Aby przygotować wędlinę drobiową nie jest potrzebny szynkowar, wystarczy słoik, mięso i przyprawy, utrwala się wędlinę poprzez pasteryzowanie słoików. Wędlina ze słoika przygotowana tym sposobem jest pyszna, bez konserwantów, wspomagaczy. Często robię kiełbasę słoikową przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy, albo pasztet do słoika. Ale ostatnio wymyśliłam sobie, że przygotuję w podobny sposób wędlinę drobiową z udek kurczaka, ale nie z mielonego mięsa tylko z krojonego.Kurczak doskonale nada... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...Blog kulinarny z przepisami i autorskimi zdjęciami, czyli najsmaczniejsze miejsce w sieci
Powiem szczerze, że nigdy takiej wędliny ze słoika nie robiłam, ale przepis mnie zachwycił i został juz wydrukowany i zamierzam w najbliższym czasie zrobić. Możesz tylko zdradzić ile słoiczków wyszło z tej porcji??
co moge uzyc zamiast soli peklowej, tutaj czegos takiego nie ma. Przepis bardzo mi sie spodobal.
Pewnie, że tak, ale dla mnie filety z piersi do tego typu przetworów to zbędny wydatek, ja wolę wykorzystać czyste mięso z ćwiartki kurczaka.
A ile czasu można przechowywać tą wędlinę – oczywiście w zamknięciu Czy konieczne jest jej przechowywanie w lodówce? Czy nie popsuje się będąc kilkanaście godzin poza lodówką?
Jeśli pasteryzacja przebiegła prawidłowo, a masz jakieś chłodne pomieszczenie w mieszkaniu to pewnie, że może stać poza lodówką. Ja nie robię jakiś wielkich ilości, więc mieszczą mi się w lodówce.