
Zurek to jedna z najstarszych zup, opisywana juz w XIII wieku,byla przez wieki w Polsce potrawa narodowa.Ta nieskomplikowana i tania potrawa przetrwala stulecia nie tylko w kuchni ludowej ,ale i dworskiej.Przed wiekami sporzadzano polewki z ziarna zboz roztartego miedzy kamieniami.Tak powstal zur bedacy ulubiona zupa naszych przodkow.Po wychodowniu wlasnego zakwasu zur-ek stal sie i moja ulubiona zupa.Zurek gotuje sie na miesie,wedzonce,bialej kielbasie,ze sledziem lub grochem i zabiela sie mlekiem lub smietana.... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...