kiełbasa - 10142 przepisów (strona:373/677)

Rozgrzewanie w sierpniu. 138

razem. Hm, aż dziwne, by w środku sierpnia trzeba było się...rozgrzewać! KOLOROWY GORĄCY KOCIOŁEK. (inspiracja - "Pomysł na...Chłopski garnek" Winiary, przepis zmodyfikowany przeze mnie.) 400g wiejskiej kiełbasy 300g obranych ziemniaczków 1 duża czerwona papryka 200g fasolki szparagowej 300g poszatkowanej kapusty pekińskiej 1 puszka odsączonej kukurydzy 1 opakowanie przyprawy "Pomysł na... Chłopski garnek" 1 łyżka przyprawy gyros Kiełbasę pokroiłam

W kuchni Karmel-itki
Utop...parówkę. Czeskie UTOPENCE. 188

zapytałam, co to. Z biegiem czasu o nich zapomniałam. Do teraz. Piękne "utopione" paróweczki uśmiechają się do mnie z gazetowej strony. Według Wikipedii: Utopenec (dosłownie topielec ) – popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie. Podstawowy składnik - kiełbasy z kawałkami słoniny ( špekáčky ) przekrawa się wzdłuż i zalewa zagotowaną, a następnie przestudzoną marynatą, w skład której wchodzą zwykle: woda, ocet, sól, cukier, pieprz

W kuchni Karmel-itki
Leczo z cukini 117

Proste, szybkie, smaczne i tanie :) Składniki: - 2 laski kiełbasy cienkiej - 2 papryki zielone - 2 paryki żółte - 2 papryki czerwone (ilość papryki czerwonej zawsze uzależniam od ceny teraz już spokojnie możemy ją kupić po 5 zł za kilogram ale jak zaczynałam zbiory cukini była po 18 zł) - 1/2 koncentratu pomidorowego - 5 pomidorów - 8 średnich cukini - 4 cebule Przygotowanie: Cebulę kroimy(...)kosteczkę i smażymy na oleju. Jak się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cukinię (też pokrojoną w kosteczkę). Chwilę smażymy na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone papryki i pomidory. Na małym ogniu gotujemy aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą oraz koncentrat pomidorowy do smaku. Zagotowujemy i gotowe

Zainspirowana w kuchni
C - Wielkanocny żurek 166

marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy   2-3 łyżki chrzanu 0,5 l zakwasu na żur   1-1,5 kg białej kiełbasy 4   litry wody sól i pieprz do smaku ok. 8 jaj Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy(...)angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony   z musztardą i chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodając posieką natkę pietruszki. Podawać z połówkami ugotowanych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Akcja TANIE GOTOWANIE: Duszona cebula z kiełbaską i jajkiem 142

poniższej propozycji bynajmniej mnie nie odstraszała - ba! była to jedna z moich ulubionych podwieczorkowych propozycji:) Duszona cebula z kiełbaską i jajkiem Składniki: 4 duże cebule 3 jajka "kawałek" chudej kiełbasy 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić cienko w paski. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, dodać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smalec topiony z cebulką, jabłkiem, papryką i ziołami 144

taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki  ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy  Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do  rondelka z grubym dnem,  smażyć na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz (uwaga: nie należy jej smażyć zbyt długo(...)smalec roztapiamy w rondlu  na małym ogniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę,  obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana  świeża pietruszka), przelać do mniejszych pojemniczków, odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia a następnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku 126

grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej  2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku sól, pieprz, ostra papryka ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej(...)żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję w tej samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin). Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z  przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli,  doprawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Leczo z kiełbaską 138

cukinii 1 duża  papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony  do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 350 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebula  2 łyżki mąki pszennej Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion(...)pokroić na małe kawałki lub paseczki. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka podlać odrobinką wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną na półplastry cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie a potem dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Zawartość patelni wrzucić do miękkiej już

Monia miesza i gotuje
Chłopski garnek 215

pieczarek Kubek bulionu 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Szczypta pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki majranku Przygotowanie: Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, a czosnek posiekać. Kiełbasę, czosnek, cebulę i pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki

Fabryka pomysłów
Forszmak lubelski ;) 614

Składniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy,  łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy(...)kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy w odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę

Czerwona Porzeczka
Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami 27

mojej najmłodszej pociechy i od razu kartkując ją wytypowałam kilka przepisów do zrobienia w kategorii KONIECZNIE. I przepis na tą zapiekankę  … The post Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami appeared first on Polska Zupa

Polska Zupa
Kiełbasa podkarpacko-podlaska 53

mięso poddajemy wstępnej klasyfikacji z boczku odcinamy skórę i wycinamy chrząstki z łopatki błony. Mięso mielimy dodajemy wodę, wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy. Napełniamy jelita. Rozpalamy w wędzarni i wieszamy kiełbasę, utrzymujemy temperaturę w granicach 100-130 stopni przez około godzinę. Następnie obniżamy temperaturę do 80-90 i wędzimy-pieczemy jeszcze 2,5 godziny. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos „Pan Tadeusz” według kuchni staropolskiej. Smakuje wybornie. Przepis wideo 58

Tadeusz” Składniki: 4 duże cebule, 3 kilogramy dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 1 kg gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka) 500 gramów dobrej kiełbasy (może być różnego rodzaju) 500 gramów boczku wędzonego, 100 gramów suszonych grzybów, duża garść śliwek wędzonych, dwie czubate łyżki papryki czerwonej w proszku, czarny pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy

Kulinarna Polska
Zapiekane angielskie śniadanie 48

siebie. Posypujemy solą i pieprzem.  2. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem. fasolka w sosie pomidorowym, fasolka pomidorowa, fasolka w pomidorach, kiełbasa, kiełbaski, jajka, jajko, angielskie śniadanie, śniadania, fit, zdrowo, śniadanie na ciepło

Szefowa kuchni