Przepis na : deser
Kogel-mogel to deser mojego dzieciństwa, niezwykle prosty do przygotowania, bardzo popularny w czasach PRL-u. Jest nie tylko przepyszny, ale i bardzo zdrowy, ponieważ jajka zjadane na surowo mają dwukrotnie więcej wartości odżywczych. Nie musisz się matwić o salmonellę. Wystaczy jajko dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem. W żółtkach jaj znajdziemy tryptofan i tyrozynę, dwa aminokwasy o silnym działaniu antyoksydacycjnym. Zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, mają działanie przeciwnowotworowe, chronią także nasze ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...