Przepis na : śniadanie
Ciecierzyca w każdej postaci jest świetną propozycją śniadaniową, ponieważ pozwala się najeść na dłużej, a w wersji pieczonej świetnie rozgrzewa w chłodne poranki. U mnie całość jest mocno podpieczona, bo nie jestem fanką jajek na miękko ;). Składniki (2 porcje): - 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy/z puszki - 1 łyżeczka zielonego pesto - 2 plastry np. kiełbasy suchej beskidzkiej - 2 łyżki koncentratu wymieszanego z kilkoma łyżkami przegotowanej wody/ 10 łyżek przecieru - garść oliwek - 2 małe jajka - sól, p... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...