chleb - 25827 przepisów (strona:386/1722)

Bułki tygrysie 768

charakterystyczną, popękaną i kruchą skórką. Spękana skórka powstaje dzięki pokryciu bułki pastą ryżową, i mimo tej skórki miąższ pozostaje bardzo miękki i delikatny. Wypiek tych bułek (są pieczone również chleby) został spopularyzowany w Holandii w latach 70 ubiegłego stulecia. Podejrzewa się jednak, że przepis został przywieziony z Azji w czasach, gdy holenderskie floty handlowe dokonywały handlu z Południowo-Wschodnią Azją(...)zciekł z bułek przed rozpoczęciem pieczenia. Bułki tygrysie w rządku. Bułka tygrysia solo. Bułki tygrysie w gromadce. Spękany wierzch bułki z bliska. Zbliżenie spękanej skorupki. inspirował przepis z książki Chleb. Domowy wypiek

Grahamka, weka i kajzerka
Grissini z solą i nasionami 151

miejscowości Lanzo Torinese. Piekarz Antonio Brunero, pod kierunkiem miejskiego lekarza Teobaldo Pecchio, wymyślił grissini dla króla Wiktora Amadeusza II, który będąc w złym stanie zdrowia mógł strawić jedynie okruchy chleba. Karol Feliks, król Sardynii, tak bardzo w nich gustował, że nawet będąc na przedstawieniach w Teatro Regio, żuł je dla rozrywki. Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności(...)niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie Bonaparte, w który na początku XIX wieku stworzył specjalne połączenie komunikacyjne między Turynem i Paryżem, głównie do przewozu osób i oczywiście grissini. Szlak ten został nazwany „les petits bâtons de Turin”. W piekarniach Turynu

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 184

cykliczną akcją, co miesiąc kolekcjonującą po kilkadziesiąt pięknych i pachnących wypieków przygotowywanych na drożdżach lub zakwasie, czy po prostu przaśnych. Akcję tę rozpoczęła, i koordynuje, Wisła z blogu Zapach chleba , dzięki której co miesiąc możemy obejrzeć listę wypieków upieczonych, sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi(...)uczestnictwem w akcji. Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly, we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez blog Grahamka, weka i kajzerka , wraz z odnośnikiem

Grahamka, weka i kajzerka
Spaghetti pangrattato 234

Spaghetti pangrattato to makaron z chrupiącymi okruszkami chleba lub bułką tartą. Danie jest przykładem tego, że wystarczy kilka prostych składników, aby uzyskać zaskakujący efekt. Polecam Składniki: 300 g spaghetti 1 szklanka okruszków chleba (czerstwy chleb rozdrobniony malakserem lub bardzo drobno pokrojony) 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chilli 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki skórka z 1 cytryny(...)cytryny oliwa z oliwek (około 4 łyżek) starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy okruszki chleba, czosnek i chilli. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy ugotowany al dente makaron, startą skórkę i sok z cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki oliwy. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy

Oryginalny smak
Chleb dyniowy na zakwasie 106

Chlebków dyniowych robiłam już kilkanaście, ale nie robiłam jeszcze dyniowego chleba.  Kiedy znalazłam ten przepis , postanowiłam, że spróbuję.  Ciasto miało być dość luźne, ale moje wyszło tak bardzo luźne, że nie było mowy o formowaniu chlebów i pieczeniu ich w koszyku.  Upiekłam je więc w foremkach.  Chleby nie są przepięknie pomarańczowe, a to ze względu(...)otrębami.  Przełożyć ciasto i odstawić na 2 - 3 godziny do wyrośnięcia.  Jeżeli ciasto jest wystarczająco zbite, można uformować bochenki i ułożyć je w koszach.  Wyrośnięte chleby przełożyć do piekarnika nagrzanego do 235 stopni.  Piec 15 minut.  Zmniejszyć temperaturę do 225 i piec jeszcze 25 minut (mój piekł się około 30 - 35).  Wystudzić na kratce

Sto kolorów kuchni
gotowanie z neoflam 100

Coś z niczego-CHLEB W CIEŚCIE SKŁADNIKI: Chleb -2 duże kromki Jajka -2 szt Mąka -2 łyżki Sól Tłuszcz do smażenia. ETAP PRZYGOTOWANIA: Kromki chleba przekroić na pół. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mąkę i sól, dobrze wymieszać. Maczać chleb w cieście  i piec na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. http://neoflam.pl/aktualnosci/wydarzenia/29-mistrzowie-patelni.html (function

Kuchnia Danusi
Wegetariańskie śniadanko do pracy 119

właśnym stylem i ..być może nawet nad zmianą nawyków żywieniowych. Jestem zaskoczona jak wspaniale został wyważony smak, żadna przyprawa nie gryzie się z drugą, a dodatek pomidora i razowego chleba na zakwasie tylko pogłębiają jego niebiański i aksamitny smak. Pasztet idealnie rozsmarowuje się po chlebie, jest bardzo wydajny! Można z niego zrobić śniadanie dla kilku osób. Ja zrobiłam śniadanie(...)wynos! Użyłam chleba robionego w domu z tego przepisu   CHLEB TUTAJ Posmarowałam kromeczki pasztetem, dodałam oliwki, pomidora ...zamknęłam do pojemnika ...i wyszłam z domu.  Po otwarciu pojemniczka kanapki były w nienaruszonym stanie, a pasztet nie doprowadził do rozmoknięcia pieczywa. Na pewno jest to pasztet dla ludzi , którzy podróżują- opakowanie wystarczy, żeby się porządnie najeść, ale po otwarciu może

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 188

sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się(...)oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku.  Z Włoskiego pane grattato oznacza "tarty chleb", jednak ponieważ pieczywo kruszy się zazwyczaj ręcznie, a jego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce, według mnie bardziej trafnym określeniem jest po prostu "okruchy chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois

Chilli Czosnek i Oliwa
1557. Niezawodny chleb 115

Przepis na ten niezawodny i prosty do zrobienia chleb znalazłam   tutaj ..Ja nie mogłam się oprzeć i ukroiłam od razu do spróbowania... SKŁADNIKI (na dwa chleby w keksówkach dł. 25 cm): 1/2 kg mąki pszennej (typ 550- 750)  1/3 szkl. otrębów żytnich 1/3 szkl. mąki żytniej (typ 2000)  2 łyżki płatków owsianych  25 g drożdży świeżych(...)się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską ]. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec

Moje domowe kucharzenie
Kamień do pieczenia pizzy Emako 166

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości Emako  dostałam   kamień do pieczenia pizzy . Taki kamień nadaje się nie tylko do pieczenia pizzy, ale także do pieczenia chleba, bułek...Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a maksymalna temperatura pieczenia wynosi 800 stopni.. W czasie pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania wilgoć(...)ciasta, dzięki czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie.. Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy

Moje domowe kucharzenie
Chleb owsiany 144

Kolejny chleb pieczony na kamieniu ..tym razem chleb z gotowej mieszanki..i tym razem  nowość , której nie ma jeszcze w sklepach p.Adama..[sklepy są  tutaj  i  tutaj ]..Chlebek owsiany ..pierwszy raz taki jadłam ..i powiem Wam, że jest pyszny...Mój chlebek był pieczony na kamieniu ..ale można upiec i w foremce lub w wypiekaczu do chleba(...)Takie gotowe mieszanki do chleba są naprawdę świetne..polecam..a także zapraszam do konkursu ..można wygrać takie mieszanki.. mieszanka do wypieku chleba owsianego woda Sposób przygotowania w piekarniku: Wlać wodę[330 g/26 o C].  Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ] Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem

Moje domowe kucharzenie
Chleb w 10 minut. 134

Byłam zmęczona w domu nie było chleba, więc zaczęłam szukać przepisu na szybkiego przepisu. Co więcej przypomniało mi się, że będąc w sobotę u znajomych (i tutaj słodko mokry buziak dla Kasi, Hubka, Gosi i Stasia) rozmawialiśmy o mące do chleba, stanęło na genialnym wynalazku mieszanki mąki z drożdżami. I tutaj nagle olśnienie! przypomniało mi się, że jakiś czas temu(...)taką właśnie kupiłam. Zakasałam rękawy i do boju! Składniki: 350 g mąki do wypieku chleba (a dokładnie mieszanka do wypieku pełnoziarnistego chleba pszenno-żytniego z suszonymi drożdżami) 150g mąki pszennej typ 550 370 ml wody (potem dolałam jeszcze ciutkę, takie jedno chlapnięcie :)) drożdże suszone (ile ich nasypałam? nie mam pojęcia takie jedno siup :) maksymalnie pół łyżeczki Do miski wsypujemy wszystkie

Brzuszki Łakomczuszki
Pełnoziarnisty chleb z otrębami i pestkami dyni (z automatu) 141

Polecam Wam dziś pyszny pełnoziarnisty chleb z dodatkiem otrębów i pestek dyni do przygotowania w automacie. Przepis pochodzi z instrukcji automatu do wypieku chleba Moulinex, jednak został trochę przeze mnie zmieniony. Na szczęście z pozytywnym skutkiem :) Chlebek jest zwarty, nie sypie się i nie rozlatuje podczas krojenia. Składniki (na chleb ok 1kg): 500g mąki pszennej pełnoziarnistej  320ml letniej wody(...)mnie Kupiec) 12g świeżych drożdży 1/2 szklanki pestek dyni 2,5 łyżki stołowej oleju 2,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie   w automacie do wypieku chleba: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej.  Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wypieku

Ze smakiem i z pasją
Dlaczego piekę chleb w automacie i z gotowych mieszanek... 139

Chleb z automatu - orkiszowy na maślance i z odrobiną masła. Mój pierwszy chleb z maszyny wyszedł, powiedzmy, dziwny. I powiem Wam szczerze, że nie miałam kogo zapytać dlaczego, bo wszyscy "wypiekacze" domowych chlebów tłumaczyli mi, że to ja jestem dziwna, bo piekę chleby z automatu - chleb się piecze na zakwasie i w piekarniku, kropka. A ja lubię mój(...)chleb z maszyny :) Dlaczego? Na pewno w smaku jest zupełnie inny niż te na zakwasie i nie chodzi o to, żeby określić czy lepszy czy gorszy, bo jest właśnie ZUPEŁNIE INNY. Nie porównywałabym ich wcale, a smakują mi oba rodzaje. Jeśli o mnie chodzi, wolę jednak w domu robić ten z automatu. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY , NA DROŻDŻACH - NAJLEPSZY 291

Moja rodzina uwielbia chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia! W naszym domu zagości jeszcze nieraz. Po pierwsze dlatego ,że bardzo przypomina ten, który piekę na zakwasie(...)drugie dlatego , że na setki upieczonych przeze mnie chlebów, nigdy nie zdarzyło mi się piec chleba, który tak błyskawicznie się przygotowuje. Do tego chleba potrzebujemy miskę, łyżkę i produkty. Chleb bez wyrabiania... A smak - po prostu cudo ! Po 3 dniach ciągle świeżutki, dłużej nie dotrwał... :-)) Składniki: - 4 łyżki płatków orkiszowych - 1/2 l ciepłej wody ( nie gorącej) - 2 szkl mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania