chleb - 26176 przepisów (strona:399/1746)

Żytnio - orkiszowy chleb na zakwasie z pestkami dyni 159

Dobrego chleba nigdy w domu dość, czy do kanapek do pracy, czy szkoły, czy do np. włoskiej bruschetty , czy na grzanki, tosty lub jako dodatek do zupy. Polecam zatem dobry, chleb na zakwasie, jest miękki i sprężysty w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz, jest rewelacyjny. Łatwy w wykonaniu i szybko znika, spróbujcie. Żytnio - orkiszowy chleb śniadaniowy z ziarnami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Śniadaniowy chleb z Alaski 131

pyszny bochen, który zachwyci Wasze podniebienie tak jak i moje zachwycił. Chleb upieczony jest ze sporą ilością miodu ale nie jest słodki, idealny do kanapek zarówno z serem czy wędliną. Jeśli nie potrafisz upiec chleba lub jeszcze nie piekłeś, ten bochen na pewno Ci się uda, polecam. Zakwas zrobicie według przepisu poniżej. Chrupiące migdały w jego wnętrzu idealnie pobudzą przewód(...)pokarmowy do pracy z rana czy z wieczora. Chleb na zakwasie pszennym, z miodem i migdałami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybki chleb orkiszowy – na drożdżach. 138

foremkę równomiernie (w tym celu najlepiej użyć łyżki drewnianej). Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 50 minut. Upieczony chleb po kliku minutach wyjmujemy z foremki i przekładamy go na kratkę do całkowitego wystudzenia – należy też ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Przydatne: Użyłam foremki o wymiarach(...)spokojnie można użyć większej Chleb ze zdjęć był pieczony w piekarniku gazowym Smacznego

rozgotowana
12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) 167

Szukacie pomysłu na domową pastę do chleba? Hummus, pasty z czerwonej i białej fasoli, ciecierzycy i grochu. Dipy z pieczonego bakłażana, papryki i dyni piżmowej. Niektóre tradycyjne, zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej, inne to moje własne pomysły. Przed Wami zbiór moich ulubionych, sprawdzonych past do chleba, które urozmaicą Wasze kanapki. Dobrze smakują też z pokrojonymi w słupki warzywami. Wszystkie przepisy(...)pieczonej dyni piżmowej z dodatkiem jogurtu, pasty tahini oraz czosnku. Pasta jest słodkawa w smaku, dobra dla dzieci. Czy macie już swoje typy? Który przepis na pastę do chleba spodobał Wam się najbardziej? A może podzielicie się swoim ulubionym przepisem

Chilli Czosnek i Oliwa
Żytni chleb na drożdżach z kawą i pieprzem czerwonym 124

Znalazłam ten przepis u Pawła i koniecznie musiałam go wypróbować. Chleb jest sprężysty, z chrupiącą skórką, z lekką nutą pieprzu czerwonego. Idealny do kanapek, miodu, dżemu i innych dobroci. Polecam ten chleb bardzo gorąco. Chleb żytni z kawą i pieprzem czerwonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CHLEB Z WIŚNIAMI 260

Patrząc na ten chleb, pomyślałabym, że jest z dodatkiem czerwonej kapusty. Nie sądziłam że wiśnie tak go zabarwią :) Pomysł zaczerpnęłam z książki "100 znakomitych chlebów" autorstwa Paula Hollywooda. Chleb jest na drożdżach. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Chleb z oliwkami 106

Chleb z oliwkami to chleb który sam w sobie już jest posiłkiem, sycący i treściwy. Dla mnie wystarczy tylko masło do niego i posiłek gotowy, niemniej jednak pasuje idealnie do sera czy wędliny, polecam. Chleb z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem 124

Dziś pyszne bochny chleba na zaczynie. Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo. Polecam gorąco na śniadanie. Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fougasse - chlebowy liść z Prowansji oraz "Polak sprzeda zmysły" 177

Fougasse to tradycyjny chleb wypiekany w Prowansji najczęściej z oliwkami, ziołami, orzechami lub serem. Na wzmiankę o nim natknęłam się, czytając "Rubinowe czółenka" Joanne Harris, a potem zaczęłam szukać więcej informacji o nim. Pod względem smakowym przypomina włoską focaccię. Zazwyczaj nadaje się mu charakterystyczny ażurowy kształt liścia, choć niektórzy doszukują się w nim kształtu liry. W książce Petera Mayle(...)Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza" z kolei fougasse to spłaszczony chleb ponacinany w dekoracyjny wzór i złożony na pół, napełniony słodkim lub pikantnym nadzieniem. Na taki rodzaj fougasse też przyjdzie czas. Na razie ziołowy fougasse z oliwkami w kształcie liścia. Składniki (na 2 chlebki): 500 g mąki pszennej typ 480 50 g razowej mąki pszennej 8 g soli

Weekendy w domu i ogrodzie
4 składnikowy chleb pszenny na drożdżach 116

Taki szybki chleb dziś upiekłam, właściwie to nie tyle szybki co bez nadmiernego nakładu pracy. Czasu miałam mało a i składników mało, zakwas niedokarmiony, bo i tak mi się zdarza więc nie pozostało nic innego jak upiec na drożdżach. Zarobić ciasto i pozostawić je samemu sobie w lodówce. Zamieszałam, zakręciłam, wstawiłam do lodówki a na drugi dzień do piekarnika(...)chleb upieczony, zachęcam do spróbowania wypieku. Zaczynamy. 4 składnikowy chleb pszenny na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowo - gryczany ze szpinakiem 118

Taka innowacja chlebowa z użyciem różnych mąk. Mąka gryczana w połączeniu z orkiszową tworzą dobry duet a dodatek szpinaku wzbogaca chleb o żelazo. Chleb jest wilgotny, zwarty i pożywny. Polecam do upieczenia, jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Chleb ze szpinakiem na mące gryczanej i orkiszowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego) 248

Chrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego). Prosto, szybko i pysznie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przekąski. Proste składniki, pyszny serowy środek i sos do maczania. Spróbujcie Poniżej składniki na 2 porcje. Oczywiście ilość dostosujcie do własnych potrzeb (sera również można nałożyć więcej). Składniki: (na 2 porcje, ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb) około(...)łyżek startego żółtego sera 6 kromek chleba tostowego (bez dodatków) 2 większe jajka bułka tarta sól i czarny mielony pieprz olej do smażenia Na sos: mały jogurt naturalny (nie powinien być rzadki) około 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku duża szczypta suszonej bazylii Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt naturalny z majonezem, startymi ząbkami czosnku

Słodkie okruszki
Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką 205

Szybko potrzebowałam chleba, no i oto on. Na drożdżach z prażoną cebulką, idealny, pachnący, poleca się do upieczenia. Rośnie tylko około godziny a piecze się 30 - 40 minut, czyli w 2 godziny mamy pyszny, pachnący chleb. Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie 150

Kolejne pyszne bochenki dziś przedstawiam. Z chlebem tym nie ma dużo pracy natomiast potrzeba zrobić skiełkowane ziarno gryki. Przy okazji robienia napoju probiotycznego Rejuvelac zostaje kasza i ją tu właśnie wykorzystałam. Jeśli napoju nie zamierzacie zrobić wystarczy skiełkować kaszę a potem dodać ją do chleba. Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Słonecznikowa pasta do chleba z koperkiem 122

Uwielbiam prażony słonecznik. Te niepozorne nasiona po potraktowaniu ich ciepłem zyskują maślani orzechowy smak. Jako dzieciak byłam specjalistką od wydłubywania słonecznika z chleba, dokopując się do połowy środka bochenka, więc możecie sobie wyobrazić zdziwienie mamy gdy robiłam kanapki. Ten krem koperkowy spokojnie może zastąpić masło czy też inne smarowidła na kanapki, dodatek zieleniny to kwestia upodobań, ale uwierzcie(...)lepszego niż świeży chleb z pastą słonecznikową a do tego plasterek wygrzanego w słońcu pomidora. Grubiej położony na kanapce przypomina smakiem i konsystencja pieczony pasztet mięsny, tak to opisał mój tata, więc wszyscy domownicy będą zadowoleni czy wege i nie wege Składniki: 300 g łuskanego słonecznika łyżeczka soli 200 ml wody pęczek koperku/pietruszki opcjonalnie 50 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Słonecznik

greenscarf

Proponowane wyszukiwania