pesto - 2741 przepisów

Makaron razowy z pesto bazyliowym 149

włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są zdrowe i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Brązowy makaron idealnie będzie się komponował z zielonym pesto, a kolorów w całym daniu dodadzą grillowane warzywa. Jeśli zatem poszukujecie szybkiego i bardzo zdrowego przepisu to polecamy Wam makaron razowy z pesto bazyliowym. Do przygotowania tego przepisu(...)zainspirował nas przepis na blogu: http://www.pozytywnezywienie.pl Makaron razowy z pesto bazyliowym – składniki (na 2 porcje) 150g makaronu razowego 2 garście świeżej bazylii garść pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 1/2 żółtej papryki 4 łyżki oliwy sól pieprz oliwa do smażenia Makaron razowy z pesto bazyliowym – przepis: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czerwone pesto z suszonych pomidorów 47

Czerwone pesto z suszonych pomidorów.  Przepis na sycylijskie pesto rosso z polskim jabłkiem. Czerwone pesto z suszonych pomidorów jest świetną alternatywą dla klasycznego zielonego pesto z bazylii (pesto alla genovese). Pesto z suszonych pomidorów, znane też jako pesto rosso to sycylijski wariant tego popularnego włoskiego dodatku do niezliczonej ilości dań. Korzystając(...)tego przepisu przygotujesz wyśmienite czerwone pesto z pomidorów w mniej niż 10 minut. Sycylijskie pesto z suszonych pomidorów ma głęboki, lekko orzechowy smak i przepiękny kolor. Możesz je dodawać do tych samych potraw co zielone pesto bazyliowe. Czerwone pesto świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, dip do warzyw, dodatek do makaronu, owoców morza oraz pieczonych

Cztery Fajery
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 224

wiadomo w zależności od producenta o różnym smaku i jakości.  Chce podzielić się z Wami moim sposobem na ulepszenie smaku gotowego kupionego wyrobu . SKŁADNIKI 1 słoiczek gotowego pesto 500g makaronu np penne oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim naczyniu dodać(...)łyżki  oliwy z oliwek , ząbek czosnku i leciutko go podsmażyć,  aby tylko olej złapał smak czosnku poczym wyłączyć ogień. Dodać gotowe pesto ze słoiczka ( nie gotować ) Odcedzić ugotowany makaron i od razu gorący dodać do naszego naczynia z pesto. Dokładnie wymieszać teraz dodać 4 serki w plasterkach które pod wpływem gorąca rozpuszcza się. Można ewentualnie dodać

zielonacukinka
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 154

dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w większości omega-6). Możemy jednak zrobić zdrowszą (mniej omega-6 i z opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa(...)sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane na parze . Pesto z oliwek i suszonych pomidorów , przepis: szklanka oliwek bez pestek – zielone, czarne albo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły

PaleoSMAK
Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów 109

Dostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu ( pesto alla genovese ) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone(...)słońcu pomidory  ( pesto alla siciliana ). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy.  Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego ;) Może Włosi obraziliby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś kurczaka smażona w domowym pesto podana na makaronie 317

pierś kurczaka smażona w pesto J ak wiadomo   Pesto alla genovese to   zielony  sos  pochodzący z  Genui    we  Włoszech , którego głównym składnikiem jest  bazylia . pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale(...)gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim.  Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu)  2 wiązanki świeżej

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z pesto z rukoli i migdałów 13

Makaron z sosem pesto jak z ekskluzywnej, włoskiej restauracji. Już teraz możesz przygotować go w swojej własnej kuchni w zadziwiająco łatwy sposób. Od czasu do czasu w Lidlu pojawia się czarny makaron barwiony naturalnym tuszem z kałamarnicy, makaron jest bardzo długi, nitki makaronu mają aż 50 centymetrów długości. Zachowuje intensywną czerń nawet po ugotowaniu i prezentuje się efektownie(...)niespotykanego makaronu przygotuj pesto inne niż zwykle, zamiast bazylii z listkami świeżej rukoli. Rukola, migdały blanszowane i ser owczy długodojrzewający od Romana Kluski. I oczywiście krewetki. Najlepszej jakości ser owczy jaki możesz spotkać w Polsce, to właśnie ser owczy długodojrzewający od Romana Kluski. Wyprodukowany w najlepszych warunkach jakie tylko możemy sobie wyobrazić, powstały z mleka owczego najwyższej jakości, które

ProstePesto.pl
Pesto z buraka liściowego Mangold 145

Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam  pesto bazyliowe ,  pesto z rukoli z bazylią ,  pesto z natki pietruszki i orzeszków  i  pesto szpinakowe , czyli propozycje raczej klasycznie.  Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli burakiem liściowym Mangold(...)kwas foliowy, betainę, potas i w antyoksydanty. Okazuje się, że jest to warzywo, które dawno temu gościło na naszych stołach, a teraz powraca do gry ! Pesto z buraka liściowego Mangold Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 pęczka Mangolda 2 ząbki czosnku 4 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych 3 łyżki świeżo starego parmezanu

Kulinarne przygody Gatity
PESTO BAZYLIOWE 116

Domowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy(...)być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:)  P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo krótko, dlatego ma widoczne dość duże kawałeczki orzechów

Słodko-Słony Świat Ilony
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 115

Zapraszam! Składniki: 500 g makaronu spaghetti; 2 pęczki pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chili; Oliwa z oliwek; Sól. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, odciąć grubsze łodygi, wrzucić do pojemnika od blendera. Czosnek obrać, dodać do pietruszki. Wlać odrobinę oliwy, dodać sól do smaku i blendować, stopniowo zwiększając ilość oliwy(...)pesto nie było zbyt gęste. Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki wody z gotowania makaronu

Gospodyni Miejska
Makaron rigatoni z pesto z Mangolda 118

będzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam  pesto z buraka liściowego Mangold , ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie  pesto bazyliowe ,  pesto z rukoli z bazylią ,  pesto z natki pietruszki i orzeszków  i  pesto szpinakowe . Makaron rigatoni z pesto z  Mangolda Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 250 g makaronu rigatoni 3 łyżki  pesto z buraka liściowego Mangold 2 łyżki orzeszków ziemnych świeżo starty parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno. Makaron gotujemy zgodnie

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 98

tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) W związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :)  Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu)  2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki) 2 - 3 ząbki czosnku ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g sera   najlepiej parmezanu albo Grana Padano    garść rzeżuchy  sól do smaku Dodatkowo: ulubiony makaron

Bon Appetit Małgorzaty
Pesto z bazylii. Pesto bazyliowe. 106

Pesto z bazylii – Pesto bazyliowe – Pesto alla genovese – to nazwa tego samego, pysznego, oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem(...)Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka. Z braku laku można posłużyć się blenderem, jak to robię właśnie ja ;-) Jedni preferują pesto w formie gładkiej pasty, inni zaś wolą, gdy w pesto pozostają małe kawałeczki składników. A Wy, jakiej formy zwolennikami jesteście? :) Polecam również przepis

Kulinarne Przeboje
Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. 186

Czerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać zbyt długo. U nas szybko znika, więc nie ma tego problemu, ale jakby komuś coś zostało, to pesto bez problemu można mrozić ;) Ważne jest również, by pesto nie podgrzewać, bo może nabrać gorzkiego smaku. Które pesto jest lepsze? Z Genui czy z Sycylii? Trudno powiedzieć, bo mi oba bardzo

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania