Kawa z koglem-moglem to prawdziwe mistrzostwo smaku. Nie wiadomo, czy to tylko kawa, czy już deser. Taki sposób podania kawy wymyślili wietnamczycy, by przełamać gorzki posmak kawy, ponieważ w Wietnamie piję się głównie robustę. W oryginale do ubijania żółtek na puch dodaje się mleko skondensowane, wówczas pianka jest jeszcze bardziej spektakularna, a do parzenia kawy używa się specjalnego zaparzacza. Kawę przygotowałam w domowym expresie, bez dodatku mleka i ani tak zrobiła furorę. Nie znasz? Koniecznie ją ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...