chleb - 25827 przepisów (strona:399/1722)

CHLEB NA DROŻDŻACH CODZIENNY 182

Pyszny, pachnący chleb, który przygotujecie z kilku zaledwie podstawowych składników. Pięknie pachnie, ma chrupiącą skórkę i mięciutki sprężysty środek. Dzięki długiemu wyrastaniu jest lekki, nie pęka i nie kruszy się po upieczeniu. Niewiarygodne, że bez najmniejszego wysiłku, ot tak, można mieć w domu naturalny i pachnący chleb.  SKŁADNIKI 3 i 1/2 szklanki (470 g) mąki pszennej chlebowej(...)wyrośnięte ciasto (zsuwamy bezpośrednio ze ściereczki). Przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową), wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut, zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne  15-20 minut, aż chleb się zrumieni. Studzimy na kratce

cool and minty
Żytnio - orkiszowy chleb na zakwasie z pestkami dyni 135

Dobrego chleba nigdy w domu dość, czy do kanapek do pracy, czy szkoły, czy do np. włoskiej bruschetty , czy na grzanki, tosty lub jako dodatek do zupy. Polecam zatem dobry, chleb na zakwasie, jest miękki i sprężysty w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz, jest rewelacyjny. Łatwy w wykonaniu i szybko znika, spróbujcie. Żytnio - orkiszowy chleb śniadaniowy z ziarnami. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Śniadaniowy chleb z Alaski 111

pyszny bochen, który zachwyci Wasze podniebienie tak jak i moje zachwycił. Chleb upieczony jest ze sporą ilością miodu ale nie jest słodki, idealny do kanapek zarówno z serem czy wędliną. Jeśli nie potrafisz upiec chleba lub jeszcze nie piekłeś, ten bochen na pewno Ci się uda, polecam. Zakwas zrobicie według przepisu poniżej. Chrupiące migdały w jego wnętrzu idealnie pobudzą przewód(...)pokarmowy do pracy z rana czy z wieczora. Chleb na zakwasie pszennym, z miodem i migdałami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybki chleb orkiszowy – na drożdżach. 117

foremkę równomiernie (w tym celu najlepiej użyć łyżki drewnianej). Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 50 minut. Upieczony chleb po kliku minutach wyjmujemy z foremki i przekładamy go na kratkę do całkowitego wystudzenia – należy też ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Przydatne: Użyłam foremki o wymiarach(...)spokojnie można użyć większej Chleb ze zdjęć był pieczony w piekarniku gazowym Smacznego

rozgotowana
12 przepisów na domowe pasty do chleba (wegetariańskie) 148

Szukacie pomysłu na domową pastę do chleba? Hummus, pasty z czerwonej i białej fasoli, ciecierzycy i grochu. Dipy z pieczonego bakłażana, papryki i dyni piżmowej. Niektóre tradycyjne, zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej, inne to moje własne pomysły. Przed Wami zbiór moich ulubionych, sprawdzonych past do chleba, które urozmaicą Wasze kanapki. Dobrze smakują też z pokrojonymi w słupki warzywami. Wszystkie przepisy(...)pieczonej dyni piżmowej z dodatkiem jogurtu, pasty tahini oraz czosnku. Pasta jest słodkawa w smaku, dobra dla dzieci. Czy macie już swoje typy? Który przepis na pastę do chleba spodobał Wam się najbardziej? A może podzielicie się swoim ulubionym przepisem

Chilli Czosnek i Oliwa
Żytni chleb na drożdżach z kawą i pieprzem czerwonym 104

Znalazłam ten przepis u Pawła i koniecznie musiałam go wypróbować. Chleb jest sprężysty, z chrupiącą skórką, z lekką nutą pieprzu czerwonego. Idealny do kanapek, miodu, dżemu i innych dobroci. Polecam ten chleb bardzo gorąco. Chleb żytni z kawą i pieprzem czerwonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
CHLEB Z WIŚNIAMI 209

Patrząc na ten chleb, pomyślałabym, że jest z dodatkiem czerwonej kapusty. Nie sądziłam że wiśnie tak go zabarwią :) Pomysł zaczerpnęłam z książki "100 znakomitych chlebów" autorstwa Paula Hollywooda. Chleb jest na drożdżach. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Chleb z oliwkami 86

Chleb z oliwkami to chleb który sam w sobie już jest posiłkiem, sycący i treściwy. Dla mnie wystarczy tylko masło do niego i posiłek gotowy, niemniej jednak pasuje idealnie do sera czy wędliny, polecam. Chleb z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem 101

Dziś pyszne bochny chleba na zaczynie. Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo. Polecam gorąco na śniadanie. Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fougasse - chlebowy liść z Prowansji oraz "Polak sprzeda zmysły" 156

Fougasse to tradycyjny chleb wypiekany w Prowansji najczęściej z oliwkami, ziołami, orzechami lub serem. Na wzmiankę o nim natknęłam się, czytając "Rubinowe czółenka" Joanne Harris, a potem zaczęłam szukać więcej informacji o nim. Pod względem smakowym przypomina włoską focaccię. Zazwyczaj nadaje się mu charakterystyczny ażurowy kształt liścia, choć niektórzy doszukują się w nim kształtu liry. W książce Petera Mayle(...)Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza" z kolei fougasse to spłaszczony chleb ponacinany w dekoracyjny wzór i złożony na pół, napełniony słodkim lub pikantnym nadzieniem. Na taki rodzaj fougasse też przyjdzie czas. Na razie ziołowy fougasse z oliwkami w kształcie liścia. Składniki (na 2 chlebki): 500 g mąki pszennej typ 480 50 g razowej mąki pszennej 8 g soli

Weekendy w domu i ogrodzie
4 składnikowy chleb pszenny na drożdżach 92

Taki szybki chleb dziś upiekłam, właściwie to nie tyle szybki co bez nadmiernego nakładu pracy. Czasu miałam mało a i składników mało, zakwas niedokarmiony, bo i tak mi się zdarza więc nie pozostało nic innego jak upiec na drożdżach. Zarobić ciasto i pozostawić je samemu sobie w lodówce. Zamieszałam, zakręciłam, wstawiłam do lodówki a na drugi dzień do piekarnika(...)chleb upieczony, zachęcam do spróbowania wypieku. Zaczynamy. 4 składnikowy chleb pszenny na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb orkiszowo - gryczany ze szpinakiem 94

Taka innowacja chlebowa z użyciem różnych mąk. Mąka gryczana w połączeniu z orkiszową tworzą dobry duet a dodatek szpinaku wzbogaca chleb o żelazo. Chleb jest wilgotny, zwarty i pożywny. Polecam do upieczenia, jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Chleb ze szpinakiem na mące gryczanej i orkiszowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego) 216

Chrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego). Prosto, szybko i pysznie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przekąski. Proste składniki, pyszny serowy środek i sos do maczania. Spróbujcie Poniżej składniki na 2 porcje. Oczywiście ilość dostosujcie do własnych potrzeb (sera również można nałożyć więcej). Składniki: (na 2 porcje, ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb) około(...)łyżek startego żółtego sera 6 kromek chleba tostowego (bez dodatków) 2 większe jajka bułka tarta sól i czarny mielony pieprz olej do smażenia Na sos: mały jogurt naturalny (nie powinien być rzadki) około 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku duża szczypta suszonej bazylii Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt naturalny z majonezem, startymi ząbkami czosnku

Słodkie okruszki
Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką 174

Szybko potrzebowałam chleba, no i oto on. Na drożdżach z prażoną cebulką, idealny, pachnący, poleca się do upieczenia. Rośnie tylko około godziny a piecze się 30 - 40 minut, czyli w 2 godziny mamy pyszny, pachnący chleb. Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie 132

Kolejne pyszne bochenki dziś przedstawiam. Z chlebem tym nie ma dużo pracy natomiast potrzeba zrobić skiełkowane ziarno gryki. Przy okazji robienia napoju probiotycznego Rejuvelac zostaje kasza i ją tu właśnie wykorzystałam. Jeśli napoju nie zamierzacie zrobić wystarczy skiełkować kaszę a potem dodać ją do chleba. Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania