kiełbasa - 10142 przepisów (strona:379/677)

Kiełbasa żeberkowa zbójnicka 192

kije na 2-3 godz w pokojowej temp. U mnie osadzanie było wspomagane wiatrakiem. OSUSZANIE  W wędzarni przy dużym ruchu powietrza. Temp. 40 st.czas 40-60 min powierzchnia kiełbasy musi być sucha i ciepła. WĘDZENIE 3 godz w temp.50-55 st. Następnie podpiekamy lub parzymy a kiełbaskę podpiekaną można podsuszyć. Podpiekamy do 68-70 st.w środku, parzymy w wodzie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Majs ze wosztym (Kukurydza z kiełbasą) 121

ugotujcie 11 inny 12 zostało 13 pokrójcie 14 kawałki 15 przypieczony 16 dorzućcie 17 odcinajcie 18 będą 19 układać 20 plastry 21 „czyszczenie” Artykuł Majs ze wōsztym (Kukurydza z kiełbasą) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Leczo czyli mamy sezon na cukinię 171

pieczarek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów opcjonalnie koncentrat pomidorowy sól, pieprz pasta ajvar ( ja użyłam łagodnej) pęto kiełbasy ( u mnie to była zbójecka, jest lekko pikantna) olej do smażenia ziele angielskie i liść laurowy Przygotowanie : pieczarki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, pokój je w plasterki i wrzuć na patelnię

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kapusta duszona z kiełbasą 279

Nieco bardziej treściwa wersja duszonej kapusty – z dodatkiem podsmażonej cebuli i kiełbasy. Kapustę poszatkować (niezbyt drobno), przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę

Bullio
Sałatka makaronowa 1680

może być podawana na każdą okazję. Skład: makaron 500 g, 3-4 jajka, 2 cebule, marchew, 3 ząbki czosnku, 6 plastrów sera,  4-5 ogórków kiszonych, 2-3 kiełbasy śląskie, puszka kukurydzy, sól i pieprz, majonez 300-400 g .  Makaron gotujemy i hartujemy  w zimnej wodzie, jajka gotujemy i studzimy. Pozostałe składniki kroimy wg upodobania w kostkę

chleba naszego
Leczo 179

Przepis podstawowy na leczo. Bardzo sycące danie z dodatkiem świeżej i suszonej papryki. Cebule pokroić w drobną kostkę. Papryki pokroić w dość grubą kostkę. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry

Bullio
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 200

powierzchnia jelit będzie całkowicie sucha i ciepła. WĘDZENIE  3,5-4,5 godziny w temperaturze 55-60 stopni i następnie parzenie w 75-80 do momentu gdy kiełbasa w środku będzie miała 68-70 stopnie. Zostawiamy do ostygnięcia następnie chowamy do lodówki. Kiełbaskę polecam jest bardzo smaczna i wyrazista w smaku. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Currywurst. 147

krótkim czasie zyskała ona dużą popularność zwłaszcza wśród robotników odbudowujących niemiecką stolicę. Dzisiaj currywurst jest jedną z turystycznych atrakcji i doczekał się nawet własnego muzeum. Guten Appetit! :) Składniki: ulubiona kiełbasa 150 ml keczupu (lub domowego keczupu )  szczypta sody oczyszczonej 4 łyżeczki curry 2 łyżeczki wędzonej papryki (lub słodkiej) 1 łyżeczka cebuli granulowanej 2 łyżeczki sosu worcestershire 4 łyżki wody

zadanie-gotowanie
Zapiekana botwina z jajkami 118

Botwina zapiekana z jajkiem jest genialna na śniadanie, jest też dobrym zamiennikiem obiadu. Robi się szybko i jest pyszna. W przepisie występuje chorizo, ale spokojnie można zastąpić je boczkiem, kiełbasą, szynką, można pominąć i doprawić całość wędzoną papryką. To już wasza inwencja twórcza jest ograniczeniem. Potrzebujemy: kilka liści kolorowej botwiny (lub pęczek zwykłej) 40 dkg chorizo pokrojonego w dowolne kawałki

ladykitchen
Pizza z jajem 141

Miałam ochotę na coś innego. Zwykle pizza z szynką, salami. Dzisiaj nietypowo, ale mega pysznie.   Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo kilka plasterków kiełbasy wiejskiej ser gouda ser mozarella kostka   Ciasto na pizzę: 2 szkl. mąki 750 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 łyżka oliwy Wykonanie: Do miski wlewamy wodę, dodajemy

MojaQchnia.pl
Kiełbasa Jałowcowa Mix 230

wody i jeszcze raz mieszamy. Napełniamy jelita ściśle. OSADZANIE 6-8 godzin OSUSZANIE W WĘDZARNI Przy dużym ruchy powietrza w temperaturze 40-45 stopni osuszamy do momentu aż kiełbasa będzie ciepła w dotyku a powierzchnia jelit będzie całkowicie sucha. WĘDZENIE Czas 2,5-3 godziny w temperaturze 55-65 stopni PODPIEKANIE BEZ DYMU W 80-85 stopniach do momentu uzyskania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa krucha z galaretką 659

około 30 sekund. Teraz dodajemy zmieloną szynkę i ponownie mieszamy szybko i krótko max 2-3 min. Uwaga – im dłużej będziesz mieszał farsz tym będzie on bardziej kleisty, a kiełbasa będzie bardziej zbita, mniej krucha. W efekcie w takiej kiełbasce nie zobaczysz już fajnej galaretki. Dalsza czynność to nadziewanie jelit. Nadziewamy nie za bardzo ściśle. Osadzanie pomijamy i przystępujemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Dlo zgniōłych (Dla leniwych) 116

wymowie między o i u 2 Czasu; „ni mōm szasu” to powiedzenie związane z śp. panią Liską z okolic Gliwic 3 gotować 4 znudziły 5 jeść 6 jest 7 kiełbasy 8 por 9 mała 10 trochę 11 pokrojony 12 wrzućcie 13 doprawcie 14 karmić 15 zjeść 16 samo 17 bułką Artykuł Dlo zgniōłych (Dla leniwych) pochodzi z serwisu Chop

Chop w kuchni
Biały barszcz na kiszonej kapuście 159

Blueberry Corner by "jagodzianka" Biały barszcz na kiszonej kapuście to tradycyjna zupa z Kujaw, często podawana na wielkanocne śniadanie. Kiełbasy powinno być w zupie … Przeczytaj cały artykuł Post Biały barszcz na kiszonej kapuście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Szaszłyki z białą kiełbasą, mięsem wieprzowym, cukinią, papryką ... 136

które są świetnym pomysłem na niedzielny obiad czy też smaczną kolację na gorąco :) Składniki można dobierać dowolnie według wlasnego uznania czy upodobań kulinarnych. SKŁADNIKI 300g piersi kurczaka 300g białej kiełbasy 300g mięsa wieprzowego 50g słoniny lub boczku  papryka cebula cukinia rozmaryn Sól czosnkowa oliwa pieprz patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę

zielonacukinka