C - Wielkanocny żurek 221marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy 2-3 łyżki chrzanu 0,5 l zakwasu na żur 1-1,5 kg białej kiełbasy 4 litry wody sól i pieprz do smaku ok. 8 jaj Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy(...)angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony z musztardą i chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodając posieką natkę pietruszki. Podawać z połówkami ugotowanych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Akcja TANIE GOTOWANIE: Duszona cebula z kiełbaską i jajkiem 212poniższej propozycji bynajmniej mnie nie odstraszała - ba! była to jedna z moich ulubionych podwieczorkowych propozycji:) Duszona cebula z kiełbaską i jajkiem Składniki: 4 duże cebule 3 jajka "kawałek" chudej kiełbasy 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić cienko w paski. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię na rozgrzaną oliwę, podsmażyć, dodać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smalec topiony z cebulką, jabłkiem, papryką i ziołami 208taka wersja dla zabieganych:) Też smaczna:) Składniki: 1/2 kg słoniny (lub gotowego, "czystego" smalcu) 2 średnie cebule 1 czerwone jabłko 1/3 czerwonej papryki ulubione zioła ewen. kawałek wiejskiej kiełbasy Słoninę należy pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka z grubym dnem, smażyć na małym ogniu, aż wytopi się tłuszcz (uwaga: nie należy jej smażyć zbyt długo(...)smalec roztapiamy w rondlu na małym ogniu. Cebulę posiekać w drobną kostkę wrzucić na topiący się tłuszcz, dodać pokrojone kostkę jabłko i paprykę, obraną ze skórki, rozdrobnioną kiełbasę, dusić razem na małym ogniu kilka minut. Pod koniec doprawić ziołami (może być nawet posiekana świeża pietruszka), przelać do mniejszych pojemniczków, odstawić w chłodne miejsce do przestygnięcia a następnie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku 191grzybami i wołowiną dziś wersja zimowa - na wędzonym żeberku. Bretoński kociołek czyli fasolka na wędzony żeberku Składniki: 1/2 kg fasoli "Piękny Jaś" 1 duże wędzone żeberko 20 dag kiełbasy jałowcowej 2-3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki majeranku sól, pieprz, ostra papryka ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej(...)żeberko i gotować całość około 1,5 godziny (fasolę gotuję w tej samej wodzie, dzięki temu nie pozbywam się białka i witamin). Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę (można podlać niewielką ilością oleju), dodać do fasolki wraz z przecierem pomidorowym i majerankiem. Gotować razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli, doprawić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Leczo z kiełbaską 208cukinii 1 duża papryka czerwona 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki 350 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej Cukinię obrać i pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion(...)pokroić na małe kawałki lub paseczki. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka podlać odrobinką wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną na półplastry cebulę. Smażyć aż cebula zmięknie a potem dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Zawartość patelni wrzucić do miękkiej już
Monia miesza i gotuje
Chłopski garnek 284pieczarek Kubek bulionu 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku Szczypta pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki majranku Przygotowanie: Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, pieczarki w półtalarki, a czosnek posiekać. Kiełbasę, czosnek, cebulę i pieczarki usmażyć. Posolić i popieprzyć. Dodać do nich obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki
Fabryka pomysłów
Forszmak lubelski ;) 686Składniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy(...)kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy w odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę
Czerwona Porzeczka
Kiełbasa ,,Gruba" 42SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mielenie było na maszynce nr.8 -boczek 2kg/10mm -szynka 2kg/szarpak -1 kl.wołowiny 1,5 kg/krojone w kostkę 1,5 cm -piersi z
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kiełbasa swojska 37SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -karkówka 4 kg / szarpak -boczek 2,5 kg / 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól lub sól warzona 18 g/kg -majeranek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Biała kiełbasa inaczej – 8 świątecznych przepisów na Wielkanoc 46Święta wielkanocne tuż, tuż, więc jeśli nie macie pomysłu na podanie białej kiełbasy, koniecznie zerknijcie na moje propozycje. Są to sprawdzone i trochę nietypowe przepisy, które
Di gotuje
Jak zrobić własną kiełbasę na święta? 75Warto zdecydować się na samodzielne przygotowanie świątecznej kiełbasy. Wyroby mięsne domowej roboty są zdrowsze, ponieważ można w pełni kontrolować ich skład. Również dopasowanie smaku wyrobów do indywidualnych potrzeb nie stanowi dużego wyzwania. Aby uzyskać zadowalający efekt, trzeba jednak zapoznać się z przepisem. Znaczenie ma bez wątpienia wybór odpowiedniej jakości mięsa oraz przypraw. Trzeba jednak również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos 78aromatów. Sekretem bigosu jest długie gotowanie, które pozwala składnikom idealnie się połączyć i wydobyć ich pełnię smaku. Podstawowe składniki bigosu to kapusta kiszona, świeża kapusta, różne rodzaje mięsa, kiełbasa oraz suszone grzyby. Każdy region
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka ziemniaczana 123rzut oka proste, kryją w sobie prawdziwą głębię smaku. Jest symbolem polskiej kuchni, a jej przygotowanie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Robi się ją z tartych ziemniaków, dodając aromatyczną kiełbasę, smalec i świeży szczypiorek. Piecze się ją, aż osiągnie złocistą, chrupiącą skórkę. Można ją podawać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekana hiszpańska szakszuka 86danie kuchni arabskiej ale czemu nie zrobić jej na hiszpańską nutę? bo jeśli dodamy składniki iście hiszpańskie to będzie hiszpańskie danie. No to sobie wymyśliłam ha ha. Potrzebna będzie kiełbasa chorizo, ja miałam szerokie chorizo ale tutaj jaką macie czy lubicie. Pomidory użyłam krojone z puszki. I tutaj będzie potrzebny ser, ja dostałam hiszpański paprykowy z 3 mlek, pyszny
Moje Małe Czarowanie
Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami 96mojej najmłodszej pociechy i od razu kartkując ją wytypowałam kilka przepisów do zrobienia w kategorii KONIECZNIE. I przepis na tą zapiekankę … The post Słodko-kwaśna zapiekanka z kiełbasą i śliwkami appeared first on Polska Zupa
Polska Zupa