pesto - 2241 przepisów

Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 128

wiadomo w zależności od producenta o różnym smaku i jakości.  Chce podzielić się z Wami moim sposobem na ulepszenie smaku gotowego kupionego wyrobu . SKŁADNIKI 1 słoiczek gotowego pesto 500g makaronu np penne oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu. W drugim naczyniu dodać(...)łyżki  oliwy z oliwek , ząbek czosnku i leciutko go podsmażyć,  aby tylko olej złapał smak czosnku poczym wyłączyć ogień. Dodać gotowe pesto ze słoiczka ( nie gotować ) Odcedzić ugotowany makaron i od razu gorący dodać do naszego naczynia z pesto. Dokładnie wymieszać teraz dodać 4 serki w plasterkach które pod wpływem gorąca rozpuszcza się. Można ewentualnie dodać

zielonacukinka
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 113

dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w większości omega-6). Możemy jednak zrobić zdrowszą (mniej omega-6 i z opcjonalnym serem), praktyczniejszą (bez świeżej bazylii) i smaczniejszą (z suszonymi pomidorami) wersję pesto . Pesto to nie tylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa(...)sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane na parze . Pesto z oliwek i suszonych pomidorów , przepis: szklanka oliwek bez pestek – zielone, czarne albo mieszane 4 suszone pomidory – z reguły

PaleoSMAK
Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów 88

Dostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów :) Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu ( pesto alla genovese ) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone(...)słońcu pomidory  ( pesto alla siciliana ). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy.  Tyle klasyka :) W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego ;) Może Włosi obraziliby

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierś kurczaka smażona w domowym pesto podana na makaronie 252

pierś kurczaka smażona w pesto J ak wiadomo   Pesto alla genovese to   zielony  sos  pochodzący z  Genui    we  Włoszech , którego głównym składnikiem jest  bazylia . pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale(...)gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) Pierś kurczaka łatwo za mocno wysmażyć, ale dzięki pesto był wyjątkowo soczysty. Wkrótce zrobię pesto z czosnkiem niedźwiedzim.  Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu)  2 wiązanki świeżej

Bon Appetit Małgorzaty
Pesto z buraka liściowego Mangold 104

Uwielbiam pesto ! Mogę jeść je ze wszystkim ! Do tej pory robiłam  pesto bazyliowe ,  pesto z rukoli z bazylią ,  pesto z natki pietruszki i orzeszków  i  pesto szpinakowe , czyli propozycje raczej klasycznie.  Teraz postanowiłam poeksperymentować i zrobić pesto z moim zeszłorocznym warzywnym odkryciem, czyli burakiem liściowym Mangold(...)kwas foliowy, betainę, potas i w antyoksydanty. Okazuje się, że jest to warzywo, które dawno temu gościło na naszych stołach, a teraz powraca do gry ! Pesto z buraka liściowego Mangold Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 1/2 pęczka Mangolda 2 ząbki czosnku 4 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych 3 łyżki świeżo starego parmezanu

Kulinarne przygody Gatity
PESTO BAZYLIOWE 94

Domowe pesto z bazyli i orzechów nerkowca. Z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek i tartego parmezanu. Czysta klasyka. Pesto ma uniwersalne zastosowanie. Idealnie pasuje jako sos do makaronów czy sałat, pięknie komponuje się z mięsem czy serami. Jest świetnym i zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła na kanapki, ja sama bardzo często używam pesto jako główne smarowidło pieczywa. Orzechy(...)być za każdym razem inne, czy to orzechy pinii czy włoskie, świetnie nadają się też migdały, pestki dyni czy łuskany słonecznik. Bazylię można zamienić na rukolę lub pietruszkę. Tradycyjnie pesto uciera się w moździerzu, ale zmiksowane malakserem czy blenderem jest równie pyszne:)  P.s. Pesto na zdjęciu ucierałam bardzo krótko, dlatego ma widoczne dość duże kawałeczki orzechów

Słodko-Słony Świat Ilony
Spaghetti z pesto pietruszkowo-czosnkowym i chili 86

Zapraszam! Składniki: 500 g makaronu spaghetti; 2 pęczki pietruszki; 2 ząbki czosnku; 2 papryczki chili; Oliwa z oliwek; Sól. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, odciąć grubsze łodygi, wrzucić do pojemnika od blendera. Czosnek obrać, dodać do pietruszki. Wlać odrobinę oliwy, dodać sól do smaku i blendować, stopniowo zwiększając ilość oliwy(...)pesto nie było zbyt gęste. Chili umyć, osuszyć, wydrążyć z nasion (jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to pozostawić nasiona) i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić posiekane chili, chwilę podsmażać, a następnie zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Do wystudzonych papryczek chili dodać 2 - 3 łyżki pesto i około 2 łyżki wody z gotowania makaronu

Gospodyni Miejska
Makaron rigatoni z pesto z Mangolda 78

będzie się gotował makaron, czyli kilkanaście minut. Do makaronu wykorzystałam  pesto z buraka liściowego Mangold , ale inne też będą doskonale pasować. Na blogu znajdziecie  pesto bazyliowe ,  pesto z rukoli z bazylią ,  pesto z natki pietruszki i orzeszków  i  pesto szpinakowe . Makaron rigatoni z pesto z  Mangolda Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 250 g makaronu rigatoni 3 łyżki  pesto z buraka liściowego Mangold 2 łyżki orzeszków ziemnych świeżo starty parmezan oliwa z oliwek EV Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około 10 minut, następnie siekamy, ale niezbyt drobno. Makaron gotujemy zgodnie

Kulinarne przygody Gatity
Zielone pesto z rzeżuchą, podane na makaronie z dodatkiem chili 72

tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde sery. I słusznie! Byle nam smakowało :) W związku z aktualną porą roku postanowiłam do pesto dodać rzeżuchę. Dodała odrobiny ostrości. Pesto można podawać na tostach, z makaronem a także do pieczenia mięs. Wkrótce zrobię kurczaka z pesto :)  Składniki na pesto: 2 łyżki orzeszków piniowych lub migdałów, albo pestek słonecznika (u mnie wszystkiego po trochu)  2 wiązanki świeżej bazylii (bez łodyg, same listki) 2 - 3 ząbki czosnku ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g sera   najlepiej parmezanu albo Grana Padano    garść rzeżuchy  sól do smaku Dodatkowo: ulubiony makaron

Bon Appetit Małgorzaty
Pesto z suszonych pomidorów. Pesto sycylijskie. 161

Czerwone pesto z suszonych pomidorów – idealnie pasuje do makaronów i grzanek. Tradycyjne pesto, czyli pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Ktoś inny, równie genialny, wpadł na pomysł na zrobienie pesto z suszonych na słońcu pomidorów, które powszechnie znane jest jako pesto sycylijskie (pesto alla siciliana). Pesto nie powinno stać zbyt długo. U nas szybko znika, więc nie ma tego problemu, ale jakby komuś coś zostało, to pesto bez problemu można mrozić ;) Ważne jest również, by pesto nie podgrzewać, bo może nabrać gorzkiego smaku. Które pesto jest lepsze? Z Genui czy z Sycylii? Trudno powiedzieć, bo mi oba bardzo

Kulinarne Przeboje
Marchewkowe gnocchi + pesto z czosnku niedźwiedziego 86

szczęście poniewaz rośnie u mnie w ogrodzie. Kiedys przywiozłam sobie z lasu szczepkę i pod drzewami pięknie mi się rozrósł. Pamiętajcie, że czosnek dziki rośnie w cieniu. Jeśli pesto wyda Wam się za ostre, można wymieszac je ze śmietanką i serem gorgonzola. Zwykłe bazyliowe pesto także się tutaj sprawdzi. Wszystko zależy od Waszej fantazcji i upodobań kulinarnych :) Składniki(...)dużych) 2 marchewki 2 żółtka 250 g serka ricotta 200 g pełnotłustego twarogu 2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania sól i pieprz Składniki na pesto na oko: 1 wiązanka czosnku niedźwiedziego 1/2 szklanki ziaren prażonego na suchej patelni słonecznika ok. 1/2 szklanki startego parmezanu  ok. 1/2 szklanki oliwy Gnocchi: Obrane ziemniaki i marchewki

Bon Appetit Małgorzaty
Pesto z natki pietruszki i orzeszków 87

pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale też smakują grillowane warzywa czy mięsa posmarowane pesto. Przygotowanie pesto w domu to dosłownie chwila, a satysfakcja gwarantowana ! A najważniejsze jest to, że pesto możemy sobie komponować według naszego gustu i smaku. Co do niego(...)dodamy, to już tylko i wyłącznie nasza inwencja. Zachęcam do testowania i próbowania ! Pesto z natki pietruszki i orzeszków Składnik na słoiczek: 1 pęczek pietruszki 100 g dowolnego sera pleśniowego 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych około 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy w mikserze. Jeśli pesto wyjdzie nam za gęste możemy

Kulinarne przygody Gatity
Bazyliowe pesto 93

Uwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już  pesto z rukoli z bazylią  i pesto z natki pietruszki i orzeszków , więc teraz przyszła kolej na klasyka gatunku czyli pesto z bazylią. Pesto jest uniwersalne, doskonale smakuje rozsmarowane  na grzance, idealne(...)kawałka usmażonej pierś z kurczaka czy kawałka łososia. Dla każdego, do koloru, do wyboru ! A jego przygotowanie zajmuje dosłownie 3 minuty ! Bazyliowe pesto Składniki: 1 pęczek bazylii (u mnie doniczka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziaren uprażonego słonecznika 2- 3 łyżki świeżo startego parmezanu sól morska gruboziarnista około

Kulinarne przygody Gatity
Pesto z rukoli 89

Uwielbiam pesto ! Mogłabym je jeść ze wszystkim. Pesto doskonale smakuje wymieszane z gorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru, gdy ją posmarujemy pesto. A nie wspominam już o ciepłym toście posmarowanym tym sosem... Aromat, który się roztacza wokół bezcenny :-). A Wy macie swoje pomysły na wykorzystanie pesto ? Jeśli przygotujesz(...)przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pesto z rukoli Składniki: 50 g rukoli 3 łyżki orzeszków ziemnych 3 łyżki świeżo starego parmezanu 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól morska  Wykonanie: Orzeszki prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez około

Kulinarne przygody Gatity
Ciabatta z pesto 120

wiedzieli, że lubię takie smaczki.  Czasami chwytasz coś w biegu mając nadzieję na szybki obiad. Szybki obiad bo w 12 minut to makaron z pesto. Lubię pesto ale jestem ostatnio za leniwa aby je zrobić... Sięgnęłam po słoik i zrobiłam z pesto... Ciabattę. Zaskakujące jak pesto sprawdza się również w dodatku do pieczywa. Składniki(...)ciabatta 1 garść mieszanki sałat 3 plasterki pomidora 3 plasterki ogórka 2 spore plastry mozzarelli 1 łyżeczka pesto Grand’Italia 1 łyżka mascarpone Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy i grillujemy. Następnie smarujemy mascarpone, posypujemy sałatą. Układamy plastry: pomidora, ogórka i mozzarelli. Delikatnie rozsmarowujemy pesto. Przykrywamy drugą częścią bułki. Podajemy od razu

QuchniaKaroli
Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową 137

bardzo ważne, to jedzonko robi się bardzo szybko :-) Składniki: Makaron świderki lub penne (około 8 łyżek) 1 średni ziemniak fasolka szparagowa (około 10-15 sztuk) około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki) sól Wykonanie: Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową(...)trzy składniki razem) zgodnie z czasem na opakowaniu makaronu. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku, wrzucamy z powrotem do garnka, w którym gotowaliśmy makaron z ziemniakiem i fasolką i dodajemy pesto. Mieszamy. Można wedle uznania doprawić jeszcze solą, ale pesto z biedronki jest już dosyć słone, więc należy robić to rozważnie. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Torcik warzywny z pesto 129

Torcik warzywny z pesto i chipsem z parmezanu to rodzaj sałatki na ciepło, która znakomicie sprawdza się jako przystawka. Miękkie warzywa świetnie łączą się z wyrazistym pesto i chrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa(...)czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii sól morska świeżo mielony pieprz ok. 3/4 szklanki świeżo tartego parmezanu olej lub oliwa aromatyzowana/y czosnkiem i/lub bazylią Pesto z bazylii: 1 pęczek bazylii (liście oberwane z jednej doniczki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 7-8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 3 łyżki orzeszków

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania