powinni histerzy nazywać. Jeden prawie płakał nad maczanką po krakowsku, tak go wybór wzruszył. A swoją drogą maczanka po krakowsku to było bodajże jedyne danie z Krakowa, nie licząc kiełbas. Wychodzi na to, że regionalną potrawą krakowską jest burger i krewetki. Mam tylko nadzieję, że krewetek w Wiśle nie łowili. Ale wróćmy na moment do maczanki po krakowsku. Czy ktoś(...)takiego sprzętu jak w CSI. Możesz powiększać do ukitranej śmierci, żeby zobaczyć jakiś szczegół. Może to pozwoliłoby nam dogrzebać się do krewetki. Zapiekanki utopione w sosie Fanex’u. Kiełbasa zimna jak serce pani w Urzędzie skarbowym. Jedynie frytki zacne. Co prawda przy frytkach trafił mnie szlag najjaśniejszy. Miła dziewczyna mówi do pana, że jest wegetarianką i na jakim tłuszczu
ladykitchenPasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Chleb tygrysi
Kulinarne przygody Gatityłopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowy Kajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej(...)formować płaskie placki, kłaść na nich ser i kiełbasę pokrojoną w słupki, po czym formować ruloniki. Obtoczyć w bułce tartej i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 1 godzinę
Praktyczna plkielbasa slaska jajka cebula Kielbase przekrajamy na pol i od gory nacinamy w trzech miejscach Cebule przeprajamy i kroimy w plasterki Na tluszczu podsmazamy cebule dorzucamy kielbase i wszystko razem smazymy az kielbasa sie nie zrumieni ( kielbase nalezy obracac aby przysmazyla sie z obu stron) Na koniec sadzimy jajaka Wszystko wykladamy na talerz
Klaudynkowa kuchniaSkładniki : 2 jabłka 20 dag kiełbasy garść kiszonej kapusty olej, cebula sól, pieprz, szczypta majeranku cydr- pominęłam Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w pół krążki, jabłka umyte, ale nieobrane pokroić w ósemki Cebulę przesmażyć na smalcu, gdy zmięknie dodać jabłka, uważać by się nie rozpadły Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę smalcu i dodać niezbyt kwaśną i drobno pokrojoną kapustę- lekko(...)przesmażyć tyle by dobrze ją rozgrzać, posypać pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą Dołożyć kapustę do cebuli z jabłkami- wymieszać i chwilę razem smażyć Przesmażyć pokrojoną kiełbasę w grube plastry Na talerzu układamy kapustę z jabłkami, a na wierzchu układamy kiełbaski Pomysł zaczerpnęłam z programu kulinarnego "Łatwe przepisy na wielki apetyt" Danie jest szybkie do wykonania, a przy
Proste Potrawysuchej czerwonej fasoli 4 świeże pomidory lub z puszki 1 cebula , 5 zabków czosnku sól, pieprz, estragon, kolendra, cząber, kminek, chili tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie: Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości według powyższego przepisu Do garnuszka z ugotowaną fasolą dodać pomidory - wymieszać Na patelni przesmażyć pokrojoną cebulę, a potem dołożyć(...)pokrojony czosnek -zeszklić razem Przekładamy przesmażoną cebulę i czosnek do fasoli i gotujemy razem około 10 min.Teraz też można dołożyć pokrojone mięso lub kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą i ziołami - mieszamy wszystko dokładnie i najlepiej by postała tak choć 30 min. Ważne, a nawet bardzo ważne! Fasola jest trzecim po soi i grochu źródłem białka. Ma go więcej niż
Proste Potrawymięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku... Składniki: 300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki) 150 g cienkich kabanosów 3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe) 2 małe cukinia 1 duża cebula 3 czerwone papryki (dowolnego koloru(...)posiekać w kostkę. Zalać bulionem i zagotować. Z papryk usunąć środki i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. C ukinię pokroić w kostkę. Również dodać do wywaru z kiełbasą i gotować do miękkości. Pomidory zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i zdjąć skórę i pokroić w grubą kostkę. Dodać do Połączyć rozgotowanymi pomidorami i śliwkami, dodać posiekaną natkę i przyprawy
Czerwień i błękitczasie ochłodzić zimną wodą i wstawić do lodówki. U mnie ok 5 godzin. I już można smakować. Moje wiejskie wyroby znajdziecie również tutaj: Kiełbasa wiejska , Kiełbasa biała oraz Domowa szyneczka z szynkowara SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyObiecałam ,że wędliny z własnego wyrobu zagoszczą w moim domu , co też czynię. Wczoraj Mielonka domowa , bardzo smaczna. wcześniej podawałam przepis na Białą kiełbasę , również się sprawdziła. Wczoraj powstał wyrób z karkówki i filetu z indyka, w rezultacie mieszanka mięs dała smaczną szyneczkę. Tutaj również wyrób jeszcze na święta Kiełbasa wiejska Wygląda smakowicie
W kuchennym oknie Ewymłodej kapusty SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty pęczek koperki pęczek cebulki ze szczypiorekiem duża marchewka kostak rosołowa psata pomdorowa lub świeże pomidory ok. 4 sztuki ok pół kilograma kiełbasy podwawelskiej WYKONANIE: Kapustę szatkujemy dolewamy ok. półlitra wody. Gotujemy. Wrzucamy kostkę rosołową, startą marchewke i pokrojoną cebulkę. Wsztstko dusimy do miękkości. Kiełbasę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy, dodajemy do kapusty
W kuchennym oknie Ewytakże napoje z colą i kawą (fritz-kola). Na festiwalu w Sandomierzu próbowaliśmy też świetnych napojów na bazie naturalnego miodu. Ryba Salami - I wreszcie dotarliśmy do stoiska z węgierskimi kiełbasami. Niestety trochę się zawiodłam - moich ukochanych paprykowych kabanosków nie było. Mimo to ochoczo przystąpiliśmy do degustacji innych salami i kolbaszy i wybraliśmy kiełbasę, która najbardziej nam smakowała. Okazało się
Chilli Czosnek i Oliwadary morza, jak i bogactwa lądu, la cocina espaniola dorównuje smakiem bardziej znanym kuchniom włoskiej czy francuskiej. Kuchnia hiszpańska oferuje wspaniałe, przepełnione słońcem potrawy i nietypowe połączenia składników (np. kiełbasa chorizo i owoce morza), warto więc poznać ją nieco bliżej. Weźcie paprykę, fasolę, czosnek, chorizo, oliwki... i do dzieła! Liczę, że przygotujecie potrawy tak dobre, że będę miała ochotę zawołać(...)moja pierwsza akcja i dopiero się tego wszystkie uczę. Będą nagrody! Autorzy trzech najciekawszych przepisów otrzymają powieść "Surowe" Esther Garcíi Llovet , nowej gwiazdy literatury hiszpańskiej oraz tradycyjną hiszpańską kiełbasę chorizo sarta . Wyboru zwycięzców dokonam wraz z Asią i Piotrkiem z www.hiszpania-portal.pl , którzy są partnerami akcji. Dodatkowo, nagrodzone przepisy ze zdjęciem zostaną opublikowane na stronie www.hiszpania-portal.pl w dziale Kuchnia (oczywiście
Chilli Czosnek i Oliwaeleganckim hotelu. Ale zapiekane jajka popularne są także w innych krajach śródziemnomorskich np. w Hiszpanii , gdzie w zależności od regionu dodaje się do nich różne ingrediencje - pomidory, paprykę, kiełbasę chorizo, szynkę Serrano, tuńczyka oraz szpinak. Zapieka się je w specjalnych ceramicznych naczyniach zwanych cazuelas . Przykładami tak przygotowanych jajek są Huevos en el Purgatorio (dosłownie 'jajka(...)obyczaj - jajka zapiekane są z dodatkami charakterystycznymi dla kuchni narodowej, ale idea jest wspólna. W Polsce pewnie także moglibyśmy dodać swoje narodowe trzy grosze i podać jajka zapiekane z kiełbasą. Czemu nie?:) Jajka zapiekane z botwinką i parmezanem przepis własny na 4 porcje c zas przygotowania: 25 min. Składniki: 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli
Chilli Czosnek i Oliwagłówki kapusty 1 litr wody lub bulionu 2 duże młode cebule 4 młode marchewki 1 pęczek koperku 1 pęczek włoszczyzny ( natki pietruszki,liścia selera i pora) 400 g cienkiej kiełbasy 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz do smaku Kapustę drobno poszatkować lub pokroić, włożyć do garnka. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w plasterki lub półplasterki. Włoszczyznę drobno posiekać. Do kapusty(...)dodać pokrojoną marchewkę i włoszczyznę. Zalać wodą i gotować do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie przygotować zasmażkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie, następnie dodać mąkę i dokładnie wszystko wymieszać. Gdy kapusta będzie już miękka dodać zasmażkę oraz posiekany koperek. Wszystko
Monia miesza i gotuje