chleb - 25827 przepisów (strona:387/1722)

Weekendowa piekarnia #26 - Chleb z serkiem ricotta 99

Dzis nastapil moj debiut w Weekendowej Piekarni z czego oczywiscie bardzo sie ciesze. Przyznam, ze juz nie raz zabieralam sie do wspolnego wypiekania chleba, ale zawsze cos stanelo mi na przeszkodzie. Gdy tym razem zobaczylam przepis zaproponowany przez Atinke, to wiedzialam, ze chocby sie walilo i palilo, ja ten chleb i tak upieke. No i udalo sie! Ciesze sie ogromnie(...)chleb okazal sie wspanialy. Jest bardzo delikatny, puszysty w srodku, a co najwazniejsze czuc w nim ricotte. Dobrze, ze zanim go upieklam poczytalam komentarze, ze najlepiej od razu upiec go z podwojnej porcji :) skladniki: 100g wody 40g mleka 3,2% 15g masla 5g drozdzy instant 250g maki uniwersalnej 5g soli 90g serka ricotta skladniki powinny miec temperature pokojowa wykonanie: Wszystkie

Przysmaki Karolki
Chleb z garnka żeliwnego 149

mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Prace nad chlebem należy rozpocząć dzień wcześniej (najlepiej wieczorem). Rano formujemy bochenek, ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i pieczemy. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Metoda ta nie sprawia większych trudności. Najwięcej wrażeń(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Chleb z garnka żeliwnego PRZEPIS /źródło: link /  Temperatura pieczenia: 240-2 5 0 o C Czas pieczenia: 45 min. Składniki /1 bochenek/ 300 g mąki pszennej chlebowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zapiekane kanapki z serem i pomidorami 34

smacznego Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Zapiekane kanapki z serem i pomidorami Składniki na zapiekane kanapki z serem i pomidorami. 2 duże kromki chleba 2 pełne łyżki mascarpone 1 łyżka szczypiorku 1/2 łyżeczka oregano 125 g mozzarelli 100 g pomidorków koktajlowych Zapiekane kanapki z serem i pomidorami Jak zrobić zapiekane kanapki z serem(...)pomidorami. Mozzarellę pokroić na grube plastry a pomidorki koktajlowe pokroić na plasterki. Każdą kromkę chleba posmarować serkiem mascarpone , wyłożyć mozzarellą, na której ułożyć plasterki pomidorów. Po wierzchu kanapki posypać suszonym oregano , po czym ułożyć je na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 9 minut. Pierwsze 6 minut pieczenia robić z funkcją góra-dół

MeCooks
Wiosenny chleb 28

pora roku kiedy wszystko wkoło budzi się do życia. Mamy już dużo jak to nazywam zielska, które możemy wykorzystać w kuchni. I tu właśnie kilka takich składników wylądowało w chlebie. Do takiego wiosennego chleba wystarczy masło i nic do szczęścia więcej nie trzeba. Wiosenny chleb

Ewa w kuchni
Grzanki z paluszkami krabowymi 25

skład, bo pasta wyszła tak dobra, że z pewnością robiłabym ją częściej. Pasta z paluszków krabowych gotowa była po kilku minutach. Podałam ją na podgrzanych na patelni grillowej kromkach chleba tostowego. 200 g paluszków krabowych 1/2 małej cebuli (około 30 g) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki lub dymki (szczypiorku) kilka kromek chleba tostowego(...)Paluszki krabowe oraz cebulę siekamy w rozdrabniaczu do warzyw (lub bardzo drobno kroimy). Dodajemy majonez oraz posiekaną zieleninę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Chleb tostowy rumienimy na patelni grillowej z obu stron. Wykładamy na niego przygotowaną pastę (po 1 łyżce

Smaki Na Talerzu
Chleb pszenny z maszyny 22

Taki chleb można zrobić również bez maszyny, ale ja zawsze robię w maszynie. Dużo łatwiej i szybciej. Chlebek jest super, nic się nie kruszy. Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać do niego drożdże i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę(...)Ostawić do wyrośnięcia. Uformować dowolny kształt chlebka. Nagrzać piekarnik do 230 C i piec chlebek 30 minut. Chlebek musi się zarumienić. Chleb jest gotowy gdy pukając w spód chlebka słychać głuchy odgłos. Wykonanie w maszynie – wszystkie składniki dodać do naczynia, nastawić na pieczenie podstawowe i czekać aż się upiecze. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Koreańskie tosty 35

tosty, które muszę przyznać zadziwiły mnie! Z pewnością są ciekawe w smaku i fajnie sobie przygotować coś nowego czasami, co i wam polecam. PRZEPIS KOREAŃSKIE TOSTY Składniki: 6 kromek chleba tostowego 3 ziemniaki ugotowane 2 jaka na twardo 1 ogórek gruntowy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu ryżowego 0,5 łyżeczki soli 1/3 cebuli 150g szynki 1 łyżeczka oleju(...)drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ziemniaki i jajka ścieramy na tarce lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy odciśnięte ogórki i pozostałe składniki. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Chleb opiekamy w tosterze lub w piekarniku albo na patelni. Na kromkę chleba kładziemy kilka czubatych łyżeczek przygotowanej pasty i przykrywamy drugą kromką, lekko dociskamy. Artykuł Koreańskie tosty pochodzi z serwisu Dorota

Dorota Smakuje
Sałatka z jabłkiem, grzankami i camembertem 29

opcja z piekarnika jest dużo lepsza. Polecam Wam obie sałatki. 1 główka sałaty lodowej 1 kwaśne jabłko połówka małej cytryny 1 op. sera Camembert garść orzechów laskowych 4 kromki chleba tostowego kilka łyżeczek żurawiny ze słoiczka 1 łyżeczka masła klarowanego 2 łyżki oleju 1 lekko kopiasta łyżeczka miodu 1 – 1,5 łyżeczki octu balsamicznego sól, pieprz Sałatę myjemy, osuszamy(...)rwiemy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w misce. Jabłko obieramy, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy je na sałacie. Posypujemy orzechami laskowymi. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy chleb i smażymy na niedużym ogniu, co jakiś czas potrząsając patelnią, aż do lekkiego zarumienienia się grzanek. W garnuszku

Smaki Na Talerzu
chleb pszenno żytni 63

Wyrośnięty pieczemy w ok. 190 st. C przez ok. 60 min. Upieczony studzimy na kratce. Jeśli chcemy aby wierzchnia skórka się błyszczała to zaraz po wyciągnięciu z blaszki, gorący chleb smarujemy delikatnie smarujemy masłem

Domowy Smak Jedzenia
Chleb z płatków owsianych i jogurtu 41

sklepowych półkach możemy znaleźć wiele rodzajów chleba, ale takiego jak ten jeszcze nie jadłam. Jest to połączenie ulubionych ziaren z jogurtem i płatkami owsianymi. Ten chleb jest prosty w przygotowaniu i chyba nie może się nie udać. Przygotuj keksówkę i bierzemy się do pracy, zajmie to tylko 3 minuty.  300 g płatków owsianych górskich 500 g jogurtu naturalnego(...)mieszamy. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Masę przekładamy do keksówki i dociskamy aby wypełniła ją dokładnie. Piekarnik nastawiamy na opcję pieczenia góra-dół na 170 ° C i pieczemy chleb 50 minut.  Po wyłączeniu piekarnika chlebek powinien trochę ostygnąć, a następnie wyjmujemy go z keksówki na kratkę, żeby wystygł do końca. Smakuje wspaniale

Emskie Smaki
Chleb orkiszowy z maszyny do pieczenia chleba 19

Chleb jest rewelacyjny, robię go najczęściej. Polecam bez obaw. Wszystkie składniki włożyć do maszyny, nastawić na program podstawowe, rozmiar L i włączyć maszynę. Dla mnie to jest najprostszy sposób wykonania chleba. Nastawiam maszynę wieczorem i rano mam chlebek gotowy. Wykonanie chlebka bez maszyny – drożdże pokruszyć, wsypać suche, wlać 1/4 szklanki letniej wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć(...)letnią wodę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto na gładką sprężystą masę. Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dodać ziarna i ponownie ugnieść ciasto. Foremkę do pieczenia chleba posmarować tłuszczem, można obsypać ziarnami lub otrębami. Następnie włożyć ciasto, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 35-40 minut. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Roladki chlebowe z serem i szynką 28

Chleb tostowy z powodzeniem wykorzystać można nie tylko do tostów czy zapiekanych kanapek . Okazuje się, iż równie fajnie sprawdza się jako podstawa roladek . Proste roladki chlebowe z serem i szynką to danie, które często robię na śniadanie , chociaż podane mogą zostać również na kolację czy na lunch . Z chleba tostowego odkrawam skórkę, lekko wałkuję każdą kromkę, po czym wypełniam nadzieniem(...)podawać z ketchupem, majonezem lub sosem barbecue. Roladki chlebowe Warto wiedzieć robiąc roladki chlebowe z serem i szynką. Pieczywo tostowe , którego użyłam po rozwałkowaniu miało wielkość 12-u centymetrów. Chleb tostowy , z którego robimy roladki musi być świeży, gdyż starsze pieczywo w trakcie zwijania w roladkę może popękać. Roladki wypełniłam mieszanką trzech serów żółtych. Był to ser cheddar, gouda oraz

MeCooks

Proponowane wyszukiwania