chleb - 25827 przepisów (strona:383/1722)

Chleb razowy 101

Prosty w przygotowaniu chleb z mąki razowej, przepis idealny  dla laika który pierwszy raz w życiu piecze chleb. Bez ulepszaczy, bez zbędnych składników a smakuje wyśmienicie. składniki na bochenek chleba 80 dag mąki pszennej razowej 20 dag maki pszennej białej 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody 5 dag drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju przepis(...)będzie jednolite i miękkie. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, po czym wkładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Nagrzewamy piekarnik do temp 220 st. C i pieczemy chleb około 40 minut

Smakowite Dania
Chleb na żurku 163

Piekłam już różne chleby ale okazało się, że chleb na żurku to dla mnie nowość. Przepis dostałam i postanowiłam go wypróbować. Do tego chleba użyłam żurku staropolskiego o smaku boczku ale możecie użyć innego. Ważne jest aby to był taki płynny a nie w proszku. Chleb jest smaczny, więc spróbujcie go upiec. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jak wykonać zakwas żytni 155

jest gotowy do użycia. W słoiku powinny być widoczne bąbelki powietrza i wyczuwalny kwaśny zapach. Do pierwszego pieczenia proponuję użyć odrobinę suchych drożdży, gdyż zakwas jest jeszcze młody i chleb może dobrze nie wyrosnąć. Młody zakwas ma mniej bąbelków niż dojrzały uwidoczniony na zdjęciu. Przechowywanie zakwasu: W słoiku zostawić 2 - 3 łyżki aktywnego zakwasu (1/3 widocznego na zdjęciu) i jeśli(...)codziennie nie będziemy piec chleba wstawić go do lodówki. Słoik ma być tylko przykryty gazą lub ściereczką przepuszczającą powietrze (nie zamykać szczelnie pokrywką, gdyż zakwas się udusi). Dokarmianie zakwasu: Jeśli nie pieczemy chleba codziennie zakwas dokarmiać raz w tygodniu. Wsypać 100 g mąki żytniej i 100 ml letniej wody, wymieszać i wstawić z powrotem do lodówki. Po wyjęciu z lodówki

Kuchcik gotuje
Francuskie tosty 119

Chyba bym sobie nie pozwoliła na opychanie się nimi w środku nocy, tak jak prowadząca, ale od czasu do czasu delektuję się nimi na śniadanie.   Składniki: 2 kromki chleba tostowego 1 jajko 30 ml mleka 2 łyżki cukru pudru masło i olej do smażenia + dodatki wedle uznania: u mnie maliny, dżem malinowy, cukier puder i bita śmietana Do miski(...)wbijamy jajo, masło i cukier puder i dokładnie wszystko bełtamy. Do tak przygotowanej mieszanki wrzucamy chleb tostowy i zostawiamy na 5 minut. Po 5 minutach chleb przewracamy, tak, aby mieszanka wsiąknęła w chleb również z drugiej strony i zostawiamy tak na kolejne 5 minut. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy olej i smażymy na tym nasze tosty. Dekorujemy wedle uznania

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 199

miałam na nią ochotę, więc nie mogłam przegapić okazji. W sekrecie Wam powiem, że to pierwsze chałki w mojej „kucharskiej karierze”. W języku żydowskim istnieją dwa słowa, które określają chleb: lechem i challah. Lechem to rodzaj chleba spożywanego codziennie, natomiast challah to rytualny chleb spożywany w Szabat, który zaczyna się od poświęcenia dwóch bochenków w piątek wieczorem i dwóch kolejnych(...)jest na Rosz ha – Szana. Jej przypominający głowę kształt symbolizuje pełnię błogosławieństw na okrągły rok, oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień.   Chleb challah- chałka żydowska Przepis podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click)   W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach

Mia Cucina Sofieta
Tosty chlebowe z patelni ze smażonymi pomidorami 151

poniedziałku zaczynam oczyszczanie wg. dr Ewy Dąbrowskiej a dzisiaj naszła mnie ochota na chleb smażony w "jajku". Mojego Męża za to na smażone z cebulą pomidory ;) Połączyliśmy jedno z drugim :) Składniki: - chleb (dobrze się sprawdzi czerstwy) 2-3 kromki na osobę, - mąka z ciecierzycy 2-3 łyżki, - woda, - sól zwykła lub kala namak ("jajeczna"), - pieprz, - olej, - pomidory, - cebula (może być(...)ciecierzycy z wodą do uzyskania konsystencji śmietany (być może trzeba będzie dodać wody bo ciecierzyca robi się gęściejsza po chwili), dodać odrobinę soli jajecznej i pieprzu. Maczać kromki chleba w cieście tak żeby wchłonęły część płynu, smażyć najpierw na małym ogniu, później na większym żeby zrobiły się chrupiące na wierzchu. Usmażone kromki układać na talerzu wyłożonym na ręczniku papierowym żeby

Co na wege obiad?
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 151

lekturze. Wczoraj zaczęłam Grę o tron - siedemset stron powinno zapewnić mi rozrywkę na nieco dłużej. Tymczasem domowa produkcja pieczywa stanęła zupełnie. Ale sami powiedzcie - po co niby mam piec chleb, skoro znoszę do domu takie ilości, że i tak musimy rozdawać? W czwartek zaopatrzyłam nas w ciemny żytni chleb - C. jest zachwycony, a ja stwierdzam, że jak się przerzucimy(...)dokładnie każdego opakowania... Serek odłożyłam do lodówki, wyjęłam zwykły, upiekłam sernik i zaczęłam się zastanawiać, co zrobić z tą niespodzianką. Jakoś nie miałam na niego apetytu ot tak, na chlebie. Postanowiłam go więc w chleb zawinąć - upiekłam ślimaczki z serkiem kremowym. Wyszły pyszne - takie od razu gotowe kanapki.  Skusicie się? Ślimaczki z serkiem kremowym Składniki: (na 10 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 208

Kolejny miesiąc, kolejne wspólne pieczenie .  Tym razem przepis wybrała Jola .  Dawno temu robiłam podobny wypiek, chyba też w ramach wspólnego pieczenia.  Niestety chleb nie wyszedł mi tak jak powinien.  Ostatnio bardzo rzadko piekę w formie i zauważyłam, że wyszłam z wprawy.  Chyba zbyt krótko pozwoliłam chlebom rosnąć w foremkach.  Dlatego też trochę popękały(...)otrębami.  Ciasto przełożyć do foremek i wyrównać wierzch.  Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia.   (moje rosły około 1,5 h). Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.  Chleb piec przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 230 stopni C i piec kolejne 10 minut. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i dopiekać jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony

Sto kolorów kuchni
Brzoskwiniowa chlebo-babka (Peach Bread) 113

Wśród internetowych przepisów często przewijają się przepisy na chleb bananowy- bardzo popularny wypiek w Stanach Zjednoczonych. Ponieważ u nas wciąż panuje brzoskwiniowa nadwyżka, zrobiłam jego brzoskwiniową wersję. Właściwie sama nie wiem czy nazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie

les mirabelles
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 141

często zdarza się Wam, że w domu macie tylko chleb, ale brak pomysłu i produktów na przygotowanie  kanapki? Moja propozycja przygotowania domowego chleba z farszem  z serka śmietankowego i suszonych pomidorów sprawi, że nie będziecie już mieć podobnych dylematów, gdyż chlebek ten smakuje wyśmienicie bez żadnej, zbędnej oprawy. Mówię Wam pycha. Chleb: 3 szklanki mąki(...)minut do ponownego wyrośnięcia, posmarować piwem, (można naciąć ostrym nożem kratkę na wierzchniej skórce),  a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godz. Gotowy chleb wyjąć z piekarnika, jeszcze raz posmarować piwem, przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wystygnięcia

Jadło i czytadło
Szybkie imprezowe koreczki. 254

Bardzo smaczne, szybkie koreczki, przygotowane przez moją córkę i jej koleżankę na imprezę młodzieżową. Podobno bardzo smakowały i pierwsze znikły ze stołu :) Polecam. Składniki - chleb tostowy - serek Almette z ogórkiem i ziołami - szynka - ser żółty - ogórki kiszone - papryka czerwona Wykonanie Kromki chleba tostowego pokroić na cztery części, potem jeszcze każdą część na połowę - powstanie osiem kawałków. Każdy kawałeczek posmarować serkiem(...)almette. Szynkę, ser, ogórki i paprykę pokroić w grubsze plastry wielkościowo zbliżone do cząstek chleba tostowego. Następnie na każdy posmarowany kawałeczek chleba układać po kolei: plaster szynki, plaster sera, plaster ogórka i kawałek papryki. W środek wbić wykałaczkę i gotowe :) Smacznego :) Ps.Ja bym z chęcią dodała na sama górę jeszcze zieloną oliwkę ale dziewczyny nie chciały

Kuchnia z widokiem na ogród
Chleb owsiany 130

Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu,  to trzeba robić chleb na drożdżach.  Ten pochodzi z książki Hamelmana.  Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin.  Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry,  dość długo świeży i wilgotny.  Polecam.     Składniki: 680 g mąki pszennej chlebowej 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)uformować bochenek, przełożyć do kosza, nakryć  i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny.  Piekarnik (najlepiej z kamieniem) rozgrzać do 235 stopni.   Przełożyć chleb na kamień lub blachę i piec przez 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 10-15 minut.  Gotowy chleb będzie wydawał głuchy odgłos, jeżeli

Sto kolorów kuchni
Łatwy chleb pszenny 122

bardzo mnie interesuje to i mam zamiar się w tej dziedzinie rozwijać. Przeglądając różne przepisy, w ręce wpadł mi ten, chyba najprostszy z możliwych. Skórka wyszła niezwykle chrupiąca, a chleb lekko słonawy idealny do wędliny i serów. Najlepiej smakował ciepły:) A przepis znalazłam tutaj . Składniki: - 2 szklanki mąki + 2 łyżki do formowania bochenka - 1 pełna szklanka ciepłej wody - 1 płaska(...)naczyniu żaroodpornym, ale można również w tortownicy) i odstawiamy jeszcze na ok 40 min aby wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni i na spód wkładamy naczynie z gorącą wodą. Chleb pieczemy na środkowym poziomie piekarnika ok 30 – 40 min, do zarumienienia. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Grzanki z pieczarkami 123

miałam udział taki, że posiekałam cebulę, pokroiłam pieczarki i jadłam. Tak niewiele składników, a efekt na prawdę smaczny. Zazwyczaj taki farsz wykorzystujemy do nadziewania bułek, ale tym razem wykorzystaliśmy chleb. Ostry smak pieczarek idealnie komponuje się ze smakiem chleba. Ojjj, ale się zajadałam Składniki: - 1/2 kg pieczarek, - 1 duża cebula; - oregano, ostra papryka; - plasterki żółtego sera; - olej rzepakowy - czosnek - kromki(...)chleba; Wykonanie: Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej rzepakowy i wrzucamy umyte pokrojone pieczarki. Dodajemy sporą szczyptę oregano i dusimy do momentu aż pieczarki będą miękkie. Cebulę siekamy, na drugiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy cebulę. Dodajemy pół łyżeczki ostrej papryki i dusimy. Gdy pieczarki zmiękną wrzucamy cebulę do pieczarek i wszystko razem jeszcze chwilę mieszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez

dom-agi.pl
Zupa czosnkowa 100 razy bardziej skuteczny niż antybioty 175

łyżki posiekanej zielonej pietruszki,              3 szklanki pokrojonego  w kostkę czerstwego chleba      1 szklanka kwaśnej śmietany (mleko kokosowe dla wegan)    1 liść laurowy    4 łyżki pokrojonego zielonego tymianku-  -- może być mniej jak ktoś nie toleruje Wykonanie Rozgrzej piekarnik(...)wyłuskaj z łusek ,pokrój na małe kawałki i dodaj do garnka z cebulą. Wymieszaj i dodaj, pokrojony tymianek, zupę z kurczaka .Zmniejsz gaz i  dodaj teraz  kawałki chleba i niech się gotuje  przez pięć minut, aż chleb będzie miękki.Gdy chleb zmięknie .Przed zmiksowaniem usunąć  liść laurowy. Powstałą zupe umieścić w blenderze i zmiksować

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania