Ser COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia
Przepisy na domowy ser i chlebForma do prasowania sera wykonana z dwóch pudełek na płyty CD/DVD wg. pomysłu zamieszczonego na YouTube Пресс для домашнего сыра Do wykonania formy
Przepisy na domowy ser i chlebmamy co z nimi zrobić korzystam z przepisu Rysia a dokładnie jego Cioci i robię ją na patelni z ogórkiem i musztardą ale zamiast na talerzu układam ja na chlebie - ot tak - bo po co tyle talerzy brudzić ;-D Kanapki z kaszanką nie podaję dokładnych proporcji: kawałek kaszanki ogórek kiszony musztarda cebula chleb Do dzieła! Kaszankę wysypujemy z kiszki(...)pokrojoną w grube talarki aż ta stanie się miękka. Gdy nasze danie będzie już mięciutkie i gorące wrzucamy do niego pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, mieszamy i wykładamy na chleb który wcześniej upiekliśmy w tosterze i posmarowaliśmy musztardą. Podajemy z dowolnymi dodatkami - PYCHA! Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipamiętasz w ogóle smaki z czasów gdy byłeś tak mały, że musiałeś zbierać truskawki na drabinie? Z pewnością Twoje skojarzenia gastronomiczne różnią się od moich. Chociaż... czy jadłeś chleb z masłem i czymś co nazywano ketchupem? A może chleb z margaryną i vegettą? A może coś bardziej wyrafinowanego jak kromka chleba z prawdziwym masłem, śmietaną i cukrem lub chleb
Right Behind The Kitchenpublikacji recenzji i pojawiły się komentarze internautów - negatywne ale ich adresatem właściwie nie była restauracja tylko autor recenzji. Tym bardziej postanowiłem, że przy pierwszej okazji zawitam do St. Valentino. Chleb i Wino (albo po prostu Valentino?!) - nowej restauracji na obrzeżach Lublina (tym bardziej, że jest tuż obok mnie)... St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina Pierwsze wrażenia(...)najmłodszych łasuchów. W tak jasnym, przestronnym miejscu dobrze mi było więc nawet nie odczułem czasu oczekiwania na posiłki. Nazwa i promocja Jak czytam taki rymujący się zlepek słów "Valentino - chleb i wino" przypominają mi się lekcje języka polskiego i podchwytliwe pytanie nauczycielki "co autor miał na myśli?" Szczerze - nie zapytałem, nie wnikam... Oprócz wspomnianej recenzji o tym miejscu znalazłem tylko
Right Behind The KitchenKolejny pyszny chleb.Bo chleba nigdy dość. Składniki -1 kg pszennej mąki razowej -2 łyżeczki soli -40 g drożdży -2 łyżeczki miodu -600 ml ciepłej wody -2 łyżki oleju słonecznikowego -2 łyżki mleka z oliwą do posmarowania chleba -Ziołowo mi! od Ziarenkowo do posypania oraz pół szklanki do chleba Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Drożdże utrzeć z miodem(...)zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą, posypać ziarnami. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec do godziny w 200 stopniach. Trudno się oprzeć pierwszej pajdzie. Świeżutki chleb podjadłam z masłem, pieczoną piersią z kurczaka i ogórkiem kiszonym. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniChleb z oliwkami Chleb z oliwkami W moim domu pomimo tego, że wszyscy wysoce sobie cenią ciemne, razowe pieczywo wyrabiane na zakwasie, to czasem odzywają się głosy, domagające się innego zgoła wyrobu. Wyrobu o smaku pszennej bułki, który w połączeniu z aromatem oliwek, stanowi miłą odmianę w codziennym jadłospisie. składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru(...)ciasto wyrabiamy jeszcze, co najmniej dwukrotnie. Następnie wyrośnięty bochenek wkładamy do wysmarowanej oliwą formy i pozostawiamy w cieple, przez 30 minut by znów wyrosło. Wierzch chleba przesmarowujemy oliwą i wkładamy do piekarnika, nagrzanego w pierwszych 15 minutach do 220 stopni, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopi i pieczemy dalsze
Miód i pieprzręki .. ok godzinę. Gotowe ciasto posypać mąką i odstawić pod ściereczką do wyrośnięcia. Po ok godzinie wyjąć ciasto podzielić na 2-3 części czyli ilość chlebków. Uformować podłużne owalne chleby i ułożyć w formie lub keksówkach. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.. ok godzinę. Następnie rozgrzać piekarnik do temp 170 st . Chleb przed włożeniem do pieca spryskać wodą . Piec przez(...)uruchomić termoobieg i piec jeszcze ok 20-25 min . Po wyjęciu chleb znów spryskać wodą, przykryć grubą ścierką. Po przestygnięciu posmarować chleb skórką ze słoniny lub oliwą
Gotowanie jest łatweZawsze wracam do tego przepisu gdy nie mam czasu na długie wyrabianie i składania a chciałabym zjeść chleb na zakwasie. Potrzebuje jedynie ciepłego miejsca i czasu :) Składniki: 250 g maki pszennej chlebowe (typ 750) 250 g mąki pszennej (typ 650) 225 g wody 1 łyżeczka soli morskiej 150 g bardzo aktywnego zakwas żytniego Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z końcówką(...)minut. Ciasto jest kleiste i dość luźne. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zawijamy szczelnie formą. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 3-5 godzin, chleb musi wyrosnąć niemalże do wysokości formy. Czas wyrastania zależy od aktywnością waszego zakwasu. Po tym czasie chleb posypujemy delikatnie mąką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 210 C, piec
Delicious TitbitsWeekendy upływają mi ostatnio dość intensywnie i do tej pory nie było okazji do pieczenia chleba na zakwasie. Wczoraj się udało. A głównym składnikiem (może w nienajwiększej ilości, ale zdecydowanie nadającym smak pieczywu) jest mąka gryczana, którą udało mi się kupić w moim sklepie podczas ostatnich zakupów (chyba czekała na mnie, bo wzięłam ostatni kilogram). Do tej pory nie szukałam(...)torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić, gdy chleb ostygnie. ---------- Podobne: Chleb na wodzie z ogórków Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodziedomowy, chrupiący i świeży chleb ! Dlatego dziś polecam Wam pyszny i prosty drożdżowy chleb owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Dzięki płatkom owsianym jest wilgotny i zawiera sporo błonnika. A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty. Drożdżowy chleb owsiany Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 keksówki o wymiarach(...)smarowania foremek otręby do posypania Wykonanie: Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią
Kulinarne przygody GatityChleb maślany, puszysty, delikatny i bardzo prosty w wykonaniu. Dodatek maślanki sprawia że jest on wilgotny i bardzo pyszny. Chleb wyrabiałam w automacie a potem piekłam na blaszce. Upieczecie chlebek ze mną? Chleb maślany. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSmakowały Wam krokiety z chleba tostowego? Czas na spróbowanie tego chlebka w wydaniu koszyczków. Prezentuję dziś pyszne danie, które zaskoczy każdego. Robi się go niewiarygodnie szybko. Kanapeczki z chleba tostowego podane inaczej pięknie udekorują stół i zapewne zachęcą wszystkich do skosztowania. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: • 6 kromek chleba tostowego • 6 plasterków wędliny • Pół czerwonej papryki • 8 oliwek(...)czarnych • 3 łyżki kukurydzy • 2 łyżki zielonego groszku • 30 g sera feta w kostkach Przygotowanie: Chleb tostowy cieniutko wałkujemy, odcinamy skórkę. Kromeczki smarujemy dokładnie masłem. Gotowe układamy w foremkach do muffinek, dociskając do brzegów, tak aby powstały chlebowe koszyczki. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę, oliwki na plasterki. Do każdego koszyczka wkładamy złożoną w różyczkę wędlinę i na nią nakładamy farsz
Podróż w kulinaria