Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Kiedy masz kilka przejżałych bananów, jest tylko jedna rzecz, która warto zrobić… chleb bananowy! Pokażemy Ci jak szybko zrobić chleb bananowy The post Chleb bananowy appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeylutowej Piekarni Amber zapachniało chlebem pieczonym w garnku żeliwnym. Chleb dość nietypowo przyrządzony jest z użyciem kuskusu i dzięki niemu jest bardzo sprężysty, pulchny i bardzo wilgotny. No i najważniejsze: jest przepyszny. Przepis pochodzi z bloga From- Snuggs – Kitchen . Tegoroczny luty to miesiąc wszystkich pór roku, musimy go przetrwać a w cieple piekarnika zawsze przyjemniej. Chleb z kuskusem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś chleb prosty i bardzo smakowity, pachnący rozmarynem. Rozmaryn to zioło które uwielbiam, wystarczy dodać kilka igiełek i danie pachnie świeżością i latem. Tym razem rozmaryn wylądował w chlebie, dzięki temu jest pachnący a do tego ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miękisz. Chleb na zakwasie z rozmarynem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieZakupiłam turecki chleb zwany Fladen. Fladenbrot to najpopularniejszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, koniecznie oblepiony sezamem. Idealnie nadał się do zrobienia pizzy. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Pizza na Fladen. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – Chlebodawcy . Kiedy wyrobione ciasto spokojnie wyrastało w foremkach, my w tym czasie przygotowaliśmy z Leszkiem, gospodarzem Kulinarnego Atelier dodatki do pieczywa. Pyszna pastę rybną, krem z pieczonych buraków i chrzanu oraz hummus z dodatkiem(...)papryki. Oprócz wytrawnych dodatków przygotowaliśmy również ekspresowy słodki dodatek do chleba, a była to konfitura z imbiru, pomarańczy i marchwi…. mniam. …i ta konfitura zrobiła furorę! Korzystając z tego, że w sklepach są dostępne czerwone pomarańcze postanowiłam w domu przygotować ten przepyszny dodatek do chleba. Składniki 1 kg czerwonych pomarańczy 400 g marchwi 150 g świeżego imbiru
Tajemnice Smakudzisiejszych czasach, kiedy supermarkety zawładnęły rynkiem, trudno już o dobry chleb, który nie jest nafaszerowany zbędnymi spulchniaczami. Właśnie z tego względu już od jakiegoś czasu pieczywo kupuję sporadycznie, zwykle gdy nie mam czasu na upieczenie chleba w domu. Continue reading Chleb owsiany at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plkażdą postacią są naszym ulubionym śniadaniem. Najbardziej lubię te ugotowane na miękko a zaraz za nimi to jajka sadzone koniecznie z lejącym żółtkiem, podane na grzance z dowolnego chleba do tego plaster szynki lub sera. 2 jajka plaster szynki lub sera lub to i to dowolna kromka chleba łyżeczka masła dowolna sałata pomidorki koktajlowe Rozgrzaną patelnię posmarować masłem włożyć kromkę(...)chleba zmniejszyć płomień i opiekać z każdej strony. Opieczone grzanki odkładamy na bok. Do tej samej patelni dodać odrobinę masła wbić jajka, przyprawić solą, na chwilkę przykryć pokrywką dzięki temu białko się równomiernie zetnie. Smażymy na małym ogniu. Na przygotowanej wcześniej grzance położyć plaster szynki który można również wcześniej podsmażyć, następnie usmażone jajka. Podajemy z dowolną sałatą i pomidorkami
Andzia PichciDawno nie było na blogu pieczywa na zakwasie, więc dziś prosty chleb żytni razowy z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego Prosty chleb żytni razowy 250 g zakwasu żytniego z mąki razowej 0,5 łyżki soli himalajskiej 300 g mąki żytniej razowej 200 ml ciepłej wody 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki siemienia lnianego(...)godzin do wyrośnięcia. Piec przez około godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie wyłożyć z foremki i pozostawić do przestudzenia. Artykuł Prosty chleb żytni razowy – Blogmas 2019 #17 pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotchlebek to petarda, zresztą tak jest ze wszystkimi które wypiekam wg receptury Jacka - znajomego z grupy na FB Piekarnicza Brać. Polecam zajrzyjcie tam do nich a znajdziecie mnóstwo fajnych chlebów i bułek do wypieków. Chleb ma sprężysty miękisz, chrupiącą skórkę i nie jest pracochłonny, polecam. Chleb żytni. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieświęta zawsze piekę domowy chleb i nie ważne czy jest on na zakwasie czy bez, ważne jest dla nas, że jest domowy, a w święta wszystko smakuje wyjątkowo dlatego dzisiaj prezentuje Wam pyszny chlebek z dodatkiem ziemniaków :) Dzięki nim chlebek zachowuje dłużej sprężystość oraz jest bardziej wilgotny :) Składniki na jeden bochenek Zaczyn : 25 g drożdży 125 ml ciepłej wody(...)wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką keksówki. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać makiem lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika. 4. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut . W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni . Chleb pieczemy przez około 50-60 minut. Upieczony wykładamy
Gotowanie...to proste !Zapiekanko pizza to jeden z tych banalnych przepisów który idealnie nadaje się do czyszczenia lodówki :). Pomysł na szybką kolację, obiad czy przystawkę. Bazą jest chleb tostowy, ketchup i ser, natomiast dodatki to kwestia naszych upodobań i stanu lodówki :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok pół dużego opakowania chleba tostowego, ( u mnie pełnoziarnisty) kilka łyżek ulubionego ketchupu, ser, u mnie(...)garść kukurydzy,) przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ( ja wyłożyłam folią aluminiową i to był błąd ) na dnie blaszki układamy chleb tostowy, po pieczywie rozsmarowujemy ketchup, posypujemy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi, następnie sypiemy ser żółty, wykładamy dodatki, układamy pokrojoną w kostkę mozzarelle, całość wstawiamy do piekarnika
Blog kulinarny S9.PLDziś przedstawiam pyszny bochen chleba, pyszny i zdrowy, na pewno zasmakuje a do tego jest prosty w zrobieniu. Kromkę takiego chleba na śniadanie zjadam z wielką przyjemnością, dodając ser, wędlinę, czy plaster pomidora, jest przepyszny. Bochen chleba orkiszowego z siemieniem lnianym. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePiękny i smakowity bochen dziś Wam przedstawiam. Jego wykonanie nie jest jakoś szczególnie trudne, każdy powinien sobie taki bochen upiec. Chleb ma sprężysty miąższ i delikatną skórkę i smakuje obłędnie. Domowy chleb na bank powinien wejść do Twojego menu, jest tego wart. Chleb na piwie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie