaturka gór. Kiedy położysz na nim kiełbasę i wstawisz z powrotem do piekarnika, wszystko ładnie opadnie.   Smacznego

Gotowanie to kochanie
Wstęp do feijoady.... 128

nasz polski jasiek:-). Poza fasolą potrzebujemy: - 1 czerwoną paprykę - garść świeżej kolendry - 2 czerwone małe cebule - koncentrat pomidorowy - olej - kumin - 2 kostki rosołowe - liście laurowe - 2 ząbki czosnki - kawałek kiełbasy i  boczku (wielkość kawałka zależy od gustu). Paprykę, cebule, czosnek i kolendrę miksujemy razem na papkę. Bierzemy duży garnek i rozgrzewamy olej. Dodajemy najpierw skrojone kawałki boczku i podsmażamy(...)przeżreć" z roztopionym tłuszczem. Następnie dodajemy zmiksowaną papkę z warzyw, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżkę kuminu, 2 kostki rosołowe, garść liści laurowych. Mieszamy, mieszamy. Teraz czas na dodanie skrojonej kiełbasy (np żywieckiej). Mieszamy i dodajemy wody, koniecznie gorącej, prawie wrzątku. tak aby pokryła składniki. Gotujemy około godzinę (kuchenka gazowa) lub około pół godziny (kuchenka indukcyjna). Znak że potrawa jest gotowa

Smaki Brazylii
Żurek na serwatce 143

się grzała, dodałam dwie małe, starte główki czosnku (bez obawy, nie będzie za dużo). Przesmażyłam boczek, gdy wytopił się tłuszcz dodałam obraną ze skóry i pokrojoną w półkrążki kiełbasę – podrumieniłam. Cebule pokroiłam w kostkę, dorzuciłam na patelnię z kiełbasą, aby się zeszkliła. Całość przełożyłam łyżką cedzakową do garnka z gorącą serwatką. Na pozostały tłuszcz wsypałam 3 łyżki mąki, majeranek

mojewypiekiinietylko
Bigos 191

prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta) 700 g wieprzowiny tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 300 g wędzonego boczku 300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka) 300 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli ok. 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka majeranku 6 liści laurowych 10-12 ziaren ziela angielskiego Istnieje wiele(...)kapusty. Po ugotowaniu produktów, dodać: - obrane i starkowane jabłka, - namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby, - pokrojone pieczone mięso, - sos z pieczenia mięsa, - pokrojoną kiełbasę. Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać powidła. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować

Świat Domowej Kuchni
Mięso 152

Bakłażany faszerowane mięsem Królik duszony w cytrusach Kiełbaski i cukinie w sosie Marokańskie szaszłyki Penne z klopsikami z kiełbasy Paella z królikiem i kurczakiem Pity z klopsikami, botwinką i fetą Marokańskie kefty Kiełbaski wieprzowo-ziemniaczane Tażin z klopsikami i jajkiem Tortilla z chorizo i fasolą Greckie klopsiki keftedakia Chorizo z papryką i cebulą Jesienny tażin wołowy Cukinie faszerowane kiełbasą Wiejska

Chilli Czosnek i Oliwa
Salatka warzywna Olivier 142

Podobno pochodzi z Rosji, u mnie prosto z bloga Filozofia smaku. Taka trochę inna nasza tradycyjna warzywna. U mnie z kiełbasą zamiast szynki. Dla mnie pyszna i to bardzo :) Salatka warzywna Olivier 2 marchewki2 ziemniaki3-4 ogórki kiszone4 plastry dobrej jakości szynki (kawałek kiełbasy pysznie wędzonej)pół szklanki zielonego groszku (konserwowego lub świeżego)3-4 jajka, ugotowane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierwsza Sylwestrowa propozycja i sałatka jarzynowa 200

razem polecam jej przygotowanie na Sylwestra.  Sałatka jarzynowa Składniki:  2 kg marchwi  1,5 kg korzenia pietruszki  2 puszki groszku konserwowego    400 g kiełbasy głogowskiej sól pieprz  majonez kielecki  Przygotowanie:  Marchew i pietruszkę obieramy ze skóry, płuczemy i zalewamy wodą.  Gotujemy, aż będą miękkie.  Gdy warzywa się gotują dodajemy(...)dużej miski osączony groszek i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę.  Ugotowane warzywa odcedzamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników.  Doprawiamy i dodajemy majonez (ilość wedle preferencji). Mieszamy dokładnie

Moja smaczna kuchnia