chleb - 26516 przepisów (strona:390/1768)

Chleby z Chlebowej Paczki 27

Sama lubię piec chleb, ale przyznam,że nie zawsze jest to łatwa i satysfakcjonująca praca. Wymaga czasu i cierpliwości, dlatego od kiedy dowiedziałam, ze jest taka piekarnia postanowiłam zamawiać od czasu do czasu chleb stamtąd właśnie. Przyznam, że smaczny, tradycyjny i długo utrzymujący świeżość.  Sami zobaczcie jak wyglądają.Zamówiłam; ludowy, wiejski i polny(...)Ludowy z orzechami i rodzynkami               A jak smakują, to sami wypróbujcie, zachęcam, bo warto :) Chleb polny jeszcze nie skonsumowany, jak zaczniemy go jeść to zrobię zdjęcie miękiszu

Proste Potrawy
Chleb z roszponką, chrzanem i rzeżuchą 30

Dziś mam dla Was przepis na chleb, który możecie podać na Święta wielkanocne, ale nie tylko. Dzięki dodaniu chrzanu z żurawiną ma fajny, charakterystyczny posmak. Jeśli lubicie takie dziwne kombinacje to ten chleb przypadnie Wam do gustu. Do upieczenia chleba wykorzystałam oczywiście mąki od ZMJelonki

Ewa w kuchni
ZDROWY CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI 28

razem proponuję Wam przepis na zdrowy chleb gryczany z dodatkiem nasion lnu, chia, pestek dyni i słonecznika oraz orzechów laskowych. Bezglutenowy, o niskim indeksie glikemicznym, ten chlebek jest źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E, magnezu, cynku, białka. To również idealny chlebek na stół wielkanocny! A zatem zapraszam do skorzystania z przepisu wszystkich, którzy miłośników zdrowego odżywiania(...)Publikuję ten przepis również w ramach akcji kulinarnej «  Domowa piekarnia   » Przygotowanie : 10 min. Pieczenie :  1godz.   Składniki na 1 chleb : ● 150 g płatków gryczanych lub mąki gryczanej ● 100 g mielonych migdałów ● 30 g błonnika w proszku ● 1 łyżeczka soli ● 400 g wody ● 5 cl oliwy z oliwek ● 70 g nasion lnu złotego ● 70 g pestek słonecznika

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rustykalne bagietki z oliwkami 42

ciasto jedynie luźno skręciłam i ułożyłam na blasze. Wyszły przepyszne! Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Bułki jak ciabatta Prosta drożdżowa chałka   Chałka waniliowa Chałka litewska Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne

Obiad gotowy
Chałka domowa z kruszonką 54

zostanie zjedzona jeszcze ciepła;)  Na moim instagramie pokazałam sposób zaplatania ciasta. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Prosta drożdżowa chałka   Chałka waniliowa Chałka litewska Chleb francuski wiejski na drożdżach  Chleb pszenny - baton Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki

Obiad gotowy
Chleb żytni na zakwasie 49

Chleb żytni na zakwasie to nie tylko podstawowy składnik wielu codziennych posiłków, ale także symbol tradycji, zdrowego odżywiania i domowego ciepła. Wypiekanie chleba w domu to doświadczenie, które łączy ludzi na całym świecie i przypomina o wartościach takich jak cierpliwość, troska i dbałość o jakość  … The post Chleb żytni na zakwasie appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Zupa-krem z pieczonych pomidorów 62

nakładu pracy - większość wykona za nas piekarnik. Pod wpływem ciepła w piekarniku warzywa miękną i lekko karmelizują, dzięki czemu nabierają naturalnie słodszego aromatu. Do upieczonych warzyw wystarczy dodać kromkę chleba, wodę lub bulion, doprawić do smaku i pyszna zupa gotowa. Zupa-krem z pieczonych pomidorów - przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 2kg pomidorów, 300g marchewki(...)łyżek oliwy z oliwek, kromka chleba razowego do zupy oraz 4 kromki na grzanki, łyżka octu jabłkowego, łyżeczka cukru, łyżeczka cynamonu, szczypta chili, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, woda, sól i pieprz do smaku. 1. Pomidory i pokrojone w kawałki marchewki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop 3 łyżkami oliwy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Z notatnika dietetyka
Chleb z ziarnami 63

nagrzanego do 200*C na 1 godzinę Jedna foremka o wymiarach  11 x 29 cm. a druga szklana o wymiarach 24 x 11 cm  W foremce szklanej chleb szybciej upiekł się również od dołu. Ziaren dyni można dać mniej. A soli tak jak napisałam, nawet ciut więcej. Przed włożeniem ciasta do foremek odkładamy 3 łyżki ciasta do słoika(...)przykrywamy gazą) i przechowujemy w lodówce do następnego pieczenia dodając je do ciasta. Moje uwagi: chleb piekłam już trzykrotnie, zmieniałam skład mąki i ziaren jakie dodawałam i tak piekłam  z 300 g mąki żytniej i 700 g mąki pszennej, dodałam czarnuszkę, zmielone lekko siemię lniane, kminek i sezam a dziś piekłam z 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej

Proste Potrawy
Francuskie tosty cebulowe 47

wyobrazić sobie cywilizację bez cebuli. Mastering the Art of French Cooking Prawdopodobnie ideą było przeniesienie francuskiej zupy cebulowej do postaci stałej, tym bardziej że to połączenie podsmażonej cebuli z chlebem ma we Francji status kultowego. Choć początków doszukują się jeszcze w czasach Imperium Rzymskiego, to, jak to często bywa, prawdopodobnie są to dwie różne potrawy, między którymi nie ma ciągłości(...)zajadał się nią w gospodach. Zarówno król jak i jego teść zasłynęli również wojną domową w Polsce, którą niektórzy sprowadzają do konfliktu pomiędzy "zgniłym" zachodem, a konserwatywnym wschodem :) Składniki: - chleb - cebula - ocet lub wino Wykonanie: Cebule podsmażamy. Dolewamy trochę wody i czekamy aż się wygotuje. Dodajemy trochę octu lub wina. Kładziemy wszystko na kromki chleba i wkładamy na 5 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
"zero waste" grzanki z chleba z airfryer... 57

zero waste" - grzanki z chleba jogurtowego - czyli, nic się marnuje 🆗🎯  recipe: 📣📣📣 wykorzystałam 3 dniowe resztki chleba jogurtowego, pokroiłam (chleb jest okrągły, kroję go na połowę i mam małe kromki) na 8 cienkich kromek❗ Kromki włożyć gęsto do silikonowej formy 22 cm, na chlebku rozłożyć cebulę pokrojoną w plasterki, ciut posolić i posypać oregano, spryskać mocno olejem rzepakowym❗ Teraz położyć

W Mojej Kuchni Lubię
Balzama - turecki chleb z patelni 70

wartość. Cieszy mnie, że moja praca idzie dalej w świat i komuś się przydaje. Tym razem jednak przeszperałem jakieś swoje notatki i znalazłem wśród nich przepis na płaski turecki chleb z patelni zwany balzama. Czyli nie mój autorski przepis. Myślę, że w naszej polskiej kuchni można by go nazwać podpłomykiem. Jest dobry zarówno na ciepło od razu po usmażeniu

Marder&Marder Manufacture
Zapiekane kanapki z serem i pomidorami 89

smacznego Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Zapiekane kanapki z serem i pomidorami Składniki na zapiekane kanapki z serem i pomidorami. 2 duże kromki chleba 2 pełne łyżki mascarpone 1 łyżka szczypiorku 1/2 łyżeczka oregano 125 g mozzarelli 100 g pomidorków koktajlowych Zapiekane kanapki z serem i pomidorami Jak zrobić zapiekane kanapki z serem(...)pomidorami. Mozzarellę pokroić na grube plastry a pomidorki koktajlowe pokroić na plasterki. Każdą kromkę chleba posmarować serkiem mascarpone , wyłożyć mozzarellą, na której ułożyć plasterki pomidorów. Po wierzchu kanapki posypać suszonym oregano , po czym ułożyć je na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 9 minut. Pierwsze 6 minut pieczenia robić z funkcją góra-dół

MeCooks
Wiosenny chleb 76

pora roku kiedy wszystko wkoło budzi się do życia. Mamy już dużo jak to nazywam zielska, które możemy wykorzystać w kuchni. I tu właśnie kilka takich składników wylądowało w chlebie. Do takiego wiosennego chleba wystarczy masło i nic do szczęścia więcej nie trzeba. Wiosenny chleb

Ewa w kuchni
Grzanki z paluszkami krabowymi 72

skład, bo pasta wyszła tak dobra, że z pewnością robiłabym ją częściej. Pasta z paluszków krabowych gotowa była po kilku minutach. Podałam ją na podgrzanych na patelni grillowej kromkach chleba tostowego. 200 g paluszków krabowych 1/2 małej cebuli (około 30 g) 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki lub dymki (szczypiorku) kilka kromek chleba tostowego(...)Paluszki krabowe oraz cebulę siekamy w rozdrabniaczu do warzyw (lub bardzo drobno kroimy). Dodajemy majonez oraz posiekaną zieleninę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Chleb tostowy rumienimy na patelni grillowej z obu stron. Wykładamy na niego przygotowaną pastę (po 1 łyżce

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania